Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
10 minut temu, MobyDick napisał:

Inna będzie długość fali ( dla tej samej częstotliwosci ) rozchodzącej się w powietrzu niż np w drewnie lub gumie lub stali, albo betonie.

to uzupełnię dla twojej świadomości, każda fala odbita zmienia swoją częstotliwość /falę/, tak więc nie może mieć kilka fal jedna częstotliwość dotyczy to też przenikalności fal.

Dodam jeszcze zmienia też natężenie.

Napisano
3 minuty temu, MobyDick napisał:

Częstotliwość fali zmienia się po odbiciu od przedmiotu w ruchu :) . Efekt Dopplera.

nie mam siły

Cytat

Efekt Dopplera – zjawisko fizyczne występujące dla fal, polegające na powstawaniu różnicy częstotliwości fali wysyłanej przez jej źródło oraz częstotliwości fali rejestrowanej przez obserwatora, który porusza się względem tego źródła.

1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Może chodzi o to że długość fali dla tej samej częstotliwości jest inna w różnych ośrodkach.

a to napisałeś, czy to co piszesz rozumiesz.

Napisano
9 godzin temu, nowy78 napisał:

Piotr ( Fortepiano ) pokazał, że można znaleźć całkiem dobre materiały w sprzęcie nas otaczającym  :) 

👍

Mam co prawda obecnie twardo pod łokciami ale za to jak gra muzyka....:)

Napisano
2 minuty temu, Fortepiano napisał:

Mam co prawda obecnie twardo pod łokciami ale za to jak gra muzyka....:)

Czego nie robi się dla pasji !!! Ja wspomniałem o tym żonie , czy mógłbym wykorzystać na absorbery drgań piankę z podłokietników nowej kanapy ....i właśnie piszę z balkonu....... dobrze , że łapię wi-fi ....... :) 

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Czego nie robi się dla pasji !!! Ja wspomniałem o tym żonie , czy mógłbym wykorzystać na absorbery drgań piankę z podłokietników nowej kanapy ....i właśnie piszę z balkonu....... dobrze , że łapię wi-fi ....... :) 

Nowej!... to się nie dziwię.  Moje krzesło ma z 10 lat i podłokietniki były popękane. 

Napisano
44 minuty temu, MobyDick napisał:

Oczywiście ze wiem co piszę :) 

Może wyjaśnię żeby nie dyskutować. Każda fala mo określoną amplitudę w czasie, zmiana amplitudy powoduje zmianę częstotliwości i na odwrót.

Cytat

Fala akustyczna to zaburzenia rozchodzące się w ośrodku sprężystym, takim jak powietrze, woda, metal. Zaburzenia te polegają na chwilowych zmianach gęstości ośrodka, co wywołuje chwilowe lokalne różnice ciśnienia rozchodzące się w ośrodku.

jak widać nie zmienia fali.

Pozdr. i zapraszam do lektury.

Napisano

To może Ci naświetlę kilka podstawowych kwestii co do fal dźwiękowych.

Fala akustyczna jest falą podłużną i polega na przemieszczaniu się zaburzenia ciśnienia. Każdy punkt do którego dotarło czoło fali dźwiękowej staje się źródłem fali kulistej. Cechą charakterystyczną takiego zaburzenia jest jego częstotliwość i powiązany okres trwania cyklu zaburzenia. Częstotliwość sama się nie zmienia wraz z amplitudą. Zmianie może ulec jej długość na skutek zmiany środowiska w którym jest inna prędkość tej fali. Zjawisko Dopplera może doprowadzić do pozornej zmiany częstotliwości. Gdy fala dobiega do miejsca w którym ulega odbiciu ( jak wyżej napisane ) od przeszkody to miejsce staje się źródłem fali odbitej. Dlatego zmianie częstotliwości ulega fala odbita od poruszającego się miejsca odbicia i fala która została z tego miejsca wyemitowana.  Naturalnym jest niezmniejszenie się amplitudy fali na skutek rozproszenia energii. To są fakty a nie coś o czym możesz ze mną lub kimkolwiek dyskutować.

Po to buduje się głośniki o dłuższym skoku membrany, aby mogły grac z większa dynamiką. Wymagają jednak więcej energii do osiągnięcia tego samego natężenia dźwięku w zakresie pracy liniowej. To własnie głośniki które zmusza się do grania powyżej liniowej amplitudy graja spłaszczonym dźwiękiem. Większa powierzchnia membrany pozwala grać głośniej przy tej samej amplitudzie. Wiążą się z tym jednak pewne problemy, gdy chcemy odtwarzać wyższe częstotliwości. To jeden z powodów dla których obecnie częściej używa się mniejszych głośników. Drugim powodem jest kwestia mody na wąskie kolumny. To również fakty, które wiem że nie są zgodne z potocznie rozpowszechnianymi mitami przez niektórych. To oczywiste że duże kolumny z dużymi głośnikami basowymi będą zwykle mogły grac głośniej niż znacznie mniejsze. Nie jest to jednak zasadą. Niewielki głośnik który jest w stanie przenosić bardzo niskie częstotliwości może czasem mieć przewagę nad większym o wysokiej skuteczności, bo duża skuteczność jest często związana z niską masą drgającą i przez to wyższą częstotliwością rezonansu własnego. Dlatego duży głośnik w niezbyt dużej obudowie ( proporcjonalnie do niego ) z membraną o małej sztywności może dawać gorsza dynamikę dźwięku niż mniejszy, pracujący w lepszych warunkach z sztywną membraną o dużym skoku.

Napisano
8 godzin temu, MobyDick napisał:

Fala akustyczna jest falą podłużną i polega na przemieszczaniu się zaburzenia ciśnienia. Każdy punkt do którego dotarło czoło fali dźwiękowej staje się źródłem fali kulistej. Cechą charakterystyczną takiego zaburzenia jest jego częstotliwość i powiązany okres trwania cyklu zaburzenia. Częstotliwość sama się nie zmienia wraz z amplitudą. Zmianie może ulec jej długość na skutek zmiany środowiska w którym jest inna prędkość tej fali. Zjawisko Dopplera może doprowadzić do pozornej zmiany częstotliwości

Dla wielu z nas opisywać trzeba prościej takie zjawiska. Czytając posty tego wątku zacząłem o tym myśleć i widzę to tak.

W powietrzu są dość luźno osadzone między sobą cząsteczki (gęstość), które tworzą taką falę akustyczną poprzez przekazywanie między sabą drgań (energii). Drgania (dźwięk) i ruch w przestrzeni ("wiatr") tych cząsteczek wywołany skokiem membrany to dwa pokrewne ale różne zjawiska. Drgania są przekazywane sąsiednim cząsteczką i one tworzą częstotliwość dźwięku. Cząsteczka drga ze stałą częstotliwością ale amplituda tych drgań wygasa w czasie (do następnego "pobudzenia"). Takie przekazywanie drgań pobudzonych cząsteczek tym będącym w sąsiedztwie tworzy falę akustyczną (kulistą). Podobne zjawisko obserwujemy na stadionach, gdy kibice (cząsteczki) nie zmieniając miejsc wstają i siadają. Dla obserwatora z zewnątrz powstanie fala, w tym przypadku płaska ale obrazuje mechanizm. 

Ciśnienie akustyczne? Nie wiem czy dobrze rozumuję ale jest chyba bardziej związane z przemieszczaniem się tych drgających cząsteczek w przestrzeni pod wpływem ruchu membrany głośników i jest ten ruch takim ruchem w skali makro. Przemieszcza się cały ośrodek z drgającymi cząsteczkami. Nawet chyba jest to opisane wzorem fizycznym jako stosunek natężenia dźwięku do prędkości cząsteczek. 

Podobne zjawisko można zaobserwować na filmach wojennych gdzie po wybuchu bomby z pewnej odległości widać z miejsca eksplozji przemieszcza się czoło fali w postaci rosnącej kuli. 

Takiego zjawiska nie zaobserwujemy na przykład w metalu, gdzie fala akustyczna to tylko drgania cząsteczek bez przemieszczania się całego ośrodka w którym powstało zaburzenie będące dźwiekiem. 

Wracając do sedna. Uważam, że fala akustyczna o określonej częstotliwości w czasie zmieni tylko amplitudę. 

Przy zmianie ośrodka na przykład z powietrza na metal fala zmieni swój charakter bo pobudzone cząsteczki w innym materiale mają inną masę i gęstość. Z zasady zachowania energii na logikę można wyciągnąć wniosek, że przy innej masie cząsteczki będą drgały z inną częstotliwością co przełoży się jak Moby napisał na długość fali. Co słychać 😉

Napisano (edytowany)

przypomnę co piszesz bo chyba nie pamiętasz

15 godzin temu, MobyDick napisał:

Może chodzi o to że długość fali dla tej samej częstotliwości jest inna w różnych ośrodkach.

i tu:4_joy:

14 godzin temu, MobyDick napisał:

Inna będzie długość fali ( dla tej samej częstotliwosci ) rozchodzącej się w powietrzu niż np w drewnie lub gumie lub stali, albo betonie.

chyba myli Ci się tłumieniem fal ale zawsze odpowiada tylko jednej częstotliwości.

10 godzin temu, MobyDick napisał:

Częstotliwość sama się nie zmienia wraz z amplitudą. Zmianie może ulec jej długość na skutek zmiany środowiska w którym jest inna prędkość tej fali.

amplituda w sama w sobie to inaczej natężenie, określona fala / amplituda/ odpowiada określonej częstotliwości, nie ważne w czym zostanie wysłana /woda, powietrze, stal itd./

Dalej nie czytam wystarczył mi początek.

Pozdr.

Edytowano przez Karol64208
Napisano (edytowany)

Do licha... Nie bardzo mam w tej chwili czas na obszerniejsze pisanie, ale gdy tu zerknąłem to aż oczy bolą od czytania tych bredni. @Karol64208, czy mógłbyś się zająć, no nie wiem... zbieraniem znaczków? Zanim coś napiszesz poczytaj. Przytoczę taką zależność l = v/f, gdzie l - długość fali, v - prędkość dźwięku (różna w różnych ośrodkach), f - częstotliwość. Dla przykładu prędkość dźwięku w powietrzu - 342 m/s, w stali 5100-6000 m/s (w zależności od temperatury). Teraz postaraj się to poskładać.

Edytowano przez nowy78
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, nowy78 napisał:

Przytoczę taką zależność l = v/f, gdzie l - długość fali, v - prędkość dźwięku (różna w różnych ośrodkach), f - częstotliwość. Dla przykładu prędkość dźwięku w powietrzu - 342 m/s, w stali 5100-6000 m/s (w zależności od temperatury). Teraz postaraj się to poskładać.

Poczytaj o czym piszemy, a później wtrącaj swoje uwagi, nikt tu nie pisze o prędkości tylko o zależności fali / amplitudy w czasie/od częstotliwości, to aż tak trudne:4_joy:

I nie pisz że są fale kuliste, pionowe, skośne, czy z kosmosu, śmieszne że zajmujecie się akustyką a nie wiecie podstaw.

Sorry, ale jeżeli chcesz kogoś atakować zapoznaj się z tematem i zagadnieniem.

Napisano (edytowany)

No  własnie piszemy o zależności długości fali od prędkości jej rozchodzenia się w różnych ośrodkach, o tym że częstotliwość nie zmienia się wraz z amplitudą, i o tym że częstotliwość sama od tak bez powodu sama się nie zmienia. Problem w tym Karolu że powinieneś poczytać o podstawach fizyki zanim zaczniesz się wypowiadać i ośmieszać. A Tobie nawet nie chce się przeczytać ze zrozumieniem co się do Ciebie pisze. Własnie dlatego napisałem że piszesz głupotki i że nie znasz podstawowych praw fizyki. Dlatego to co piszesz nie ma sensu.

Edytowano przez MobyDick
Napisano

Fala. Najprostszą jest sinusoida. Długość fali = odległość dwóch punktów o tej samej fazie (rozpatrujemy jeden okres czyli dwie "połówki" sinusoidy). Zwiększamy częstotliwość. W tym samym okienku czasowym zwiększy się ilość "połówek" sinusoidy, a tym samym odległość punktów o tej samej fazie czyli długość fali się zmniejszy. Amplituda tychże połówek nie ma wpływu na relacje częstotliwość - długość. Możesz @Karol64208 zaklinać rzeczywistość, a nie znajdziesz fizycznej zależności o której wspominasz (amplituda fali - częstotliwość) tworząc podstawy nowej fizyki. To śmiałe teorie godne odnotowania ale musiałbyś je potwierdzić jakimiś wzorami. Oczekuję dowodu. Nobel czeka 👍

Jeżeli chodzi o zmianę amplitudy fali akustycznej to tak, zmniejsza się w czasie nie zmieniając częstotliwości. Związane jest to tylko z rozpraszaniem energii i jej przekazywaniu sąsiednim cząsteczką. 

Napisano (edytowany)
31 minut temu, MobyDick napisał:

No  własnie piszemy o zależności długości fali od prędkości jej rozchodzenia się w różnych ośrodkach,

popatrz na to co napisałeś i znowu pływasz to Ty

Cytat

i tu masz błędny opis:15_yum:, powinieneś napisać inna prędkość !!! a nie fala

myśl co piszesz bo to wprowadza innych w błąd a jest zasadnicza różnica

28 minut temu, MariuszZ napisał:

Długość fali = odległość dwóch punktów o tej samej fazie (rozpatrujemy jeden okres czyli dwie "połówki" sinusoidy). Zwiększamy częstotliwość. W tym samym okienku czasowym zwiększy się ilość "połówek" sinusoidy, a tym samym odległość punktów o tej samej fazie czyli długość fali się zmniejszy.

sam dałeś odpowiedź, nie muszę zaklinać rzeczywistości:15_yum: Okres =amplituda to jest właśnie 2 połówki /360°/, które zmieniają się w czasie  po zmianie częstotliwości, a sam amplituda to natężenie.

Jedna częstotliwość= jedna fala + jej natężenie. 

8 minut temu, Fortepiano napisał:

Myślę, że najlepiej będzie nie odpisywać inaczej zapisane będzie całe forum jego wpisami.

skoro chcesz żyć nieświadomości, to nie muszę.

ale jak chcesz rozpatrywać wibracje w akustyce to musisz znać podstawy, żeby nie tworzyć mitów:4_joy:

Napisano

Nie pływam :) . Wygląda na to że mylisz amplitudę z długością fali i chyba z częstotliwością ? To 3 zupełnie różne rzeczy. To co piszesz tak bardzo nie trzyma się kupy że trudno mi przez to coś ocenić. Kraft to dobrze podsumował że jeśli  ktoś pisze że 2x2=5 to można powiedzieć że się pomylił. Jeśli ktoś napisze że 2x2= szelki z mięsa  to trudno już coś na ten temat napisać :) . Dlatego kończę na ten temat dyskusję bo to nie ma sensu.

Napisano
22 minuty temu, Karol64208 napisał:

Okres =amplituda

Jaja sobie robisz i nieźle się bawisz. Nieładnie. Nie wirzę już, że poważnie pisałeś te bzdety. 

Okres reprazentuje czas, można go kojarzyć z częstotliwością. 

Amplituda to w naszym przypadku maksymalne wychylenie drgającej cząstki lub szczyt fali jak wolisz. 

Te dwie wartości opisują zupełnie inne domeny rzeczywistości i na pewno nie można postawić między nimi znaku równości. 

No chyba, że piszesz o okresie kobiety i towarzyszącej jej w tym czasie maksymalnej amplitudzie opisującej wahania nastroju 😉 to tak mocno naciągając Twoją teorię oczywiście. 

Miłego popołudnia wszystkim życzę. 

Napisano (edytowany)

Amplituda – największe wychylenie z położenia równowagi w ruchu drgającym i w ruchu falowym. 

image.png.a45c355c57b5083dc689bfe9ab9e0c49.png

Napięcie sinusoidalne: 1) amplituda, 2) wartość międzyszczytowa, 3) wartość skuteczna, 4) okres

i tyle na temat, literatura a nie własne bzdury wypisywane 

24 minuty temu, MariuszZ napisał:

aja sobie robisz i nieźle się bawisz.

wystarczy sięgnąć do literatury, a nie czytać co inni piszą:15_yum:

a okres to 360° i kto sobie robi jaja:15_yum:

okres = długość fali w czasie zależy od częstotliwości:15_yum:

Szybkość fali w otoczeniu to już inne zagadnienie i nie zmienia to fali może ją osłabić w zależności od natężenia i odległości i otoczenia. Dodam, długość fali ulega zmianie po napotkaniu przeszkody /odbicie/ ale wtedy już fala odbita ma inną długość - częstotliwość.

24 minuty temu, MariuszZ napisał:

No chyba, że piszesz o okresie kobiety i towarzyszącej jej w tym czasie maksymalnej amplitudzie opisującej wahania nastroju 😉 to tak mocno naciągając Twoją teorię oczywiście. 

tego po Tobie nie spodziewałem się:/