Rafał S Napisano Niedziela o 09:32 Napisano Niedziela o 09:32 6 minut temu, Grzesiek202 napisał: Ja nie mogę tak łatwo oddać pola na kompromis. No to 2 systemy, jak radzą niektórzy. Ale ja jednak celowałbym w kompromis. Neutralność doprawiona ciepłem i słodyczą. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Niedziela o 09:39 Napisano Niedziela o 09:39 11 minut temu, Grzesiek202 napisał: A nie szkoda Ci tych wybitnie nagranych? Ja nie mogę tak łatwo oddać pola na kompromis A czy łącząc B&W z ciepłym wzmacniaczem nie idziemy też na kompromis? Odpisz, cytując
Rega Napisano Niedziela o 09:39 Napisano Niedziela o 09:39 6 minut temu, Rafał S napisał: No to 2 systemy, jak radzą niektórzy Może być mało. To zależy od oczekiwań. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Niedziela o 09:40 Napisano Niedziela o 09:40 5 minut temu, audiowit napisał: Ja czerpie duzo radosci ze sluchania muzyki w samochodzie. Ja w słuchawkach. Podobna filozofia. Odcinamy sie od otoczenia, modów pomieszczenia, tła pomieszczenia. Jest tylko muzyka. Drobna różnica to taka, ze ja zamykam oczy i chłonę muzykę, a Ty otwierasz oczy i chloniesz spaliny 🤣 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Niedziela o 09:46 Napisano Niedziela o 09:46 (edytowany) 6 minut temu, MariuszZ napisał: Jest tylko muzyka Wszystko super ale np. w nocy drażni mnie ciągłe układanie łepetyny na poduszkach, żeby mi nauszniki nie przeszkadzały a do tego jestem „na smyczy” - mam słuchawki przewodowe. Oczywiście bardzo często w wyrku przed snem, gdy cały blok już śpi, z nich korzystam. Edytowano Niedziela o 09:46 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 09:48 Napisano Niedziela o 09:48 6 minut temu, kaczadupa napisał: A czy łącząc B&W z ciepłym wzmacniaczem nie idziemy też na kompromis? Kupiłem taki wzmacniacz w zeszły piątek. Stąd moje pytanie. Oczywiście, że kompromis. Nie wiem jeszcze tylko, czy mi taki odpowiada. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Niedziela o 09:53 Napisano Niedziela o 09:53 29 minut temu, Grzesiek202 napisał: chyba założę założę temat z porównaniem obu wzmacniaczy Czekamy z niecierpliwością. Koledzy - proszę motywować Grześka! Odpisz, cytując
audiowit Napisano Niedziela o 09:55 Napisano Niedziela o 09:55 Bedzie okazja do krytyki dokonywanych wyborow ;). 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Niedziela o 10:04 Napisano Niedziela o 10:04 No i czego straszysz łobuzie, ostatnio na forum jest wyjątkowo spokojnie, będzie dobrze. Porównania wzmacniaczy - to lubię! Grzesiek, daj odetchnąć forum od ProAc i pisz co tam zdziałał nowy piecyk. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 10:14 Napisano Niedziela o 10:14 17 minut temu, audiowit napisał: Bedzie okazja do krytyki dokonywanych wyborow ;). Jeśli obiektywna i bez prostactwa, to na taką czekam. Odpisz, cytując
audiowit Napisano Niedziela o 10:18 Napisano Niedziela o 10:18 W tym celuję Rafal, czy taka motywacja jest ok? 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dnia 18.05.2025 o 10:40, MariuszZ napisał: Ja w słuchawkach. Podobna filozofia. Odcinamy sie od otoczenia, modów pomieszczenia, tła pomieszczenia. Jest tylko muzyka. Zauważyłeś może, że słuchawki łącza te dwa światy, których nie można pogodzić typowym systemem. Wysoka wierność i realizm, ale i te gorsze nagrania jakoś tak nie najgorzej wypadają. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Można. Typowy system w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu wg mnie zagra nie gorzej niż dobre słuchawki, z podobnym tłem, detalem i powietrzem. Oczywiście inne obrazowanie przestrzenne dźwięków wynika z technologii i tu trudno pisać o przewagach bo po prostu jest inaczej. Nagrania gorsze nie najgorzej wypadają w słuchawkach bo te niejako naturalnie korygują pasmem przenoszenia. Takie typowe studyjne lub chociażby AKG K612pro jakie miałem nic nie naprawiają, są do bólu nudne. Takie do sluchania "z buźką" podbijają skraje pasma i sprawiają, że lepiej się słucha tych skaszanionych nagrań, ale to samo można poprawić DSP EQ używając kolumn. Podciągnij skraje i ożywisz to co wcześniej było martwe, bez życia czy zbyt mocno skompresowane. Odpisz, cytując
Arko55 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Podczas tego wekendu udało sie spotkać z ekipa i odwiedziliśmy Piotrka z Laura, po drodzę udało sie posłuchać jak gra jego system w 10m2, u mnie jest 11 ale innaczej ustawione kolumny co też ma znaczenie, w obu wypadkach pokoje to niemal kwadrat. Na czym słuchawliśmy? kolumny Dali Menuet, wzmacniacz Rega mk4, subwoofer SVS 1000pro, źródło streamer plus nakładka qubuzz Nie słuchałem zbyt wiele ale pierwsze wrażenia sa znaczące Mocne strony systemu to napewno rozdzielczośc, pianino czy fortepian był rysowany bardzo cieniutka kreska, słychać duzo wybrzmień bez upraszczania, w skrócie nazwał bym to bardzo subtelnym brzmieniu.. U mnie jest troszke gorzej, chyba więcej cyfrowego nalotu, nieco mniej detali, napewno tyczny się to średnicy, czyt subtelności. kolejna sprawa tyczy się prezentacji sceny, wydaje mi się że u Piaotrka różnice w odgrywaniu planów na scenie jest bardziej naturalna niz u mnie, tak fajnie słychać dany instrument czy jest oddalony delikatnie za linia kolumn czy sporo dalej, u mnie jest nieco bardziej uproszczone, czyli słyszymy instrumenty w lini kolumn ale częsciej bywało że była pusta luka i reszta planów mocniej odsuniętra w tył co może być mniej naturalne, szerokośc sceny u kolegi nieco mniejsza niz u mnie, lecz przy wiekszej głośności bez problemu monitory i subwofer wypełniły pokój dźwiekiem. Sam bas był świetnej jakości według mnie, było bo odpowiednio duzo, tu niczego nie brakowało, u mnie jak i Piotrka pogłos na dole bardzo podobny stąd też myślę że ten wcale nie odbiegał przy tym co słucham w swoich warunkach. Dźwieki trąbek przykuły moją uwage, może nie były super rozciągnięte w góre ale miały bardzo przyjemną barwę, u mnie bywa nieco bardziej surowo, ale to się tez może tyczyć że dźwieki u Kolegi są cieniej rysowane, więcej subtelności. Jakies słabsze strony? tez udało mi się uchwycić Przy wokalach damskich dało sie usłyszeć lekkie wady małych monitorów i nie czułem tak mocnego wypełenienia średnicy jak u mnie, dodatkowo tam srednica bywa podkolorowana, jest to przyejmne ale raczej wole równiejsze pasmo, stąd tez trąbki były tak miłe dla ucha, coś za coś. Wysokie tony bardziej stonowane niz umnie, brakowało delikatnie większej dźwięczności, ale też nie było źle żeby ktos nie pomyslał że tam system grał za ciemno. System całkiem przyjemnie odgrywał również cieższa muzykę, co prawda nie było tak wypełnionej średnicy i mogło brakować nieco pazura, subwoofer za to nadrabiał dociążeniem, dopełniał całośc, a natłok instrumentów był umiejętnie odeparowany mimo małego pola odsłuchu. Generalnie system trodno było zmusić do chaosu, jazzzzgotu, wszystko grało przyjemnie z nastawieniem na lekki fun z muzyki, złagodzenie na średnicy i sopranie, można tak słuchać godzinami bez zmęczenia słuchu. Podziękowania dla Piotrka i Laury za zaproszenie ^^ 5 Odpisz, cytując
Recommended Posts