gienas Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Ehh, znów pod górkę bo lubię dużą kawę. Czyli na grubo i podwójną muszę spróbować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Kawa to nie taka prosta sprawa na to wychodzi 😅 Gdzieś trafiłam nawet na artykuł, że robić od razu po zmieleniu czy poczekać 30 minut, ale niechcący zamknęłam zakładkę i nie wróciłam do tematu. Ale może to i lepiej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egaudia Napisano 20 listopada 2021 Udostępnij Napisano 20 listopada 2021 Moim zdaniem zależy też od subiektywnych odczuć, kto jaki rodzaj kawy lubi, to jest podstawa dyskusji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Odświeżam wątek, w związku BF można uzupełnić zapasy. W moich ulubionych sklepach rabaty: 30% w Manufakturze Kawy, 20% w Tommy Cafe. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 zajrzę tym bardziej że i herbata jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 28 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Jeszcze są 2 kg w cenie jednego: https://www.tommycafe.pl/528-1kg-1kg-gratis Brazylia dla mnie ok, Honduras nam nie przypadł do gustu, ale to nic nie znaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 A mi po covidzie każda kawa smakuje jak tłusta, ohydna zupa. Mam nadzieję że z czasem znowu będę się delektował smakiem. Puki co tragedia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 4 minuty temu, halik napisał: Puki stuki puki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 (edytowany) Dnia 28.11.2021 o 10:17, Asia napisał: Jeszcze są 2 kg w cenie jednego: https://www.tommycafe.pl/528-1kg-1kg-gratis Brazylia dla mnie ok, Honduras nam nie przypadł do gustu, ale to nic nie znaczy. Która z nich jest mniej "kwaśna" w smaku? Edytowano 29 listopada 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 Zdecydowanie Brazylia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: Zdecydowanie Brazylia. Zamówiona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 Sił kolego @halik i wytrwałości. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 2 godziny temu, halik napisał: A mi po covidzie każda kawa smakuje jak tłusta, ohydna zupa. Mam nadzieję że z czasem znowu będę się delektował smakiem. Puki co tragedia. Halik, to jednak to był covid 😲? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 jednak tak. zmiotło mnie z planszy na dwa tygodnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 Zaopatrzenie na święta już jest. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 Panie i Panowie, ma ktoś z Was doświadczenia z porównania kawy, chodzi mi o jej smak, aromatyczność, z automatu vs kawiarka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 4 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2021 Na logikę to automat robi kawę za każdym razem taką samą. Z kawiarki człek za szybko wleje, za długo parzyć się będzie, za dużo kawy nasypie... Mnie w każdym razie nie chce się wracać ro ręcznego parzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 5 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 Na logikę też tak myślę. Ale, o dziwo, mnie dużo bardziej smakuje kawa przygotowana przez męża, mimo że naciska te same guziki na maszynie co ja. To chyba odpowiednik psychoakustyki, jakby się to nazywało 🤔... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 5 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 8 minut temu, Asia napisał: Na logikę też tak myślę. Ale, o dziwo, mnie dużo bardziej smakuje kawa przygotowana przez męża, mimo że naciska te same guziki na maszynie co ja. To chyba odpowiednik psychoakustyki, jakby się to nazywało 🤔... Skąd to ja znam 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: Na logikę też tak myślę. No właśnie, niby tak, ale zdania na ten temat są różne. Mi też się wydaje, że powinno być lepiej z automatu, a przynajmniej powtarzalnie/powtarzalniej, ale może też cena wpływa na takie myślenie, bo jednak automat kosztuje sporo więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 Miałem parę lat temu 2 automaty za 1300-2000zł (o ile pamięć mnie nie zawodzi) Pomijając kwestie usterkowości, kawa była smaczna ale przebijała ją kawa parzona na gazie w czajniczku/kawiarce. Znajomy ma wypasiona kawiarkę automatyczną. Według mnie robi słabszą kawę ale faktycznie powtarzalną. Automat nie wiem ile kosztował ale to "wysoki" model chyba Saeco (? musiałbym sprawdzić) Jedyny automat który przebił kawiarkowy produkt - kosztował powyżej 10tyś. Tyle nie wydam a i miejsca na niego nie mam Kawiarka bialetti daje inna kawę niż kawiarka kupiona w hipermarkecie - róznią się detalami, ale widocznie coś jest z przepływem kawy, temperaturą itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 5 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 Mnie już kawa z kawiarki nie bardzo smakuje, raczej jako odmiana. Z tym, że nie mielimy kawy tylko ew. kupujemy zmieloną. Ale to już daaawno się nie zdarzyło. Wcześniej, gdy mieliśmy dość wysoki model Saeco, który regularnie lądował w naprawie - owszem. Odkąd 3 lata temu kupiłam automat Jura (żaden wyczynowy E8) użyliśmy kawiarki może dwa razy. Ostatnio, przy okazji zlotu, mąż przyniósł Saeco ze strychu - przepaść w stosunku do kawy z Jury. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 Czyli standardowo, ile ludzi, tyle opinii 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 5 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 Kurczę, a mi kawa z automatu rzadko kiedy smakuje. I nie chodzi tu o ziarna, tylko sposób parzenia. Ale może ja skrzywiony jestem: najbardziej smakuje mi espresso z ekspresu kolbowego, z kawą zmieloną tuż przed parzeniem, właściwe ubitą itd. Dlatego zdecydowanie bardziej wolę też kawę z kawiarki stawianej na gaz (pamiętać tylko trzeba, że tu też są zasady których należy przestrzegać) niż z automatu. Metody alternatywne jak aeropress czy drip też są dla mnie jak najbardziej OK. Ekspres automatyczny tylko w ostateczności Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 5 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 3 minuty temu, maxredaktor napisał: kawę z kawiarki stawianej na gaz Racja, z gazu jest zdecydowanie lepsza. My od bardzo dawna mamy płytę elektryczną i to bardzo źle robi kawiarce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts