Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, muzofan napisał:

Dlatego niech każdy robi jak uważa. Ja nikogo do niczego nie namawiam. Niektórzy poruszają się w innych rejonach jakości brzmienia i tyle.

Hehe uwielbiam to samouwielbienie 👍 swoją drogą słuchasz kawałków z niskim basem? Chyba troche dudni przy tej korelacji wielkości paczek do pomieszczenia 😊

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Chyba troche dudni przy tej korelacji wielkości paczek do pomieszczenia 😊

Przyjmując ten to myślenia to miałbym wyłącznie dudnienie w pokoju bo bas napędzają dwa głośniki 13" w 18m2. Dudnienie wynika z innych problemów, nisko schodzące paczki ewentualnie uwypuklają problem akustyki i wpływ modów pomieszczenia.

Edytowano przez Butler
Napisano
47 minut temu, marcinmarcin napisał:

Hehe uwielbiam to samouwielbienie 👍 swoją drogą słuchasz kawałków z niskim basem? Chyba troche dudni przy tej korelacji wielkości paczek do pomieszczenia 😊

Zdziwiłbyś się. Samouwielbienie a świadomość jakości własnego systemu to zupełnie coś innego.

Napisano
4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

Akurat w kwestii basu duże tafle szkła mogą pomóc. Ot taka sytuacja 😜

Nie wiem jak to „działa”

U mnie 10 metrów kw szkła na dwóch przylegających ścianach.

Po osiach salonu.

Podobno trudno o lepsze pochłaniacze najniższych i zwłaszcza tych najbardziej „upierdliwych” modów.

Na wieczór zasłony teatralne zamykam i 300-400 ms pogłosu w całym paśmie.

A pokój w kwadracie😳

Napisano

@Kraft

Jarek, zechciałbyś byś , o ile masz wiedzę, o co chodzi dokładnie z pochłanianiem „basu” przez szyby. I takie od podłogi do sufitu.

Może w dziale akustyka, a może by Bartkowi zadać pytanie, choć chłop może zarobiony i nie wypada.

@Chyba Miro 84 Mirek, a może Ty zechciałbyś coś skrobnąć o tym?

U mnie moda między sufitem a podłogą załatwiliśmy dsp. Szkoda, że na poddaszu nie mam klamotów, wstawiłbym i tam szyby.

Kolumny zawsze ustawiałem na 1.5mtr od ściany. A bo to potrzebowały „powietrza”, albo w poszukiwaniach jakiejś „głębi” itp
Pomiary pokazały, jaki to ogromny błąd. Mikrofon w sweet spot, a ja przesuwałem je. Piotrek 1500 km ode mnie/PL patrzył na Arta/program 

Teraz na 80cm. Jest i szerokość i głębia, no i nie dudni, a nawet jest przyjemnie.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Kraft napisał:

Szyba przepuszcza niskie częstotliwości. Ulatują w świat zamiast się odbić i rezonować. 

Duża tafla szkła w pomieszczeniu zamknietym potrafi "wpaść" w wibracje jednoczesnie emitując drganiami fale na zewnątrz pomieszczenia. Jednak wibracja tegoż szkła, moim zdaniem również pochłania część fali. Tak wiec mogę sie z Tobą zgodzić że ulatuje w świat. 

Ale i tak najlepiej bedzie jesli wypowie się w tej kwestii @Bartek Chojnacki.

4 godziny temu, Kraft napisał:

Szyba przepuszcza niskie częstotliwości.

Czyli subwoofer zbudowany z szkła w obudowie zamknietej bedzie miał "przeciek" niskich czestotliwosci?  No chyba że powierzchnie szklane będą miały duża powierzchnię... 🤔

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
16 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Czyli subwoofer zbudowany z szkła w obudowie zamknietej bedzie miał "przeciek" niskich czestotliwosci?  No chyba że powierzchnie szklane będą miały duża powierzchnię... 🤔

Z subwoofer zamknięty zbudowany z papieru? 

Napisano (edytowany)
18 minut temu, Arko55 napisał:

@Chyba Miro 84 A co złego w wysuwaniu kolumn dla lepszej jakości odbioru jak jest taka możliwość?

Heh nic złego. Sam wysuwam nieraz :) tamten jeden podpunkt to było o mnie też ;)

17 minut temu, Kraft napisał:

Z subwoofer zamknięty zbudowany z papieru? 

Nie potrafie odpowiedzieć. Wyobraźnia moja ma pewne ograniczenia ;)

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano

Nie wiem czy wiecie, że laminat HPL to po prostu kilka warstw papieru nasączonego żywicą i potraktowane prasą, podobnie wygląda sprawa z popularną płytą HPL 8 mm lub 12 mm wykorzystywaną np do kabin wc, a uznawana jest za bardzo sztywny i wytrzymały materiał, a więc papier rządzi…