Walezy Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 1 minutę temu, JaZz napisał: No to wybaczcie Panowie, ale 15 i 20 metrów to nie są pomieszczenia do których wstawiamy duże podłogowe i trzymamy je pod ścianą. Sam oczywiście też popełniłem ten błąd. Oczywiście, ze nie. W moim przypadku to były małe podłogówki MA, ale nie tym rzecz. Pisałem o tym już wcześniej, ze da się zauważyć tu na forum, ze większość rekomendacji sprzętu zawiera kolumny wielkości Q750 do pomieszczeń mniejszych niż 20m2. Jakie są szanse, ze zagra to dobrze bez aranżacji akustycznych w pomieszczeniu, które w większości wypadków służy do życia (salon), to nie trudno sobie wyobrazić. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 40 minut temu, Łukasz Jankowski napisał: A moje kawałki do testowania to: Zwłaszcza Tiesto ma taki bardzo niski bas, którego na niektórych kolumnach nie uświadczymy w ogóle. Nie dudni, no może ciut, ale nieznacznie w porównaniu z Lao Che z koncertu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 6 minut temu, Kraft napisał: Liniowo oczywiście nie będzie, ale jak będzie bez poważnych przegięć (a przy kolumnie liniowej lub nawet wycofanej na basie o to łatwiej), to powinno dać się słuchać z przyjemnością. Gorzej, jak kolumna eksponuje zakres basu, który nasze pomieszczenie akurat wzmacnia. Wtedy efekt się potęguje i robi się nieprzyjemnie. To prawda ale nie mając pomierzonego pomieszczenia równie dobrze może nam pomieszczenie obcinać bas w miejscu w którym i tak mamy dołek. Więc to jest zwykłe gdybanie i loteria. Nie liczył bym na to, że akurat u nas mody pomieszczenia będą miały zbawienny wpływ na liniowość krzywej SPL. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Męskie granie "Wojenka" https://tidal.com/track/67250699 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Wielkie dzięki! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 26 minut temu, HQ150 napisał: To prawda ale nie mając pomierzonego pomieszczenia równie dobrze może nam pomieszczenie obcinać bas w miejscu w którym i tak mamy dołek. Obcinanie basu nie jest takie wkurzające, jak jego dudnienie. Tak jak pisałem. Lepiej jest mieć basu mniej niż za dużo. Ale to moje zdanie. Wiem, że wielu lubi dudnienie. Uważają, że te ciągnące się rezonanse, to właśnie prawdziwy bas. Bez nich wszystko gra im za chudo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 @JaZz, czyli jednak zamierzasz pójść w monitory. Kolego @Łukasz Jankowski, czy możesz zdradzić co to za monitory i z jaką elektroniką grają? Świetnie to wszystko wygląda 🙂. Gratuluję. A wracając do tematu, to ja, chociaż uwielbiam monitory, to chyba jednak do pokoju Asi jednak wybrałbym kolumny podłogowe 🙂. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 47 minut temu, Asia napisał: Męskie granie "Wojenka" https://tidal.com/track/67250699 Jako że jest piątek i przesłuchuje premiery a serwisie Qobuz, to wszedłem tez w "Męskie Granie" i musze napisać, że realizacja tych płyt jest .... delikatnie mówiac .. słaba. Parę osób słuchało pliki lepiej zrealizowane, poszukam coś dla Ciebie, cierpliwości. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Ach, miałam nadzieję, że ktoś to napisze. Bo też mam wrażenie, że to jest po prostu kiepsko nagrane. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Dobrze zrealizowane męskie granie to Waglewski Fisz Emade "Duchy ludzi i zwierząt". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 (edytowany) Im lepszy sprzęt tym bardziej przejaskrawia niedociągnięcia. Wcześniej bym w ogóle nie zwróciła na to uwagi. Waglewski brzmi dobrze, choć do moich faworytów nie należy. Edytowano 21 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 14 minut temu, Łukasz Jankowski napisał: Monitory to Elac Vela BS403 A możesz powiedzieć czy porównywałeś je z jakimiś innymi monitorami? I jak gra Twój system ? Ostatnio rozmawiałem z jednym kolegą z forum o tych kolumnach i ów kolega stwierdził, że mogłyby to być monitory, które dadzą mu dźwięk bliski tego jakiego szuka 😏. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 8 minut temu, seba3002 napisał: 25 minut temu, Łukasz Jankowski napisał: Monitory to Elac Vela BS403 A możesz powiedzieć czy porównywałeś je z jakimiś innymi monitorami? I jak gra Twój system ? Ostatnio rozmawiałem z jednym kolegą z forum o tych kolumnach i ów kolega stwierdził, że mogłyby to być monitory, które dadzą mu dźwięk bliski tego jakiego szuka 😏. A wiecie czemu służy PW? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 12 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: A wiecie czemu służy PW? Myślę, za @Asia się nie obrazi za mały OT. Ale skoro Tobie to przeszkadza, nie było pytania. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 U mnie w 18m rezonuje 50Hz. Przeszkadzało zarówno na monitorach jak i na dużych podlogowkach. W monitorach i tak brakowało basu, więc i tak musiałem sub dodać, to potęgowało problem.. Teraz Używam DSP z podlogowymi i 50Hz mi już nie straszne. Rozwiązało się wszystko. A subwoofera już więcej nie chce. Do monitorów też raczej mala szansa że wrócę Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Dnia 17.05.2021 o 11:00, JaZz napisał: trochę się załamałem i już chciałem rzucić to wszytko w piz** 😂 Dziś miałam taką chwilę, gdy siedząc na kanapie świetnie słyszałam odgłosy z kuchni. No ale, przecież nie po to to wszystko. Dziękuję @Tomasz Kluczynski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 (edytowany) 36 minut temu, JaZz napisał: @Tomasz Kluczynski a te pochłaniacze wolno stojące co kilka stron wstecz dawałeś fotę to od jakiej firmy są? Nie wiem ,ja tylko przekopiowałem dla przykładu ,grafiki z postu @Krafta ze str.28 tego tematu. Edytowano 21 maja 2021 przez Tomasz Kluczynski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Słucham? Nie wiem o co chodzi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 https://www.tawalling.co.za/acoustic-furniture/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 maja 2021 Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Asia jak idą negocjacje wzmacniacza? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 Już nieaktualne. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2021 (edytowany) Grafika wolno się wczytuje, ale zdjęcie znajduje się na końcu, pod hasłem Pilla. Edytowano 21 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 23 maja 2021 Udostępnij Napisano 23 maja 2021 W ramach "męskiego grania" i testowania dzięki uprzejmości firmy B&W -- Ben-Taylor-Naked-FLAC24 gratisowe Hi-Res Sampler od Hdtracks -- https://www.hdtracks.com/#/album/5e3a2cddf16d7d09b9855526 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 23 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2021 Ha! To jest wielkie. Chyba kupię czym prędzej Soul Note SC 300. Może to niewłaściwa kolejność, ale rzeczywiście bardzo ciekawe urządzenie i wątpię czy znajdę coś ciekawszego. Raz jeszcze dziękuję bo wątpię żebym odkryła je samodzielnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts