Skocz do zawartości

Audio Video Show 2024

Recommended Posts

25 minut temu, Rega napisał:

Czasem rozmowy w małym gronie przynoszą więcej niż przesiadywanie godzinami w zatłoczonych pomieszczaniach na AVS. A poza tym, jeśli grono jest niewielkie to zawsze można pomiędzy forumowiczami, wymieniać się miejscami , co na AVS raczej jest mało realne. I chyba nie powiesz, ze odsłuchy w kameralnym gronie i pomieszczeniu sa mniej rzetelne niż na AVS, gdzie co chwilę ktoś wstaje, chodzi i rozmawia.

Nie, nie są mniej rzetelne 😉

Zloty be, Audio show też nie bardzo to jest 3 cia forma. Raz w miesiącu robimy do kogoś nalot na chatę w sobotę; gadamy, słuchamy, raczymy się trunkami :) Także nie ma co narzekać i chwalić się jak to grają nasze sprzęty tylko trzeba się spotkać i działać. Szczecin może być jako pierwszy.

Edytowano przez elektron6

I ja może coś skrobnę na temat AVS 2024.

Znalazłem się tam po raz drugi. W zeszłym roku nie byłem. Towarzystwem była żona i syn, oboje posiadający zmysł pozwalający określić: co brzmi super, a co słabo.

Po raz kolejny okazało się, że wkład w akustykę ma ogromne znaczenie. Ciężko jest nagłośnić pomieszczenie o powierzchni na oko około 100 m2 . Dwa lata temu poległ w tym samym pokoju Ayon, a w tym roku w dużo mniejszej  skali poległo Dynaudio.

Faworyci sprzed dwóch lat w tym roku mnie nie zachwycili tak bardzo jak ostatnio. Cała dwójka.

Prezentacja w Sobieskim obala chyba ideę sensu takich wystaw: pokoje sąsiadujące "drzwi w drzwi", gdzie aż prosi się o wyścigi głośności, które z kolei zaburzają jakość dźwięku mija się trochę z zamierzonym celem?  Żal było mi ludzi z obsługi takich pokoi, gdzie ich jedynym zajęciem było zamykanie drzwi po wchodzących.

Braliśmy również udział w prezentacji Unitry, Mam do tego dystans, nie mam pojęcia jaka była cena urządzeń, ale nie było kabli grubych jak ręka, małe kolumienki i sprzęt moim zdaniem stylistycznie nie do końca w moim guście ( synowi się podobał ten design) dawał radę w pomieszczeniu wyposażonym w trzy ściany zasłon, Moim zdaniem chciano pokazać, że i bez fajerwerków typu kable, kondycjonery itd można zagrać dla przeciętnego Kowalskiego. Moim zdaniem ciekawy zabieg marketingowy.

Niewątpliwie ci którzy mieli do dyspozycji pokoje na Narodowym, mieli o wiele większe pole manewru. Pomieszczenia w "akuratnej" wielkości i lepsza akustyka wypracowana bądź nabyta wraz z pomieszczeniem dawała dość sporo możliwości. Sporo było zestawów, które dla mnie tam zagrały jak trzeba.

Podsumowując: najbardziej zachwycił mnie pokój Fezz i Pylon, Drugi raz ( podczas mojej obecności) w tej samej lokalizacji z mnóstwem ustrojów akustycznych ( pewnie kasa za te ostroje wygięłaby finansowo większość z nas ), ale dwa lata temu było tam świetnie, a w tym roku było rewelacyjnie, Wąziutkie Pylony sprawiły, że szukałem wzrokiem suba, no i brzmienie z gramiaka było wręcz nieprawdopodobnie dynamiczne. Dla mnie: zwykłego "Kowalskiego" uzyskanie takiego brzmienia u siebie byłoby audio nirvaną.

Na wyróżnienie moim zdaniem zasługują również:

Pokój z kolumnami Audium

Pokój z kolumnami OePhi: tutaj elektronika puszczona bardzo głośno pokazywała że kolumny są bardzo wydajne i się nie gubią

pokój Innuos

i pewnie kilka innych o których zapomniałem wspomnieć.

Repertuar jest bardzo ważny przy okazji prezentacji takich imprez. Nie będę pierwszym, który napisze, że jazzu było do obrzy*ania. Niewielu wystawców decydowało się na inny repertuar.

22 godziny temu, RoRo napisał:

Kolumny to nowość w ofercie firmy, sygnowane są jako Audio Anatomy

Jak byłem w pokoju to grały właśnie 5 i miło mnie zaskoczyły tym bardziej gdy poznałem cenę. Szkoda, że to taka świeżynka, bo człowiek nawet parametrów nie miał podanych.

56 minut temu, KrólKiczu napisał:

Ja zauważyłem większą liczbę kobiet niż w latach poprzednich

Faktycznie zauważyłeś 🙃

Mnie niestety nie udało się wybrać w tym roku, jednak jedna wystawa bardzo mnie zainteresowała - czy ktoś miał okazję posłuchać Genelec 8381A i mógłby podzielić się wrażeniami? Kiedy firmy-naciągacze prześcigają się w prezentacjach nic nie wnoszącego sprzętu za coraz to bardziej absurdalne kwoty, fajnie, że na targach można też posłuchać monitorów od jednego z najbardziej uznanych producentów pro audio. Osobiście powiem, że odkąd przeszedłem na monitory studyjne, to już chyba nie ma odwrotu.

22 godziny temu, majkel74 napisał:

Triangle dobrze zagrały, przede wszystkim bez podbicia góry i wyższego środka, było i dynamicznie i neutralnie.

Tak, brand idzie w dobrym kierunku.

21 godzin temu, Rafał S napisał:

No nie, bratku. Nie wywiniesz się tak łatwo. Dawaj! :)

W tym roku bez problemu mi to przyjdzie :)

21 godzin temu, maethorpl napisał:

Witam serdecznie, 

Czy ktos z Panstwa moze podzielic sie opinia o tym jak zagral ARCAM SA35 wraz ze Spendor-ami? Niestety nie dane mi bylo wziac udzial w wystawie nad czym ubolewam, a jestem zainteresowany tym co udalo sie splodzic ARCAMowi i tak szumnie zapowiadanej nowej serii RADIA.

21 godzin temu, majkel74 napisał:

Dynamicznie, choć bas był trochę przesadzony i wymykał się spod kontroli. Reszta ok, ale bez jakichś zachwytów na pewno, taki wystawowy średniak 😉

Piszesz o Arcamie z Spendorami? Bo właśnie ja bym powiedział że bas mógłby mieć wieksza masę. Absolutnie nie był poza kontrolą. Siedziałem tam długo i słuchałem swojej muzyki. Jeden z pomieszczen gdzie dzwięk nie denerwował.

20 godzin temu, Kraft napisał:

No to teraz już musisz napisać, bo inaczej to własnie to przemilczenie może zostać uznane za przejaw stronniczości, a nawet pewnego rodzaju hejtowania. 

Hejtowania? Gdzie? O niczym nie napsiałem źle ani dobrze? O tym że już nie pojadę? Byłem 7 czy 8 raz. Po prsotu wystarczy. Natomiast jestem pełen podziwu dla organizatorów za coroczną edycję za to że wystawcy się wrecz pchają, za to że mozna posłuchać drogich jak i tanich zestawów. Zero hejtowania. Szukasz znowu sensacji ;)

Wiem

19 godzin temu, rpm napisał:

Napisz po francusku to ładnie zabrzmi i nikt nie będzie miał pretensji. 

Hahahaha ;)

19 godzin temu, KrólKiczu napisał:

@Piotr Sonido, czy Ty może byłeś na AVS ze Stanisławem z s4home? 

Nie. Stanisław był z nowym kolega z tego co kojarzę.

10 godzin temu, Kerpen napisał:

Co widać po poprzednich kilku postach temat AVS2024 się wyczerpał...

Dla nowych nie. Przyciąga uwagę tych którzy nie byli.

Ci co wiele razy no to po prostu inaczej do tego podchodzisz.

Ale być raz , dwa zawsze warto.

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Piszesz o Arcamie z Spendorami? Bo właśnie ja bym powiedział że bas mógłby mieć wieksza masę. Absolutnie nie był poza kontrolą. Siedziałem tam długo i słuchałem swojej muzyki. Jeden z pomieszczen gdzie dzwięk nie denerwował.

Też tam posiedziałem przez chwilę, posłuchaliśmy z rodziną kilku utworów. Z przyjemnością, muszę przyznać. Basu mi tam nie brakowało, do jego kontroli też nie miałem uwag. Podobało mi się.

7 godzin temu, LeonidK napisał:

Mnie niestety nie udało się wybrać w tym roku, jednak jedna wystawa bardzo mnie zainteresowała - czy ktoś miał okazję posłuchać Genelec 8381A i mógłby podzielić się wrażeniami? Kiedy firmy-naciągacze prześcigają się w prezentacjach nic nie wnoszącego sprzętu za coraz to bardziej absurdalne kwoty, fajnie, że na targach można też posłuchać monitorów od jednego z najbardziej uznanych producentów pro audio. Osobiście powiem, że odkąd przeszedłem na monitory studyjne, to już chyba nie ma odwrotu.

Co prawda nie miałem okazji słuchać konkretnego modelu o którym wspomniałeś, natomiast jakiś czas temu - przy okazji innej wystawy - Genelec zorganizował pokaz GENELEC  8361A w moim domu. 

Sam odsłuch był podzielony na 3 etapy : 1. kalibracja pomieszczenia i odsłuch z włączona korekcja, 2. odsłuch listy demo dystrybutora, 3. własny odsłuch z zabawa w włączanie i wyłączanie kalibracji.

Z przykrością musze stwierdzić ze po tym wydarzeniu straciłem wiarę w kolumny aktywne (albo po prostu w markę GENELEC) gdyż dźwięk był sterylny, zimny, bez żadnych emocji, co z tego ze w domu trzęsły się wszystkie szyby od mocy jaka mogą wygenerować te potwory. Sam pokaz skończył się potężnym bólem głowy dla mnie i mojej małżonki.

To był tez jeden z powodów dla których wróciłem do poszukiwań klasycznych rozwiązań i tak tez przez przypadek odsłuchałem SPENDOR D7.2 + Accuphase E800 w których zakochaliśmy się od pierwszego usłyszenia. 

Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem SPENDOR D9.2 jednak mam problem właśnie z dobraniem wzmacniacza, który zagra podobnie jak Accuphase (słuchaliśmy z zona jeszcze Accuphase E5000, który zagrał jeszcze lepiej!) a nie wymusi na nas wzięcia kredytu hipotecznego...

Stad tez moje pytanie o ARCAM, gdyż mieliśmy tez okazje posłuchać ARCAM AV31 i był on co prawda o klasę niżej niż Accuphase ale również dawał radość ze słuchania, jednak zona ma decydujący glos i powiedziała ze ... Tidal włącza się zbyt wolno wiec nie i mam czekać na nowy model (ARCAM Radia ) albo szukać czegoś innego xd

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bo wymykanie poza kontrolę basu ze Spendor to chyba 1 raz słyszę.

A jednak. Kwestia wysokiego poziomu głośności, który był ustawiony i muzyki elektronicznej z mocnymi uderzeniami średniego basu. Akurat ja tak trafiłem. No i bas w tych warunkach trochę się rozlewał. 

Dla mnie największym zaskoczeniem było malutkie pomieszczenie emotiva. 

Nie wiem ile kosztowały te maluchy oraz elektronika ale zagrało to bardzo przyjemnie. Elektronika wydaję się ciekawa i zastanowię się nad zakupem końcówki mocy. Bo wydawało mi się że brzmienie ich było blisko neutralnego. 

Szkoda że nigdzie nie było możliwości odsłuchu nowego Caspiana.

Za to nowe arcamy sa35 wydają się fajnymi wzmacniaczami. Ciężko było określić ich brzmienie ponieważ kolumn nie znam. Ale sposób grania trochę przypominał sa30. Ciekaw jestem czy będzie słyszalna różnica na sa45. 

Nowe Goldy moim zdaniem wyglądają tragicznie i przypominają serię silver. Ogólnie te Goldy 500 + 2 suby rela zagrały przyzwoicie. Ale bez szału. 

Dla mnie jedyne pomieszczenia które grały Inaczej to dali epikore 9. Bardzo przyjemne brzmienie. Ale cena też robi wrażenie. 

Oraz stanowisko z nuprime, lecz tam sprzęt był bardzo drogi. 

Edytowano przez Carmion

6 godzin temu, maethorpl napisał:

Co prawda nie miałem okazji słuchać konkretnego modelu o którym wspomniałeś, natomiast jakiś czas temu - przy okazji innej wystawy - Genelec zorganizował pokaz GENELEC  8361A w moim domu. 

Sam odsłuch był podzielony na 3 etapy : 1. kalibracja pomieszczenia i odsłuch z włączona korekcja, 2. odsłuch listy demo dystrybutora, 3. własny odsłuch z zabawa w włączanie i wyłączanie kalibracji.

Z przykrością musze stwierdzić ze po tym wydarzeniu straciłem wiarę w kolumny aktywne (albo po prostu w markę GENELEC) gdyż dźwięk był sterylny, zimny, bez żadnych emocji, co z tego ze w domu trzęsły się wszystkie szyby od mocy jaka mogą wygenerować te potwory. Sam pokaz skończył się potężnym bólem głowy dla mnie i mojej małżonki.

To był tez jeden z powodów dla których wróciłem do poszukiwań klasycznych rozwiązań i tak tez przez przypadek odsłuchałem SPENDOR D7.2 + Accuphase E800 w których zakochaliśmy się od pierwszego usłyszenia. 

Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem SPENDOR D9.2 jednak mam problem właśnie z dobraniem wzmacniacza, który zagra podobnie jak Accuphase (słuchaliśmy z zona jeszcze Accuphase E5000, który zagrał jeszcze lepiej!) a nie wymusi na nas wzięcia kredytu hipotecznego...

Stad tez moje pytanie o ARCAM, gdyż mieliśmy tez okazje posłuchać ARCAM AV31 i był on co prawda o klasę niżej niż Accuphase ale również dawał radość ze słuchania, jednak zona ma decydujący glos i powiedziała ze ... Tidal włącza się zbyt wolno wiec nie i mam czekać na nowy model (ARCAM Radia ) albo szukać czegoś innego xd

Poszukaj dzielonego wzmacniacza marki Plinius. Najlepiej tych wzmacniaczy w klA. Gwarantuję Ci brak bólu głowy.

Jeśli chodzi o Genelec, to typowe monitory sudyjne. Dodatkowo Genelec mają opinie dość ... ostro? natarczywie? brzmiacych. Ale i tak o niebo gladszych niż Yamaha ns10. W branży mowią na nie piachosypy.

Ale można oczywiscie wyprowadzić je w kierunku ciepła dajac im np cieplo i gladko brzmiące pre.

Osobiście polecam monitory studyjne do uzytku w domu ale niestety trzeba wiedzieć ktore. Audiofile nie sa przygotowani jeszcze do mozliwosci jakie daje dsp w najnowszych konstrukcjach. Chodzi bardziej o przestawienie się psychologiczno/estetyczne. Dźwięk też nie dla tych co lubią przyjemne znieksztalcenia ;)

23 godziny temu, maethorpl napisał:

Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem SPENDOR D9.2 jednak mam problem właśnie z dobraniem wzmacniacza, który zagra podobnie jak Accuphase (słuchaliśmy z zona jeszcze Accuphase E5000, który zagrał jeszcze lepiej!) a nie wymusi na nas wzięcia kredytu znego...

Uzywany Karan KAI 180 MKII wyjdzie miedzy 20-25k. Super granie.

23 godziny temu, majkel74 napisał:

A jednak. Kwestia wysokiego poziomu głośności, który był ustawiony i muzyki elektronicznej z mocnymi uderzeniami średniego basu. Akurat ja tak trafiłem. No i bas w tych warunkach trochę się rozlewał. 

Ja tam słuchałem muzyki elektornicznej. Nic się nie wylewało :)

22 godziny temu, Carmion napisał:

Dla mnie

Ciekawe bo mamy inne opinie tym razem :)

Dnia 28.10.2024 o 21:51, karolkos napisał:

Braliśmy również udział w prezentacji Unitry, Mam do tego dystans, nie mam pojęcia jaka była cena urządzeń, ale nie było kabli grubych jak ręka, małe kolumienki i sprzęt moim zdaniem stylistycznie nie do końca w moim guście ( synowi się podobał ten design) dawał radę w pomieszczeniu wyposażonym w trzy ściany zasłon, Moim zdaniem chciano pokazać, że i bez fajerwerków typu kable, kondycjonery itd można zagrać dla przeciętnego Kowalskiego. Moim zdaniem ciekawy zabieg marketingowy.

Wszystko spoko, tylko z jednej strony nie bylo zadęcia z kablami, a z drugiej strony 20k za kolumny blisko 50k za wzmacniacz to nie są ceny dla przeciętego Kowalskiego... 

Sound Rite było czymś takim. 

A takie granie jak z Unitry na sprzecie z lat 90 można uzyskać za 5-10k za system bez problemu. 

11 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

A w jakim pokoju grali waszym zdaniem dobrą muzykę?.Może macie jakąś listę. Bo piszecie że nie którzy nawet godzinę siedzieli.Moze coś o muzyce trochę informacji?.

W żadnym. Nawet jak szedł jeden szybki rockowy czy elektroniczny kawałek to zaraz za nim zjeżdżało coś "brzdęk brzdęk".

Na narodowym w pokoju projektór Sony można było trafić na film i moment koncertowy Live Aid z Bohemian Rhapsody. Tam był ofajnie.