Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Ro Ro , normalnie bym nie kupował , ale tak pomyślałem ,gdzie ja znajdę gramofon z takim rodowodem ? :) 

@Kamill00 dzięki.

Teraz jest Goldring 2500 , ale wracam do starego poczciwego Shure M 91 ED , dźwięk Shure bardziej mi pasuje. Gramofon jeszcze nie w pełni skalibrowany , dzisiaj dopiero będę walczył.

Edytowano przez tomek4446
Napisano
Dnia 28.01.2021 o 08:36, tomek4446 napisał:

"Moja perełka" 😍😍

Cieszę się że znalazł nowy, lepszy dom bo wiem, że u Ciebie @tomek4446bedzie miał lepiej - widząc Twoje zarówno podejście jak i doświadczenie do sprzętu tego typu, gdzie liczy się precyzja, opanowanie i spokój w działaniu. 

Świetnie się u Ciebie prezentuje 😁😁

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Chyba wiem kto robił plintę.😉. Może założymy temat p.t sprzedam gramofon. Byłoby dla Kolegów z forum którzy szukają, a nie chcą narazić się na jakiegoś ,,babola,, Tu mieliby sprawdzone i po przegladzie.

Ja na razie muszę jeszcze przez jakiś czas używać Regi. Thorens nie tak szybko. Co prawda będzie do odbioru, ale nie chcę korzystać z usług kurierów i najprawdopodobniej pojadę sam. Tyle tylko że niezbyt szybko będę mógł pojechać. No chyba że Grzsiek wyśle pocztą z opcją ostrożnie.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Owszem - to byłoby rozwiazanie, ale nigdy nie ośmielibym się narazać kogoś na prawie tysiąckilometrową (w obie strony) podróż jedynie z powodu moich kaprysów. Tym bardziej w obecnych warunkach pogodowych. Może wiosną lub latem to jeszcze, ale na pewno nie teraz. @Kamill00 zwróć uwage, że ja nie mieszkam w pobliżu żadnej autostrady ani nawet drogi szybkiego ruchu i dojazd do mnie zajmuje troche czasu. Spokojnie poczekam te kilka tygodni i pojadę do Wrocławia. Przy okazji zrobię wnuczkowi wycieczkę krajoznawczą😊.

Edytowano przez Rega
Napisano

Aj tam aj tam..... Pamiętam jak pojechałem do Grześka 650km w obydwie strony i do tego w niedzielę, aby mi 2 podstawki pod lampy przelutował 😂😂😂

Romku drogi 😄 jedziesz do Szczecina 70km, później S3 aż do Legnicy (non stop) a od Legnicy masz A4 niemal pod Grześka drzwi = niecałe 4h jazdy 😜 (chyba nie chciałeś jechać wioskami?) 

A na poważnie...... rozumiem i żartuje sobie 😉😉

Jak już lampa będzie zrobiona to mam dla Ciebie fajna alternatywę, jak bezpiecznie dostarczyć do Ciebie sprzęt bez wychodzenia z domu za pieniądze nie warte poświęcania całego dnia (chyba, że z wnuczkiem do Wrocławskiego ZOO chcesz jechać). 

Pozdrawiam

Napisano

@Kamill00 - znam tę trase. Jechałem nią w 2019 roku. Jeszcze zobaczymy. Ale na razie schodzimy z tematu i robimy OT, a nie wszystkich interesują moje problemy transportowe.

Teraz czekam na obiecany przez Grześka test z inną wkładką. Była już opisywna na tym forum , kiedy szukałem do niej igły. Obecnie w ramieniu jest zamontowana wkładka National Panasonic 205C-IIX. Prawdopodobnie też niezła. Na weekend Grzesiek obiecał (w miare wolnego czasu) wypróbowanie Pickeringa XVS4000. Obecnie już w pełni sprawnego i z nową igłą. To właśnie Grzesiek kiedyś zwrócił mi uwagę, że to dość egzotyczna i cenna wkładka. Na sąsiednim forum związanym z drapakami, padło nawet stwierdzenie admina, ze wybitna. A ja, jako ,,niedzielny,, użytkownik gramofonów, nawet nie wiedziałem, ze mam dość dobre wkładki. Zobaczymy jak wypadnie porównanie u Grześka. Tym bardziej, że kto jeśli nie On zrobi właściwa kalibrację. Dla mnie to na razie ,,chińszczyzna,,

Napisano

Przed chwilą odpaliłem Thorensa z wspomnianą wkładką Pickeringa. Gra to bardzo, bardzo fajnie. Do National Panasonica nie ma co porównywać - średnica jest wyraźniejsza (nie za mgłą jak w NP), a góra jest wyeksponowana "tak w sam raz". Fajna przestrzeń, gra dosyć neutralnie i przy tym finezyjnie, z polotem. W każdym razie nie czuję jakiegoś mocnego dyskomfortu przesiadając się z  zmodyfikowanego Denona 103 na którym gram ostatnio :)

Co do odbioru gramofonu, to oczywiście my zawsze chętnie ugościmy forumowych Kolegów :) A jak się kiedyś skończy ten cholerny wirus, to może i w większym gronie uda się nam kiedyś spotkać... Są różne plany na to... no, ale zobaczymy jeszcze co nam czas przyniesie :)

IMG_20210129_184218.jpg

Napisano (edytowany)
16 godzin temu, audiowit napisał:

Wydrenowalby mi kieszeń do dna

Mógłbyś zacząć od Yamahy Yp 701 , przypadkiem wiem kto ma na sprzedaż :)

@Audio Autonomy Grzesiek musiałeś !!! Dzięki uprzejmości kolegi Grzegorza miałem możliwość przetestowania pierwszej w swoim systemie wkładki MC / Hana EH/. Dotąd żyłem sobie w błogiej nieświadomości , że moje wkładki MM , są na jako takim poziomie i to mi wystarcza. Myliłem się , odbiór z MC to jednak trochę inny świat. Ciężko jest to opisać ,ale dźwięk jest po prostu wyraźniejszy w każdym aspekcie. Nie chodzi o szczegóły lub równowagę tonalną , bo MC sobie z tym też radzi, ale o przejrzystość dźwięku i jego klarowność. Zastanawiałem się nad zakupem w przyszłości Denona 103R , jednak patrzac na wymiary wkładek nie wiem czy jednak nie Hana. 15 mm. overhang jaki ma ramię JVC osiągnąłem na Hanie bez problemu na headshellu AT. Denon 103 R jest większą wkładką i mogą pojawić się problemy. Płynie do mnie co prawda oryginalny headshell do JVC i może tam by się udało zamontować , zobaczymy. Podsumowując , dzięki Grześkowi dowiedziałem się , że można lepiej. Dziękuję.

A , jeszcze jedno. Grzesiek ,nie chciałem rozpakowywać tej torebeczki ze śrubkami i wkrętakiem dołączonej do wkładki , i na czas testów przykleiłem wkładkę na Super Glue do headszella . Dobrze zrobiłem ?

Ot, taki żarcik :)

IMG_1966.JPG

IMG_1960.JPG

IMG_1961.JPG

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Wydaje się, iż ludzie nie wiedzą co dobre:) czy też nie mieli styczności z dobrej klasy sprzętem z poprzedniej epoki. Prosty test dla gramofonu; trzeba położyć współczesny i vintage gramofon na wagę i mamy gotowy wynik co lepsze:)