Inferno Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 23 minuty temu, elektron6 napisał: Wierzysz nie wierzysz ale u mnie było dzisiaj ciekawie i przyjemnie - czas na majsterkowanie. Tylko żona zła że za mało pomogłem w porządkach ech:) Fajny „stryszek” ? ja takie miejsce mam w garażu z narzędziami ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 33 minuty temu, Kubakk napisał: Ja za bardzo nie rozumiem jak działa ten null tester tzn. jak dał ile ? -100dB to była cisza , ale przy -80dB było słychać lekko muzykę już tłumaczę, ten null tester ma wzmocnienie wypadkowego sygnału różnicy o 80dB, czyli 10tys razy (przełącznik 20-80dB ze skokiem 10dB). Dziesięcioobrotowy potencjomentr (po lewej stronie skrzynki) służy do precyzyjnego doregulowania "wagi" obu sumowanych sygnałów (schemat na filmie w 8:48 - element oznaczony jako Null Controll - potencjometr 200ohm). W tym układzie jest potrzebny, bo w obu torach występują minimalne różnice w poziomie obu porównywanych sygnałów. Nie ma on jednak wpływu na wynik porównania - jeśli uda się doprowadzić "wagę" do zera (cisza lub szum), to oznacza, że oba sygnały są jednakowe - w tym przypadku z dokładnością do -80dB (czyli 1 do 10tys, przy 2V maksymalnej amplitudy sygnału wejściowego będzie to różnica 0,2mV). Jeśli nie uda się uzyskać ciszy przy wzmocnieniu 80dB, to należy zmniejszyć wzmocnienie o 10dB i powtórzyć próbę uzyskania zera (ciszy), itd. W ten sposób można określić rzeczywistą różnicę w obu sygnałach. Autor testera zapewne nie realizował wzmocnienia powyżej 80dB, bo nawet przy takim jego poziomie uzyskiwał zero. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 10 minut temu, wpszoniak napisał: @Fafniak, @Kraft, udowadniajcie sobie i innym (nie wiem ilu w te bajdy uwierzy), że system niedopracowany naprzeciw (jak to wyraził pięknie Kraft) systemom z "dopieszczonymi akcesoriami" będzie tak samo dobry (a w domyśle nawet lepszy). Pozostawiam Was w tej ułudzie, która jest mile widziana zwłaszcza sknerusom. Pozdrawiam Was, życzenia świateczne w innym miejscu napisałem, WP O masz Wdech, wydech Wdech, wydech spokojnych i zdrowych świąt Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 (edytowany) Elektron, ja rano zrobilem co mialem zrobić i od poludnia testuję, slucham muzyki. Miło spedzam czas. Postawiłem na bardziej nowoczesne sprzęty. Modyfikowane crescendo, mundorfy silver/gold oile, zwrotnice pierwszego rzędu ;). Ale jestem też fanem vintagu. Mam tez troszkę tego. Pozdrawiam. Edytowano 23 grudnia 2018 przez audiowit Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Przed chwilą, audiowit napisał: Elektron, ja rano zrobilem co mialem zrobić i od poludnia testuję, slucham muzyki. Miło spedzam czas. Postawiłem na bardziej nowoczesne sprzęty. Modyfikowane crescendo, mundorfy silver/gold oile ;). Ale jestem też fanem vintagu. Mam tez troszkę tego. Pozdrawiam. Ja 3-4 godziny słuchałem , nawet zenek czy czadoman na lampie to jest "wrażenie" tak więc zamiast pisać na forum ,zachęcam do słuchania muzyki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 (edytowany) Ja siedzę i czekam ( slucham i jednoczesnie piszę )jak za chwilę wybuchnie aferka. Zawsze tak jest jak się pojawia Fafniak i Kraft. Takie Świateczne przepychanki :). Edytowano 23 grudnia 2018 przez audiowit Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Ja słucham cały czas Teraz leci BT Express A wcześniej mój ulubiony facet od skrzypienia A jeszcze wczesniej lionel Hampton ze Svendem asmusenem @Kraft ty sknerusie !!! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Stryszek naprawdę ok ale 3 poziomy niżej jest poważniej bo warsztat ale jest ok no i czasami można jakieś piwko z kolegami wypić. Wesołych Świat dla Wszystkich audiofilów i elektroników a w szczególności dla tych co tam troszkę pisali iż całe g....widziałem, słyszałem... Na osłodzenie kilak fotek jak poniżej z mojej praktyki - oczywiście takich zdjęć i akcji mam setki - może kiedyś będzie czas wstawić tego trochę więcej:) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 4 minuty temu, elektron6 napisał: Na osłodzenie kilak fotek jak poniżej z mojej praktyki ale wiesz, ten Technics... ekhmm... ten... tego... no... Zdrowych spokojnych! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 @elektron6 wycieraczki w sansuju są ok ale reszta jakoś tak średnio co nie zmienia sprawy że chciałbym tak znac się na tych sprzętach A swoją drogą @Inferno zobacz jak niewinna propozycja podniosła ciśnienie w obozie "słyszących" NO PO PROSTU NIE DA SIĘ !!!! Nawet jak chcesz to się nie da... Idź tam i posłuchaj. Nie idź gdzie indziej i posłuchaj Ja nie mogę Ja mam za ciężki sprzęt Głowa mnie boli itd. itp. Czyli jak zwykle Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 10 minut temu, wallace napisał: ale wiesz, ten Technics... ekhmm... ten... tego... no... Zdrowych spokojnych! Dzięki. Technics wiem wiem - rynek europejski to półka niska i średnia ale musimy pamiętać, iż ta firma robiła takie klocki iż się w głowie nie mieściło ale jest jedno ale - te segmenty były produkowane głównie na rynek US i Japan (w Europie prawie nie spotykane). N.B Technics SU-A4 to porządny przedwzmacniacz i wielu chciałoby go mieć (warto zobaczyć jak to jest zbudowane). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 (edytowany) 18 minut temu, Fafniak napisał: @elektron6 wycieraczki w sansuju są ok ale reszta jakoś tak średnio co nie zmienia sprawy że chciałbym tak znac się na tych sprzętach A swoją drogą @Inferno zobacz jak niewinna propozycja podniosła ciśnienie w obozie "słyszących" NO PO PROSTU NIE DA SIĘ !!!! Nawet jak chcesz to się nie da... Idź tam i posłuchaj. Nie idź gdzie indziej i posłuchaj Ja nie mogę Ja mam za ciężki sprzęt Głowa mnie boli itd. itp. Czyli jak zwykle Ale to, że Wojtek i sp. z o.o. nie będą chcieli w teście uczestniczyć nie przekreśla przecież pomysłu. Ja ich nawet rozumiem. Spróbujemy go zorganizować w przyszłym roku. Edytowano 23 grudnia 2018 przez Kraft Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 1 minutę temu, Kraft napisał: Ale, to, że Wojtek i sp. z o.o. nie będą chcieli w teście uczestniczyć nie przekreśla przecież pomysłu. Ja ich nawet rozumiem. Spróbujemy go zorganizować w przyszłym roku. jestem za Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 A zakupiony komparator przyda się także na przyszłość. Możemy go sobie wypożyczać do testów w ramach grupy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 5 minut temu, elektron6 napisał: Dzięki. Technics wiem wiem - rynek europejski to półka niska i średnia ale musimy pamiętać, iż ta firma robiła takie klocki iż się w głowie nie mieściło ale jest jedno ale - te segmenty były produkowane głównie na rynek US i Japan (w Europie prawie nie spotykane). N.B Technics SU-A4 to porządny przedwzmacniacz i wielu chciałoby go mieć (warto zobaczyć jak to jest zbudowane). Mieli takie niesamowite kolumny.... jak zwykle nie pamiętam jak sie nazywały... możesz podpowiedzieć ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Ja kiedyś miałem SB 500M2 Coś takiego ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 (edytowany) Edytowano 23 grudnia 2018 przez Fafniak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Te kosmiczne.... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Cos obydwa linki nie chcą koegzystować Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Ale,to sprzęt z innych czasów ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 (edytowany) 27 minut temu, Kraft napisał: Ale to, że Wojtek i sp. z o.o. nie będą chcieli w teście uczestniczyć nie przekreśla przecież pomysłu. Ja ich nawet rozumiem. Spróbujemy go zorganizować w przyszłym roku. A wiesz jestem zaintrygowany! Ale żeby jasność była pełna, bo przecież czytają Was tysiące audiofili, to może Krafcie drogi sprecyzuj do jakiego stopnia będzie bogaty ten system z "dopieszczonymi akcesoriami"? A może zechciałbyś napisać jakie to one będę (te akcesoria) i gdzie je znajdziecie? Nie mogę wyjść z podziwu, że Kraft z Fafniakiem się spotkają gdy Kraftowi za daleko do poznańskiego salonu, bo skorzystać z ich zaproszenia, a Fafniakowi za daleko do salonu warszawskiego, choć mieszka w Warszawie. Jestem nie tylko pełny podziwu, ale i pełny nadziei, że Wam się to przedsięwzięcie uda, w każdym razie życzę jak najszybszego nadejścia przyszłego roku. Edytowano 23 grudnia 2018 przez Gość Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 2 minuty temu, Inferno napisał: Ale,to sprzęt z innych czasów ? No... wtedy nie musiały działać zaślepki antyszumowe Skończmy to bo RoRo zrobi nam z ....... jesień średniowiecza Tym bardziej że kumpluje się z Wpszoniakiem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 (edytowany) 6 minut temu, Fafniak napisał: Tym bardziej że kumpluje się z Wpszoniakiem kumpluje się z rozsądnymi po prostu.... To wiem na pewno. 6 minut temu, Fafniak napisał: No... wtedy nie musiały działać zaślepki antyszumowe hmmmm.... Niewiele wiesz, Nie wiesz też, że RFI jak były od czasu wynalezienia radia tak są po dziś. A o EMI nawet nie warto wspominać.... Edytowano 23 grudnia 2018 przez Gość Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 Co innego wiedzieć a co innego uznawać ich wpływ za realny i słyszalny. Nie myl tych dwóch spraw (jak zwykle zresztą) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2018 (edytowany) 3 minuty temu, Fafniak napisał: Co innego wiedzieć a co innego uznawać ich wpływ za realny i słyszalny. Skoro nie uznajesz ich wpływu (opisanego w podręcznikach szkolnych) za realny to nic na ten temat nie wiesz. Edytowano 23 grudnia 2018 przez Gość Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts