Samcro Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 (edytowany) A w państwie duńskim bez zmian… zaglądając tutaj od czasu do czasu mam czasem wrażenie, ze czas się zatrzymał. kurde, ale konstrukcję słowno- czasową zapodałem 🤣 Edytowano 6 kwietnia 2023 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 Był taki wpis iż zwrotnica załącza głośnik niskotonowy przy 120hz. To jest trochę inaczej; częstotliwość podziału nie określa pasma od a „do”. Czyli woofer pracuje do 120hz z tłumieniem 0db. Powyżej tego punktu następuje tłumienie zależne od stopnia zwrotnicy co do kolejnej oktawy. Przy najprostszym układzie 6db zwrotnicy sygnał 240hz będzie stłumiony o 6db. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfs269 Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 Jako że starą wieżę wyniosłem z salonu i zastąpiłem ją wzmacniaczem Alpha 907 KX to rano zaczyna mi brakować tunera żeby przy śniadaniu posłuchać muzyki i wiadomości. Co fajnego można kupić? Ostatnio przeglądając ogłoszenia spodobał mi się Pioneer F93. Niestety tylko w kolorze czarnym go widziałem, wolał bym coś w srebrnym, ale nie skreślam go. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16091 Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 12 minut temu, ralfs269 napisał: Jako że starą wieżę wyniosłem z salonu i zastąpiłem ją wzmacniaczem Alpha 907 KX to rano zaczyna mi brakować tunera żeby przy śniadaniu posłuchać muzyki i wiadomości. Co fajnego można kupić? Ostatnio przeglądając ogłoszenia spodobał mi się Pioneer F93. Niestety tylko w kolorze czarnym go widziałem, wolał bym coś w srebrnym, ale nie skreślam go. SONY ST-S770 ES...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 Tunery Pioneera są zupełnie ok. Ten gra u mnie od lat. Czasem też z Sansui Alpha. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 6 godzin temu, piotr16091 napisał: SONY ST-S770 ES...? SONY ES są w kolorze szampańskim (lub czarnym), więc to nie jest srebrny. Jeśli ma być srebrny SONY, to albo seria QS (czyli średnia), albo dużo starsze modele. Mamy już Święta Wielkanocne - więc korzystając z okazji życzę wszystkim uczestnikom tego wątku (i nie tylko): spokojnych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych wiary, nadziei i miłości, więcej czasu dla i rodziny i siebie - również na swoje hobby, spełnienia marzeń i sprzętu jak marzenie, suto zastawionego stołu -również odpowiednimi napojami 🙂 oraz śmigusa-dyngusa daleko od urządzeń elektronicznych! A na koniec - (dla tych bardziej nerwowych) więcej cierpliwości względem innych użytkowników Forum, zaś dla tych bardziej prowokujących - by nie denerwowali innych. Dla wszystkich -by było tu miło i przyjemnie, a jednocześnie zgodnie z tematem i by było to pomocą dla innych. Pozdrawiam 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfs269 Napisano 8 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2023 Szampański też może być. Fajnie by było mieć w jednym kolorze ale Szampański tez jest ok. Czarnego też całkowicie nie odrzucam ale musiał bym być pewien że warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 15 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2023 Końcówka SansuiX AU70 gra przeźroczyście. Pracujemy ciągle nad doborem pre do tej końcówki. Zmieniając końcówkę można uzyskać niesamowite efekty. Mam kilka pre-ampów. Zabawa będzie trwała. Po zamianie pre Sansui C-2301 na pre Nakamichi sporo trzeba było pozmieniać, gdyż dźwięk przesunął się bardzo w dół pasma. Basy i średnica uwypukliły się bardziej. Zaskoczyło mnie to, że pre Nakamichi gra tak mocnym dołem. Ze zmianą pre z Sansui na Nakamichi musiała nastąpić zmiana głośników, z grających mocnym dołem TM-1000 na TL-1000 MkII. Te drugie to kolumny tej samej niemieckiej firmy Arcus ale grają jaśniej, zupełnie inaczej od swoich poprzedników. Przypominają wysokie modele Fokal. Zaznaczam, że obydwie pary kolumn mają dół zaczynający się od 18 Hz +-3 dB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 15 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2023 (edytowany) @ Amatorzy audio Wasze uwagi są nie na miejscu i świadczą o słabej wiedzy w temacie. Zapominacie o podstawowej kwestii: Gra cały system, a nie jego pojedynczy składnik! * B-2102Mos Vintage gara pięknie u mnie. Nie z TM-1000, jak insynuujecie, tylko z TL-1000 MkII i CD Ayon (+ Filtr) , a to dużo zmienia i dla niektórych nie jest dostępne. Sądząc po wpisach. * Mam do dyspozycji kilka zestawów głośników, kabli i źródeł. Nie jestem ograniczony w tym zakresie do jednego źródła, czy głośników i system mogę składać i dobierać w/g upodobań. * Podkreślę, że bass, średnica i góra grają zupełnie inaczej w każdym modelu tej samej firmy, gdyż mogą mieć zupełnie inne konstrukcje, składniki, jak głośniki i podział pasm w zestawach głośników. Przykłady podałem np. TM-1000 i TL-1000 MkII, czy wzmacniacze B-2102MV, B-2103MV, B-2301L, czy SansuiX AU70 i wiele innych. * TM-1000 gra w systemie z B-2103MV (nie z B-2102MV) i ewentualnie teraz z lampką SansuiX AU70 + pre C-2301. Lampa w zestawie z pre Nakamichi gra z TL-1000 MkII. Gdyż .... Gra cały system, a nie jego pojedynczy składnik! Porównywanie różnie grających składników w tym samym zestawieniu mija się z celem. To robicie! Przekonałem się o tym na "własnej skórze" wstawiając w swój system C/B-2105MV. To była tragedia! Zmiana jednego składnika systemu, zawsze pociąga zmiany w systemie, by grał on tak jak powinien. Przykład podałem w poprzednim wpisie. Edytowano 15 kwietnia 2023 przez san-sui Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 15 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2023 A z kim dyskutujesz tak w ogóle ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 16 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2023 Coś mnie ominęło? Tyle, że to nie wątek o jednorożcach ... jak napisał @czubsi, a może zgubiłem się w internecie? Kto wie… czasy dziwne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16091 Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 Kurcze napiszcie coś nowego, jakieś odsłuchy, porównania i spostrzeżenia, fotki itd.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 @miłośnik Sansui ukryłem Twoje ostatnie dwa posty. Nie ma tu miejsca na obrażanie innych użytkowników. Proszę pisać na temat marki, a nie interlokutorów. Zwracam uwagę po raz drugi i ostatni. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16091 Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 To może tak...czy używaliście z B-2103 innych preampów niż Sansui, oczywiście że do tej końcówki nie ma dedykowanego preampa i może ona funkcjonować samodzielnie, ale jeśli tak to jakich i jaki był tego efekt? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejDobry Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 Mam zapytanie o kable głośnikowe do japończyków , mam 607 mos premium i zaczepy głośnikowe są na druty lub szpilki , czy jest inny sposób na kable wykluczając harakiri na sprzęcie czyli wymianę zaczepów a może tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 1 godzinę temu, AndrzejDobry napisał: , czy jest inny sposób na kable Jeśli masz kable z bananami to można kupić adapter. Jak widły to nie wiem czy jest jakiś sposób. 3 godziny temu, piotr16091 napisał: Kurcze napiszcie coś nowego, jakieś odsłuchy, porównania i spostrzeżenia, fotki itd.. Ja mogę napisać że od niedawna mam nowe kolumny. Jmlab electra 906. Zgrywają się z moją 907mr i moim pokojem bardzo fajnie. Góra jest klarowna i wyraźna. dół może nie powala ale wtedy kiedy trzeba jest a ponadto jest bardzo zróżnicowany. Ogólnie słyszę więcej niż przy wcześniejszych kolumnach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16091 Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 39 minut temu, braap napisał: Jeśli masz kable z bananami to można kupić adapter. Jak widły to nie wiem czy jest jakiś sposób. Ja mogę napisać że od niedawna mam nowe kolumny. Jmlab electra 906. Zgrywają się z moją 907mr i moim pokojem bardzo fajnie. Góra jest klarowna i wyraźna. dół może nie powala ale wtedy kiedy trzeba jest a ponadto jest bardzo zróżnicowany. Ogólnie słyszę więcej niż przy wcześniejszych kolumnach. Super! Wrzuć fotkę jeśli można tych Focali. Ja od pewnego czasu złamałem schemat i zacząłem słuchać muzy przez AU-07 z regulacją barwy i jest równie ciekawie...dźwięk nie jest tak zdegradowany jak się spodziewałem.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 Wrzucę jak będę miał standy. Póki co stoją na starych kolumnach dual i nie prezentuje się to zbyt dobrze Wiem że ktoś kiedyś pisał że też słucha na focalach/jmlab (chyba 1007 be). Ja miałem do tej pory b&w 803 matrix (za duże to mojego metrażu), Spark 3 (ok, ale bez emocji) Spendor S6e (fajne ale góra jednak zbyt wycofana) i focale podobają mi się najbardziej. Mysle że to miks tego ze monitory są w sam raz do mojego pomieszczenia i charakteru tych kolumn. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 17 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 17 kwietnia 2023 1 minutę temu, MarekB napisał: @braapSą to Electry 907Be, czyli z berylem na tweeterze. Jak oceniasz zastosowanie berylu? W sieci są gl zachwyty ale są też opinie że potrafią dać za ostro po uszach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 Wg Ciebie Które focale najlepiej brzmiały z Integra Sansui? Mam na myśli subiektywne i niezobowiązujące wrazenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 O, to jest konkret dzięki. A miałeś okazję przesłuchiwać w zestawie z Sansui 1007 lub 1008? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pygar Napisano 5 maja 2023 Udostępnij Napisano 5 maja 2023 Witam W temacie okablowania wewnętrznego transformatora ( połączeń między wyjściem a gniazdem 100V jak i w drugą stronę) . Wymiana na porządne okablowanie renomowanych firm kablarskich i gniazd na typowe do audio daje wyraźną poprawę brzmienia pod warunkiem posiadania odpowiednio dobranego i skonfigurowanego systemu. Temat dla właścicieli z zasobnym portfelem. Solidne kable głośnikowe od japońskich producentów to w wariancie ekonomicznym oferta dostępna na metry takich firm jak : Acrolink, Acoustic Revive, Oyaide, Kryna, Audio-Technika , generalnie każdy japoński kabel z wyżej półki cenowej ma coś do zaoferowania . Dodatkowo przy ofercie na metry sami decydujemy o konfekcji lub jej braku i tym samym możemy podłączyć przewody do każdego wzmacniacza i kolumn. Oczywiście odradzam zakupy na Ali i innych tego typu miejscach, bo tam kupicie tylko coś co przypomina oryginał z wyglądu a dźwiękowo odbiega bardzo daleko w stronę nic nie wartego kawałka miedzi, oczywiście w kryteriach Audio. Pozdrawiam Pygar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 5 maja 2023 Udostępnij Napisano 5 maja 2023 Dobrze wiedzieć:) a to tym bardziej skłaniam się do instalowania okablowania vintage z czasów kiedy miedź była miedźią a metal był metalem bo wiadomo teraz czy kabelek tani czy drogi to często takie czasy, iż metal jest materiałem metalopodobnym:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 maja 2023 Udostępnij Napisano 5 maja 2023 5 godzin temu, Pygar napisał: W temacie okablowania wewnętrznego transformatora Kluczowe znaczenie także w trafach głośnikowych dla lampowców ma drut nawojowy (miedziane - niemagnetyczne - stalowe - okrągłe - profilowane) temat rzeka... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 5 maja 2023 Udostępnij Napisano 5 maja 2023 Kiedyś najlepsze były kable OFC teraz są lepsze OCC więc teraz miedź jest jednak bardziej "miedziana". Jest jednak postęp w technologii wytwarzania kabli. Co najistotniejsze, to słychać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts