AudioTube Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Potwierdzam, ponieważ słyszałem o tym postępie. Tylko z ust kolegi, który się tym/kolumny zajmuje. @Nie wszystko wiedzący poproszę w stosownym dla Ciebie czasie o pomiary jak tam u Ciebie w sweet spot „basior” się zachowuje. Tak od 20, dobra niech będzie 25 do 100-125Hz. Poczekam, mnie się nie śpieszy. Zostawmy konstruktorom te „detale”, jak i z czego strugać kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października @KrólKiczu Sebastian, jeszcze takie pytanie: "nałożyłeś" suba na normalnie pracujące monitory, czy też odciąłeś im bas poniżej górnej częstotliwości pracy subwoofera? Jeśli to drugie, to czy zauważyłeś jakąś poprawę średnicy w związku z tym, że midwoofery monitorów mogą się na niej skupić, bo nie muszą już generować niższych częstotliwości? Pytam, bo to chyba jedyny powód dla którego mógłbym ewentualnie rozważyć suba w przyszłości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Piszecie o subach , niskich częstotliwościach . Duża ,czy mała membrana ? Pianki ,czy wełna ? Dyfuzor , czy absorber ? A wystarczy dokręcić takie cóś , i ....... bas przestanie dudnić i będzie punktowy , rezonanse znikną , dźwięk się uporządkuje i będzie lepiej niż w Filharmonii Tak napisali , a ja w słowo pisane wierzę 4 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Potwierdzam w 100% 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Mam takie stopki w lodówce a kluczyk to już całkiem identyczny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października 57 minut temu, Gargan napisał: Mam takie stopki w lodówce a kluczyk to już całkiem identyczny. Masz lodówkę Samsunga ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października 1 godzinę temu, Gargan napisał: Mam takie stopki w lodówce A myślisz , że skąd je wziąłem ? Lodówkę postawiłem na kolcach . 17 minut temu, kaczadupa napisał: Masz lodówkę Samsunga ? Ja mam. Z Wi -Fi. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października 4 godziny temu, kaczadupa napisał: Masz lodówkę Samsunga ? Mam Liebherr. Samsung to partacze. Nic od nich nie kupuję. 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Ja mam. Z Wi -Fi. Ma Tidal'a? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Z przeszłości to miałem jeszcze monitor audio. Seria bx czyli samognące się głośniki 😀 Nawet na zdjęciu już trochę widać górny basowy jak się wygina 😀 Z tego co pamiętam to jeszcze niesamowicie głośno turkotające basreflexy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października A to coś obok na stojaku to co to jest? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Lodówka samsung 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października 18 minut temu, Gargan napisał: A to coś obok na stojaku to co to jest? Beyma 😀 dobre granie. Wystawiłem je na sprzedaż. WBREW zalecenią żony. Wiem jak to brzmi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Nie wkurzaj WAF, bo CI Hegla sprzeda na OLX 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października 1 godzinę temu, Dedal napisał: Lodówka samsung Liebherr 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października 10 godzin temu, tomek4446 napisał: Tomku doczytaj instrukcję te izolatory powinny być zainstalowane. Każda napisem równo centralnie do przodu aby pracowały w pełni możliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Tomek dostrajał je na ucho. Instrukcja jest mu nie potrzebna 😎 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Coś musi być na rzeczy z tymi stopkami. Jeśli Tomek doświadczony audiofil, sprzedał poprzednie, a nabył te drogie, a więc lepsze, to wie co robi. Chyba też sobie takie kupię, muszę tylko poczekać aż Pan Tusk sypnie groszem (13, 14 a może i 15 emerytura) 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października (edytowany) @MMarek No tak - jak się wejdzie na najwyższy poziom monitorów Bowersa, to już tylko stopki człowiekowi pozostają do eksperymentów. Edytowano 10 października przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Jakby co też takowe mam i z napisem od frontu 😉. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Takie stopki są bezkonkurencyjne jeśli chodzi o zmiękczanie wokali i poszerzanie sceny. Gorąco polecam 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października 21 minut temu, Rafał S napisał: @MMarek No tak - jak się wejdzie na najwyższy poziom monitorów Bowersa, to już tylko stopki człowiekowi pozostają do eksperymentów. To tylko najuboższy model serii 800 dla amatorszczyzny. Z tymi eksperymentami w audio, to niekończąca się historia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października 18 godzin temu, Rafał S napisał: @KrólKiczu Sebastian, jeszcze takie pytanie: "nałożyłeś" suba na normalnie pracujące monitory, czy też odciąłeś im bas poniżej górnej częstotliwości pracy subwoofera? Jeśli to drugie, to czy zauważyłeś jakąś poprawę średnicy w związku z tym, że midwoofery monitorów mogą się na niej skupić, bo nie muszą już generować niższych częstotliwości? Pytam, bo to chyba jedyny powód dla którego mógłbym ewentualnie rozważyć suba w przyszłości. Hmmm. Ciężko powiedzieć bo raz, że tak naprawdę nie wiem do ilu "schodzą" ATC a dwa, gałka crossover na RELu nie ma podzielnika a jedynie wartość początkową i końcową. Wrzucam zdjęcie jak ustawione są gałki w subie. Nie potrafię też odpowiedzieć na pytanie czy poprawiła się jakość średnicy. Na pewno poprawił się ogólny odbiór muzyki 😉. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października (edytowany) 22 godziny temu, MariuszZ napisał: "Si" całkowicie zignorowała problematykę break-up membran, podziału częstotliwości i wpływu pomieszczenia. Gdybym miał wybierać na podstawie rad tej mądrali to zostałbym z ręką w nocniku Uogólniając mocno. Duża membrana to sporo problemów bo od jakiejś częstotliwości oprócz "piston mode" (pracy tłokowej) pojawiają się zniekształcenia od "bending mode" i "break - up mode". Duże łatwiej się marszczy i łamie przy większych mocach większa powierzchnia niż mniejsza. Idą za tym kompromisy jakieś więc spora część konstruktorów sięga po mniejsze membrany w większej ilości. Mody pomieszczenia i adaptacja akustyczna. "Si" nic na temat nie napisała więc albo nie kojarzy albo jej analiza dotyczy tabelarycznych danych w otwartej przestrzeni najpewniej bo zasugerowałeś brak wpływu pomieszczenia. Typ obudowy. "Si" nie kojarzy bo pytałeś o przetworniki, a nie o przetworniki w obudowie takiej czy innej. Jakie pytania takie odpowiedzi. Mnie to nie dziwi i nawet z "Si" się zgadzam. Jak na sztuczny twór wyśmienicie sobie poradziła Heh ta "mądrala" to moim zdaniem taki trochę lepszy "kalkulator" z funkcjami uśredniania na podstawie dużej bazy danych. Kreatywność to raczej "dalej niż blizej" o ile wogóle 😇. Nie wiem skąd pomysł nazwania tego "si"? 🤪 Dlatego dobrze ze jest tu między innymi @MariuszZ na forum. Edytowano 10 października przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października 21 godzin temu, MariuszZ napisał: Niby niewiele się dzieje technologicznie ale w materiałach membran postęp ogromny jest na przestrzeni ostatnich dwóch, trzech dekad. Być może jednak pozorny. Dynaudio bez zmian od dziesięcioleci. Dali podobnie. Scan-Speak w większości serii też bez rewolucji. Papier, jedwab, polipropylen, aluminium ciągle potrafią dostarczyć konkurencyjny dźwięk i są z powodzeniem aplikowane w najnowszych konstrukcjach. Nawet ta ostatnia rewolucja w Bowersach taka jakaś bardziej kolorystyczna niż ideowa. Bo ta plecionka trzyma się u nich mocno już od prawie 50 lat! A może drugie tyle jeszcze przed nią. Być może więcej dobrego dzieje się w napędach. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 października Udostępnij Napisano 10 października Audio Monitor czy Wilson Benesch stosują od jakiegoś czasu grafen do usztywniania powłok membran. Papier? Stosuje się ale przeskok technologiczny jest ogromny. W dźwięku mniejszy ale wiadomo, że tak to nie działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts