Rafał S Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 8 godzin temu, seba3002 napisał: A ten ślepy test kabli w końcu się odbędzie czy nie? Odbędzie się, prawdopodobnie w lutym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 26 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 15 minut temu, Rafał S napisał: Odbędzie się, prawdopodobnie w lutym. To szykuje się ciekawe wydarzenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Dnia 17.12.2021 o 16:31, Fafniak napisał: Też uważam że wydawanie na klocki audio 20 i więcej tysi to idiotyzm, Ale masz na myśli sam wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 14 minut temu, Adi777 napisał: Ale masz na myśli sam wzmacniacz? Dnia 18.12.2021 o 09:05, Fafniak napisał: widocznie prawdziwa idea mojego postu była mniej zrozumiała. Dnia 18.12.2021 o 09:34, Rafał S napisał: Była zrozumiała. Uśmiechnąłem się i pewnie nie tylko ja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 Czyli nie zrozumiałem, no nic... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 (edytowany) Dnia 27.12.2021 o 08:08, pirlo81 napisał: Gdy wybieram wyjście A, to sygnał z wyjścia B (i odwrotnie) jest rozłączany i słychać charakterystyczny "klik" we wzmacniaczu. A spróbuj tak. Pozostaw w A i B po jednym kabelku ale w kolumnach mimo wszystko zmieniaj i zostaw jeden. Sprawdzałaś może ten sposób? Lub zrób w ten sam sposób tylko zamiast jednego z dwóch droższych kabli podłącz najtańszy kabel, najtańszy jaki jest w elektroniku. I jeśli ten najtańszy oraz jeden z posiadanych w takim samym połączeniu ( oba do wzmacniacza i oba do kolumn ) nie dadzą również różnicy to znaczy, że coś jest nie tak. Edytowano 28 grudnia 2021 przez soberowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 28 minut temu, soberowy napisał: nie dadzą również różnicy to znaczy, że coś jest nie tak. W jakim sensie? Coś nie tak z tym audiofilizmem?;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 2 minuty temu, Kraft napisał: W jakim sensie? Coś nie tak z tym audiofilizmem?;) Bo różnica choćby niewielka powinna być szczególnie w ilości basu. @Kraftzapraszam do mnie, podłączę dwa różne kable i sam usłyszysz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 8 minut temu, soberowy napisał: Bo różnica choćby niewielka powinna być szczególnie w ilości basu. @Kraftzapraszam do mnie, podłączę dwa różne kable i sam usłyszysz Gdybyś napisał, że różnica będzie w ilości ezoteryczności dźwięku, to bym łyknął. Ale basu? Przecież jeśliby tak było, to wyszłoby to na pomiarze. A nie wychodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Pokrywam koszt Twojej podróży jeśli nie usłyszysz różnicy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 2 godziny temu, Kraft napisał: Przecież jeśliby tak było, to wyszłoby to na pomiarze. A nie wychodzi. Zaraz. Chwila. Czyli te kable sprawiają, że jest różnica w basie którą można usłyszeć ale nie da się tego wyłapać na pomiarze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 30 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2022 do roboty panowie.... ja tu od grudnia siedze i czekam na wyniki testu 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2022 9 minut temu, Sqter83 napisał: do roboty panowie.... ja tu od grudnia siedze i czekam na wyniki testu 🤔 no przykro mi ale defekty zdrowotne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 30 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2022 Jakieś ponad pół roku temu zrobiłem taki eksperyment, jeszcze na starym Audiolabie i na starej akustyce (przed remontem i przemeblowaniem pokoju). Niestety nie dysponowałem wtedy żadnym sensownym mikrofonem - nagrywałem więc jakimś chińczykiem Takstar typu shotgun (mikrofon typowo do nagrywania dialogów, kompletnie nie nadaje się do muzyki). Ten kiepsko wykonany eksperyment polegał na przetestowania różnic między dwoma kompletami przewodów. Zarejestrowałem więc ten sam utwór dwa razy, w różnej przewodowej konfiguracji. Aparat z mikrofonem był nietknięty, kolumny też. Przewody użyte w "teście" to najtańsze polskie miedziaki OFC 1,5mm i Van Den Hul Clearwater czyli kabelek za jakieś 60-70zł/metr. Różne kolory / filtry w filmie oznaczają różne przewody. Film został zmontowany tak, żeby nie było w nim przeskoków, a muzyka leciała płynnie. Planuję powtórzyć taki eksperyment używając dużo lepszego mikrofonu bo teraz jakość niestety jest strasznie podła. Wstawiam więc to bardziej jako ciekawostkę. Ja różnicy nie słyszałem żadnej. Różnicy nie słychać też na filmie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2022 Montaż filmu świetny, tylko nic nie rozumiem z tych wykresów;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 2 godziny temu, lpomis napisał: Ja różnicy nie słyszałem żadnej. Różnicy nie słychać też na filmie Jaja jakieś. Puściłem sobie ten filmik teraz na słuchawkach i jak zamykam oczy to zdaje mi się, że jestem w stanie wyłapać momenty zmian okablowania. Chyba czas już spać. Człowiek chciał sobie życie ułatwić, a narobił dodatkowych problemów. Ewidentnie muszę powtórzyć ten zabieg z lepszym mikrofonem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 I bez kolorów. 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 9 godzin temu, Fafniak napisał: no przykro mi ale defekty zdrowotne W takim razie , Twoje zdrowie. Czyli nic z tego nie będzie ? 8 godzin temu, lpomis napisał: Jakieś ponad pół roku temu zrobiłem taki eksperyment, jeszcze na starym Audiolabie i na starej akustyce (przed remontem i przemeblowaniem pokoju). Niestety nie dysponowałem wtedy żadnym sensownym mikrofonem - nagrywałem więc jakimś chińczykiem Takstar typu shotgun (mikrofon typowo do nagrywania dialogów, kompletnie nie nadaje się do muzyki). Ten kiepsko wykonany eksperyment polegał na przetestowania różnic między dwoma kompletami przewodów. Zarejestrowałem więc ten sam utwór dwa razy, w różnej przewodowej konfiguracji. Aparat z mikrofonem był nietknięty, kolumny też. Przewody użyte w "teście" to najtańsze polskie miedziaki OFC 1,5mm i Van Den Hul Clearwater czyli kabelek za jakieś 60-70zł/metr. Różne kolory / filtry w filmie oznaczają różne przewody. Film został zmontowany tak, żeby nie było w nim przeskoków, a muzyka leciała płynnie. Planuję powtórzyć taki eksperyment używając dużo lepszego mikrofonu bo teraz jakość niestety jest strasznie podła. Wstawiam więc to bardziej jako ciekawostkę. Ja różnicy nie słyszałem żadnej. Różnicy nie słychać też na filmie. Dopiero teraz wrzucasz ten film?? Tyle nerwów byś ludziom zaoszczędził. Przecież tu jest wszystko czarno na białym jak kable grają 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 15 minut temu, Sqter83 napisał: Przecież tu jest wszystko czarno na białym jak kable grają 🤪 Ale w końcu grają czy nie grają 🤔? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sqter83 Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 @seba3002Teraz nie mam jak odsłuchać filmu bo jestem poza domem, a wiadomo że bity się zacinają z internetu mobilnego, jak będę w domu załaduje cały film z wifi i dam na maxa komórkę wtedy ocenię Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 Dnia 31.01.2022 o 00:05, lpomis napisał: Różne kolory / filtry w filmie oznaczają różne przewody. Dla mnie "zielonkawy" gra bardziej przejrzyście i nie jest to chyba wpływ koloru. Z zamkniętymi oczami słychać. Czyżby to był VDH? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 7 lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 lutego 2022 Dnia 4.02.2022 o 11:26, MariuszZ napisał: Czyżby to był VDH? Zgadza się. Ale wprawne oko wyłapie je na filmie więc się nie liczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 lutego 2022 Faktycznie ale nie byłem taki sprytny, a nawet nie pomyślałem żeby się przyglądać. Słuchałem strzyżąc uszami i mrużąc oczy 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 lutego 2022 @lpomis "dlaczemu" ten film jest w tym temacie? Jest sygnalizacja w postaci kolorów a do tego jeszcze sie okazuje że widać na filmie ktory kabel podłączony 🤦♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 7 lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 lutego 2022 @Chyba Miro 84 - a tak wrzuciłem, kiedyś nagrałem, szkoda żeby się zmarnował. Wiem, że ślepych testów samych w sobie nie dotyczy, bo przecież widać kiedy co jest przepinane. Ale tak jak wspominałem wyżej - planuję to powtórzyć, tym razem bez kolorowych filterków i bez widocznych przewodów, z dużo lepszym mikrofonem. Chciałem zobaczyć czy w ogóle będzie zainteresowanie takim eksperymentem u forumowiczów. Jeśli zaśmieciłem temat to sorki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts