HQ150 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 57 minut temu, gienas napisał: Niepokojący jest ten tasaczek pod sufitem 🤩 No, no. Zwłaszcza w takim miejscu:-) I jest używany! W zeszły weekend rąbał dwa jagnięta i kozła ( sarny). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2021 4 godziny temu, MarcKrawczyk napisał: ceny są na stronie: cena dość umiarkowana a nawet niska . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 12 godzin temu, audiowit napisał: Tyle, że Piotr nie zamawia, tylko sam drukuje. W kluczowych momentach ścieżka zastępowana jest drutem miedzianym. Zamiast drutów miedzianych korzystniej kupić po prostu laminat typowy FR4 z grubszą ilością miedzi, 70um to już spokojnie by wystarczyło. W warunkach domowych wytrawianie tego jest jednak dość upierdliwe. Niektórzy frezują ścieżki (tzn wszystko oprócz nich oczywiście), też dobra opcja przy manufakturze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 Chlubą WBA jest to, że wszystko jest handmade. To też przedwzmacniacz. Niektóre ścieżki pogrubione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 Palce pianisty 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 1 godzinę temu, audiowit napisał: Niektóre ścieżki pogrubione. mam trochę inny pogląd na ten temat, są inne sposoby. Liczy się to że projektant swoją pasję realizuje i cieszy go to co robi, a też udostępnia innym aby też mogli się cieszyć Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 Przy okazji robiąc najlepsze pre jakie słyszałem... Choć przepraszam, po przemyśleniu, nie. Słyszałem lepsze, ale mnie nie stać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, audiowit napisał: Słyszałem lepsze, ale mnie nie stać. tak, masz rację, ale w tej cenie można się pokusić. Edytowano 31 sierpnia 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 Nie wiem o jakiej cenie mówisz, bo kesli o tej na stronie... to podstawowa wersja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 (edytowany) @audiowit, czym różni się wersja podstawowa od innych? Masz na myśli jakość dźwięku , czy wyposażenie ? Edytowano 31 sierpnia 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 (edytowany) Wyposażenie. Można dodać wejścia, wyjścia, jeśli inne wej/wyj to symetryzatory, desymetryzatory. Dodatkowo reg głośności alps, drabinka rezystorowa, drabinka przekaźnikowa. Możesz sobie zamówić wskaźniki wychylowe, lub np ekskluzywne wykończenie w kamieniu. U mnie np dodatkowo masz przełącznik wyłączający z toru kondensator wyjściowy. Metalowy pilot i na końcu tej drogi znajdujesz to... Edytowano 31 sierpnia 2021 przez audiowit 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 Wygląda to jak mini elektrownia jądrowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 Łanio to wygląda i przed wszystkim nie ma tutaj dziwacznych kształtów, tandetnych wstawek, pseudo metalu rodem z dalekiego wschodu. Gra i cieszy oko - zatem perfekcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 (edytowany) Tutaj też jest ładnie:) no i vintage Edytowano 31 sierpnia 2021 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 1 godzinę temu, audiowit napisał: Można dodać wejścia, wyjścia, jeśli inne wej/wyj to symetryzatory, desymetryzatory. Dodatkowo reg głośności alps, drabinka rezystorowa, drabinka przekaźnikowa. Możesz sobie zamówić wskaźniki wychylowe, lub np ekskluzywne wykończenie w kamieniu. U mnie np dodatkowo masz przełącznik wyłączający z toru kondensator wyjściowy. Metalowy pilot i na końcu tej drogi znajdujesz to... dużo tych dodatków, a gdzie jest miejsce na dźwięk i jaki, czy dźwięk to tylko dodatek do tego wszystkiego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 Karol, zadałeś pytanie i dostałeś odpowiedź. Nagle zmieniasz temat i o muzyce... Muzyka jest kwinesencją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2021 2 godziny temu, elektron6 napisał: Tutaj też jest ładnie:) no i vintage @elektron6 - nie bądź taki skromny. U Ciebie też nie gorzej i też jest co oglądać!😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 września 2021 Udostępnij Napisano 3 września 2021 Ja bym nie ryzykował. Dnia 30.08.2021 o 03:31, Arko55 napisał: Panowie słyszał z Was ktoś tego projektu? https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-hurricane-diy-seas-audiofilskie-hiend-jak-nowe-CID99-IDKzlCn.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=1 Wiem, że dawniej pisał tu współtwórca tego modelu kolumn, nie wiem czy jeszcze jest obecny ale podejrzewam, że w swojej cenie może być super granie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 @tomek4446, tutaj przeniosłem pytanie i moją ciekawość w sprawie hornów. Interesuje mnie jak u Ciebie w pokoju grają bez żadnej korekcji dźwięku, czy dominują nad pozostałym pasmem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: Interesuje mnie jak u Ciebie w pokoju grają bez żadnej korekcji dźwięku, czy dominują nad pozostałym pasmem? Zrobiłem tak , wyłączyłem korekcję DL , ba nawet pominąłem całkowicie 22D. Mało tego, puściłem kable głośnikowe bezpośrednio z monobloków do kolumn bez Beresforda . Pojechałem z repertuarem od Diany Kral i Carmen Cuesta poprzez B.B Kinga , Blues Saraceno aż do Iron Maiden i Deep Purple. W żadnym z tych repertuarów nie odczułem i nie usłyszałem w ogóle horna , może to dlatego , że dźwięk mam teraz baaardzo przestrzenny, a kolumn po prostu jakby nie było Dla jakiegoś punktu odniesienia odpaliłem drugi system na ProAcach , oczywiście inne granie , bardziej średnicą ale chodziło mi o spójność dźwięku , jest taka sama jak w Altecach. Wg. mnie kolumny z hornem grają bardziej naturalnie , mniej czuć elektronikę, bardziej instrumenty. Choć ich ekspozycja nie jest tak precyzyjna jak np. na Cudosach , tak dynamiczna jak na KEF-ach 107. Pan Lansing postarał się by jego kolumny prezentowały klasę mimo nie pierwszej już młodości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 34 minuty temu, tomek4446 napisał: Lansing postarał się by jego kolumny prezentowały klasę mimo nie pierwszej już młodości wiesz pytałem dla tego że słucham czasami kolumn z hornami w klubie są to bardziej estradowe i z bliskiej odległości jak pisałem do 4m raczej dominują nad pozostałym dźwiękiem, ale tez miałem okazję posłuchać z serii produkowanych obecnie w pokoju w odległości ok 3-4m i podobne miałem wrażenia słuchowe i wnioski, że dobre są dla dużych pomieszczeń, ale to moje odczucie. Dzięki za info, wynika że faktycznie Alteci mają dobrze zaprojektowane horny, lub lepszą zwrotnicę. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 8 godzin temu, Karol64208 napisał: Alteci mają dobrze zaprojektowane horny, lub lepszą zwrotnicę. Karol sam wiesz , że tak naprawdę , aby ocenić trzeba samemu posłuchać. Zwrotnica w Altecach nie wygląda zbyt audiofilsko , a co do horna to 99% ludzi którzy do mnie wpadają jak patrzy na niego , to nie może uwierzyć , że to spawana 4 mm blacha, a nie wszechobecny plastik. Jakością spawów nikt się nie przejmował, widocznie były inne priorytety , dzisiaj takie coś wyeliminowało, by kolumny z rynku . / no ogólnie gabarytowo by nie przeszły , bo są trudne przy dzisiejszych kuchnio - salonach do wrysowania w projekt / Współcześnie ma być wąsko , nisko , lakier połysk najlepiej biały , tanio / patrz masowo/. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 (edytowany) Dobre klasy przetworniki, porządna obudowa, strojenie na słuch i mamy wszystko:) Nie przeszkadza sklejona na kolanie zwrotnica i 50 letnie kondensatory w zwrotnicy. Teraz trochę inaczej się produkuje; przetworniki takie sobie (często po taniości) o średnicy najlepiej do 8", wąska obudowa no i super kondensatory do projektu stworzonego przez program komputerowy. No i gra to jak gra. Mnie takie granie nie ujmuje. No i nachalny na max bas reflex który wyciąga cale powietrze i pompuje podbarwiony basik z 8" "woffera". Edytowano 14 września 2021 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Zwrotnica w Altecach nie wygląda zbyt audiofilsko i tak powinno być, bardzo dobrze , czym mniej elementów torze audio tym jest lepiej, a to też świadczy o dobrej jakości głośników . Obecnie to przechwałki co tam nie ma, jakie materiały , a jak to gra już nikogo nie interesuje-to tylko gadżety. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 września 2021 Udostępnij Napisano 14 września 2021 No i właśnie dlatego bardzo mnie śmieszy jeden z warunków, który stawiają nowi poszukiwacze sprzętu, a w tym wypadku kolumn. Otóż chodzi mi o to, że tym warunkiem jest ,,aby kolumny były nowe,, . I od razu na starcie skazują sie na to na co się skazują, bo najczęściej jeszcze cena ma być zadowalająca (czytaj niska). Nie twierdzę, że wszystko co tanie jest złe. Tylko dlaczego tak się boją sprzętu używanego? Czyżby chodziło o awaryjność? W tym wypadku akurat jest odwrotnie. No, ale to wybór poszukujących, jednak proponowałbym im zwracanie większej uwagi na tzw ,,starocie,, . Przykładem właśnie w/w kolumny Altec. Wśród nowych konstrukcji ze świecą szukać podobnych bo wymogiem jest wyglad a nie brzmienie. No, ale o tym poszukujący przekonują się z czasem (lub też wcale bo wolą nie zadzierać z piękniejszymi połowami) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts