Arek83 Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia Czy znacie wzmacniacze stereo które mają możliwość ustawienie limitera głośności lub chociaż ustalonego poziomu startu urządzeniu, np na zadaną wartość lub z wartością jaka była przy wyłączeniu urządzenia? z tego co się zorientowałem koniecznie musi być wtedy potencjometr elektroniczny. dziękuję za podpowiedzi Odpisz, cytując
lpomis Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia (edytowany) Hegel posiada takie możliwości. Można ustawić głośność startową jak i limiter. Takie opcje są na pewno od H95 w górę, przy czym do ich zaprogramowania wymagany jest pilot RC8 - dodawany od modelu H120. Edytowano 7 kwietnia przez lpomis Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia (edytowany) Jak dla mnie świetny wzmacniacz. Uruchamia się z poziomem głośności z jakim został wyłączony. Jeśli dobrze pamiętam, to też jest opcja ustawienia początkowej głośności dla poszczególnych źródeł, ale to do ewentualnej weryfikacji w instrukcji. Sprawdziłem, ma ale pilot potrzebny: Edytowano 7 kwietnia przez Chmarski 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia 42 minuty temu, Arek83 napisał: lub chociaż ustalonego poziomu startu (…) z wartością jaka była przy wyłączeniu urządzenia? Każdy wzmacniacz z analogowym potencjometrem tak ma. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia Ale nie ma zabezpieczenia przed "bombelkami", czyli limitera. 😉 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia 14 minut temu, michaudio napisał: Ale nie ma zabezpieczenia przed "bombelkami", czyli limitera. Gałeczkę volume zawsze można po odsłuchu wyjąć i schować w bezpieczne miejsce / zalecany sejf Waldis Ultra / 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia Ustalić konkretny poziom startu można w Audiolabach Odpisz, cytując
michaudio Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia @tomek4446 Sio mnie z tym markietingjjjem!!! 😁 Taniej rzucić każdorazowo okiem na gałkę Volume przed uruchomieniem wzmacniacza. Ale rozumiem, że korzystanie ze sprzętu przez wielu domowników niesie określone, spore ryzyko... Sam lata temu o mało nie dostałem zawału, odpalając sprzęt pilotem, gdy moja ówczesna towarzyszka życia wyczyściła w czasie mojej nieobecności nasze czarne HiFi. (bo drażnił perfekcjonistkę jedną widok kurzu) i zostawiła volume rozkręcony na 3/4 skali. Ale się zjeżyłem... 🤬 Pani najpierw kontrolnie strzeliła focha... Kilka dni później posadziłem ją bez ostrzeżenia przed sprzętem, i pokazałem jej jak to jest... Od tej pory nie próbowała już czyścić "rodowego majątku HiFi" 😎 Na bazie powyższego doświadczenia polecam jasne kolory sprzętu, białe, srebrne, bo z racji mniejszej widoczności kurzu, mniej prowokują nasze zdecydowanie lepsze połówki do czyszczenia sprzętu. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia (edytowany) A moja Audia zanim się wyłączy to najpierw automatycznie się wyciszy do zera, a potem po włączeniu przez kilka sekund stopniowo ustawia głośność do poziomu ustawionego w czasie ostatniego włączenia. Kręcenie gałką w czasie czuwania niczego nie zmienia. Edytowano 7 kwietnia przez Rega 1 Odpisz, cytując
WaldekA Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia Yamaha ma limiter jak i initial volume do ustawienia. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 8 kwietnia Napisano 8 kwietnia 13 godzin temu, michaudio napisał: Na bazie powyższego doświadczenia polecam jasne kolory sprzętu, białe, srebrne, bo z racji mniejszej widoczności kurzu, mniej prowokują nasze zdecydowanie lepsze połówki do czyszczenia sprzętu Tylko czarne. A że trzeba trochę sprzętu co jakiś czas poczyścić ? Cóż, dla mnie to przyjemność 😀 poza tym jasne kolory tez są zakurzone i obmacane 😀 tylko mniej jest to widoczne. Ale są zabrudzone. A mój czyszczony regularnie sprzęcik jest czyściutki jak ta lala 😀 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 kwietnia Napisano 8 kwietnia 19 godzin temu, lpomis napisał: Hegel posiada takie możliwości. Można ustawić głośność startową jak i limiter. Takie opcje są na pewno od H95 w górę, przy czym do ich zaprogramowania wymagany jest pilot RC8 - dodawany od modelu H120. Tak, aktualnie wszystkie modele Hegla. Dla chętnych informacji, pilot RC8 jest w cenie 699 zł. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 8 kwietnia Napisano 8 kwietnia 22 godziny temu, Chmarski napisał: Jak dla mnie świetny wzmacniacz. Uruchamia się z poziomem głośności z jakim został wyłączony. Jeśli dobrze pamiętam, to też jest opcja ustawienia początkowej głośności dla poszczególnych źródeł, ale to do ewentualnej weryfikacji w instrukcji. Sprawdziłem, ma ale pilot potrzebny: Na ebayKleizingen pojawiła się świetna oferta na Aurum A9 plus Cambridge CXC za 1250 euro, plus dla szybkiego kupca gratis dobry kabel zasilający. Sam wzmak Qudrala Aurum A9 tu z pilotem za 1100 euro plus wysyłka do dogadania. https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/vollverstaerker-quadral-aurum-a9-ggf-mit-cambridge-audio-cxc/2957624806-172-5655 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 kwietnia Napisano 8 kwietnia 21 godzin temu, tomek4446 napisał: Gałeczkę volume zawsze można po odsłuchu wyjąć i schować Jak się ma Pathosa, to nie jest to konieczne. Gałkę można przekręcić za jednym razem maks. o 3 kroki. Żeby zrobić jeszcze głośniej, trzeba wykonać więcej takich ruchów, więc w razie czego wystarczy czasu na reakcję osoby dorosłej. Odpisz, cytując
piotrek2555 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Dnia 7.04.2025 o 18:53, WaldekA napisał: Yamaha ma limiter jak i initial volume do ustawienia. Yamaha rs202d ma. A inne to nwm Odpisz, cytując
OkropNick Napisano Niedziela o 15:40 Napisano Niedziela o 15:40 Arcam SA30, zarówno maksymalny limit jak i limit podczas włączania. Np. ustawiasz maksymalny limit na 58, to nie da się dać głośniej niż 58. Ustawiasz limit włączania na 17, to wyłączając przy wartości 25 i włączając ponownie, będzie głośność ustawiona na 17. Odpisz, cytując
Piciu1975 Napisano Niedziela o 17:12 Napisano Niedziela o 17:12 Rotele też mają limiter przy włączaniu, wartość do ustawienia w menu urządzenia. Każdy z moich trzech wzmacniaczy / przedwzmacniaczy Rotela to miał 😀 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Niedziela o 18:30 Napisano Niedziela o 18:30 Dnia 7.04.2025 o 15:54, michaudio napisał: Ale nie ma zabezpieczenia przed "bombelkami", czyli limitera. 😉 Mówisz i masz 😁 Dnia 7.04.2025 o 17:53, WaldekA napisał: Yamaha ma limiter jak i initial volume do ustawienia. To chyba że w amplitunerach, bo we wzmacniaczach nie ma. 1 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts