Kraft Napisano 23 maja 2019 Udostępnij Napisano 23 maja 2019 Ciekawe. Myślę, że trzeba się razem zastanowić nad eksperymentem pomiarowym, który da nam możliwość obiektywnego testowania różnych rozwiązań antywibracyjnych. Jakieś pomysły? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 23 maja 2019 Udostępnij Napisano 23 maja 2019 MariuszZ i Nowy78 robią dobrą robotę tłumacząc rzecz kompetentnie, pomimo tego Kraft jak zwykle chce mierzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 maja 2019 Udostępnij Napisano 23 maja 2019 (edytowany) 35 minut temu, Kraft napisał: Ciekawe. Myślę, że trzeba się razem zastanowić nad eksperymentem pomiarowym, który da nam możliwość obiektywnego testowania różnych rozwiązań antywibracyjnych. Jakieś pomysły? Moze językiem? Edytowano 23 maja 2019 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 maja 2019 Udostępnij Napisano 23 maja 2019 (edytowany) 27 minut temu, audiowit napisał: Moze językiem? Językiem to stan naładowania baterii 6F22 można zmierzyć Polecam hehe. Wibracje i ich wpływ należałoby rozpatrywać na kilku płaszczyznach. Po pierwsze wpływ na obwody elektryczne i ich pracę. Drgania powłok folii miedzy dielektrykami, drgania elementów lamp elektronowych, cewek i inne. Tu można zbadać przebiegi elektryczne ale one nie dadzą odpowiedzi jak zmieni się dźwięk raczej. Można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że drgania wprowadzą zakłócenia do oryginalnego sygnału elektrycznego co zniekształci dźwięk w jakimś zakresie. Wpływ drgań na pracę części mechanicznych sprzętu. Napęd CD, wkładki gramofonowe, cewki i membrany głośników, szczególnie wysokotonowych, tu w przypadku tych ostatnich trudno byłoby pomierzyć zakłócenia prądowe. Pozostaje zbadać (zmierzyć optycznie) drgania membran z dodatkowymi drganiami. Pewnie jakiś laser i pomiar odchyleń w konkretnym punkcie dałby odpowiedzi ale to drogie badania są i nie dałyby do końca odpowiedzi czy to słychać, bo czuły mikrofon da odpowiedź na pytanie o natężeniu dźwięku ale tu chodzi o pytanie o jego jakość, a tej nie będzie bo sam mikrofon będzie w ośrodku z zaburzeniami od pasożytniczych drgań, więc jego pomiar obarczony będzie błędem. Zadanie trudne do realizacji i w domowych warunkach raczej niemożliwe do wykonania Pozostają eksperymenty ze szklanką wody na kolumnie i tupanie w podłogę. Na sprężynach nie będzie okręgów od drgań w szklance, a bez sprężyn będą co da obraz jak to działa ale nie odpowie ile decybeli zakłóceń dołoży się do oryginalnej ścieżki dźwiękowej Edytowano 23 maja 2019 przez MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 23 maja 2019 Udostępnij Napisano 23 maja 2019 (edytowany) Ależ się Panowie Audiowit i Pboczek zawzięli na Krafta i pomiary Mierzenie wcale nie jest złe. Ja też lubię Pozwala np. w prosty sposób potwierdzić (lub zaprzeczyć) wiele rzeczy , których udowodnienie w sposób teoretyczny/matematyczny byłoby trudne. Oczywiście zawsze pozostaje do rozważenia kwestia narzędzi. Edytowano 23 maja 2019 przez nowy78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 maja 2019 Udostępnij Napisano 23 maja 2019 Podstawowe kwestie do rozwiązania. Co może być generatorem drgań? Co może być urządzeniem pomiarowym? Czy np. czujnik drgań w komórce może dać radę? @nowy78 bawiłeś się programem sejsmicznym. Czy uważasz, że może być z niego pożytek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 23 maja 2019 Udostępnij Napisano 23 maja 2019 (edytowany) Krafcik tu chodzi o jakość dźwięku, a nie programy sejsmiczne. Edytowano 23 maja 2019 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 20 godzin temu, Kraft napisał: Czy np. czujnik drgań w komórce może dać radę? @nowy78 bawiłeś się programem sejsmicznym. Czy uważasz, że może być z niego pożytek? Do naszych celów to chyba tylko do określenia częstotliwości rezonansowej układu sprzęt + izolator. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 Dajcie spokój Panowie. Sam zaraz jakichś drgawek dostanę. O wibracjach gadajcie. Co mi powiadomienie wyskoczy, że czegoś o wibracjach się dowiem, zaglądam a tu przepychanki. Więcej dystansu, luzu, poczucia humoru i do sedna ... Kurna zapomniałem co miałem o drganiach napisać. Ech... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 czy ktoś testował? próbował? https://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/vibrapod-model-1-podstawki-antywibracyjne-4-szt-r123904/ Cena nie wygórowana, a pod DAC wagowo pasuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 Guma...hmmm. Za miekkie. Ale nie testowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 Cofam pytanie. Mój DAC za ciężki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 Spróbuj migów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 (edytowany) 18 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: czy ktoś testował? próbował? Miałem model 4 pod Dynavoice df-8 , nie wiem czego oczekujesz , mnie chodziło głównie o nie rysowanie parkietu przez podkładki pod kolce, i gwarantuje , że pod tym względem się sprawdziły. Edytowano 24 maja 2019 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 11 minut temu, tomek4446 napisał: Miałem model 4 pod Dynavoice df-8 , nie wiem czego oczekujesz , mnie chodziło głównie o nie rysowanie parkietu przez podkładki pod kolce, i gwarantuje , że pod tym względem się sprawdziły. dzięki za info, ale jak już wspomniałem za mały udźwig dla mnie. 23 minuty temu, audiowit napisał: Spróbuj migów. Tak, pamiętam o tych półkulach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 3 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: dzięki za info, ale jak już wspomniałem za mały udźwig dla mnie. Te które miałem miały " udźwig " do 40 kg. Jest jeszcze model 5 do 50 kg. https://www.koris.pl/vibrapod-isolator-hit.html Stary ! , to ile waży Twój DAC ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 4 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: czy ktoś testował? próbował Mam od niedawna. Jeszcze niśmiało i z pewnym zdziwieniem zauważyłem różnice. Mam trzy pod streamerem i jedną pod DACem (pro ject pre box), ale głebszych testow nie miałem czasu robić. Mam nr 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 24 maja 2019 Udostępnij Napisano 24 maja 2019 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Te które miałem miały " udźwig " do 40 kg. Jest jeszcze model 5 do 50 kg. https://www.koris.pl/vibrapod-isolator-hit.html Stary ! , to ile waży Twój DAC ? oki, już widzę o co biega. DAC ~ 7 kg 1 godzinę temu, slaw0001 napisał: Mam od niedawna. Jeszcze niśmiało i z pewnym zdziwieniem zauważyłem różnice. Mam trzy pod streamerem i jedną pod DACem (pro ject pre box), ale głebszych testow nie miałem czasu robić. Mam nr 2 Rożnica na +? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 Pojawiły się nowe absorbery od Viablue: https://www.dienadel.de/viablue-ufo-absorber-schwarz-4er-set/a-353638647 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 6 godzin temu, Marek Jankowski napisał: Pojawiły się nowe absorbery od Viablue: Od momentu kiedy wywaliłem do śmieci 8szt wtyków bananowych tej firmy / wykonanie jest prymitywne nawet jak na jednorazówkę / , co kosztowało mnie 500 zł https://avcorp.pl/product-pol-2245-Viablue-T6s-BANANA-wtyki-bananowe.html jakoś straciłem zaufanie do jej produktów , zupełnie nie wiem czemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 (edytowany) Z Vialaba mam recabling na EPC-3 silver Sennheiser HD600 i AKG Q701. Posrebrzane, wypadają b. dobrze w porównaniu z fabrycznymi, więcej szczegółów, w połączeniu z dobrze dobranym wzmacniaczem (np.lampowym) nie brakuje ani basu ani wysokie nie są natarczywe. Jeśli chodzi o wszelkiej maści wtyki pozostaję wierny Furtechowi Te wtyki to jednak brąz. Na pewnym pułapie sprzętowym te różnice między brązem, fosforobr. a miedzią słychać. Edytowano 14 czerwca 2019 przez Marek Jankowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2019 1 godzinę temu, Marek Jankowski napisał: Jeśli chodzi o wszelkiej maści wtyki pozostaję wierny Furtechowi Podziwiam , mam w dwóch kablach wtyki Furutecha RCA i w słuchawkowym dużego Jacka , lutowanie tego to koszmar , Jack do kabla słuchawkowego nie mógł być głupiej rozwiązany , piny żyły głównej i masy są cholernie blisko siebie ,oddzielone cieniutkim plastikiem o prawie identycznej długości. Ale fakt , po gehennie lutowania jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 22 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2019 Wracając do tematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 22 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2019 19 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Wracając do tematu. Fajne , spojrzałem na cennik tej firmy , normalnie taniocha , 2 x platforma do moich Grandów kosztowała by mnie jedyne 7,6k. A kiwa się zupełnie identycznie jak sprężyny zastosowane przez @nowy78, chyba jednak sam poeksperymentuje. Ale dzięki Bogusław za informację , każda nowinka zawsze może się przydać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 22 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2019 Tak, rozpatrujmy to jako kolejną ciekawostkę, bo cennik (nie sprawdzałem).- 7,6kPLN - za bogaty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts