Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

ATC 7 są bardzo ładne i grają fajnie ale niskie tony to jednak dla mnie takie trochę miękiszony i brakuje im dynamiki. Dla mnie brakuje... No i górna średnica jest mocno podana, a to w połączeniu z bezpośrednio grającym źródłem czy wzmakiem daje efekt solidnej krzykliwości. 

12 minut temu, Dedal75 napisał:

pewnie Copland wróci a coś pojedzie .

Copland csa 70 też nie jest ideałem. Na tle np. SuperNaita 3 jest bardziej krzykliwy na górnej średni i nie jest tak spójny, jednorodny charakterem w całym paśmie jak SN3, tu SN3 jest dopracowany do perfekcji. Za to Copland jest trochę  bardziej rozdzielczy, a więc i przestrzeń zyskuje. Copland idzie w stronę neutralności/jasności a SN3 w stronę ciepła/naturalności. Copland ma malutkie na tle SN3 trafko i małą pojemność kondów, już z ATC 7 przy głośniejszym graniu słychać, że to nie SN3 i szybko wychodzą granice CSA70. 

Napisano (edytowany)

No ale Adam Atc nie stoją u Ciebie od wczoraj , i sporo dobrego o nich napisałeś w sensie że nie do ruszenia są 😋 , spadam. Pzdr 

Ps nie wspomnę o innych gratach które były 👌.

Edytowano przez Dedal75
Napisano
9 godzin temu, kaczadupa napisał:

Kto zgadnie na którym klamocie jest większy pazur, SuperNait 3 czy Copland CSA70? 

Jak powiesz, ze Copland to sprzedaje SN2 i biegne jutro do Top HiFi ;) To jeden z moich testowych utworów.

Napisano
11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

czasem mam wrażenie że niektóre aspekty lepsze niż w hajfaj :D 

I faktycznie, lekko zmulony dźwięk z wybitnej karty realtek plus logitech w okolicach 300zl sprzed 15 lat i powiem ze jakbym miał meszugaha w piekle słuchać, to wolałbym z kompa niż z hajfaja 😁

Napisano

Nasuwa się pytanie, dlaczego ten Copland jest taki drogi?

Układ elektroniczny wygląda przyzwoicie, ale...

2021-12-31-TST-Copland-CSA-70-in-1.thumb.jpg.db5f50c79ce6732b250897f33cc1bc0e.jpg

... konkurencja w cenie 12 000 zł potrafi się bardziej postarać, np. Denon czy Yamaha.

x033PMA2KiV-o_guts.jpeg.106a708ea67c67c51a13e57025213c44.jpegYamahaAS1200-08.thumb.jpg.c907415903ea60d8bccabe34c6ebf2bf.jpg

Wiele wzmacniaczy za połowę ceny Coplanda wygląda w środku lepiej.

wpx_7888ae57a25abcde010938c7bff53b2a.thumb.jpg.a2c66730853ca9f7993d3607816d1228.jpg

Czy jednak trochę nie szarżują z tą ceną?

Napisano
32 minuty temu, Kraft napisał:

Nasuwa się pytanie, dlaczego ten Copland jest taki drogi?

Nasuwa się też pytanie czemu tak ciężko jest wykazać obiektywną lepszość brzmienia wzmacniaczy od niego droższych o ok. 10kzl. Otrzymujemy namacalny, pod każdym audiofilskim względem wybitny środek pasma a do tego liniowe, ultraszybkie i czytelne niskie tony oraz idące lekko w nasycenie wysokie tony. Obiektywnie audiofil może mu wytknąć dwa braki, bardzo delikatne złagodzenie najwyższej góry i brak odpowiedniej ilości testów i recenzji. 

22 minuty temu, MobyDick napisał:

W tej sytuacji pozostaje otwartym pytanie, czy chcemy wzmacniacz którego brzmienie bardziej nam odpowiada, czy taki który wydaje się droższy w swojej budowie :) .

Nic dodać, nic ująć. Każdy piec zostawia jakiś "ślad" w finalnym brzmieniu, ten z Coplanda osobiście mogę tylko chwalić. 

Napisano
5 godzin temu, MobyDick napisał:

W tej sytuacji pozostaje otwartym pytanie, czy chcemy wzmacniacz którego brzmienie bardziej nam odpowiada, czy taki który wydaje się droższy w swojej budowie :) .

Najbardziej jaskrawy przykład tej tezy to dla mnie Densen Beat 100. nic tam prawie nie ma poza powietrzem, a jak to gra... Niektóre japońce za to czasem mają bogate wnętrze a dźwięk... 🙄

Napisano (edytowany)

@marcinmarcin

Bo jak bebechy wypchane po same ścianki urządzenia,  to robi dobre wrażenie.😉

Mawiają, że bywają różne szkoły:  jedna to ta, gdzie im mniej w układzie tym lepiej, bo krótsza droga sygnału,  a druga wiadomo...

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Najbardziej jaskrawy przykład tej tezy to dla mnie Densen Beat 100. nic tam prawie nie ma poza powietrzem, a jak to gra... Niektóre japońce za to czasem mają bogate wnętrze a dźwięk... 🙄

Bo w tym wzmacniaczu radiatorem jest sama aluminiowa obudowa, trafo toroidalne jest spore i zadbano właśnie o możliwie krótką drogę sygnału.

post-4438-0-83481500-1459086879.jpg