Chyba Miro 84 Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2020 (edytowany) Dnia 22.06.2020 o 15:32, Piotrek Pszczoła napisał: U mnie z B&W 606 było identycznie - nie dało się usłyszeć wyrównania charakterystyk z powodu mocnych odbić od bocznych ścian (bez ustrojów tłumiących odbicia) przy ustawieniu równoległym do ściany za kolumnami Tu wina mozna obarczyć zbyt bliskie sasiedztwo scian bocznych w stosunku do ustawienia Twoich kolumn. W moim przypadku rowniez powinno sie dogiac kolumny na miejsce odsluchowe a mimo to sa ustawione prawie rownolegle i nie ma bocznych odbic, ale do sciany bocznej jest ponad jeden metr. Edytowano 24 czerwca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Pszczoła Napisano 24 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2020 Tak, jestem tego świadom - u mnie jest to 50cm, ale jak widać jest to za mało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lipca 2020 Udostępnij Napisano 1 lipca 2020 (edytowany) Dnia 24.06.2020 o 14:07, Piotrek Pszczoła napisał: Tak, jestem tego świadom - u mnie jest to 50cm, ale jak widać jest to za mało. Byc moze w moim przypadku pomaga ze moje kolumny sa bardziej kierunkowe.... Ale moge byc w bledzie oczywiscie 🤪 Edytowano 1 lipca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 września 2020 (edytowany) Jeśli ktoś był zainteresowany brzmieniem Bowersów 603, ale nie nie akceptował dostępnej kolorystyki, to może przemyśleć sprawę jeszcze raz. Na 25-lecie serii firma wypuściła Anniversary Edition w dwóch specjalnych wykończeniach. Takie Signature dla niezamożnych? Edytowano 2 września 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 września 2020 Udostępnij Napisano 3 września 2020 A jeszcze ktoś ostatnio psioczył że teraz wszystkie kolumny sa dwu kolorowe. Czekaj czekaj przy jakiej okazji? ? Chyba przy poście że wchodzi nowa seria Bronze od Monitor Audio. Czyli jednak ten wygląd jest mocno akceptowalny przez klientów skoro wielki Bowers tez tak zrobił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2020 Najgorsze, że ponoć w Anniversary Edition dokonali też zmian w zwrotnicy. Coś piszą o Mundorfie i rozwiązaniach z nowej serii 700 Signature. To co? Mam je pożyczać ponownie, by sprawdzić, czy ta edycja nie będzie bliższa moim ideałom? Wypadałoby, ale nie chce mi się. Ciekawe jaka będzie cena? Czy polecą z nią, jak z Signature? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 września 2020 Udostępnij Napisano 3 września 2020 (edytowany) Spodziewał bym się że na początku cena będzie znacznie wyższa od wyjściowej wersji. Jeśli nie będą się dobrze sprzedawać to spadnie z czasem. Edytowano 3 września 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2020 Przy Signature mieli więcej swobody, bo do serii 800 cenowo był duży dystans. Tutaj do serii 700 jest bliżej. Nie mogą jej przecież przebić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 września 2020 Udostępnij Napisano 3 września 2020 (edytowany) Tyle że te serie są technologicznie dość blisko i mogą ją zbliżyć. Wzrost kosztów materiałowych nie jest tu duży. Edytowano 3 września 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2020 Tak jeszcze patrzę na te kolumny i mam mieszane uczucia. Niby wyglądają ładnie, ale od lidera rynku należy chyba wymagać wyznaczania mody, a nie kopiowania kilkuletnich już rozwiązań stylistycznych Jamo, Heco, Monitora, Dali czy Elaca (sorry, jeśli kogoś pominąłem;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 września 2020 Udostępnij Napisano 3 września 2020 Bardzo możliwe ze rynek wymógł taki wygląd. Jeśli klienci mówią że kupili by takie kolumny ale gdyby wyglądały jak innego producenta , to trzeba było coś takiego wypuścić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2020 Nie wiem czy wersja Anniversary Edition nie będzie oferowana po cenie "zwykłej". Widziałem informację, że 603 S2 AE mają kosztować 2000 USD. To zdaje się tyle, co dotychczasowa wersja. Jeśli tak, to nie wersja specjalna, ale następca. W sumie, to czynie je bardziej interesującymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 września 2020 Udostępnij Napisano 4 września 2020 Faktycznie to będzie po prostu uzupełnienie luki. Tannoy lata temu zrobił to samo wprowadzając DC6T SE a niedawno także Fyne Audio. Brytyjczycy tak lubią. Pytanie czy realnie „warto” dokładać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2020 (edytowany) 21 minut temu, S4Home napisał: Pytanie czy realnie „warto” dokładać. Ale czemu dokładać? W poprzednim poście pisałem, że wygląda na to, iż AE to po prostu następca, który będzie oferowany w tej samej cenie. Może @Top Hi-Fi & Video Designsię wypowie? AE to droższa wersja 603, czy ich następca? Edytowano 4 września 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audioamator Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 Dnia 29.05.2020 o 21:30, Kraft napisał: Bowers przygotował trzy warianty strojenia bas-refleksu, więc bas powinno się dać opanować. Szczególnie strojenie z pierścieniem wygląda obiecująco, ale o tym później. Przerzuciłem cały wątek i nic o tej kwestii nie ma (no chyba, że nie znalazłem) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 A czego byś więcej oczekiwał? Dostrajanie obudowy do warunków w określonym pomieszczeniu, to sprawa bardzo indywidualna. Sam fakt takiej opcji jest dość istotny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audioamator Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 Chciałbym poznać opinie autora wątku, w kwestii opanowania basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 Niestety niewiele już pamiętam. Ale skoro tak, to zapewne bas nie sprawiał większych problemów:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 10 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2022 B&W daje z kolumnami piankowe zatyczki bass refleksu. Tenże otwór można przysłonić jedynie częściowo, albo całkowicie. Ja po zastosowaniu częściowej przesłony słyszę różnicę. Jedna z moich kolumn nie jest ustawiona optymalnie (raczej zbyt blisko rogu pomieszczenia). Momentami, w niektórych uktworach, bas po prostu się wlecze, i przeciąga. Jest to raczej spowodowane bliskością ściany (co ciekawe, czasami działa to też pozytywnie). Do rzeczy, częściowe przysłonięcie wylotu basu, daje jego inny odbiór, jest krótszy, szybszy, nie buczy, ale jest też słabszy. Niestety, odnoszę wrażenie, że całość jest jeszcze bardziej przesunięta ku górze. Ale te próby naprawdę mają sens. W ubiegły weekend przeniosłem się na chwilę do innego pomieszczenia i tam już bez zatyczek było lepiej. Warto sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Przy poprzednich kolumnach 706S2, które stały na komodach blisko tylnej ściany miałem założone zatyczki w formie tulei. Bez nich bas czasami potrafił zadudnić. Aktualnie nowe 705 stoją na standach bez zatyczek i w moim przekonaniu jest o.k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alden1224 Napisano 17 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2022 Miałem okazje przeprowadzić mały test ze znajomym jak chodzi o granie 603 a 603 S2 AE i faktycznie zmiana mocno zauważalna. Góra i scena coraz bardziej przypominają serie 700 graja trochę bardziej nie wiem jak to nazwać ,,bajerancko” bardzo fajnie wyczuwalne szarpanie struny przy utworze Agnes Obel- Aventine przy Norah Jones- Don’t know vocal wyższy i bardziej oderwany od kolumny. Na Basię również kilka różnic, wydaje się mniej ciężki bardziej rożny i punktowy szczególnie przy Booka Shade- Paper Moo. Za ta cenę naprawdę ciekawe grajki. Mam tylko nadzieje ze jeszcze pojawi się okazja przetestować 702 i porównać 😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts