KrólKiczu Napisano 30 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2021 1 minutę temu, Walezy napisał: @seba3002 i @Kraft z jakimi paczkami je porównujecie? I jakie są wasze subiektywne wrażenia? Pytasz o bezpośrednie porównanie czy jakie inne kolumny słuchałem w moim systemiku ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Widzę, że temat tego wątku już jakiś czas temu wyczerpał się, a świadczą o tym ostatnie wpisy. Właśnie przestaje wchodzić i obserwować ten wątek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) 3 minuty temu, seba3002 napisał: Pytasz o bezpośrednie porównanie czy jakie inne kolumny słuchałem w moim systemiku ? Dokładnie, do jakich kolumn je odnosisz, bo zdaje sobie sprawę, ze nie zawsze da się zrobić porównanie A-B 16 minut temu, Kraft napisał: Zobaczmy, ile to tego basu faktycznie "tracimy", gdy słuchamy na LS-ach zamiast na 3-droznych podłogówkach, np. Sonus Faber Lumina III, mających dwa woofery i sporą objętość obudowy. Na niebiesko Luminy. Na czarno LS-y (pomiar w tych samych warunkach). Jak ja lubię te wykresy. Sonus piszą, ze pasmo zaczyna się od 40 Hz, i to by się zgadzało. KEF chyba podaje 47 Hz dla 6dB, i to tez się raczej zgadza. Edytowano 30 maja 2021 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) 36 minut temu, Walezy napisał: @seba3002 i @Kraft z jakimi paczkami je porównujecie? Mission M34i, Pylon Audio Diamond 25, KEF R3 i Q750, Bowers 706 i 603, Elac 244.3, Fyne Audio F501, Impuls Audio Lagune, Impuls Audio Lightstorm, Opera Grand Mezza, Audio Physic Classic 5, Quadral Sedan 9, Heco Revolution 3, Heco Aurora 700, Monitor Audio BX6, Monitor Audio MR1, YB Audio Bise XL, Dali Mentor Menuet, Dali Opticon 6, Usher BE-718 i Kultura Dźwięku Brooklyn. (jeśli kogoś pominąłem, to przepraszam, o starych wyrobach Tonsilu już nie wspominałem) Edytowano 30 maja 2021 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 5 minut temu, Kraft napisał: Mission M34i, Pylon Audio Diamond 25, KEF R3 i Q750, Bowers 706 i 603, Elac 244.3, Fyne Audio F501, Impuls Audio Lagune, Impuls Audio Lightstorm, Opera Grand Mezza, Audio Physic Classic 5, Quadral Sedan 9, Heco Revolution 3, Heco Aurora 700, Monitor Audio BX6, Monitor Audio MR1, YB Audio Bise XL, Dali Mentor Menuet, Dali Opticon 6, Usher BE-718 i Kultura Dźwięku Brooklyn. (jeśli kogoś pominąłem, to przepraszam, o starych wyrobach Tonsilu już nie wspominałem) Powyższa lista powinna być wystarczającym żyrantem twoich komentarzy na temat LS’ow. Rozumiem teraz kontekst twoich wypowiedzi. Dzieki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Ja wiem jak grają callisto IV - naprawdę nei ma na co narzekać przy małych membranach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 musiałem upewnić się że nei grają inne kolumny (większe) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) @audiowit wracając do naszej wcześniejszej debaty. Dr. Sebastien Degraeve w tej prezentacji wyjaśnia progres jak KEF zrobił na drodze od LS3/5s do LS50 i LS50 Meta. Warto posłuchać, mądrze gada. Może on cię przekona. Edytowano 30 maja 2021 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 49 minut temu, JaZz napisał: Ok, kumam. @Fafniak Pierwsza lepsza recka i o basie napisane dużo. Coś tam o górze, ale o reszcie prawie nic. O scenie i lokalizacji (co ostatnio najbardziej mnie interesuję) nic. Dobrze kombinuję że to dlatego recenzent o tym nie wspomina bo to raczej słabe punkty tych paczek? Te paczki grają dużym wolumenem, jak Fafniak wspomniał potrafią oszukać :). Scena czy lokalizacja są bardzo dobre nawet powiem że świetne. Są to dość rozrywkowe monitory, ale nie dyskotekowe jeśli tam można to ująć :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 46 minut temu, Walezy napisał: @audiowit wracając do naszej wcześniejszej debaty. Dr. Sebastien Degraeve w tej prezentacji wyjaśnia progres jak KEF zrobił na drodze od LS3/5s do LS50 i LS50 Meta. Warto posłuchać, mądrze gada. Może on cię przekona. Ale mnie nie trzeba przekonywać. Ja to wiem. Spieram się z Tobą o to czy lepiej wydać tą samą kwotę za kolumny 15, 20 letnie czy obecnie produkowane. Mieliśmy już na tym forum przykłady teorii podobnych do Twoich. Po czym okazywało się, że te ultranowoczesne konstrukcje przegrywały z tanimi wyrobami manufaktur z nienajnowoczesniejszymi przetwornikami. Audio, to nie tylko postęp technologiczny. To przede wszystkim talent twórcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 43 minuty temu, audiowit napisał: Ale mnie nie trzeba przekonywać. Ja to wiem. Spieram się z Tobą o to czy lepiej wydać tą samą kwotę za kolumny 15, 20 letnie czy obecnie produkowane. Mieliśmy już na tym forum przykłady teorii podobnych do Twoich. Po czym okazywało się, że te ultranowoczesne konstrukcje przegrywały z tanimi wyrobami manufaktur z nienajnowoczesniejszymi przetwornikami. Audio, to nie tylko postęp technologiczny. To przede wszystkim talent twórcy. Racjonalizujesz tak, ze aż głowa boli. Szkoda mojego czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 : ) koleiny TomekN..... Mojego również. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 To jeszcze raz. Żeby przestrzec tych, którzy LS-ów nie słyszeli, przed wyciąganiem pochopnych wniosków na temat ich możliwości na basie. Porównanie gabarytów i pasma przenoszenia 3-drożnych Sonus faber Lumina III i KEF LS50. Kolumnę do porównania wybrałem nieprzypadkowo - obu magazyn Audio zmierzył taki sam punkt spadku pasma przy -6 dB (40 Hz). Nie warto oceniać po pozorach. Nie zawsze duży może więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Przecież to nie jest wątek doradczy, tylko dyskusyjny. Pisałem już, że uważam ls50 za dobre monitory i polecałem je już wiele lat temu, kiedy nie było jeszcze tego boomu pewnie spowodowanego wejściem nowego modelu. Ale nie ma kolumn idealnych, tym bardziej w tych rozmiarach i cenie. Nie róbcie z nich leku na całe zło... No zejściem basu to one nie grzeszą i porównanie ich do średnich podłogówek nie ma sensu. Słuchałem i Lumin i ls. Wierzcie mi... Po raz kolejny okazuje się, że parametry, parametrami... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 7 godzin temu, Kraft napisał: Nie zawsze duży może więcej. Te Sonusy nie są duże, i swoją drogą - 5 cali na basie? Wow, normalnie szał ciał, co za badziew 😳 Badziew za 9 tysięcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 No bo jest to kolumna....niezbyt udana Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Nie rozumiem. Co chciałbyś żebym napisał. Nie doradzam już żadnych kolumn. To temat bardzo skomplikowany. Mam w kółko pisać, że najlepszym doradcą są własne uszy i nie należy sugerować się parametrami czy opiniami? Mogę na ten temat pogadać sobie z kumplem, którego znam I jego preferencje. Ale komuś którego gusta są mi nieznane, nie znam jego toru i akustyki? Równie dobrze można rzucać kostką. Przyczepiłeś się do mnie zupełnie beż powodu. Zawsze staram się studzić huraoptymizm. Pamiętaj o tym, że audio, to biznes. Trzeba być bardzo ostrożnym i z dużym dystansem czytać opinie osób, których nie znasz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Ale ja nie dostałem nic od Ciebie na pw! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 A dobra, coś jest. Czasem jak jestem w pracy, to odrzucam wszystkie powiadomienia. Wczoraj wieczór to napewno wszystko odrzuciłem jeśli przyszło nie w porę Ok, przeczytam wątek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Może trzeba zacząć od tego: https://www.sluchmed.pl/sluchmed?gclid=EAIaIQobChMIreKXuOH08AIV9AWiAx0HVw9UEAAYASAAEgJhkPD_BwE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 (edytowany) 46 minut temu, JaZz napisał: Duża część jego postów to zwykłe trollowanie. Kup sobie klocki sony ES ale z pierwszej ręki i powiedz jak jest. Oczywiście nie zapomnij o serwisie. Talon na balon masz... Edytowano 31 maja 2021 przez Artsky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Myślę że trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czego szukamy w "dźwięku". Jeden poszukuje "czarowania" inny rownego pasma a kto inny... Są również osoby , które lubią np. bas nawet jesli jest on zbyt inyensywny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Myślę, że dobrym pomysłem na wyrobienie sobie zdania, jak powinien brzmieć bas, jest równoległe posłuchanie danego utworu na przyzwoitych słuchawkach. Można się zreflektować, że to, co często uznajemy za efektowny bas, to tylko ciągnące się rezonanse spowodowane niedoskonałością kolumn i pomieszczenia. Że tego "basu" w utworze wcale nie ma;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 maja 2021 Udostępnij Napisano 31 maja 2021 Mógłbym sie zgodzić, ale sa tez słuchawki, ktore w różny sposob prezentuja brzmienie basu. I jak ocenic który to ten właściwy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts