oTTaki Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Dnia 18.05.2021 o 21:02, Asia napisał: Arie grają szybciej (...) Góra jest bardziej punktowa (...) I ogólnie są bardziej szczegółowe. Bas jest zupełnie inny (...) Focale nadrabiają dynamiką. Dziękuję za odpowiedź 😊 Mam bardzo podobne odczucia co do charakteru Arii, więc wysnuwam wniosek, że one po prostu tak grają... (ja słuchałem ich na Arcamie (u siebie w domu), na Yamasze 803 w Oświęcimiu i z Naimem w sklepie w moim mieście: i ich ogólny i generalny sposób grania był właśnie taki). Dołączam się do pytania @S4Home: jesteś już zdecydowana co do wyboru 926-tek za 502-ki? Czy zamierzasz jeszcze trochę się pomęczyć i posłuchać innych kolumn? Hmm...🤔 Edytowano 20 maja 2021 przez oTTaki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Tyle jest możliwości, w gruncie rzeczy niewiele słyszałam. Z każdym kolejnym odkrywam co w ogóle można usłyszeć i czy mnie to cieszy czy nie. Arie oczywiście nie grają tak jak Kanty. Zresztą żadne kolumny nie pokazują u nas pełni możliwości i na to składa się wiele innych czynników. Prawdę powiedziawszy w tej chwili najchętniej kupiłabym odtwarzacz CD (tak, wiem). Tylko, że za chwilę zostanę bez wzmacniacza, bez kolumn, jak Himilsbach z angielskim 😉. Baza moich odczuć dopiero się tworzy i buduje wraz z każdym nowym doświadczeniem. Wszystko wskazuje na to, że moje uszy mają słabość do lamp. Edytowano 20 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 3 godziny temu, Asia napisał: A gdzie tam, temat akustyki liźnięty. Chwilowo poczułam się przytłoczona ogromem zadania. No właśnie. W pomieszczeniu do codziennego życia to zadanie prawie awykonalne. Moja propozycja do coś z korekcją akustyki Arcam S30 lub NAD M10 i "bezpieczne" kolumny Audio Physic Classic 8 i "będzie Pani zadowolona". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Myślę, że napotkam na spory opór męża w tej kwestii (akustyki). I obiektywnie, ma rację. Taka nieoczekiwana zmiana miejsc. Jakoś to trzeba wypośrodkować. W każdym razie Fyne muszę pożegnać, to nie był dobry strzał. Edytowano 20 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) 49 minut temu, Asia napisał: Myślę, że napotkam na spory opór męża w tej kwestii (akustyki). I obiektywnie, ma rację. Taka nieoczekiwana zmiana miejsc. Jakoś to trzeba wypośrodkować. W każdym razie Fyne muszę pożegnać, to nie był dobry strzał. Z tą akustyką zrób chociaż ciut ,tak jak ci pisałem wcześniej ścianę za narożnikiem dobrze byłoby wyłożyć tym panelem rozpraszającym co sama linkowałąś i za kolumnami do odsłuchu stawiać chociaż te panele absorbujące ,które możesz przesuwać czy schować. Bo bas trapów nie masz za bardzo gdzie stawiać i tak samo z panelami absorbującymi po bokach, i nie ma co zagracać pomieszczenia.Dobrze by było gdybyś jednak miała sprzęt z korekcją akustyki,bo to jednak sporo pomaga. Pewnie będziecie musieli iść na kompromis i do słuchania muzy ,jednak kolumny zbliżać do miejsca odsłuchowego(ja mam kolumny na granitowych płytach z od spodu małymi filcowymi podkładkami i przesuwanie jest wtedy bardzo lekkie i łatwe,a jednocześnie stabilne).Pewnie zaraz odezwą się głosy że to nie profesjonalne, ale dla mnie i klasy mojego sprzętu nie ma to znaczenia ,a gdy chcę sam tylko słuchać muzyki to kolumny w szybki sposób wyjężdzają te 40-50 cm do przodu,do normalnego oglądania tv stoją tak by nie przeszkadzały w poruszaniu się po pokoju .Dobrze jest jednak gdy odległość pomiędzy kolumnami i miejscem odsłuchowym jest w trójkącie równobocznym ,bo odbiór jest wtedy zdecydowanie lepszy. Obecnie w moim pokoju(21,5m2) ,który również jest to pomieszczenie do codziennego życia ,kolumny mam odsunięte od siebie o 230cm i podobna jest długość do miejsca odsłuchowego również narożnika. Sprzęt brzmi obecnie dużo lepiej niż ,niż gdy kolumny stały na krótszej ścianie w odległości od siebie 190cm i około 300cm do miejsca odsłuchowego. W poprzednim ustawieniu miałem problemy z brakiem niskiego basu (mody pomieszczenia w tym ustawieniu, najgorzej było akurat w miejscu odsłuchowym),poprawiłem to Dirackiem,ale w obecnym ustawieniu nawet bez zrobienia nowej kalibracji ,brzmi to lepiej ,pewnie z powodu braku tych modów pomieszczenia i chyba tego ustawienia w trójkąt równoboczny i braku odbić po bokach pomieszczenia. Edytowano 20 maja 2021 przez Tomasz Kluczynski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Oglądając zdjęcia salonów odsłuchowych, które udostępnił @Bogusław Kożyczkowski widać wyraźnie, że przypominają one eleganckie pomieszczenia mieszkalne, a nie dedykowane wyłącznie do odsłuchów. Nie wątpię, że mają dopracowaną akustykę, ale zrobiono to w sposób niewidoczny. Edytowano 20 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Zastanawiam się jak dawałem radę w latach 90tych a nawet końcówka 80tych ,kolumny w miejscu gdzie Wlazły , przewód głośnikowy od kompletu, RCA też sprzęt taki na jaki mnie było stać(czyli jaki wysępilem od starszych) albo mi wpadł w ręce 😁 . I zachwyty kolegów z osiedla co to jamniki dwukasetowe mieli jak to gra 😳 . Eh to były czasy 👍 .Pzdr Edytowano 20 maja 2021 przez Dedal75 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Kingsajz, co nie? 😉 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 42 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: mam kolumny na granitowych płytach z od spodu małymi filcowymi podkładkami i przesuwanie jest wtedy bardzo lekkie i łatwe,a jednocześnie stabilne Już udało mi się zrobić rysy na drewnianej podłodze. Fyne odsunięte na 85 cm od ściany nie dudnią. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Ale jaka wielkość, na jakiej wysokości? Martwi mnie wełna mineralna w domu, dzieci alergiczne. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 24 minuty temu, Asia napisał: Martwi mnie wełna mineralna w domu, dzieci alergiczne. Zamiast wełny może być pianka akustyczna o analogicznej grubości. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 2 godziny temu, Asia napisał: Oglądając zdjęcia salonów odsłuchowych, które udostępnił @Bogusław Kożyczkowski widać wyraźnie, że przypominają one eleganckie pomieszczenia mieszkalne, a nie dedykowane wyłącznie do odsłuchów. Nie wątpię, że mają dopracowaną akustykę, ale zrobiono to w sposób niewidoczny. Tego się trzymaj ponieważ można znaleźć kolumny, które zagrają w miarę dobrze w konkretnych warunkach akustycznych. Nie będzie to co w salce odsłuchowej, ale myślę iż ucho jak i oko powinno też być zadowolone. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 No ale jakbym na próbę dała zasłony za kolumnami to powinno pomóc, prawda? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Za kolumny to chociaż coś takiego,gdy nie słuchasz to możesz odstawić ,by nie przeszkadzały. A za narożnik albo takie panele co linkowałaś ,albo coś z tych grafik ,które już tuu były zamieszczane. Edytowano 20 maja 2021 przez Tomasz Kluczynski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 5 minut temu, Asia napisał: No ale jakbym na próbę dała zasłony za kolumnami to powinno pomóc, prawda? Coś pomoże, ale na ile będziesz z tego efektu zadowolona to już sama musisz posłuchać. Ogólnie szkło czyli takie okno balkonowe, to akustycznie fatalne rozwiązanie. Tutaj nie ma łatwych rozwiązań trzeba kombinować metodą prób i błędów. Kompromisy muszą być, jeśli nie ma dedykowanego pokoju do odsłuchu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Dnia 18.05.2021 o 21:27, Fafniak napisał: Nie wiem czy masz nadal tego bright-a Ale gdyby ktoś w okolicy miał Triangle... moze warto posłuchać? A z innej beczki ciekawym doświadczeniem może być wypożyczenie (ale od kogoś Cabasse iroise 500 A które Triangle masz na myśli? Nie żebym znalazła w pobliżu, ale oglądam z ciekawości. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 Jeśli zasłony to jak najgrubsze welurowe,są nawet dość ładne, różne kolory .Widziałem w OBI sztuka 140cm szerokości,długość 260 ,kosztuje około 90-100zł. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) 5 godzin temu, Asia napisał: Wszystko wskazuje na to, że moje uszy mają słabość do lamp. A nie myślałaś oprócz testu hybrydy nad wypożyczeniem wzmacniacza lampowego? Edytowano 20 maja 2021 przez maverick2005 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 To sobie zostawię na przyszłość. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 4 godziny temu, Asia napisał: Martwi mnie wełna mineralna w domu, dzieci alergiczne. Niestety to Zuo 🙁👍 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 https://www.olx.pl/d/oferta/dyfuzor-panel-akustyczny-CID99-IDJqypF.html Co myślicie o tym? Mam po sąsiedzku w zasadzie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 W takim pomieszczeniu nie chciałbym mieszkać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 20 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) Mogłoby (też) na kolekcję hot wheels pasować ;). Nie powala mnie, ale nie zawiera ani wełny, ani pianki. Choć sklejka też eko nie jest. Edytowano 20 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) 14 minut temu, Amarok napisał: W takim pomieszczeniu nie chciałbym mieszkać. Ja tam nic nie widzę żeby to służyło do mieszkania . Ale lepsze takie lokum niż karton na Brooklynie 😁 Edytowano 20 maja 2021 przez Dedal75 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 maja 2021 Udostępnij Napisano 20 maja 2021 (edytowany) 25 minut temu, Asia napisał: https://www.olx.pl/d/oferta/dyfuzor-panel-akustyczny-CID99-IDJqypF.html Ale gdzie chcesz je powiesić? Na "zakanapę" się u Ciebie nie nadają, a na tylnej ścianie miałyby właśnie największy sens. 18 minut temu, Asia napisał: Nie powala mnie, ale nie zawiera ani wełny, ani pianki. Choć sklejka też eko nie jest. Tylko to jest dyfuzor, a wełna i pianka to absorbery. Pełnią inne funkcje akustyczne. Niekoniecznie można je używać zamiennie. Edytowano 20 maja 2021 przez Kraft Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts