Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 118
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
5 godzin temu, misiek x napisał:

Miałem przez 2 lata Hegla H80, kilka miesięcy słuchałem na pożyczonych H200 i H300 i żaden nie został na stałe.

Z ciekawości - czego Ci w nich zabrakło, że nie zostały na dłużej? Mógłbyś je w kilku słowach porównać do siebie i napisać w czym (i czy na pewno we wszystkim) wyższe modele były lepsze od H80?

Napisano
Dnia 18.09.2021 o 11:20, kaczadupa napisał:

A te maskownice moim zdaniem wyjątkowo szpecą te ślicznie monitorki. 

Z chęcią posłucham kolumn ATC, ale w swoim czasie. Słuchałeś jakichś wyższych modeli?

Napisano (edytowany)

@misiek x potwierdzasz moją tezę , że im bardziej doświadczony pasjonat audio tym słucha na dziwniejszym / mało znanym i nie polecanym w powszednich mediach/ sprzęcie :) Nie wiem czemu tak jest, ale jak gadam z ludźmi co siedzą w tym / audio/ latami to często nie mogę wyjść z podziwu na jakich dziwnych gratach słuchają muzyki.

Co do Hegla słuchałem "80- tki " , nie moje granie , dla mnie poprawne ale brak duszy , emocji , sznytu. Po prostu kawał solidnego kloca , na początek poszukiwań ok. 

Edytowano przez tomek4446
Napisano

Tomek, bo na forach nie poleca się tak naprawdę dobrego sprzętu. Trzeba też pamiętać o tym, że taki cd czy wzmacniacz musi mieć dobrane towarzystwo, łącznie z akustyką i aż boję się tego słowa użyć okablowanie, a do tego dochodzi się latami.

Napisano

@audiowit wczoraj byłem na imprezie gdzie grały B&W 702 S2 / białe , by nie zakłócać harmonii barw wystroju/  z Yamahą A-S2100. Pokój typowo użytkowy , duży ok. 35 m2 . Kolega mnie poprosił o opinie , i o szczerość , znamy się od lat. Witek wiesz , ze lubię Yamahę i miałem całą serię 1000 , ale to co słyszałem było przebasowione , suche , bezbarwne z brakiem jakiejkolwiek spójności pasma i .... nie mające nic wspólnego z naturalnością. Ten dźwięk przypomniał mi granie z keyboarda , niby leci muzyka, a jakaś dziwna. Oczywiście to przejaskrawienie , ale tylko takie porównanie przyszło mi do głowy. Kurde stało tam łącznie ze streamerem 26 k. zł , suma za którą można złożyć coś naprawdę fajnego , choćby z vintage . Kolega po prostu kupił na wygląd i w oparciu o opinie w necie . Z ciekawości przejrzałem i faktycznie są dobre , a więc o co tu chodzi ? 

Byłem wobec niego szczery , powiedziałem , że wg. mnie najlepiej nie jest . Jest otwarty na zmiany , ma spore wolne środki, w przyszłym tygodniu ma wpaść do mnie. Nie chodzi o to czy mu się dźwięk u mnie spodoba , tylko by miał jakąś skalę odniesienia. 

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

to co słyszałem było przebasowione , suche , bezbarwne z brakiem jakiejkolwiek spójności pasma i .... nie mające nic wspólnego z naturalnością.

bardzo dużo sprzętów tak właśnie gra... i to często z dość wysokiej półki cenowej

Napisano
12 godzin temu, tomek4446 napisał:

Byłem wobec niego szczery , powiedziałem , że wg. mnie najlepiej nie jest . Jest otwarty na zmiany , ma spore wolne środki, w przyszłym tygodniu ma wpaść do mnie. Nie chodzi o to czy mu się dźwięk u mnie spodoba , tylko by miał jakąś skalę odniesienia. 

A nie uważasz, że mogła to być bardziej kwestia słabej akustki?

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, slaw0001 napisał:

A nie uważasz, że mogła to być bardziej kwestia słabej akustki?

Znasz mnie już trochę i zawsze na pierwszym miejscu stawiam akustykę, ale tym razem nie do końca to jej wina. Tak w skrócie , B&W to były kolumny jakie odsłuchałem na pierwszym w życiu odsłuchu w Salonie Audio. Zacząłem z wysokiego C , bo były to Diamondy 803 i ... Nautiliusy :) Czysty przypadek , bo Nautiliusy rzadko bywają w Salonach Top-HIFI , akurat kupowałem amp. KD i nadarzyła się okazja posłuchać. Byłem zauroczony tak marką, którą znałem z gazetek jak i dźwiękiem. W Top- HIFI byłem częstym bywalcem i kolejnymi kolumnami które podziwiałem dźwiękowo, to pamiętam były Elaci. Marzyłem by mieć taki dźwięk w chałupie i nabyłem nawet z dumą B&W 685 S2 / grały z NAD-em 3100/. Potem zacząłem raz w tygodniu łazić do kolegi prowadzącego komis audio i zapoznałem się z kolumnami vintage. Zderzenie dwóch różnych prezentacji dźwięku. To samo zaobserwowałem u kolegi na imprezie , 702 może się wydawać , że grają cudnie , dźwięk jest wyeksponowany , każda nutka podana na tacy i w stronę klienta :) Tylko , że nie ma spójności , i w realu nie ma takich przejaskrawień , instrumenty tak nie brzmią. To samo odkryłem po jakimś czasie porównując kolumny vintage do tych które mi się tak podobały w Salonach. Dźwięk nowych kolumn ma robić wrażenie , muzyka ma być rozdarta na pasma , pojedyncze dźwięki i główna ekspozycja idzie na te, które wywołują największe emocje, czyli średnica i wysokie. Bas jest już faktycznie sprawą akustyki pomieszczenia. Coś jak w obrazie demonstracyjnym telewizorów w marketach , robi wrażenie , tylko , że takich kolorów nieba , czy trawy, w naturze nie ma. Takie odniosłem wrażenie podczas krótkiego odsłuchu 702-jek. Nie chce by ktoś odebrał mój wpis jako pieśń pochwalną dla kolumn vintage , że tam niby to same perełki. Bardzo podobają mi się np. z wyglądu stare Kenwoody , czy Sansuie / maskownice są piękne / ale bas z tych kolumn już nie koniecznie, mimo dużych średnic przetworników. Może to kwestia niedobranej elektroniki , nie wiem, ale porównywaliśmy z kolegami kiedyś stare Pioneery z Kenwoodami i bas na Kenwoodach był delikatnie mówiąc pudełkowaty . Elektronika ta sama. Nie jest więc lekko, ale polecam, nim wydamy parę groszy na polecane w reklamach kolumny ,zapoznać się ze starszymi konstrukcjami. Mogą zaskoczyć.

Edytowano przez tomek4446
Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Znasz mnie już trochę i zawsze na pierwszym miejscu stawiam akustykę, ale

Dzięki za tak rozbudowaną odpowiedź. Nic tylko rzec nie mam więcej pytań i niech Ci sie noga powinie 😛 To tylko czysta, bezinteresowna zazdrość. Szacun.

Napisano
8 minut temu, slaw0001 napisał:

To tylko czysta, bezinteresowna zazdrość.

Zazdrość , a szczególnie ta bezinteresowna jest dobra , bo mobilizuje :) 

Nadal jestem fanem starych B&W / miałem świetny centralny LCR 60 S3 / , są to trudne kolumny w doborze elektroniki , ale jak się uda grają pięknie. Nowe już nie robią na mnie wrażenia . Podkreślam to tylko moje zdanie, a nie jakaś wykładnia. Na AVS w boxie B&W są zawsze prelekcje , raz wytrwałem do końca. W spektakularny sposób były prezentowane przekroje nowych kolumn , facet tłumaczył wpływ na dźwięk każdego frezu na aluminiowym wnętrzu paczki , każdej wypustkę tunelu bas reflex , cholernie już zawikłaną budowę przetworników. A następnie włączył muzykę i ...... wyszedłem :) 

Napisano
8 minut temu, seba3002 napisał:

czy mógłbyś przypomnieć jaki Ty masz model ProAców?

Obecnie Response One SC , poprzednio starsze Response One S. Seba , tak w ciemno bym nie kupował. Te kolumny grają piękną średnicą i to ona jest na planie pierwszym , bas też jest niezły jak na tak małe monitory. Mam kolegów którzy chcą te kolumny odkupić ode mnie w każdej chwili , bo zakochali się po odsłuchu ale .... przywołał bym do tablicy @MariuszZ , u którego te kolumny były. Jak się okazuje każdy poszukuje czegoś innego i jemu ten dźwięk nie przypasował. Myślę , że będzie się mógł wypowiedzieć bardziej obiektywnie. Jak byś akurat był w pobliżu wpadnij , posłuchasz , zapraszam :) 

SC z lewej , S z prawej.

IMG_1117.JPG

IMG_1119.JPG

IMG_1694.JPG

20 minut temu, Amarok napisał:

Może już nie nadążasz za tymi nowoczesnymi trendami.

Może masz rację , bo wiesz za moich czasów to ...... :) 

Napisano

W zasadzie to obecnie też mam angielskie monitory, które grają piękną, gęstą średnicą 🙂. Przerobiłem już sporo monitorów i z marek, które mi się jeszcze marzą, pozostały jeszcze między innymi proaci. 

W październiku bądź listopadzie wybieram się na "zwiedzanie" warszawskich salonów audio (taki substytut audio show😛) więc do łodzi może się wybiorę. Dzięki za zaproszenie 🙂