mateolo2 Napisano 5 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2021 (edytowany) Hej, Jak w temacie. Kupiłem nowe RCA Qed’a. Skubance są tak ciasne, ze przy ściąganiu muszę się mocno nasilowac kręcąc lewo/prawo, żeby w ogóle je zdjąć. Przy nakładaniu tez trzeba uzyc sporo siły. A gniazda we wzmaku trzeszczą aż w trakcie ich nasuwania 😳 Czy jest ryzyko uszkodzenia w ten sposób gniazd we wzmaku? Zdarzyło się to komuś? reklamowac takie kable? Edytowano 5 grudnia 2021 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 Nie zareklamujesz tych kabli bo QED ma takie ciasne RCA właśnie. Czy można uszkodzić nimi gniazda? można. Zalezy jak często i jak intensywnie je wkładasz, wyciągasz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 Cześć @mateolo2, 13 godzin temu, mateolo2 napisał: Czy jest ryzyko uszkodzenia w ten sposób gniazd we wzmaku? Tak. Zależy to od intensywności wpinania/wypinania kabli. 13 godzin temu, mateolo2 napisał: Zdarzyło się to komuś? Miałem przypadki uszkodzeń w subwooferach. Metalowa osłona (masa) gniazda zostawała we wtyku kabla. 13 godzin temu, mateolo2 napisał: reklamowac takie kable? możesz spróbować ale podejrzewam, że większość wtyków (jak nie wszystkie) QED ma podobnie "ciasne". Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 Miałem ciasne Monstery wyrwałem masę w końcówce Atolla . Zwarcie w kolumnach jak ta lala . Więc radzę uważać albo jak RCA są ponacinane to lekko spróbować rozgiąć . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 6 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 2 godziny temu, S4Home napisał: Nie zareklamujesz tych kabli bo QED ma takie ciasne RCA właśnie. Czy można uszkodzić nimi gniazda? można. Zalezy jak często i jak intensywnie je wkładasz, wyciągasz. Piotr Czyli Qed sprzedaje kable, którymi można wyrywać kable we wzmacniaczu?… Czemu!? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 Mam kable Ricable i niestety też bardzo ciężko wchodziły, mam nadzieję że przy wyciąganiu niczego nie urwę 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 3 minuty temu, mateolo2 napisał: Czyli Qed sprzedaje kable, którymi można wyrywać kable we wzmacniaczu?… Czemu!? raczej gniazda można wyrwać/rozwalić Dlaczego? Myślę że to kwestia "dobrego styku" Wpinasz, ciężko idzie... ooo!!! znaczy że bardzo dobry kabel Ciekawe że w profi sprzętach bardzo często spotykamy neutriki z ruchomą masą. Bezpieczniejsze niż zwykłe rca a po prostu dobrze wykonane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 20 minut temu, Dedal75 napisał: Miałem ciasne Monstery wyrwałem masę w końcówce Atolla . Co do niektórych kabli z wtykami RCA Monster Cable potwierdzam, siedzą bardzo ciasno, w mojej opinii to przesada. Przy ściąganiu wtyków RCA polecam poruszalnie nim na boki, albo podczas ściągania starać się wykonywać ruchy koliste, wszystko z wyczuciem by nie przesadzić. Zdejmowanie po przez przekręcanie wtyku niesie ryzyko obrócenie całego gniazda w niektórych wzmacniaczach (można zerwać kable sygnałowe), gdzie gniazdo nie jest wlutowane w płytkę, a przykręcone do tylnej ścianki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 6 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 (edytowany) 12 minut temu, rms.pl napisał: Co do niektórych kabli z wtykami RCA Monster Cable potwierdzam, siedzą bardzo ciasno, w mojej opinii to przesada. Przy ściąganiu wtyków RCA polecam poruszalnie nim na boki, albo podczas ściągania starać się wykonywać ruchy koliste, wszystko z wyczuciem by nie przesadzić. Zdejmowanie po przez przekręcanie wtyku niesie ryzyko obrócenie całego gniazda w niektórych wzmacniaczach (można zerwać kable sygnałowe), gdzie gniazdo nie jest wlutowane w płytkę, a przykręcone do tylnej ścianki. 😮 No to w tym sensie każdy kabel z marketu jest lepszy od interkonektów Qeda, ponieważ nie wyrwie rca we wzmacniaczu... i można go normalnie używać. Edytowano 6 grudnia 2021 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 4 minuty temu, rms.pl napisał: , gdzie gniazdo nie jest wlutowane w płytkę, a przykręcone do tylnej ścianki. Jestem innego zdania , większość gniazd we współczesnych sprzętach ma wlutowywane gniazda w płytkę. Metalowa część gniazda / masa/ trzyma się na dwóch małych zagiętych blaszkach. Przy wtyku ciasno wchodzącym / np. przytaczany tu już Monster ,lub wtyki z karbowanym pinem dla żyły sygnałowej/ bardzo łatwo wyrwać te blaszki. Już w kilku wzmacniaczach zmieniłem gniazda właśnie na przykręcane , nakrętka od tyłu skutecznie zapobiega wyrwaniu gniazda. Po za tym takie gniazda mają styk masy jako monolit, a nie nasunięta blaszka na plastik. Ja jestem za wtykami z dociskiem poprzez nakręcenie obudowy wtyku na gniazdo. Proste i skuteczne. O np. takie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 A jak ktoś nie musi mieć "biżuterii" to : 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 28 minut temu, mateolo2 napisał: No to w tym sensie każdy kabel z marketu jest lepszy od interkonektów Qeda, ponieważ nie wyrwie rca we wzmacniaczu... i można go normalnie używać Widocznie do Qeda jeszcze nie dotarło , że obecnie gniazda są w większości mocno budżetowe. Mam pytanie , czy komuś zdarzyło się wyrwać gniazdo w 40 letnim sprzęcie ? Mam dwa kable Qeda oraz coaxiala Monstera , mogę na siłę wyrywać wtyki z gniazd i one nawet nie drgną. 3 minuty temu, Fafniak napisał: A jak ktoś nie musi mieć "biżuterii" to : Dzisiaj będę je lutował do kabelka gramofonowego. Jest z nimi tylko taki problem , że pasują tylko do kabli 7,3 mm. Producent ma również zaciski do nich na kabel 9 mm , ale w Polsce nie do dostania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 2 godziny temu, tomek4446 napisał: pasują tylko do kabli 7,3 mm. rozumiem ze masz grubsze kable ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 8 minut temu, Fafniak napisał: rozumiem ze masz grubsze kable ? Tak , mam 8 mm. Klotza , ale pokombinuje może zespawam Proela , Sommera lub rozdzielę Neotecha i będę miał 2x6 mm. Zaletą kabli gramofonowych jest niewątpliwie to , że są tanie A niby też IC ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Jestem innego zdania , większość gniazd we współczesnych sprzętach ma wlutowywane gniazda w płytkę. We współczesnych wzmacniaczach trochę tego jest, z pamięci co pamiętam to Gato Audio, Fezz Audio, Xindak, Yaquin, Audio-GD ma często skręcane gniazda RCA. Te wtyki Monstera https://www.amazon.pl/Monster-Stereo-Audio-powloka-Duraflex/dp/B00JJVHYMI trzymają jak szalone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2021 21 godzin temu, mateolo2 napisał: Czyli Qed sprzedaje kable, którymi można wyrywać kable we wzmacniaczu?… Czemu!? kable, którymi wyrywa kable? nie sprzedaje kable z końcówkami RCA dość ciasnymi. Ja korzystałem z takiego kabla i nic nie urwałem. Nasza natura jest taka, za ciasne, to urwiesz bo targasz na sile. Za lekko to wypadają same. Oni tak robią aby styk był dobry, nie chcesz takich kabli nie kupujesz. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2021 (edytowany) Ja używam takich. https://allegro.pl/oferta/2szt-wtyk-rca-z-miedzi-i-miedzi-cute-kabel-do-8-5-7309707577 Nie są ciasne. Pin z miedzi CuTe. Trochę masa się kiepsko lutuje. Ale mam na to sposób. 😁 Edytowano 7 grudnia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2021 Dnia 6.12.2021 o 11:13, Fafniak napisał: A jak ktoś nie musi mieć "biżuterii" to : Bardzo dobre wtyki, które często stosowałem do lutowania przewodów RCA dla klientów. Podobne chowane wtyki były w Nordost Blue Heaven FlatLine. A co do pytania autora to mnie kiedyś udało się wyrwać gniazdo RCA ze wzmacniacza. Od tego momentu ostrożnie wysuwam wtyki, które ciasno siedzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 Mi się wyrwać jeszcze nie udało, ale potwierdzam, że posiadane przeze mnie wtyczki przy kablach QED Qunex 3 (30th anniversary edition czy jakoś tak) są wyjątkowo ciasne. Co można robić poza ograniczeniem zdejmowania? Może coś takiego by pomogło: Kontakt w sprayu ? Tylko, że to raczej opakowanie serwisowe. I może jest coś tańszego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Ale stosować to po to żeby się ślizgało? Pryśniesz an tył i wszystko będzie tłuste. QED robi to świadomie, nie chcesz tak wybierz innego z 100 producentów kabli i już. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 24 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2022 Dnia 6.12.2021 o 10:18, Dedal75 napisał: Miałem ciasne Monstery wyrwałem masę w końcówce Atolla . Zwarcie w kolumnach jak ta lala . Więc radzę uważać albo jak RCA są ponacinane to lekko spróbować rozgiąć . Pzdr Hej, odświeżam temat. Czyli wyciągnięcie tej masy uszkodziło Ci kolumny i końcówkę mocy? Bo jak wyciągasz masę to w jaki sposób doszło do zwarcia? W ogóle to kabel sygnałowy RCA może zrobić zwarcie we wzmacniaczu/kolumnach? Głośnikowy rozumiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 Dnia 6.12.2021 o 13:38, tomek4446 napisał: Tak , mam 8 mm. Klotza , ale pokombinuje może zespawam Proela I jak ten Proel? Pytam bo to mój jedyny na razie XLR do końcówki mocy i gra swietnie. Miałem przez chwilę najtańszego Kimbera i było gorzej dużo niż budżetowy Proel 4x tańszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 (edytowany) 2 godziny temu, mateolo2 napisał: Hej, odświeżam temat. Czyli wyciągnięcie tej masy uszkodziło Ci kolumny i końcówkę mocy? Bo jak wyciągasz masę to w jaki sposób doszło do zwarcia? W ogóle to kabel sygnałowy RCA może zrobić zwarcie we wzmacniaczu/kolumnach? Głośnikowy rozumiem. Czego nie rozumiesz !!! Od częstego wyciągania przez wyginanie na boki interkomektow Monstera, gniazdo się wyrwalo RCA w końcówce Atolla w środku nóżka na płytce się odlutowała , gdzieś mam zdj z serwisu jeszcze . Był bardzo głośny brum w kolumnach , nic nie spaliłem ale możliwe że można . Pzdr Edytowano 24 marca 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J W Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 (edytowany) Dnia 27.01.2022 o 07:47, S4Home napisał: Pryśniesz an tył i wszystko będzie tłuste. QED robi to świadomie, nie chcesz tak wybierz innego z 100 producentów kabli i już. Pryskasz na papier i przecierasz gniazdo, lub pryskasz w (na) końcówki IC przed wpięciem. Wystarczy odrobina i IC-gniazdo pracuje zupełnie inaczej. Zero obaw o uszkodzenie. Piszę bo stosuję. Dokładnie to takie coś: https://allegro.pl/oferta/preparat-do-oczyszczania-kontakt-s-60-ml-styki-11114848335 Edytowano 24 marca 2022 przez J W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 24 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2022 27 minut temu, J W napisał: Pryskasz na papier i przecierasz gniazdo, lub pryskasz w (na) końcówki IC przed wpięciem. Wystarczy odrobina i IC-gniazdo pracuje zupełnie inaczej. Zero obaw o uszkodzenie. Piszę bo stosuję. Dokładnie to takie coś: https://allegro.pl/oferta/preparat-do-oczyszczania-kontakt-s-60-ml-styki-11114848335 O brzmi to sensownie! I rozumiem, ze trzeba poczekać aż wyschnie przed włączeniem bo to jednak ciecz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts