Kraft Napisano wczoraj o 13:45 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:45 8 minut temu, MMarek napisał: Całe szczęście, że juz czwartych nie będzie, i nie dlatego, że te ostatnie jakieś wyjatkowe Sam wiesz, że to nie takie proste i wymaga oprócz kasy tzw. weny twórczej. Czwarte też podłączę. I piąte. A wenę zbieram już parę lat. Teraz się zawzięłam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano wczoraj o 13:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:57 10 minut temu, Kraft napisał: Czwarte też podłączę. I piąte. A wenę zbieram już parę lat. Teraz się zawzięłam. Młodość jest twórcza i piękna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 5 godzin temu, MMarek napisał: Młodość jest twórcza i piękna Też tak ją zapamiętałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 9 godzin temu, MariuszZ napisał: Sebastain upoważnił mnie wczesniej do publikowania jeżeli miałoby to wnieść coś pożytecznego do dyskusji nt. subów. Mam nadzieję, że nie zmienił zdania Poniżej pomiar u @KrólKiczu Jak widać bas wchodzi jak nóż w masło w zakres infradżwięków poniżej 20Hz Hmm, rozumiem pełne pasmo gratuluję. Ale mamy tu o dobre 20dB przewalony bas. Sebastian, mozesz wrzucic pasmo bez suba? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: przewalony bas. Ale i wrażenie głośności także. Zwłaszcza w tym paśmie/kompensacja Ten spadek przy około 100Hz jest za ostry, powinien się o wiele wcześniej zacząć. Ale to takie moje gadanie, wymądrzam się nie swoją wiedzą. Edytowano 17 godzin temu przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Akurat ucho ludzkie nie jest wyczulone na niskie i b wysokie czestotliwości i dlatego ludzie lubią vkę. No ale to nie powinno być praktykowane w torze, bo co wtedy z materialem źrudlowym?... Moze wystarczy przyciszyć subwoofer. Dlatego poprosilem o wykres bez suba. Wrażenie "wiekszej sceny" jest jak najbardziej zrozumiałe przy tak "wiekszym" basie. Edytowano 17 godzin temu przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Podobnie i ja kręcę volume subbasem. Np teraz, gdy spl około 45, subbas idzie w górę. Inaczej bym go nie słyszał. No idealne rozwiązanie przy cichym odsłuchu. Przy stosownych realizacjach ta subbasowa poducha nadaje niezwykłych wręcz 3D wrażeń. Poducha bez spadków i górek. To moim zdaniem unikalne, ale i korzystne. Inne aniżeli na Live/głośne granie. Przy cichych odsłuchach. Jak raz usłyszysz, trudno iść spać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 22 minuty temu, AudioTube napisał: Podobnie i ja kręcę volume subbasem. Np teraz, gdy spl około 45, subbas idzie w górę. Inaczej bym go nie słyszał. No idealne rozwiązanie przy cichym odsłuchu. Przy stosownych realizacjach ta subbasowa poducha nadaje niezwykłych wręcz 3D wrażeń. Poducha bez spadków i górek. To moim zdaniem unikalne, ale i korzystne. Inne aniżeli na Live/głośne granie. Przy cichych odsłuchach. Jak raz usłyszysz, trudno iść spać. Do ilu schodzi? Jeżeli moxna zapytać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Na wykresie pokazuje 20dB. Po korekcji dsp. Ale to data mojego pierwszego i znacznie mniejszego 12”, zamkniętego suba. Nowy pewno także gdzieś koło tego. Ale to nie zejście jest godne uwagi, ale jego rola jako dodatkowe źródło, dzięki któremu pasmo subbasu staje się pełne, pozbawione ubytków i pozwalające usłyszeć w całości materiał źródłowy/realizacje/utwór. Nasz kolega Sebastian, jak podejrzewam, słyszy więcej, na bogato i z uśmiechem. Usłyszał różnicę. I nie ma powrotu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) 11 minut temu, AudioTube napisał: Nowy pewno także gdzieś koło tego. Ale to nie zejście jest godne uwagi, ale jego rola jako dodatkowe źródło, dzięki któremu pasmo subbasu staje się pełne, pozbawione ubytków i pozwalające usłyszeć w całości materiał źródłowy/realizacje/utwór. Rozumiem, wiem o co chodzi. Równe pasmo i każdy dźwięk bardzo dobrze słyszalny. Bas - podstawa. Jak mi zeszły do 30 to nie można zmierzyc tego uchem, ale inaczej to brzmi. Pełniej. Edytowano 16 godzin temu przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 9 godzin temu, audiowit napisał: Hmm, rozumiem pełne pasmo gratuluję. Ale mamy tu o dobre 20dB przewalony bas. Sebastian, mozesz wrzucic pasmo bez suba? Oczywiście wrzucę. Ale umika kupiliśmy we czterech i w tej chwili jest u forumowego kolegi Piotrka @Pitt39. Sam pomiar - jeśli ktoś zwrócił uwagę - został wykonany niepoprawnie przy głośności bodajże 64 a nie 75 dB. Prawdopodobnie nie zwróciłem uwagi bądź nie założyłem okularów 😉. Kolejna rzecz. Już po samych pomiarach i odesłaniu umika w Polskę, WYDAJE mi się, że delikatnie skręciłem w dół głośność na subie. Podkreślam jednak słowo wydaje. Podsumowując Po pierwsze. Wróci umik, robię kolejne pomiary. Po drugie - nawet bez umika i na same uszy, granie z subem, z wymienionych gdzieś wyżej względów (niższe zejście basu, wypełnienie, poprawa sceny) podoba mi się o wiele bardziej niż bez niego. Zatem w moim przypadku, uwzględniając niewielki wkład finansowy i ilość większych monitorów, które u siebie przetestowałem a które niestety ze względu na problemy z basem nie sprawdziły się, uważam zakup subwoofera za jak najbardziej korzystny. Po trzecie, odpowiadając na pytanie Jacka @DiBatonio. Tak, w podlinkowanym utworze Manu Katche słyszę dwa saksofony. Jeden, z tego co pamiętam, po lewej "bardziej z przodu", drugi na prawo od środka sceny, chyba trochę cofnięty w jej głąb. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts