Highlander_now Napisano 22 marca 2023 Udostępnij Napisano 22 marca 2023 17 godzin temu, DiBatonio napisał: Twoje espresso jest podziwiane przez kogo? 😉 Pracuję w firmie, gdzie przykłada się do takich spraw wagę i mam w związku z tym grono znajomych potrafiących docenić moje starania jako baristy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 22 marca 2023 Udostępnij Napisano 22 marca 2023 To brawo! Ja tylko raz w życiu piłem dobre espresso, spod ręki Świdra w Coffedesk na Bajkowym, gdy byłem w Kołobrzegu. Była to Kolumbia sezonowa kawka, nawet później za 2÷3 miesiące, również Świder za ladą, ale już na ten czas z innych ziarenek, tak dobrze nie było. Fajnie wspominam ten pierwszy raz w Coffedesk, Świder zobaczył, że siorbię kawę z łyżeczki, zawołał mnie i zaproponował cuppingową łyżeczkę. Od tamtej pory piję kawę tylko z takiej (srebrzonej) w pracy stalówka 😁 Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 22 marca 2023 Udostępnij Napisano 22 marca 2023 Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to najlepsze espresso jakie można zamówić, ale na pewno niezłe w porównaniu do tego co zdarzyło mi się pić w różnych miejscach, w różnych krajach. Jak gdzieś idę, do lokalu, to instynktownie zerkam na ekspres i młynek - czego mogę się spodziewać. W Polsce znakomite espresso piłem w dwóch miejscach, niestety nie potrafię przypomnieć sobie nazw. W jednym podawano espresso z kawy Mauro. Mieszanka, ale dobra, lekko orzechowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 22 marca 2023 Udostępnij Napisano 22 marca 2023 (edytowany) A ja wielokrotnie piłem w Polsce bardzo dobre espresso, co więcej nawet w domu zdarzy mi się całkiem niezłe przygotować Przy okazji rzuciłem okiem na zeszłoroczny wpis @sonique, o którym była wcześniej mowa. I uważam, że kolega dodał do ristretto i espresso zbyt dużo wody. To pierwsze powinno raczej mieć 15-20 ml, zaś caffe 25-30. Przy 50 ml to już mamy lungo, z rzeczywiście znacznie większą ilością kofeiny. Edytowano 22 marca 2023 przez maxredaktor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 22 marca 2023 Udostępnij Napisano 22 marca 2023 (edytowany) 3 godziny temu, Highlander_now napisał: W jednym podawano espresso z kawy Mauro. Mieszanka, ale dobra, lekko orzechowa. Zbieg okoliczności? Jedyne espresso pite w lokalu po którym wykrzyknąłem „wow” i poprosiłem kelnera o zdradzenie marki kawy to właśnie te z kawy Mauro. A było to we Wrocławiu w niczego nie obiecującym miejscu… Edytowano 22 marca 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 23 marca 2023 Udostępnij Napisano 23 marca 2023 Dnia 22.03.2023 o 16:01, sonique napisał: Zbieg okoliczności? Jedyne espresso pite w lokalu po którym wykrzyknąłem „wow” i poprosiłem kelnera o zdradzenie marki kawy to właśnie te z kawy Mauro. A było to we Wrocławiu w niczego nie obiecującym miejscu… To Mauro było inne, dlatego zwróciło moją uwagę, choć nie było najlepszym. Najlepsze espresso piłem w Pałacu Łagów koło Zgorzelca. Tak pachnącego i bezbłędnego w smaku do ostatniej kropli nie piłem jak dotąd nigdy w Polsce czy we Włoszech. To Mauro to chyba było w Opolu w jakiejś włoskiej restauracji . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 24 marca 2023 Udostępnij Napisano 24 marca 2023 @Highlander_now może opolska La Finestra? W zeszłym miesiącu byłem po raz pierwszy w Opolu, właśnie w tamtej restauracji, i mieli bardzo dobre espresso, muszę przyznać. Choć włoskich knajpek pewnie tam trochę jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 24 marca 2023 Udostępnij Napisano 24 marca 2023 3 godziny temu, maxredaktor napisał: @Highlander_now może opolska La Finestra? W zeszłym miesiącu byłem po raz pierwszy w Opolu, właśnie w tamtej restauracji, i mieli bardzo dobre espresso, muszę przyznać. Choć włoskich knajpek pewnie tam trochę jest. Pogrzebałem i znalazłem. Była to "Trattoria Antica". Rozpoznałem ekspres obok którego się przechodzi do sali. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 Kupiłem na święta kawę Mauro de Luxe. No niestety, ale to już nie jest to. Po pierwsze zmieniło się opakowanie, nie jest już to równomiernie pomarańczowe. Po drugie ziarna są nierówno palone, niektóre przepalone zbyt mocno, jakby chciano ukryć w wypaleniu ich kiepską jakość. Kawa jest mieszanką, ale widać to zbyt bardzo. Generalnie więcej nie kupię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 (edytowany) To zawsze była bardzo dobra kawa. Dałbym jej drugą szansę. Zmiana szaty graficznej opakowania to kiepski pomysł moim zdaniem. Gdybyś nie napisał, sądziłbym, że to inna kawa. Zawsze kupowałem ją „oczami” bez zapamiętywania jej nazwy. Szkoda gdyby wypadła z listy lubionych. Edytowano 11 kwietnia 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 (edytowany) Bardzo dobra, lepsza od obecnej Mauro de Luxe, była kawa z Blue Orca Caffee i nazywała się po prostu "India" 100% Arabica. Teraz niestety jej też nie ma. Poczekam, może znowu się pojawi. Parzona w 90 st. C nie wykazywała śladu goryczy czy kwasowości. Wracając do Mauro to ta którą kupiłem pozbawiona jest tego charakterystycznego smaczku. To nie ta kawa co kiedyś. Przez dłuższy czas w ogóle jej nie było na rynku. Może coś się pozmieniało w procesie produkcji? Edytowano 11 kwietnia 2023 przez Highlander_now Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 11 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2023 A ja niezmiennie polecam kawy coffeelab… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 14 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 W Tommy Cafe w chwilowej promocji 1+1 kawy Tre Cafe, które wróciły do oferty po dłuższej nieobecności. Do wyboru: Essenza, Intenso i Momento. Ja polecam tą ostatnią ze względu na łagodny smak (brak robusty). https://www.tommycafe.pl/140-tre-caffe-by-tommy-cafe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 26 lutego Udostępnij Napisano 26 lutego Skończyła się moja ulubiona rainforest i zupełnie przypadkiem trafiłem w lidlu na naprawdę dobrą kawę… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 26 lutego Udostępnij Napisano 26 lutego 10 minut temu, MarcKrawczyk napisał: Skończyła się moja ulubiona rainforest i zupełnie przypadkiem trafiłem w lidlu na naprawdę dobrą kawę… Dzięki, jak będzie w moim Lidlu (700m) z pewnością ją kupię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 26 lutego Udostępnij Napisano 26 lutego 54 minuty temu, MarcKrawczyk napisał: Skończyła się moja ulubiona rainforest i zupełnie przypadkiem trafiłem w lidlu na naprawdę dobrą kawę… Jak ją zaparzasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 26 lutego Udostępnij Napisano 26 lutego @maxredaktor w ekspresie… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 26 lutego Udostępnij Napisano 26 lutego Dzięki. Ciekaw byłem, bo kawa etiopska słynie z owocowych nut i niekoniecznie dobrze wychodzi ekspresów ciśnieniowych, za to z przelewu - rewelacyjnie. Z kolei brazylijska, w której (w zależności od odmiany) mogą dominować aromaty czekolady, karmelu i orzechów jest genialna do parzenia na sposób włoski. A tu mamy mieszankę! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 8 marca Udostępnij Napisano 8 marca (edytowany) Dnia 26.02.2024 o 08:48, MarcKrawczyk napisał: Skończyła się moja ulubiona rainforest i zupełnie przypadkiem trafiłem w lidlu na naprawdę dobrą kawę… Pierwsza torebka już wypita, faktycznie bardzo dobra kawa, również polecam spróbować. Dziś zakupiłem drugą. Edytowano 8 marca przez Amarok 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 marca Udostępnij Napisano 8 marca Dnia 26.02.2024 o 10:20, maxredaktor napisał: Dzięki. Ciekaw byłem, bo kawa etiopska słynie z owocowych nut i niekoniecznie dobrze wychodzi ekspresów ciśnieniowych, za to z przelewu - rewelacyjnie. Z kolei brazylijska, w której (w zależności od odmiany) mogą dominować aromaty czekolady, karmelu i orzechów jest genialna do parzenia na sposób włoski. A tu mamy mieszankę! Kawy z Afryki zazwyczaj mają profil smakowy czerwonych owoców, troszkę kwiatków, zależy z jakiego regionu i jakiej obróbki z Ameryki Południowej Kolumbijskie świetnie wychodzą z przelewu, są owocowe i słodkie (bez dodawania cukru do filiżanki) i tutaj to samo jak wyżej, region i obróbka ma znaczenie. Natomiast powyższy blend to kawa ciemnopalona do ekspresów i taka do przelewu się nie nadaje, jest za mocno spalona. Kawy jasnopalone lub średniopalone (do przelewów) owszem w ekspresach świetnie się sprawdzą, ale nigdy na odwrót. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 marca Udostępnij Napisano 9 marca Pytanie do znawców - co myślicie o tej? Czy faktycznie smak odzwieciedla jej koszt? Pomijajc to, w jakich warunkach hoduje się cywety. Bo obecnie już chyba zbieranej na dziko w dżunglach to nie ma. https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwj_zP_L7-aEAxUEqYMHHRIJAbcYABAwGgJlZg&ase=2&gclid=Cj0KCQiArrCvBhCNARIsAOkAGcV3M9Y9gC7s__aIIGyz_FGF7LjkcP5G_Mx9tbB4UjOblW0xC5Jo_z0aArK_EALw_wcB&ei=dyzsZeLtDdWG7NYP2fiWIA&ohost=www.google.com&cid=CAESVuD2JTikW6WpmBF3juUlWZQ-GNhh3h3CCPk7GVZtd8u8HNpuHSBkISBOP2GAjChz91-Duyw912mO-luiuOuGKzXwK_cHRkgMclXWjqO5D9Yb_0p1sku2&sig=AOD64_3x1j4sKvvif-t9V3N5DVZ2R_mV2w&ctype=5&q=&nis=4&sqi=2&pjf=1&ved=2ahUKEwiihfnL7-aEAxVVA9sEHVm8BQQQ9aACKAB6BQgGEPwC&adurl= 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 marca Udostępnij Napisano 9 marca @Rega o jakiej? 😀 Chyba link nie wbił się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 9 marca Udostępnij Napisano 9 marca (edytowany) Kawa Kopi Luwak Sumatraz certyfikatem ~ 2500 za kilogram -> https://erli.pl/produkt/kawa-kopi-luwak-sumatra-certyfikat-1000g-ziarnista,168581608 Z opisu - "gęsty smak" i z koloru również Edytowano 9 marca przez gienas link Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 marca Udostępnij Napisano 9 marca 6 minut temu, Amarok napisał: Chyba link nie wbił się. U mnie otwiera się bez problemu, Ale chodzi o tę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 marca Udostępnij Napisano 9 marca Przez przeglądarkę na laptopie linku u mnie ma, sprawdziłem na smartfonie, link jest. Cuda 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.