Gość Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) 3 minuty temu, Kraft napisał: Nie zauważyłem żadnego kłopotliwego posta. Tak? A ja zauważyłem... Powtórzyć je? Edytowano 25 lipca 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Ok. Skoro uważasz, że to istotne, to dawaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) 12 minut temu, Kraft napisał: Ok. Skoro uważasz, że to istotne, to dawaj. Tak- istotne, bo zależy mi na Twojej opinii... Na przykład: .... póki co wystarczy, wyszukanie innych uzależniam od Twoich odpowiedzi. Edytowano 25 lipca 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) W tych postach raczyłeś Wojtku wyrazić swoje opinie. Moim zdaniem to, że mają retoryczną formę przypominającą pytanie, nie obliguje mnie jednak do zabierania głosu. W ogóle nie odbieram ich jako pytań. Na przykład, czy poniższy cytat jest prawdziwym pytaniem na które oczekujesz odpowiedzi, czy tylko figurą stylistyczną służącą wyrażeniu Twojego oburzenia? @Kraft, komu proponujesz słuchanie "jak brzmi różnica między gorszym i lepszym kablem"? Audiofilom? Nie zapominaj o tym gdzie piszesz te posty! No co ja mam odpowiedzieć na takie "pytanie"? Edytowano 25 lipca 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j23 Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 J23 widzialeś kiedyś zwrotnice pylonów? Rozumiem, że jest to półka cenowa Harbetha?Zastanowilbyś się porownując ją do zwrotki i zacisków w Harbetch. Nie chodzi o wygląd ! Wręcz przeciwnie. Wyraźnie widać, że chodzi o wygląd - na zewnątrz. Tylko co tak naprawdę chcialeś pokazać. Że brzydko to wyglada czy zaciski wbt? Czy polaczenie na wsówkę? Tak, na wsUwkę - litości!To nie jest mdf. https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/4440-harbeth-super-hl5-plus-40th-anniversary.html W tej recenzji napisano, że to MDF.J23 przypomnij mi od ilu lat sie chwaliłeś, ze jesteś audiofilem? Byłbyś łaskaw przypomnieć mi gdzie to niby się "chwaliłem"?Zaczoł (...) zaczoł (...) Chodzi mi tylko o to, zeby być rozważnym w dyskusjach z ludźmi z internetu. Nie wiesz co mają w glowach, na jakim są poziomie. (...) zaczoł (...) zaczoł (...) wcisnol Z tym poziomem, to święte słowa. Niestety Czytałem że na wystawach zdarzają się kolumny podłączone w przeciwfazie. Hehe, nie tylko na wystawach. A ileż cmokania nad szerokością sceny było Basu co prawda nie było ale przecież bas jest taki nieaudiofilski Spokojnie, Silenzio się rozwija Tak, drewno jest upierdliwe ale formując ciśnieniowo poprzecznie klejone kilkumilimetrowe płyty z twardego drewna, otrzymujemy kompozyt bardzo dobrze nadający się do konstrukcji wysokiej jakości skrzynek głośnikowych. Tak, z tym że to już jest droga zabawa. Tak jak na wideo poniżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 52 minuty temu, Kraft napisał: No co ja mam odpowiedzieć na takie "pytanie"? Nie musisz. Wg mnie- nadal wymijająco mnie traktujesz, więc więcej pytań nie zadam. Pozdrawiam Ciebie, WP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) Zabawię sie w Krafta i wyszukam. Ale to pierwszy i ostatni raz. Brrrr....grzebanie w brudach. Cytuję Audiofilem jestem od ponad czterdziestu lat i to całe współczesne "sprzętofilstwo" najzwyczajniej w świecie mnie śmieszy Swoją drogą to masz 70 lat? Pierwsze kroki stawialeś z radiem Podhale? No wlaśnie. W sieci mazna napisać wszystko. Edytowano 25 lipca 2018 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Kraft1, Kraft2 i inni Panowie Decybele posłuchajcie muzyki. Napiszcie nam Audiofilom na co warto zwrócić uwagę, bez ślepych testów. Jest tyle ciekawych brzmień do odkrycia. @j23 z Twoim stażem na pewno masz do polecenia mnóstwo smaczków. Czekam z nieudawanym zainteresowaniem na Wasze propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 J23 napewno z takim osluchaniem blysnie. Ja gdybym tyle lat zajmowal się audio bylbym chodzaca encyklopedia. Nosz kurcze, to jest imponujące, szacun. Lampowe magnetofony szpulowe, zlote czasy winylu, powstanie renomy europejskich marek i dominacja Japonskich. Przez ten czas napewno masz niezlą kolekcję sprzetu, ktorego nie wolno się pozbyć. Nie wspominajac o tysiacach vinyli. Pomyslmy 40( załóżmy 45 lat bo ponad). To kawał czasu. Akai, Saba czy Hitachi to pewnie nie mają przed Tobą tajemnic. Pomyslcie jaką musi być skarbnicą pierwszych wydań vinyli, nie wspomnę o taśmach. A powiedz skad jesteś. Mam trochę znajomych po Polsce. Przez tyle lat napewno wiele osob Cię poznało. Jestem też niezmiernie ciekaw z jakim sprzetem pozostałeś. Ktory wybrałeś po 40 kilku latach audiofilizmu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) 2 godziny temu, Pboczek napisał: Kraft1, Kraft2 i inni Panowie Decybele posłuchajcie muzyki. Napiszcie nam Audiofilom na co warto zwrócić uwagę, bez ślepych testów. Jest tyle ciekawych brzmień do odkrycia. @j23 z Twoim stażem na pewno masz do polecenia mnóstwo smaczków. Czekam z nieudawanym zainteresowaniem na Wasze propozycje. Widzisz @Pboczek ten temat nie traktuje o muzyce, tylko o testowaniu sprzętu. Zresztą, ile jest na naszym forum wpisów o sztuce muzycznej? 5%? 1%? Nie wiem czemu akurat ode mnie i tutaj ich oczekujesz. Ale... Żeby nie zrazić kolejnego dyskutanta, że unikam pytań, to odpowiem. W tym tygodniu zachwycam się harmonią głosów męskich w nagraniach Crosby, Stills & Nash (& Young) - płyty Crosby, Stills & Nash z 1969 i Déjà Vu z 1970. Podziwiam wyobraźnię muzyczną i anielski głos Joni Mitchell - płyty Ladies of the Canyon z 1970 i For the Roses z 1972. Egzaltuję się też przeszywającą do głębi chrypką fantastycznej Sarah Jane Morris - płyty August z 2001 (posłuchaj jej wykonania Don't Leave Me This Way) i Bloody Rain z 2014. W przerwach rozczarowuję się nową płytą grupy Onuka (taka żeńska wersja Kraftwerk). Edytowano 25 lipca 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Nie wymagam i prosiłem nie tylko Ciebie. Z czego słuchasz tych zacnych wykonawców? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Z plików. Koniec offtopa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Nie wiem, może na plikach nie da się więcej usłyszeć niż Archimago pozwala. Szkoda dla muzyki. A @j23 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) Rozumiem, że polecasz gramofon? Dobrze się składa, bo niedługo zamierzam się tym tematem zająć. Zobaczymy, co da się - według pomiarów i obliczeń - usłyszeć z płyty gramofonowej (i jak to się ma do możliwości plików cyfrowych). Edytowano 25 lipca 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) 32 minuty temu, Kraft napisał: Sarah Jane Morris - płyty August z 2001 (posłuchaj jej wykonania Don't Leave Me This Way) The Communards with S.J. Morris? Muzycznie to nie jest wyszukane. Teraz trochę rozumiem. U Joni MitchelL powinieneś więcej usłyszeć, może @wpszoniak coś podpowie. Edytowano 25 lipca 2018 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 11 minut temu, Pboczek napisał: The Communards with S.J. Morris? Muzycznie to nie jest wyszukane. Teraz trochę rozumiem. Niestety kolego, Twoje wpisy stają się coraz mniej kulturalne. Posłuchaj może najpierw wykonania o którym piszę (z podanej płyty), albo poczytaj sobie o historii tego utworu, bo znowu trafiasz kulą w płot. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) 16 minut temu, Pboczek napisał: Joni MitchelL powinieneś więcej usłyszeć, może @wpszoniak coś podpowie. A co mam tu podpowiadać? Przeca gotowca mam od dawna- http://wpszoniak.pl/portfolio/plyty-polecane-rock-5/ Edytowano 25 lipca 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Nie kulturalne powiadasz @Kraft? Ale chyba nie bardziej niż wypieranie się pisanych wcześniej słów. Youtube znowu. To Ci dopiero nośnik jakości. Archimago też tego używa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 1 minutę temu, Pboczek napisał: Nie kulturalne powiadasz @Kraft? Ale chyba nie bardziej niż wypieranie się pisanych wcześniej słów. Youtube znowu. To Ci dopiero nośnik jakości. Archimago też tego używa? wow! miał ci flaczki podesłać ? ręce opadają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 (edytowany) @Fafniak a co ja mam zrobić z tym youtube? Słuchać? Możne podać oznaczenie wydania albumu o którym pisze, Kraft1 czy Kraft2. Edytowano 25 lipca 2018 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Podpowiem.... ooo interesujące... ale wiesz kraft.. na jutiubie to kaszanka jest... możesz podać namiary na wersję w lepszej jakości? nie musisz dziękować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 5 godzin temu, Pboczek napisał: Kraft1, Kraft2 i inni Panowie Decybele posłuchajcie muzyki. Napiszcie nam Audiofilom na co warto zwrócić uwagę, bez ślepych testów. Myślę, że warto zwrócić uwagę na muzykę (bez ślepych testów). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 I metafizyka jak ją Kraft nazywasz przydaje się w sluchaniu. To jest muzyka czyli źródło emocji, a nie parametry. Inzynierowie którzy są rzemieślnikami nigdy nie zrobią wybitnego sprzetu. Tu potrzeba finezji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Metafizyka (cokolwiek by to znaczyć miało) pozostaje w gestii naszego mózgu a nie wyrafinowanej techniki… do dzisiaj pamiętam co czułem słuchając po raz pierwszy muzyki organowej J.S. Bacha. Miałem wówczas pięć lat i (o ile starsi bracia nie słuchali akurat na średnich „Radio Luxembourg”) lampowe radio z gramofonem do dyspozycji (”Sonata” z Diory Dzierżoniów). Natomiast nie rozumiem dlaczego imputujesz @Kraftowi parcie na parametry? Wydaje mi się, że jemu chodzi głównie o weryfikację tego, co z audiofilskiego punktu słyszenia ma znaczenie a fizycznego już niekoniecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 lipca 2018 Dźwięk ma dzialać na zmysły. Pomiary o jakich mowy nie zmierzą wielkosci sceny, faktur, informacji o sali. Jezyk, ktorym się poslugujemy jest zrozumialy dla audiofili. Gdyby pomiary byly tak istotne to wszystkie kolumny mialyby plaskie charakterystyki, wszystko brzmialoby tak samo. Dlaczego tak nie jest? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts