Chilli Napisano 22 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2021 A ja ciekaw jestem jak nowy Thorens wypadnie w konfrontacji z Rega 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Mamy to! Thorens już wydaje pierwsze dźwięki po swoim SPA. Świetnie to gra z SME 3009 i wkładką National Panasonic 205C na pokładzie. A jeszcze lepiej (moim zdaniem) wygląda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 26 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2021 Więcej fotek poprosimy 😊😊 A Thorens wygląda naprawdę super..... To ramię SME 😍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 27 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2021 Proszę bardzo @Kamill00 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 No to ja też się pochwalę. Rocznikowo względem mojej Yamahy Yp 701 nic się nie zmieniło, nadal 1978r , wizualnie jednak bardzo. Z klasyki przeszedłem do Star Treka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 @tomek4446 gratuluję nowego nabytku - "sztuki z rodowodem", czyli z historią powiązaną z naszym Forum 🙂 Jaką tam wkładkę włożyłeś? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 (edytowany) Ro Ro , normalnie bym nie kupował , ale tak pomyślałem ,gdzie ja znajdę gramofon z takim rodowodem ? @Kamill00 dzięki. Teraz jest Goldring 2500 , ale wracam do starego poczciwego Shure M 91 ED , dźwięk Shure bardziej mi pasuje. Gramofon jeszcze nie w pełni skalibrowany , dzisiaj dopiero będę walczył. Edytowano 28 stycznia 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Dnia 28.01.2021 o 08:36, tomek4446 napisał: "Moja perełka" 😍😍 Cieszę się że znalazł nowy, lepszy dom bo wiem, że u Ciebie @tomek4446bedzie miał lepiej - widząc Twoje zarówno podejście jak i doświadczenie do sprzętu tego typu, gdzie liczy się precyzja, opanowanie i spokój w działaniu. Świetnie się u Ciebie prezentuje 😁😁 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 ładnie to wygląda, @Audio Autonomy super, jestem pod wrażeniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Takie miałem wrażenie, że gdzieś go już widziałem😉. @tomek4446 - nie potrzebujesz jeszczcze jednego? Niedługo moja RP3 pójdzie pod młotek. Swojego czasu też Grzesiek wyprowadzał ją z niebytu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Fajne te Wasze karuzele. Gratuluję! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 5 godzin temu, Rega napisał: nie potrzebujesz jeszczcze jednego? Nieee , ale mogę zaproponować Ci Yamahę Yp 701 z nową plintą , zapasowymi paskami oraz szablonem do tego modelu. Zgadnij kto robił plintę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 (edytowany) Chyba wiem kto robił plintę.😉. Może założymy temat p.t sprzedam gramofon. Byłoby dla Kolegów z forum którzy szukają, a nie chcą narazić się na jakiegoś ,,babola,, Tu mieliby sprawdzone i po przegladzie. Ja na razie muszę jeszcze przez jakiś czas używać Regi. Thorens nie tak szybko. Co prawda będzie do odbioru, ale nie chcę korzystać z usług kurierów i najprawdopodobniej pojadę sam. Tyle tylko że niezbyt szybko będę mógł pojechać. No chyba że Grzsiek wyśle pocztą z opcją ostrożnie. Edytowano 28 stycznia 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Jest jeszcze opcja zaprosić Grześka do siebie - on napewno nie odmówi, a przy okazji (całkiem przypadkowo tak wyszło) zabierze Thorensa ze sobą i po problemie z transportem 😆😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 (edytowany) Owszem - to byłoby rozwiazanie, ale nigdy nie ośmielibym się narazać kogoś na prawie tysiąckilometrową (w obie strony) podróż jedynie z powodu moich kaprysów. Tym bardziej w obecnych warunkach pogodowych. Może wiosną lub latem to jeszcze, ale na pewno nie teraz. @Kamill00 zwróć uwage, że ja nie mieszkam w pobliżu żadnej autostrady ani nawet drogi szybkiego ruchu i dojazd do mnie zajmuje troche czasu. Spokojnie poczekam te kilka tygodni i pojadę do Wrocławia. Przy okazji zrobię wnuczkowi wycieczkę krajoznawczą😊. Edytowano 28 stycznia 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2021 Aj tam aj tam..... Pamiętam jak pojechałem do Grześka 650km w obydwie strony i do tego w niedzielę, aby mi 2 podstawki pod lampy przelutował 😂😂😂 Romku drogi 😄 jedziesz do Szczecina 70km, później S3 aż do Legnicy (non stop) a od Legnicy masz A4 niemal pod Grześka drzwi = niecałe 4h jazdy 😜 (chyba nie chciałeś jechać wioskami?) A na poważnie...... rozumiem i żartuje sobie 😉😉 Jak już lampa będzie zrobiona to mam dla Ciebie fajna alternatywę, jak bezpiecznie dostarczyć do Ciebie sprzęt bez wychodzenia z domu za pieniądze nie warte poświęcania całego dnia (chyba, że z wnuczkiem do Wrocławskiego ZOO chcesz jechać). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 @Kamill00 - znam tę trase. Jechałem nią w 2019 roku. Jeszcze zobaczymy. Ale na razie schodzimy z tematu i robimy OT, a nie wszystkich interesują moje problemy transportowe. Teraz czekam na obiecany przez Grześka test z inną wkładką. Była już opisywna na tym forum , kiedy szukałem do niej igły. Obecnie w ramieniu jest zamontowana wkładka National Panasonic 205C-IIX. Prawdopodobnie też niezła. Na weekend Grzesiek obiecał (w miare wolnego czasu) wypróbowanie Pickeringa XVS4000. Obecnie już w pełni sprawnego i z nową igłą. To właśnie Grzesiek kiedyś zwrócił mi uwagę, że to dość egzotyczna i cenna wkładka. Na sąsiednim forum związanym z drapakami, padło nawet stwierdzenie admina, ze wybitna. A ja, jako ,,niedzielny,, użytkownik gramofonów, nawet nie wiedziałem, ze mam dość dobre wkładki. Zobaczymy jak wypadnie porównanie u Grześka. Tym bardziej, że kto jeśli nie On zrobi właściwa kalibrację. Dla mnie to na razie ,,chińszczyzna,, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 29 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2021 Przed chwilą odpaliłem Thorensa z wspomnianą wkładką Pickeringa. Gra to bardzo, bardzo fajnie. Do National Panasonica nie ma co porównywać - średnica jest wyraźniejsza (nie za mgłą jak w NP), a góra jest wyeksponowana "tak w sam raz". Fajna przestrzeń, gra dosyć neutralnie i przy tym finezyjnie, z polotem. W każdym razie nie czuję jakiegoś mocnego dyskomfortu przesiadając się z zmodyfikowanego Denona 103 na którym gram ostatnio Co do odbioru gramofonu, to oczywiście my zawsze chętnie ugościmy forumowych Kolegów A jak się kiedyś skończy ten cholerny wirus, to może i w większym gronie uda się nam kiedyś spotkać... Są różne plany na to... no, ale zobaczymy jeszcze co nam czas przyniesie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MDMA66 Napisano 30 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 (edytowany) Victor ! Piękny sprzęt Edytowano 10 lutego 2021 przez RoRo Nie ma potrzeby cytować całego postu wraz ze zdjęciami... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Ślinka mi cieknie, ale nie dam się namówić. Wydrenowalby mi kieszeń do dna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 (edytowany) 16 godzin temu, audiowit napisał: Wydrenowalby mi kieszeń do dna Mógłbyś zacząć od Yamahy Yp 701 , przypadkiem wiem kto ma na sprzedaż @Audio Autonomy Grzesiek musiałeś !!! Dzięki uprzejmości kolegi Grzegorza miałem możliwość przetestowania pierwszej w swoim systemie wkładki MC / Hana EH/. Dotąd żyłem sobie w błogiej nieświadomości , że moje wkładki MM , są na jako takim poziomie i to mi wystarcza. Myliłem się , odbiór z MC to jednak trochę inny świat. Ciężko jest to opisać ,ale dźwięk jest po prostu wyraźniejszy w każdym aspekcie. Nie chodzi o szczegóły lub równowagę tonalną , bo MC sobie z tym też radzi, ale o przejrzystość dźwięku i jego klarowność. Zastanawiałem się nad zakupem w przyszłości Denona 103R , jednak patrzac na wymiary wkładek nie wiem czy jednak nie Hana. 15 mm. overhang jaki ma ramię JVC osiągnąłem na Hanie bez problemu na headshellu AT. Denon 103 R jest większą wkładką i mogą pojawić się problemy. Płynie do mnie co prawda oryginalny headshell do JVC i może tam by się udało zamontować , zobaczymy. Podsumowując , dzięki Grześkowi dowiedziałem się , że można lepiej. Dziękuję. A , jeszcze jedno. Grzesiek ,nie chciałem rozpakowywać tej torebeczki ze śrubkami i wkrętakiem dołączonej do wkładki , i na czas testów przykleiłem wkładkę na Super Glue do headszella . Dobrze zrobiłem ? Ot, taki żarcik Edytowano 1 lutego 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Marantz 6300 z końca lat 70 -tych z wkładką Pickering xv-15. Generalnie na dźwięk jak i wygląd nie narzekam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 (edytowany) @elektron6 piękny ten Marantz . Patrząc na takie dzieła sztuki za nic nie mogę zrozumieć, po co ludzie kupują współczesne deski ze sklepaną rurką. A'propos kupowania , przeczytajcie opis https://www.olx.pl/oferta/gramofon-yamaha-yp-211-CID99-IDIlaD5.html#9f3c851fe8 Edytowano 1 lutego 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Wydaje się, iż ludzie nie wiedzą co dobre:) czy też nie mieli styczności z dobrej klasy sprzętem z poprzedniej epoki. Prosty test dla gramofonu; trzeba położyć współczesny i vintage gramofon na wagę i mamy gotowy wynik co lepsze:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 (edytowany) Dla niektórych ważniejsze jest posiadanie gniazda usb lub połączenia bluetooth niż jakość wkładki lub ramienia. Edytowano 1 lutego 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts