marcinmarcin Napisano 14 lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 lipca 2022 6 minut temu, MariuszZ napisał: Pojawiły się dwa ciekawe tutoriale jak wykorzystać REW i RePhase do korekcji pomieszczenia przy użyciu filtrów hybrydowych np. połączonych FIR i IIR Z chęcią posłucham, aczkolwiek ja nie byłem zadowolony z efektu Fir lub Fir plus IIR. Faza wyglądała na pomiarze pięknie, ale po włączeniu filtrów Fir do Apo było dla mnie jakoś nienaturalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 lipca 2022 Z ciekawości zrobię filtry linearyzujące fikołki na fazie od zwrotek bez ingerencji w amplitudę i zobaczę co na to pokój odpowie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 lipca 2022 Kilka eksperymentów za mną. Efekt jest obiecujący. Oczywiście każda korekcja z linearyzacją fazy zwrotek (phase shift) w kolumnach. Udało się poskładać impulsy korygujące wg poradników "RePhase - Pomiary w 9-ciu punktach" oraz uwzględniając dwie rekomendacje z postu 288. Szczególnie ciekawy jest trick ukryty w RePhase polegający na generowaniu tętnienia fazy między kanałami. Zabieg taki zmniejsza efekt filtrowania grzebieniowego między kolumnami oraz usuwa tzw. "ghost image" cokolwiek to znaczy U mnie rewelacja. Filtr wygenerowany wg wskazówek Bear`a spełnia moje oczekiwania dotyczące dobrego brzmienia po korekcji. Wcześniej czegoś ubywało w przekazie po filtracji. Filtr z modulacją fazy wręcz dodaje. Przekaz jest bardziej czytelny. Warto posłuchać tego tricku do czego zachęcam Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 30 lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 lipca 2022 (edytowany) 12 godzin temu, MariuszZ napisał: Filtr z modulacją fazy wręcz dodaje A jak wygląda teraz faza po korektach? Wypłaszczałeś? Czy wyrownywałeś między kolumnami? Mnie trochę zaskakuje fakt że każdy filtr w dac rozjeżdża fazę o kilkaset stopni a i tak tych filtrów za bardzo nie słychać 🙄 Edytowano 30 lipca 2022 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 lipca 2022 40 minut temu, marcinmarcin napisał: A jak wygląda teraz faza po korektach? Jest bliska fazy minimalnej systemu. Bardzo łatwo wyrównać w RePhase fazę stosując się do zalinkowanych wcześniej poradników. Do tej pory źle robiłem bo impulsy pomiarów wyrównywałem funkcją automatyczną Time align do tworzenia Vector avarage. Trzeba ręcznie to robić żeby dokładność była odpowiednia. Obowiązkowo trzeba zlinearyzować filtry zwrotnicy dobierając odpowiednio częstotliwość podziału i rolloff. Oczywiście żeby nie było preringingu nie dotykam fazy poniżej 100Hz. Wrzucam przykładowy 1 z 9 pomiarów z miejsca odsłuchu dla lewego kanału u mnie i dwa impulsy L1 i L2 (zaszyte tętnienie fazy) do wglądu gdybyś chciał symulację zrobić. Realne pomiary po korekcji zrobię jak znajdę chwilę i wrzucę. Przykład korekcji.mdat 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 30 lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 lipca 2022 8 godzin temu, MariuszZ napisał: Obowiązkowo trzeba zlinearyzować filtry zwrotnicy dobierając odpowiednio częstotliwość podziału i rolloff. Oczywiście żeby nie było preringingu nie dotykam fazy poniżej 100Hz. Boszeee Tomek! Dobrałeś się już do kolumbijskiego "węgla" ? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 lipca 2022 Jak chcesz mieć coś dobrze zrobione to zrób to sam 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 30 lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 lipca 2022 @J4Z też kiedyś miałeś troszkę inny nick kojarzący się z fanem jazzu 😀. Tak poza tym...z ciekawości...za ile puszczasz mety? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 30 lipca 2022 Udostępnij Napisano 30 lipca 2022 31 minut temu, J4Z napisał: Mariusz, to Ty Tomek jesteś? O ty.. To chyba mi coś dosypali 🤦♂️ @MariuszZ Sorry! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2022 Pojawił się kolejny tutorial użytkownika Obsessive Compulsive Audiophile na kanale YT dotyczący korekcji pomieszczenia w nietypowy sposób. Nie generujemy filtrów dla konkretnych częstotliwości tylko "odwracamy" pomierzoną Frequency Response pomieszczenia i wykorzystujemy jako impuls korekcyjny do "konwulsji" wyrównując odpowiedź pomieszczenia do zamierzonej "krzywej domowej". Efekt podobno jest rewelacyjny. Zachęcam do prób i dzielenia się spostrzeżeniami Pozdrawiam. Room Correction with Inversion in REW.pdf 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 16 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2022 Zrobiłem pomiary wg tutoriala opisanego w pliku pdf i omówionego w filmiku "Room Correction in REW with Inversion (no EQ filters)" oraz przygotowałem impuls korekcyjny do konwolwera w DSP. Następnie sprawdziłem efekt implementując filtr do DSP i ponownie mierząc odpowiedź. Wyniki poniżej. Wg autora (druga strona pdf) metoda ta jest łatwiejsza i lepsza ponieważ nie wymaga wielopunktowych pomiarów (robimy tylko dwa w jednej lokalizacji). Poza tym poprzez inwersję otrzymujemy tak jakby nieskończoną ilość punktów korekcyjnych. Pomiary w wielu punktach mają wady gdyż zarówno REW ale też Dirac Live czy Audyssey nie stosują korelacji krzyżowej do wyrównania impulsów. Autor tłumaczy, że pomiar w jednym punkcie jest w takim przypadku wg najnowszych badań korzystniejszy (nie podał źródła). W załączniku wyniki pomiarów REWem z miejsca odsłuchu oraz kilka obrazków porównawczych z przebiegiem charakterystyki amplitudowej, decay`em, spektrogramem, watrfallem, impulsem. Filtr działa znakomicie. Słychać u mnie nieznaczną poprawę brzmienia i nie mam żadnego niedosytu w słuchanej muzyce. Pod koniec tutoriala w pdfie jest opisanych kilka utworów testowych z omówieniem na co zwrócić uwagę przy testowym odsłuchu. Warto przeanalizować. Pozdrawiam. EQ inverted 16.08.2022.mdat 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 Dnia 27.11.2021 o 13:13, stach_s napisał: Dziendoberek, czy jest na sali ktos z okolic Katowic ze sprzetem do pomiarow?? Chetnie zaprosilbym do siebie zeby zobaczyc co nalezy poprawic, a za stary i zbyt leniwy juz chyba jestem na ogarnianie tego niebanalnego jednak tematu Ponawiam swoja prosbe. Oczywiscie zrekompensuje wszelkie koszta i poswiecony czas. Forma rekompensaty do uzgodnienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 1 godzinę temu, stach_s napisał: Ponawiam swoja prosbe. Oczywiscie zrekompensuje wszelkie koszta i poswiecony czas. Forma rekompensaty do uzgodnienia Asia 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 28 minut temu, seba3002 napisał: Asia 🤪 To Joanna ma caly ten cyrk pomiarowy??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 5 minut temu, stach_s napisał: To Joanna ma caly ten cyrk pomiarowy??? Kiedyś miała, nie wiem czy nie pogoniła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 Dzieki, zaraz napisze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 2 godziny temu, stach_s napisał: ma caly ten cyrk pomiarowy??? Proponuje bardziej dobierać słowa , bo właśnie "rekompensata " mogła wzrosnąć o 40 % 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 Oj tam, @tomek4446 źle interpretujesz i wyrywasz z kontekstu 🤣 A tak poważnie, to wybacz @Asia ignorantowi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 1 minutę temu, stach_s napisał: źle interpretujesz i wyrywasz z kontekstu Kurna ja dbam o Twoją kasę !!! I gdzie tu wdzięczność ? 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 🙇♂️🙇♂️🙇♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2022 Czasami widzę u użytkowników problem z interpretacją pomiarów REWem w zakresie pogłosu RT60. Radą może być skorzystanie z funkcji wglądu w normy DIN 18041 czy EBU 3276 zaszyte w programie Acourate. Program jest płatny ale można zainstalować trial i sprawdzić jak się sprawy mają. Wystarczy pomiar REW wyeksportować jako impuls wav i otworzyć w Acourate. Przejść do zakładki TD - function i rozwinąć RT60 - Reverberation time. Dodatkowo trzeba "wklepać" wymiary pomieszczenia. Da nam to pogląd czy nasz impuls pomiarowy mieści się w granicach tolerancji danej normy dla muzyki, mowy czy studio. Norma DIN 18041 jest stara (1968) ale chyba jeszcze żywa skoro korzysta z niej poważny płatny program Dla zobrazowania obrazki z mojego "salonu" bez adaptacji najmniejszej i pokoiku gdzie słucham muzyczki. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Żeby nie zakładać nowego tematu , proste pytanie : Jak robicie pomiary mając miejsce odsłuchowe blisko tylnej ściany , czyli ile cm od ściany warto ustawić mikrofon by nie zakłóciło pomiaru a żeby mimo iż uszy będą bliżej ściany to żeby to zadziałało ? @MariuszZ ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Mikrofon dokładnie tam gdzie uszy. O to właśnie chodzi, żeby pomiar był "zakłócony". 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 @Kubakk Jeżeli punkt środka głowy jest blisko ściany to mikrofon pionowo. Latwiej operować i więcej zbierze z tej ściany. Mimo wielu zalet umik ma też sporo wad. Nie jest to mikrofon dookólny. Pamiętaj o pliku kalibracyjnym 90'. Pozdrawiam. Edit. "ó" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 (edytowany) Konkurent miniDSP? DSPeaker Anti-Mode X2 za 640 euro. https://www.dspeaker.com/anti-mode-x2 PS przepraszam, jeśli już było. Edytowano 25 grudnia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts