MMarek Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 Nie jest tragicznie, już się oswoiłem, można z tym żyć. Kable ekranowane częściowo zmniejszyły brumienie. Biorąc pod uwagę ile teraz kosztuje Nova, a ile ja zapłaciłem, to i burczenie by nie przeszkadzało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 (edytowany) Dnia 3.04.2021 o 14:23, Kraft napisał: Na oko w nowszych Menuetach (od 2009 r.) są takie same głośniki (i nie słyszałem, żeby były inne). Ale w ogóle to tych Menuetów już było kilka generacji: 150 MENUET (1992~1994), ROYAL MENUET / ROYAL MENUET II (1994~2009), MENTOR MENUET (2009~2015), MENTOR MENUET SE (2013~2015), MENTOR MENUET (2015 - ) i ostatnia Menuet SE. https://www.dali-speakers.com/pl/historyczne-produkty/dali-150-850/dali-150/ To jedyny ślad pierwszych Menuetów w internecie. Hm, myślałem, ze pochodzą z lat 80. nie 90. Przypadkowo kupiłem takie ze 3 lata temu jako tańszy zamiennik… Dali Zensor 1. To moje pierwsze porządne kolumny… Teraz zbieram na Menuety SE. Edytowano 2 kwietnia 2022 przez TAtomicus 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 (edytowany) 11 godzin temu, TAtomicus napisał: To jedyny ślad pierwszych Menuetów w internecie. Tylko z tytułowymi Menuetami technicznie nic je nie łączy. Nawet wymiary się nie zgadzają. To zupełnie inne konstrukcje. Jedyny związek to to, że mają taki sam zestaw głośników, co model zwany Royal Menuet, który jednak z obecnymi Menuetami - poza jednym wyrazem w nazwie - też nie ma cech wspólnych. Edytowano 3 kwietnia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Dla mnie obecne Menuety to wciąż kontynuacja tego samego pomysłu. Zresztą sam je wymieniłeś w zestawieniu, jako pierwszą generację Menuetów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Te Dali to taki forumowy hit że sam chętnie bym je u siebie sprawdził Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 13 minut temu, muzofan napisał: Te Dali to taki forumowy hit że sam chętnie bym je u siebie sprawdził Można brać w ciemno;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 9 minut temu, muzofan napisał: Te Dali to taki forumowy hit że sam chętnie bym je u siebie sprawdził Sprawdź, sprawdź. Już tak bardzo przychylnym okiem na ATC nie będziesz patrzył heh. Nie ściemniam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Adam namówiłeś mnie Zapraszam z Dali na bezpośrednie porównanie To nie jest żadna prowokacja, żeby nie było. Serio chętnie u siebie bym porównał takie maleństwa w kontrolowanych warunkach żeby sobie wyrobić zdanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Ja Dali nie mam. Może jak Wojtek przyjedzie ze swoimi i zaskoczą z SN3 to dopiero nabędę. Chociaż bardziej liczę na JMR i Neat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Daleko do siebie macie że tak ochoczo przeprowadzacie wspólne audio testy? Do mnie nie chce nikt podjechać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 70km. A i jakoś fajnie nam się gada, razem pchamy ten audiofilski wózek Chłopie gdybyś mieszkał do 100km od Szczecinka to choćby i rowerem bym do Ciebie przypedałował bo skarbów żeś zacnych nazbierał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 48 minut temu, kaczadupa napisał: 70km. A i jakoś fajnie nam się gada, razem pchamy ten audiofilski wózek Chłopie gdybyś mieszkał do 100km od Szczecinka to choćby i rowerem bym do Ciebie przypedałował bo skarbów żeś zacnych nazbierał. To się dogadajcie z Wojtkiem na wycieczkę w centrum Polski 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 3 minuty temu, muzofan napisał: To się dogadajcie z Wojtkiem na wycieczkę w centrum Polski 😉 U Panie, dwóch takich krytyków na raz to nie jest dobry pomysł. Poważnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Chętnie przyjmę krytykę, jeśli weźmiecie chwalone DALI że sobą 😉. Mam NAIMA więc sobie będziesz mógł ponarzekać na brumiace trafo zasilacza 🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 1 godzinę temu, muzofan napisał: Daleko do siebie macie że tak ochoczo przeprowadzacie wspólne audio testy? Do mnie nie chce nikt podjechać Przecież mówiłem, że ja chce😝. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Zapraszam, już nie pierwszy raz 😉. Nie boję się krytyki 🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 5 minut temu, muzofan napisał: więc sobie będziesz mógł ponarzekać na brumiace trafo zasilacza 🤣🤣 Trafił Ci się brumiący? Ja miałem fart do SN3, cisza od trafa z uchem na obudowie i to cały czas. Nawet ALPS gra równo od samego dołu. Ale co z tego jak już za Coplandem wzdycham... Wiem, że powinienem poczekać te dwa tygodnie grania, żeby SN3 się rozegrał ale na ten moment to mam taką krzywą Vkę czyli niskie tony na pierwszym miejscu, średnica wycofana i gdzieś w połowie drogi między basem a środkiem jest góra. Copland gra równiej, tam środek i góra były równo i bardzo blisko a niskie tony trochę osłabione ale za to z jaką kontrolą... SN3 może się tutaj schować ze wstydu. Oj, coś czuję, że wrócę ja po tego Coplanda szybciej niż myślę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Adam... ciężki temat. Wpadnij kiedyś ze swoimi gratami do mnie to potestujemy różne opcje. Trafo od zasilacza Naim brumi ale muzyka przy głośnym odsłuchu ma zaj..czarne tło bo Bartek zmniejszył pogłos. Kabelki zmienione na lepsze i brak słów... Wszystko zależy od akustyki... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Przecież się tylko droczę, trochę też zazdroszczę. Może jak Wojtka coś weźmie na podróż to się zabiorę, czemu nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 Nie ma co się droczyć, droga do audio nirvany bywa baaaardzo wyboista 🤣🤣🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 @muzofan - dzięki. Na pewno jakoś się zgadamy. Maluchy oczywiście zabiorę Tymczasem żeby nie uciekać za bardzo od tematu - na kanale A British Audiophile pojawiła się recenzja Menuetów w wersji SE: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2022 @J4Z na audiostereo kolega kaaapa miał dwie wersje. Twierdził, że różnice są minimalne na korzyść modelu SE. Mi na infolinii Salonów Denon powiedziano, że grają tak samo. Spora różnica jest już ponoć w stosunku do starszej wersji, czyli Mentor Menuet, które ma Kraft. Cóż, jak to często bywa w audio: jeden rabin powie tak, a inny powie nie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2022 (edytowany) Tak mnie naszło, że Dali Menuet można już zakwalifikować do kategorii high-endu. A tak. Czy są bowiem na rynku mini monitory wyższej od nich klasy? Nie bardzo takie widzę. Bowers ma 707 (moim zdaniem porównywalne z Dali), a potem już tylko większe 805. Podobnie Dynaudio (porównywalne Evoke 10, a potem już monitory na 18-stkach), Monitor Audio oferuje mini kolumny tylko do serii Silver. PMC ma konkurentów w postaci 25.21 i Goldów (obie konstrukcje zdaje się niekoniecznie lepsze od Menuetów), itd. No są jeszcze horrendalnie drogie klony LS3/5a. Ale czy dźwiękowo to na pewno przeskok o półkę wyżej. Nie wiem. Nie słuchałem. Albo np. Chario Ghibli. Tylko, ile z ich ceny to fantastyczna stolarka? High-end za 5500-7000 zł? Dokąd zmierza ten świat? Edytowano 12 maja 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 12 maja 2022 Udostępnij Napisano 12 maja 2022 Wiem, że już kiedyś grały na zlocie, ale może wezmę je do Bydgoszczy. Zobaczymy czy pozamiatają towarzystwo w 47 metrach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 12 maja 2022 Udostępnij Napisano 12 maja 2022 8 godzin temu, Kraft napisał: No są jeszcze horrendalnie drogie klony LS3/5a. Zapomniałeś o 9 minut temu, lpomis napisał: Zobaczymy czy pozamiatają Diapason Karis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts