audiowit Napisano 3 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2021 (edytowany) Karol, polecam posłuchać na dwudroznej kolumnie i na nieco lepszym sprzęcie Nie rozumiem, co wniósł cytat przeklejony z internetu. A skoro już się znów udzieliłeś w tym wątku, to nieustająco czekamy na zdjęcie Twojego systemu. Jeśli wogole jakikolwiek posiadasz... Edytowano 3 kwietnia 2021 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 (edytowany) 11 godzin temu, audiowit napisał: Karol, polecam posłuchać na dwudroznej kolumnie i na nieco lepszym sprzęcie Jeżeli dwudrożna kolumna to lepszy sprzęt, to nie wiem co napisać. 11 godzin temu, audiowit napisał: Nie rozumiem, co wniósł cytat przeklejony z internetu miał na celu uniknięcia twoich wypocin na ten temat, jak widzisz są zbieżne. Ponieważ chcesz tak bardzo zobaczyć mój wspaniały sprzęt, to na Twoje życzenie prezentuję poniżej i tylko dla Twoich oczów. Szkoda że nie ma oczka, by mrugnęło do Ciebie Wesołych Świąt. Edytowano 4 kwietnia 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 (edytowany) 17 godzin temu, audiowit napisał: Karol [...] A skoro już się znów udzieliłeś w tym wątku, to nieustająco czekamy na zdjęcie Twojego systemu. Jeśli wogole jakikolwiek posiadasz... Widzę, że nie byłem jednym posądzonym przez @audiowit o brak sprzętu audio. Pewnie zaraz jeszcze dodasz, że jak Karol nie posiada sprzętu bo go nie stać (*grin*), to mógłby chociaż pokazać sprzęt rodziców... 😉 Bo mi tak napisałeś, prawda? Edytowano 4 kwietnia 2021 przez TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 1 godzinę temu, TomekN napisał: Widzę, że nie byłem jednym posądzonym przez @audiowit o brak sprzętu audio. Pewnie zaraz jeszcze dodasz, że jak Karol nie posiada sprzętu bo go nie stać (*grin*), to mógłby chociaż pokazać sprzęt rodziców... 😉 Bo mi tak napisałeś, prawda? Tomku, ale po co te uszypliwości w ten piękny, świąteczny dzień. Kolega Audiowit ma swój styl i nic tego nie zmieni. Ja natomiast gratuluję Ci zbudowania systemu, który sprawia Ci przyjemność przy odsłuchach, a chyba to w tym hobby jest najważniejsze, czyż nie? Pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych i spokojnych świąt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 To wątek o naszych systemach. Pokazujemy, piszemy co tam mamy. Karol i TomekN pokazują się wszędzie, gdzie tylko mogą pisząc co slina na język przyniesie. Więc merytorycznie poproszę Karola o pokazanie swojego systemu? Co w tym dziwnego? Fajnie, że Tomek czerpie przyjemność że słuchania muzyki na kinie domowym. Nie odbieram mu do tego prawa. Natomiast to co zobaczyłem i jakie emocje mną targnęły:))) to moja sprawa. Karol, myślałeś o znalezieniu tej ukruszonej gałki? Mówiłeś, że grasz na trzech drogach, a tu pełne pasmo w mono. Ale lampy przyzwoite. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 @TomekN wracajac do Twojego okablowania. Widze ze mimo ładu i porzadku na 5 z +em, to jednak wszystkie kable blisko siebie (zasilajace/ic/glosnikowe), czy zatem wystepuja jakies brumy, zniekształcenia czy tez emitowanie pola z innych podzespołów audio o ktorych tak duzo tutaj piszemy (dopiero co zmontowales wszystko "do kupy" ale nie wzioles chyba tego pod uwage prawda)? Wiadomo ze podczas "pauzy" podczas odsłuchu najlepiej "wychaczyć" można wszelkie problemy tego typu. Tym bardziej ze masz sprzęt audio naprawdę wysokiej próby (głośniki zastosowane u Ciebie w pewnej recenzji byly porownywane do highendowego Blade-a a koncowki purifi/hypex - szacun, niejeden pali sie ze wstydu porownujac do swojego). Sprzęt tak transparetny pewnie pokazuje Ci wszystkie te niedoskonalosci jak na dłoni, dlatego Twoje zdanie w tej kwesti bedzie chyba znaczące. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Nie będzie brumow, to nie lampy. Natomiast kef r300 już to kiedyś przerabialiśmy grają na poziomie " garazowych" tanich polskich monitorów. Dlatego kiedyś wspomniałem o ls50, które mimo, że mniejsze prezentują wyższy poziom. Nawet jak na poziom dla masowego klienta. Transparentny? Że wzmacniaczy impulsowych sterowanych przez amplituner kina domowego i dodatkowo przerobiony przez atmos? Że wstawiona w róg kolumną korygowana przez dsp? Nie wspomnę o zasilaczach impulsowych od diody w tej samej listwie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 11 minut temu, audiowit napisał: Transparentny? Że wzmacniaczy impulsowych sterowanych przez amplituner kina domowego i dodatkowo przerobiony przez atmos? Że wstawiona w róg kolumną korygowana przez dsp? Nie wspomnę o zasilaczach impulsowych od diody w tej samej listwie. Tomek Ty sluchasz stereo z atmosem? Czy to kolega audiowit cos dopowiada? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Pewnie, nie ma to znaczenia, słychać? Słychać. Ważne, że atmos, ncore, pasek led. A Audiowit gowno wie. Bufon, mitoman. Jeszcze można puścić na taśmę RGBW jakiś fajny programik żeby migało w takt muzyki. Będzie bardziej namacalnie. Fajno jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Wogóle atmos w steteo chybs nie działa bo to wtedy nie byloby stereo - chyba zebka czegos nie rozumiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Chyba Miro, a co Tomek teraz może Ci odpowiedzieć? Nieeeeeee No co Ty. W amplitunerze kina domowego mam jeszcze taki przycisk stereo i robi się stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 3 minuty temu, audiowit napisał: Ważne, że atmos, ncore, pasek led. A Audiowit gowno wie. Bufon, mitoman. Jeszcze można puścić na taśmę RGBW jakiś fajny programik żeby migało w takt muzyki. Będzie bardziej namacalnie. Paska led w to nie mieszajmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Nie powinien działać. Ale w czymś takim, to kto wie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 3 minuty temu, audiowit napisał: A Audiowit gowno wie. Bufon, mitoman. To Ty napisałeś nie Ja! Ja tak nie uważam...! Naprawdę. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Już kiedyś pisałem. Mnie to nie przeszkadza. Przynajmniej nie muszę udawać miłego :). A lepiej być bufonem niż drobnym cwaniaczkiem i robić interesiki na forum ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 6 minut temu, audiowit napisał: Już kiedyś pisałem. Mnie to nie przeszkadza. Przynajmniej nie muszę udawać miłego :). A lepiej być bufonem niż drobnym cwaniaczkiem i robić interesiki na forum ;). A nie można po prostu traktować audio jak hobby a nie jak religii? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Religia, wiara. To by się zgadzało w kontekście wiary w kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: @TomekN wracajac do Twojego okablowania. Widze ze mimo ładu i porzadku na 5 z +em, to jednak wszystkie kable blisko siebie (zasilajace/ic/glosnikowe), czy zatem wystepuja jakies brumy, zniekształcenia czy tez emitowanie pola z innych podzespołów audio o ktorych tak duzo tutaj piszemy (dopiero co zmontowales wszystko "do kupy" ale nie wzioles chyba tego pod uwage prawda)? Wiadomo ze podczas "pauzy" podczas odsłuchu najlepiej "wychaczyć" można wszelkie problemy tego typu. Tym bardziej ze masz sprzęt audio naprawdę wysokiej próby (głośniki zastosowane u Ciebie w pewnej recenzji byly porownywane do highendowego Blade-a a koncowki purifi/hypex - szacun, niejeden pali sie ze wstydu porownujac do swojego). Sprzęt tak transparetny pewnie pokazuje Ci wszystkie te niedoskonalosci jak na dłoni, dlatego Twoje zdanie w tej kwesti bedzie chyba znaczące. System jest całkowicie cichy. Ucho przestawione na 1cm do górnej membrany R3 nie słyszy nic. Tak samo było przed przyklejeniem kabli na listwę (i do siebie) - wcześniej po prostu leżały na podłodze, też obok obok siebie, a za szafką był z nich mega galimatias.Z Zdziwilbym się, gdyby 2-3 kable biegnące obok siebie na odcinku 1 czy 2 metrów generowały jakieś słyszalne zakłócenia. Miałem wcześniej na tym systemie trzy różne brumienia / hum'y / hiss'y, ale powodem nie były kable ani ich ułożenie. Powodem były: 1) pętla uziemienia na kablu Trigger do subwoofera 2) różnica potencjałów na Coaxie z serwera audio 3) różnica potencjałów na kablu antenowym SAT przedostająca się do systemu przez kabel HDMI. Wszystkie trzy problemy rozwiązałem poprzez stosowne separacje elektryczne i od wtedy system jest cichy do teraz. 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Tomek Ty sluchasz stereo z atmosem? Czy to kolega audiowit cos dopowiada? Muzyki stereo słucham w trybie stereo, w układzie 2.2 (fronty R3 + 2 subwoofery SVS). Układu 7.2.4 używam tylko do KD (Netflix, TV). Audiowit dopowiada sobie dużo rzeczy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 Mówiłem przecież, że przyciskasz w amplitunerze przycisk stereo. Jak ja w latach 90tych... Nic nie dopowiadam. Czizas, jeszcze do tego subwoofery z innej parafii... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 1 godzinę temu, audiowit napisał: Jeszcze można puścić na taśmę RGBW jakiś fajny programik żeby migało w takt muzyki. Będzie bardziej namacalnie. Fajno jest. Do robienia "dyskoteki", węży i Night Ridera służą LEDy programowalne RGB. To nie są LEDy programowalne, lecz zwykle RGB+W 3000K. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 (edytowany) To bez związku. Czemu już nie kupiłeś subwoofer lub całych zestawów monitor + dedykowany sub? Skoro musiałeś. Przecież tego nie zgrasz. Edytowano 4 kwietnia 2021 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 2 godziny temu, audiowit napisał: Czemu już nie kupiłeś subwoofer lub całych zestawów monitor + dedykowany sub? Skoro musiałeś. Przecież tego nie zgrasz. Przecież mam dwa subwoofery, z DSP. Czego niby nie zgram z czym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 (edytowany) Dnia 3.04.2021 o 01:45, Chyba Miro 84 napisał: [...] Organizacja na 5+ Dnia 3.04.2021 o 02:06, JaZz napisał: [...] A więć daję okejkę! 👍 Dnia 3.04.2021 o 08:18, marcinmarcin napisał: TomekN szacun za uporządkowanie - ilość kabli i elektroniki w szafce jest masakryczna pochwal się za co puchary Rozumiem że tą kolumnę w rogu korygujesz DSP? Dziękuję za dobre słowo, @Chyba Miro 84, @JaZz, @marcinmarcin ! Tematu pucharów nie chciałbym rozwijać, ponieważ cenię sobie anonimowość, a to mogłoby ją naruszyć. Mam nadzieję, że na forum dyskusyjnym liczą się przede wszystkim wypowiedzi, a nie to co kto ma, czy kim jest. Odpowiadajac na pytanie; tak, wszystkie kolumny są korygowane przez DSP. Ku mojemu zdziwieniu, ta prawa akurat wymagała mniejszej korekty niż lewa. Fronty stoją aktualnie 28 lub 29 cm od ściany i najwyraźniej to im wystarczy, nawet jeśli to jest 28cm od rogu. Sam jestem zdziwiony, ale tak wychodzi z MultiEQ app. Zobaczę jeszcze co wyjdzie z REWa, ale to nadal w planach. Wiem, że salon jest trochę "goły" -rzeczywiście jest. Ale niedźwiedź na podłodze nie ma szans na WAŻ. Nad akustyką będę jeszcze pracował (w miarę możliwości i dostępnego WAF). Na razie zamówiłem dwa ustroje na prawą ścianę żeby zminimalizować pierwsze odbicia prawego frontu, ale firma w której je zamówiłem (Zigzag) - zniknęła z rynku albo padła. Będę zamawiał coś innego, temat w toku. Edytowano 4 kwietnia 2021 przez TomekN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 22 minuty temu, TomekN napisał: Tematu pucharów nie chciałbym rozwijać, ponieważ cenię sobie anonimowość, a to mogłoby ją naruszyć. Mam nadzieję, że na forum dyskusyjnym liczą się przede wszystkim wypowiedzi, a nie to co kto ma, czy kim jest. Sorki. Masz rację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2021 27 minut temu, TomekN napisał: Odpowiadajac na pytanie; tak, wszystkie kolumny są korygowane przez DSP. Ku mojemu zdziwieniu, ta prawa akurat wymagała mniejszej korekty niż lewa. Tomek gratki za wysiłek jaki włożyłeś w konfigurowanie systemu tak bardzo zawiłego. Patrząc na to okablowanie mam widok serwerowni w robocie gdzie kilometry kabla ktoś musiał uporządkować i utrzymać w należytej sprawności. Ja mam obawy o pętle masowe i kompatybilność EM w takich projektach ale kto wie? Może się da? Wracając do tematu chciałbym zapytać jakich filtrów używasz w DSP? Tych o "skończonej" czy "nieskończonej" odpowiedzi po naszemu pisząc? Sam kombinuję i zbieram doświadczenia w tej materii więc pytam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts