Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
6 minut temu, Kraft napisał:

Wydaje mi się, że normalne absorbery też by nie wpłynęły znacząco na pofalowania pasma przenoszenia.

Tak się składa ze wpłynęły. Miałem na kilka dni pożyczone od Radka 5 czy 6 jego duzych absorberów. Efekt słyszalny, W sumie nieżle to brzmiało, pogłos sie skrócil jeszcze bardziej, ale za bardzo obcieło to wysokie.

Poza tym takie wielkie klamoty totalnie nieakceptowalne w salonie. Żona myslac ze to zostaje na stale zaczeła wpadac po woli w stan histerii i wsciekłosci. Uspokoila sie gdy odwiozlem to Radkowi. :)

Pomiary mialem zrobione, ale przez "stan" malzonki nie zdazylem zapisac hehe

Napisano

Panowie zrobilem sobie eksperyment dotyczacy zaslon. Na maksa nienaturalnie wrecz scisnalem 2 duze zaslony w miejscu pierwszych odbic, no i teraz zaczynaja chyba dzialac jak absorber. Poprawila sie troche scena w kazdym kierunku, troche sie tez wyczyscily zakresy.  Nie mam umika i nie sprawdze ale slysze roznice po przesuwaniu zaslon na szynie. 

Tak wiec zeby byc uczciwym Jarek ma troche racji z tym zestawianiem pochlaniania przez zaslony. Nie jest to w stanie pochlonac tyle co panel ale cos pochlania. Tyle ze to slabo wyglada. U nikogo nie widzialem tak scisnietych zaslon.

A wyglada to tak

IMG_20220531_140937.jpg

IMG_20220531_141030.jpg

Napisano (edytowany)
12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Tyle ze to slabo wyglada. U nikogo nie widzialem tak scisnietych zaslon.

Można ściskać tylko wtedy, jak się jest samemu w domu i chce się posłuchać muzyki. Wygodniejsze rozwiązanie niż codzienne znoszenie absorberów ze strychu.

Sporo masz tego wygłuszenia. Muszę przyjść posłuchać, bo chodzą mi po głowie różne pomysły na zmiany u siebie.

Znasz może gramaturę swoich zasłon? Albo masz namiary na ten materiał?

Edytowano przez Kraft
Napisano
9 minut temu, Kraft napisał:

Można ściskać tylko wtedy, jak się jest samemu w domu i chce się posłuchać muzyki. Wygodniejsze rozwiązanie niż codzienne znoszenie absorberów ze strychu

Pewnie tak, tyle ze tu mam nadprogramowo jedna zaslone. Na poczatku byly 3szt. ale wygladalo to troche przyciezko i niesymetrycznie. Zostaly 2szt. na skrajach.

Bede kombinowal co dalej. 

12 minut temu, Kraft napisał:

Znasz może gramaturę swoich zasłon? Albo masz namiary na ten materiał?

Do sprawdzenia - market budowlany Mrowka ul. Roosevelta. 

16 minut temu, Kraft napisał:

Muszę przyjść posłuchać, bo chodzą mi po głowie różne pomysły na zmiany u siebie

Spoko

13 minut temu, Kraft napisał:

Sporo masz tego wygłuszenia

No wlasnie ze nie. Globalnie na caly pokoj to nie jest za duzo. 

Napisano (edytowany)
Dnia 31.05.2022 o 14:27, Kraft napisał:

Sporo masz tego wygłuszenia.

Cofam to, co napisałem. Źle zinterpretowałem zdjęcie, które wrzucił @Mikelas76. Wziąłem te szare kwadraty za TV za ustroje z pianki, a to drewniana okładzina ścienna (sprawdzone organoleptycznie - opukałem;).

Przy okazji gratulacje dla kolegi Michała. Nie dość, że z głową ogarnął akustykę, to jeszcze jego ustroje bardzo ładnie wpisują się w wystój wnętrza - po prostu upiększają. Ktoś mniej zorientowany może nawet nie zwrócić uwagi, że są specjalnym wyposażeniem zadaniowym i wziąć je za ozdoby. Spore osiągnięcie i przykład do naśladowania.

Edytowano przez Kraft
  • 1 month later...
Napisano

Dzięki uprzejmości @Na Temat Audio słuchałem u siebie dwu Trigonów: Exxacta i Exxceeda. Oba ciekawe, z nich dwu, Exxceed ma lepszą kontrolę basu i ciekawszą (intensywniejszą) barwę. Poza tym - jak wiesz - Exxceed ma świetne wokale i jest bardzo szczegółowy. Jest to jakaś opcja. Gdyby jeszcze miał ciut więcej wypełnienia średnicy i mocniejszy wyższy bas, to bym się nie wahał. A tak - chętnie jeszcze posłucham jego konkurentów. Na razie mój wniosek jest taki, że czysta klasa D jednak nie dla mnie (za mało barwy). Nastawiam się na AB lub hybrydę D (końcówka mocy) z lampą lub tranzystorem w A (preamp). Drugi wniosek, to, że w pewnych aspektach mój Sol II jest diablo dobry i ciężko go jednoznacznie przebić pod różnymi względami naraz.

Mam następne typy do odsluchu, ale chwilowo jestem nad jeziorem i właśnie idę znów popływać. Woda - marzenie. :)

Napisano
22 minuty temu, Rafał S napisał:

Gdyby jeszcze miał ciut więcej wypełnienia średnicy i mocniejszy wyższy bas, to bym się nie wahał

Oj tak. Dokładnie tego mi w nim brakowało. Zejście i niski basior - w punkt. Wysokie mega.

24 minuty temu, Rafał S napisał:

w pewnych aspektach mój Sol II jest diablo dobry i ciężko go jednoznacznie przebić pod różnymi względami naraz.

I Podejrzewam, że cokolwiek byś nie wypożyczył (przynajmniej w zakładanym przedziale cenowym) to tak niestety będzie :) Zawsze jest jakiś kompromis. Ale jest na to jedno, bardzo proste rozwiązanie ;)

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Exxceed ma świetne wokale i jest bardzo szczegółowy. Jest to jakaś opcja. Gdyby jeszcze miał ciut więcej wypełnienia średnicy i mocniejszy wyższy bas, to bym się nie wahał. A tak - chętnie jeszcze posłucham jego konkurentów. Na razie mój wniosek jest taki, że czysta klasa D jednak nie dla mnie (za mało barwy). Nastawiam się na AB lub hybrydę D (końcówka mocy) z lampą lub tranzystorem w A (preamp). Drugi wniosek, to, że w pewnych aspektach mój Sol II jest diablo dobry i ciężko go jednoznacznie przebić pod różnymi względami naraz.

Ciekawe co byś powiedział na połączenie tego mojego hypexa sterowanego przez RME i te kolumienki ELACa unifcośtamcośtam :D

Coś mi się zdaje że to jednak jest audiofilianervosa ;) - zmiana by zmienić.

Daj znać jak będziesz SOLa wyrzucal przez okno - zerwę się z roboty i bydem łapać ;)

40 minut temu, lpomis napisał:

Ale jest na to jedno, bardzo proste rozwiązanie

Hegel + AP ? ;)

Napisano
1 godzinę temu, Fafniak napisał:

Ciekawe co byś powiedział na połączenie tego mojego hypexa sterowanego przez RME

heh aktualnie też słucham hypexa nc252 z rme i może tak zostanie ;) 

Hegel + AP ? ;)

nie słyszałem takiego zestawienia ale mam wrażenie że łączymy podobne cechy... których może być już trochę w nadmiarze??? a może nie??? ;)

Napisano
Przed chwilą, Fafniak napisał:

przecież miałeś się go pozbyć ?

tak, wisiał nawet trochę na olx... ale zmieniłem parę rzeczy - w tym volumio premium i zasilacz muzga do usbridge sig - gra to (sig) teraz zdecydowanie bardziej żywo i pasuje mi do całości z hypex bardziej niż kiedyś.

Cyrus gra jaśniej i może trochę bardziej zadziornie, ale oba grają dobrze na bardzo zbliżonym poziomie 😀

Napisano (edytowany)
59 minut temu, J4Z napisał:

Co żeś wymyślił? Rzucić wszystko i jechać w Bieszczady? 😀 

Hegel + AP ? ;)

To proste. Wystarczy po prostu cieszyć się z tego co się ma i słuchać ulubionej muzyki. Tylko kurczę jeszcze nie wiem jak to się robi ;)

48 minut temu, marcinmarcin napisał:

nie słyszałem takiego zestawienia ale mam wrażenie że łączymy podobne cechy

Spoko, sam kiedyś myślałem, że Hegel gra ostro i jasno. Teraz uważam, że to wzmacniacz, który strasznie upraszcza górę. Poza tym jest dość gładki w przekazie.

Edytowano przez lpomis
Napisano
1 minutę temu, J4Z napisał:

Mam nadzieje ze kiedyś dojdę do tego poziomu brzmienia,

chyba nie zrozumiałeś

bo to :

17 minut temu, lpomis napisał:

To proste. Wystarczy po prostu cieszyć się z tego co się ma i słuchać ulubionej muzyki.

Nie oznacza dobrnięcia do jakiegoś wyimaginowanego ideału

Napisano
43 minuty temu, Fafniak napisał:

Nie oznacza dobrnięcia do jakiegoś wyimaginowanego ideału

To można różnie interpretować. :)Na wyjazd zabrałem córce mini-wieżę Panasonika (ona z kolei może przez dwa tyg. korzystać do woli z systemu w salonie). Cieszę się, jak świetnie to gra, bo wcześniej zabierałem na wakacje starszy i gorszy sprzęt, więc to awans. Ten bas! Ale wiem, że po powrocie apetyt na więcej wróci... ;)

Napisano
9 minut temu, Rafał S napisał:

To można różnie interpretować

No nie jestem tego taki pewny :)

1 godzinę temu, lpomis napisał:

To proste. Wystarczy po prostu cieszyć się z tego co się ma i słuchać ulubionej muzyki

To zostało napisane w kontekście twoich poszukiwań. Dla mnie oznacza to radę : posłuchaj po prostu twojej muzyki ulubionej, na tym co masz!

1 godzinę temu, lpomis napisał:

Tylko kurczę jeszcze nie wiem jak to się robi ;)

A to jest dopiskiem - cholera sam nie wiem jak to zrobić bo cały czas ciągnie mnie do ulepszania tego co mam.

Ja odebrałem to na zasadzie że najprostsze wyjście - ciesz sie muzyką bez "zadziora" - można lepiej 

Nie trzeba brnąć dalej

13 minut temu, Rafał S napisał:

Ale wiem, że po powrocie apetyt na więcej wróci... ;)

Czyli nie potrafisz cieszyc sie tym co masz :)

Ale to co miał na myśli @lpomis, tylko on może wyjaśnić :)

Napisano

Mam cichą nadzieję, że za jakieś 10 lat wszyscy tu jeszcze będziemy w niegorszym zdrowiu niż teraz i wtedy będziemy się już tylko cieszyć naszymi mozolnie budowanymi systemami. Wojtek będzie miał już siwą brodę i dalej będzie cisnął na Heglu i AP. Rafał kupi Trigona i będzie się upajał jego wysokimi tonami a Seba zostanie wierny swojemu obecnemu systemowi chyba, że dziadek Marantz dokończy żywota.  Kaczadupa już ze słusznym tatowym brzuchem dalej będzie pisał w dziale nasze testy szukając wzmacniacza idealnego... Ehhh

Napisano
14 minut temu, kaczadupa napisał:

Seba zostanie wierny swojemu obecnemu systemowi chyba, że dziadek Marantz dokończy żywota.  

Prędzej woda w bałtyku wyschnie, niż mój marantz zdechnie 😝

16 minut temu, kaczadupa napisał:

Kaczadupa już ze słusznym tatowym brzuchem dalej będzie pisał w dziale nasze testy szukając wzmacniacza idealnego... 

Na to też jest rada. Sport, sport, sport. Niestety, metabolizm po czterdziestce się zmienia, kondycja siada. Ja na szczęście uwielbiam sporty walki i raz, że mogę rozładować emocje na sali treningowej zamiast na forum, a dwa - dobrze się przy tym bawię a i kilogramów niepotrzebnych nie przybywa🙂.