Skocz do zawartości

Wzmacniacz z potencjometrem cyfrowym lub limiterem

Arek83

Recommended Posts

Czy znacie wzmacniacze stereo które mają możliwość ustawienie limitera głośności lub chociaż ustalonego poziomu startu urządzeniu, np na zadaną wartość lub z wartością jaka była przy wyłączeniu urządzenia? z tego co się zorientowałem koniecznie musi być wtedy potencjometr elektroniczny. dziękuję za podpowiedzi

Jak dla mnie świetny wzmacniacz.

Uruchamia się z poziomem głośności z jakim został wyłączony. Jeśli dobrze pamiętam, to też jest opcja ustawienia początkowej głośności dla poszczególnych źródeł, ale to do ewentualnej weryfikacji w instrukcji.

Sprawdziłem, ma ale pilot potrzebny:

image.png.bb32c7389499495b12e0eab85418e283.png

Edytowano przez Chmarski

@tomek4446 Sio mnie z tym markietingjjjem!!! 😁

Taniej rzucić każdorazowo okiem na gałkę Volume przed uruchomieniem wzmacniacza.

Ale rozumiem, że korzystanie ze sprzętu przez wielu domowników niesie określone, spore ryzyko...

Sam lata temu o mało nie dostałem zawału, odpalając sprzęt pilotem, gdy moja ówczesna towarzyszka życia wyczyściła w czasie mojej nieobecności nasze czarne HiFi. (bo drażnił perfekcjonistkę jedną widok kurzu) i zostawiła volume rozkręcony na 3/4 skali. 

Ale się zjeżyłem... 🤬

Pani najpierw kontrolnie strzeliła focha... 

Kilka dni później posadziłem ją bez ostrzeżenia przed sprzętem, i pokazałem jej jak to jest...

Od tej pory nie próbowała już czyścić "rodowego majątku HiFi" 😎

Na bazie powyższego doświadczenia polecam jasne kolory sprzętu, białe, srebrne, bo z racji mniejszej widoczności kurzu, mniej prowokują nasze zdecydowanie lepsze połówki do czyszczenia sprzętu.

A moja Audia zanim się wyłączy to najpierw automatycznie się wyciszy do zera, a potem po włączeniu przez kilka sekund stopniowo ustawia głośność do poziomu ustawionego w czasie ostatniego włączenia. Kręcenie gałką w czasie czuwania niczego nie zmienia.

Edytowano przez Rega

13 godzin temu, michaudio napisał:

Na bazie powyższego doświadczenia polecam jasne kolory sprzętu, białe, srebrne, bo z racji mniejszej widoczności kurzu, mniej prowokują nasze zdecydowanie lepsze połówki do czyszczenia sprzętu

Tylko czarne. A że trzeba trochę sprzętu co jakiś czas poczyścić ? Cóż, dla mnie to przyjemność 😀

poza tym jasne kolory tez są zakurzone i obmacane 😀 tylko mniej jest to widoczne. Ale są zabrudzone. A mój czyszczony regularnie sprzęcik jest czyściutki jak ta lala 😀

19 godzin temu, lpomis napisał:

Hegel posiada takie możliwości. Można ustawić głośność startową jak i limiter. Takie opcje są na pewno od H95 w górę, przy czym do ich zaprogramowania wymagany jest pilot RC8 - dodawany od modelu H120.

Tak, aktualnie wszystkie modele Hegla. 

Dla chętnych informacji, pilot RC8 jest w cenie 699 zł.

22 godziny temu, Chmarski napisał:

Jak dla mnie świetny wzmacniacz.

Uruchamia się z poziomem głośności z jakim został wyłączony. Jeśli dobrze pamiętam, to też jest opcja ustawienia początkowej głośności dla poszczególnych źródeł, ale to do ewentualnej weryfikacji w instrukcji.

Sprawdziłem, ma ale pilot potrzebny:

image.png.bb32c7389499495b12e0eab85418e283.png

Na ebayKleizingen pojawiła się świetna oferta na Aurum A9 plus Cambridge CXC za 1250 euro, plus dla szybkiego kupca gratis dobry kabel zasilający.

Sam wzmak Qudrala Aurum A9 tu z pilotem za 1100 euro plus wysyłka do dogadania.

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/vollverstaerker-quadral-aurum-a9-ggf-mit-cambridge-audio-cxc/2957624806-172-5655

21 godzin temu, tomek4446 napisał:

Gałeczkę volume zawsze można po odsłuchu wyjąć i schować

Jak się ma Pathosa, to nie jest to konieczne. Gałkę można przekręcić za jednym razem maks. o 3 kroki. Żeby zrobić jeszcze głośniej, trzeba wykonać więcej takich ruchów, więc w razie czego wystarczy czasu na reakcję osoby dorosłej. :) 

• 1 month later...