Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Na dobre przyjął się październikowy termin warszawskich targów Audio Video Show 🙂

Druga pod względem wielkości europejska wystawa audio odbędzie się w Warszawie pod koniec października, w ostatni weekend, od 25 do 27. Godziny otwarcia - jak w ubiegłym roku:

➡️ Piątek, 25 października 2024, godz. 12.00-20.00
➡️ Sobota, 26 października 2024, godz. 10.00-20.00
➡️ Niedziela, 27 października 2024, godz. 10.00-18.00

26 edycja targów - blisko 150 wystawców w 160 salach, Stadion Narodowy oraz 2 hotele Golden Tulip i Radisson Blu Sobieski.

Strona organizatora - https://audioshow.pl/pl/main
UWAGA: Proszę zwracać uwagę, czy informacje na głównej stronie AudioShow dotyczą już bieżącego roku i wystawy 2024, czy poprzedniej - z 2023 roku!!!
Według informacji organizatora na stronie audioshow "Tegoroczny przewodnik zostanie tradycyjnie opublikowany na 2 tygodnie przed wystawą".
Przewodnik po AVS 2024 jest dostępny pod tym adresem https://audioshow.pl/pl/wystawa/przewodnik
Mapa wystawy - z podziałem na 3 lokalizacje i rozbiciem na każde piętro jest pod adresem https://audioshow.pl/pl/wystawa/mapa
i zachęcam do korzystania, są tam m.in. informacje z nazwami firm i numerami/nazwami pokojów i sal.

Wątek dotyczący ubiegłorocznej wystawy AVS 2023 - https://forum.audio.com.pl/topic/91715-audio-video-show-27-2910-2023/

Strona AVS 2022 na naszym Forum (w pierwszym poście są również linki do jeszcze wcześniejszych edycji AVS, są też informacje np. gdzie zjeść w okolicy itd oraz oczywiście nasze relacje) 
https://forum.audio.com.pl/topic/88499-avs-audio-video-show-2022-informacje-ogólne-i-linki/#comment-539166

Ceny biletów: karnet na 3 dni to koszt 90zł, bilet jednodniowy - 60zł.
Młodzież do 16 lat - wejście za darmo.

To tak na początek 🙂

Pozdrawiam
PS. Podobnie jak w ubiegłym roku: mamy jeden !!! temat dotyczący AVS. Zaczynamy od informacji na temat targów, a po ich rozpoczęciu tutaj będą zamieszczane relacje uczestników i zdjęcia.

• 4 months later...
Napisano

Pozwoliłem sobie otworzyć temat we właściwej zakładce;)

https://audioshow.pl/pl/wystawa/owystawie

Ceny biletów są dobre, moim zdaniem. 75 zł za karnet na 3 dni do wszystkich 3 lokalizacji, to całkiem nieźle. Jakkolwiek ciągle się zastanawiam, czy nie dałoby się tego zrobić w jednej lokalizacji? Pewnie nie, ale to trochę upierdliwe dla zwiedzających. Gdybym był organizatorem, starałbym się zrobić wszystko w jednej lokalizacji. Choćby kosztem mniejszej ilości wystawców. Wyobrażacie sobie, że ktoś przyjeżdża spoza Warszawy na jeden dzień do stolicy i krąży między trzema punktami? Strata czasu, ale chyba organizatorzy mieli inne założenia.

Lista wystawców jest naprawdę obszerna: https://audioshow.pl/pl/wystawa/wystawcy

W Monachium jest dodatkowo czwartek (u nas IMPREZA zaczyna się od piątku), a to robi ogromną różnicę dla ludzi, którzy nie są z Warszawy, dużo pracują a w weekendy chcą spędzić czas z rodziną. Np. dla mnie piątek-niedziela odpada. Gdyby mieli ten czwartek, to można byłoby to ogarnąć w ramach jakiejś delegacji, cokolwiek to znaczy. 

Napisano

Co roku zastanawiam się, skąd się biorą 3 różne lokalizacje,...

Tak czy siak, ja w tym roku, wespół z małżonką, wybieram się na wystawę.

Cena ? 75 zł za 3 dni, to...dobra cena.

A że w weekend ? Ja akurat uważam to za dobry termin.  W tygodniu człowiek pracuje, weekend ma na zbytki i przyjemności.

Rodzina ?  jeśli kocha, to poczeka :) 

Albo zrób tak jak ja, jedź z rodziną :) 

Do zobaczenia :) 

• 2 months later...
Napisano

Czekałem na zaproszenie. Dziś dostałem. Niejaki Mark Zuckerberg się odezwał. 

Będę 25tego. Na słuchawkach. Dealer z Amsterdamu się wystawia/dystrybutor Abyss. Chciałbym posłuchać tam kilku wysokich modeli oraz pospacerować późnym wieczorem po stolicy. Moja ukochana będzie po raz pierwszy. I nie wiem czy do muzeum powstania najpierw, czy gdzieś indziej.

Napisano
16 godzin temu, AudioTube napisał:

Niejaki Mark Zuckerberg się odezwał. 

Kurde , masz chody ? Mnie podesłał jakiś Elon Musk , nie znam gościa ,ale miłe :) 

16 godzin temu, AudioTube napisał:

I nie wiem czy do muzeum powstania najpierw, czy gdzieś indziej.

Osobiście bardziej niż Muzeum Powstania Warszawskiego poleciłbym Polin Muzeum Żydów Polskich. 

Dużo logiczniej i lepiej skonstruowana wystawa.

Napisano
Dnia 14.06.2024 o 22:36, tomasz1w napisał:

Strata czasu, ale chyba organizatorzy mieli inne założenia.

A ja lubię przejażdżkę metrem i potem krótką przechadzkę przez centrum miasta. Do Tuilpa nie chodzę, bo nie ma po co.

Napisano
Dnia 10.09.2024 o 17:21, Q21 napisał:

ale na pewno będą tam jakieś opcje "dla ludzi" ;)

Super, to trzeba docenić, bo za dużo na tych SHOWACH sprzętów z księżyca a za mało "normalnego" sprzętu. Mi się marzy sytuacja, kiedy jeden wystawca ma 3 pokoje obok siebie. W jednym optymalnie zestawiony system do 15K. W drugim do 50K. W trzecim no limits. Kwoty podane oczywiście mniej więcej.

Piszę o tych, którzy mają taki przedział w swojej ofercie i mogliby zestawić takie 3 systemy. Nie o niszowych kwiatkach z najtańszymi kolumnami za kilkadziesiąt koła... Od takich trzymam się z daleka, bo 70% ich ceny idzie na pokrycie kosztów utrzymania firmy. A poza tym nie kupuję nic droższego, niż klocek/kolumny za 10K (nieważne używane czy nowe).

16 minut temu, Misio38 napisał:

Do Tuilpa nie chodzę, bo nie ma po co.

Dlaczego? Kosmiczne klocki nie warte swojej ceny? Mało wystawców? Daj znać pls.

Napisano (edytowany)

Być może uda mi się wskoczyć na 3 godzinki w sobotę ok. 14:00, akurat będę wracał z Niemiec. Którą lokalizację polecacie? Chciałbym posłuchać czegoś dla ludzi, a nie systemów za bańkę odgrodzonych linami;)

Patrząc na listę z zeszłego roku chyba stadion. Choć żal Nautilusa, który był akurat w Sobieskim. Zobaczymy, jak to rozlokują w tym roku. Czy macie wiedzę, rozkład co roku podobny czy są diametralne zmiany między stadionem i dwoma hotelami? Dajcie znać, bo to byłby mój pierwszy raz, nie chcę wtopić.

Edytowano przez tomasz1w
Napisano

22 i 23 różniły się nieco rozkładem, ale nie drastycznie. Większy komfort odsłuchu jest na Stadionie, ale Sobieski też ma zawsze trochę perełek. Trudno zdecydować, w dużej mierze zależeć będzie od tego, jakim czasem będziesz dysponował. Hotel pod tym względem jest łatwiejszy do ogarnięcia.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, maxredaktor napisał:

22 i 23 różniły się nieco rozkładem, ale nie drastycznie. Większy komfort odsłuchu jest na Stadionie, ale Sobieski też ma zawsze trochę perełek. Trudno zdecydować, w dużej mierze zależeć będzie od tego, jakim czasem będziesz dysponował. Hotel pod tym względem jest łatwiejszy do ogarnięcia.

Dzięki:) Czyli albo stadion albo Sobieski. Max 6-8 sal na 3 godziny to Waszym zdaniem dobry wybór? Da się to zrobić? 

Edytowano przez tomasz1w
Napisano

W takim razie zaczekam, aż organizator opublikuje ostateczną listę wystawców wraz z lokalizacjami i podejmę decyzję, czy Sobieski czy Stadion.

Chciałbym posłuchać albo chociaż obejrzeć w miarę normalnych klocków/paczek po kilka tysięcy za sztukę. Mam nadzieję, że się uda.

Czy możecie mi powiedzieć, czy w realu wystawcy większość czasu poświęcają na odsłuchy grupki desperatów, która odstała swoje w kolejce? Podejrzewam jednak, że największe obłożenie jest do systemów za pierdylion złociszy, ale może się mylę? Da się znaleźć bardziej kameralne sale bez kosmicznych systemów za pół bańki albo dwie i bez stania w kolejkach?

Czy są chwile na jakieś luźniejsze rozmowy z wystawcą, podzielenie się doświadczeniami, itd. Bez napinki i planu dnia?

Choć ta sobota ok. 14:00 trochę mnie martwi, popołudnie w sobotę to chyba największy kocioł? Gdybym był na miejscu wybrałbym się pewnie na ostatnie 4 godziny w niedzielę.

Napisano

@tomasz1w nie słuchaj malkontentów. W Tulipie w zeszłym roku były moim zdaniem dwa z czterech najlepiej grających zestawów na całych targach. Pierwszy z nich to były horny Destination Audio Nika podłączone do integry Destination Audio GM70 i szpulowca Ampex, z którego akurat leciał Stevie Ray Vaughan i jego Tin Pan Alley. Niesamowicie nastrojowe, kontrolowane a jednocześnie nasycone granie z wybitnie prowadzoną linią basową. Nie jest to jakieś nagranie absolutnie audiofilsko zrealizowane pod względem sceny, więc tego nie będę oceniał. Drugi zestaw wybitnie grający w Tulipie, to były kolumny Estelon Forza podłączone do wagonu elektroniki Accuphase. Byłem tam 10 minut przed zamknięciem i udało mi się usłyszeć na nich chyba tylko dwa kawałki, ale ostatni, Number One z płyty Manu Katche, to było bezdyskusyjnie fantastyczne doznanie. Pominę opis brzmienia, bo tam po prostu wszystko było w idealnych proporcjach i pod doskonałą kontrolą. To co zrobiło największe wrażenie to realizm, skala i głębia sceny: pierwszy raz byłem gotów przysiąc, że artyści byli rzeczywiście w pomieszczeniu. Wszystko miało właściwe proporcje, było niesamowicie czytelne, a jednocześnie subtelne. Na samym końcu utworu przebija się fortepian i utkwiło mi w pamięci wrażenie, że jest ustawiony głęboko w prawym rogu pomieszczenia, daleko za pozostałymi muzykami: pozornie odległy, ale jednocześnie wyraźny, namacalny, trójwymiarowy, doskonale osadzony w przestrzeni. Żałuję ogromnie, że tak dużo czasu spędziłem w Sobieskim słuchając jakichś półproduktów w ciasnych klitkach, bo w pomieszczeniu z Estelonami na stole leżał ogrom płyt z wielu gatunków, a niestety nie udało mi się ich usłyszeć na tym wybitnym zestawie. Na stadionie do gustu bardzo przypadł mi zestaw Naim z Focal Scala Utopia Evo, bo grał po prostu wybitnie dobrze, ale magii Estelonów nie miał i na ich tle nazwałbym go świetnym hi-fi dla zamożnego Kowalskiego (ale tylko na tle Estelonów, bo porównując do monobloków McIntosha z topowymi Bowersami, innych Magico, Wilsonów i Dan D'Agostino itp. itd. moim zdaniem Focal/Naim rządził, jako jeden z niewielu oferując nieprzerysowaną czytelność, wygar, dynamikę i doskonałą kontrolę basu bez buczenia, które nękało innych wystawców). Również na stadionie wyczynowo każdy gatunek (zarówno blueasa jak i hardcore’ową elektronikę) grały kolumny Borresen z elektroniką Aavik, moim zdaniem przyćmiewając pozostałych wystawców w tej lokalizacji, ale ponownie: choć byłem pod ogromnym (absolutnie ogromnym) wrażeniem tego dźwięku, to nie oczarował mnie tak jak Estelon z Accu (ale może to kwestia repertuaru). Oczywiście dwa z czterech wymienionych zestawów to propozycje raczej dla osób jeżdżących na co dzień Maybachem lub Bentleyem, a nie Passatem czy Audi, ale warto ich posłuchać choćby po to, by wiedzieć, gdzie jest sufit hi-fi/ hi-end.

Dlatego polecam odwiedzić wszystkie lokalizacje w kolejności: stadion (bo dużo sprzętu w pokojach przyzwoitej wielkości), Tulip (sprzęt hi-end w ogromnych pomieszczeniach), Sobieski (mnóstwo sprzętu w różnych salach, ale te pokoje hotelowe są za małe, żeby cokolwiek pokazać)

Napisano
15 minut temu, Guzeppe napisał:

Żałuję ogromnie, że tak dużo czasu spędziłem w Sobieskim

Ja także, mnogość pokoików, duchota, gorąc to nie są odpowiednie warunki. Szczerze zapamiętałem tylko pokoiki z Heglem i Atollem, reszta nie zrobiła wrażenia, mimo, że zapewne były tam warte zapoznania konstrukcje. Duże zainteresowanie było Pylonami i Fezzem, więc nie jakaś górka cenowa.

A w Tulipie moi zwycięzcy 2023, Svedy + Lampizator, i chyba 2 pokoje obok, niestety nie wiem co to było, spora sala i puszczali muzykę operową - czułem się jakbym był nie na widowni na żywo, a na scenie pomiędzy wokalistami. 

Napisano
11 godzin temu, tomasz1w napisał:

Chciałbym posłuchać albo chociaż obejrzeć w miarę normalnych klocków/paczek po kilka tysięcy za sztukę. Mam nadzieję, że się uda.

Tego jest tyle, że zdążysz i na stadion i do hotelu. Ja zawsze zdążam, tylko najpierw w domu robię plan gdzie idę.