Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 713 tematów w tym forum

1. Yamaha r-n303d, 602 czy 803d

• 6 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,3k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
  2. Onkyo 6170 vs Yamaha WXC-50

• 6 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 8k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 8,2k wyświetleń
  3. Mundialowy konkurs z S4Home

• 0 odpowiedzi
    • 804 wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
  4. wzmacniacz vs amplituner 1 2

• 42 odpowiedzi
    • 8,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1k wyświetleń
  5. Cd do CXN

• 11 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
  6. Wzmacniacz do jbl tlx 10 gi

• 0 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 22 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
  7. Yamaha A-S301

• 3 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 10,9k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Twój model SI ma taką teorię To, że dyfuzor mógł zredukować u Ciebie mod pomieszczenia przy 49 Hz, nie jest aż tak dziwne, choć zazwyczaj łączy się go z wyższymi częstotliwościami. W literaturze znajdują się przykłady, że dyfuzory wpływają także na niskie mody: Kleiner pisze, że dodanie dyfuzora (np. typu studniowego) zwiększa efektywną objętość pomieszczenia i rozprasza energię, co prowadzi do lekkiego obniżenia częstotliwości modów i – co ciekawsze – zmniejszenia amplitudy ich rezonansów . Innymi słowy, szczyty modalne (takie jak Twój przy 49 Hz) mogą być słabsze po instalacji dyfuzora. Wynika to z dwóch efektów: 1. Dodanie objętości i nieregularności powierzchni – głębokie studnie działają jak dodatkowe wnęki powietrzne, które „rozciągają” długość fali w pobliżu ściany. 2. Rozpraszanie kierunków energii – fala stojąca wymaga zgodności faz w odbiciach. Dyfuzor zaburza tę zgodność, przez co fala nie wzmacnia się tak silnie. Trevor Cox opisuje, że nawet pojedyncze duże elementy dyfuzyjne (np. półcylindryczne) wykazują wpływ już od częstotliwości, gdzie ich wymiary stają się porównywalne z długością fali . Przy 49 Hz długość fali to ~7 m, więc dyfuzor nie działa tu klasycznie, ale może działać jako „fałszywe powiększenie” pomieszczenia, co zmienia warunki rezonansu. Podsumowując: dyfuzor nie „pochłania” basu jak pułapka, ale może rozstroić i osłabić rezonans dzięki zaburzeniu warunków brzegowych i dodaniu objętości powietrza w swojej strukturze. Dlatego spadek siły moda 49 Hz u Ciebie jest zgodny z tym, co opisują Kleiner i Cox.
    • Miałem nic nie pisać, ale napiszę: jeżeli za porozumienie uważasz zakazanie mi pisania w tym wątku, to tak - doszliśmy do porozumienia. To Twój wątek i skoro nie chcesz dobrych rad, to ich ode mnie więcej nie dostaniesz. Nie moje małpy, nie mój cyrk.    Natomiast: jeśli już "doszliśmy do porozumienia" (jak d*** z batem) , to po wuj publicznie wywlekasz jakieś swoje zarzuty do mnie?  Żeby mnie jednak sprowokować do odezwania się?  Umówmy się tak: ja tu nie piszę, będę sobie tylko z rozbawieniem te dramy obserwował ale proszę więcej mnie nie przywoływać w tym wątku.  A @DiBatonio ma rację: za niesprowokowaną chamską odzywkę powinieneś przeprosić. Mną powodowała wyłącznie sympatia, dobra wola i chęć pomocy mniej doświadczonemu forumowiczowi. Ale, jak widać, dobrymi chęciami piekło wybrukowane.   Tyle.   
    • Wysłałem je do Jarka. Nie mam problemu z tym, że je skrytykuje więc tak, bez komentarza…  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...