Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 4 minuty temu, J4Z napisał: Wolnostojące ustroje Pewnie najlepiej, ale trochę niewygodne, no i sporo by tego było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 1 godzinę temu, muzofan napisał: Dlatego niech każdy robi jak uważa. Ja nikogo do niczego nie namawiam. Niektórzy poruszają się w innych rejonach jakości brzmienia i tyle. Hehe uwielbiam to samouwielbienie 👍 swoją drogą słuchasz kawałków z niskim basem? Chyba troche dudni przy tej korelacji wielkości paczek do pomieszczenia 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 5 minut temu, Adi777 napisał: Właśnie dlatego jestem ciekawy, jak ludzie sobie z tym radzą. Kiedy mniej więcej przeprowadzisz się i zaczniesz słuchać muzyki w tych pokojach odsłuchowych ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) 4 minuty temu, marcinmarcin napisał: Chyba troche dudni przy tej korelacji wielkości paczek do pomieszczenia 😊 Przyjmując ten to myślenia to miałbym wyłącznie dudnienie w pokoju bo bas napędzają dwa głośniki 13" w 18m2. Dudnienie wynika z innych problemów, nisko schodzące paczki ewentualnie uwypuklają problem akustyki i wpływ modów pomieszczenia. Edytowano 1 lutego 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 @soberowy Kiedy skończę budowę. Za rok pewnie będzie można mieszkać. Nie mam w projekcie pokoju odsłuchowego, jeśli nie liczyć salki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 47 minut temu, marcinmarcin napisał: Hehe uwielbiam to samouwielbienie 👍 swoją drogą słuchasz kawałków z niskim basem? Chyba troche dudni przy tej korelacji wielkości paczek do pomieszczenia 😊 Zdziwiłbyś się. Samouwielbienie a świadomość jakości własnego systemu to zupełnie coś innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Tutaj nie wygląda to źle, i brzmi pewnie akceptowalnie. B&W Diamond , akceptowalnie ? Słuchałem i .....wolę Alteci 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 18 minut temu, tomek4446 napisał: B&W Diamond , akceptowalnie ? Słuchałem i .....wolę Alteci Może źle się wyraziłem, miałem na myśli akustykę, projekt akustyczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Rozumiem że byłeś w tym pomieszczeniu , i na tyle jesteś osluchany by wyrazić opinię iż brzmi to akceptowalne dla Ciebie tak ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Napisałem zapewne. Dlaczego miałoby tak nie być? Raczej "na pałę" nie było robione. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Wydaje mi się, że to projekt Bartka. Ta tylną ściana to chyba jakiś pierońsko drogi ustrój hybrydowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 9 minut temu, Kraft napisał: hybrydowy. To słowo już sugeruje od 30k w górę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Przecież nawet w dolnym rogu zdjęcia jest Soundway Acoustics, a to Bartka firma 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 I wszyscy są zadowoleni ? No tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Akurat w kwestii basu duże tafle szkła mogą pomóc. Ot taka sytuacja 😜 Nie wiem jak to „działa” U mnie 10 metrów kw szkła na dwóch przylegających ścianach. Po osiach salonu. Podobno trudno o lepsze pochłaniacze najniższych i zwłaszcza tych najbardziej „upierdliwych” modów. Na wieczór zasłony teatralne zamykam i 300-400 ms pogłosu w całym paśmie. A pokój w kwadracie😳 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) 9 minut temu, J4Z napisał: Szkło pewnie jest prawie przezroczyste dla basu. Tafla szkła jako absorber niskich czestotliwisci - mowi Ci to coś? Edytowano 1 lutego 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 @Kraft Jarek, zechciałbyś byś , o ile masz wiedzę, o co chodzi dokładnie z pochłanianiem „basu” przez szyby. I takie od podłogi do sufitu. Może w dziale akustyka, a może by Bartkowi zadać pytanie, choć chłop może zarobiony i nie wypada. @Chyba Miro 84 Mirek, a może Ty zechciałbyś coś skrobnąć o tym? U mnie moda między sufitem a podłogą załatwiliśmy dsp. Szkoda, że na poddaszu nie mam klamotów, wstawiłbym i tam szyby. Kolumny zawsze ustawiałem na 1.5mtr od ściany. A bo to potrzebowały „powietrza”, albo w poszukiwaniach jakiejś „głębi” itp Pomiary pokazały, jaki to ogromny błąd. Mikrofon w sweet spot, a ja przesuwałem je. Piotrek 1500 km ode mnie/PL patrzył na Arta/program Teraz na 80cm. Jest i szerokość i głębia, no i nie dudni, a nawet jest przyjemnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Szyba przepuszcza niskie częstotliwości. Ulatują w świat zamiast się odbić i rezonować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) 4 godziny temu, Kraft napisał: Szyba przepuszcza niskie częstotliwości. Ulatują w świat zamiast się odbić i rezonować. Duża tafla szkła w pomieszczeniu zamknietym potrafi "wpaść" w wibracje jednoczesnie emitując drganiami fale na zewnątrz pomieszczenia. Jednak wibracja tegoż szkła, moim zdaniem również pochłania część fali. Tak wiec mogę sie z Tobą zgodzić że ulatuje w świat. Ale i tak najlepiej bedzie jesli wypowie się w tej kwestii @Bartek Chojnacki. 4 godziny temu, Kraft napisał: Szyba przepuszcza niskie częstotliwości. Czyli subwoofer zbudowany z szkła w obudowie zamknietej bedzie miał "przeciek" niskich czestotliwosci? No chyba że powierzchnie szklane będą miały duża powierzchnię... 🤔 Edytowano 1 lutego 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 @Chyba Miro 84 A co złego w wysuwaniu kolumn dla lepszej jakości odbioru jak jest taka możliwość? Ciężko by było słuchać czegokolwiek jak bym miał kolumny z 20cm od ściany za nimi hmm Chyba że nie o tym przypadku pisałeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 16 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Czyli subwoofer zbudowany z szkła w obudowie zamknietej bedzie miał "przeciek" niskich czestotliwosci? No chyba że powierzchnie szklane będą miały duża powierzchnię... 🤔 Z subwoofer zamknięty zbudowany z papieru? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 (edytowany) 18 minut temu, Arko55 napisał: @Chyba Miro 84 A co złego w wysuwaniu kolumn dla lepszej jakości odbioru jak jest taka możliwość? Heh nic złego. Sam wysuwam nieraz tamten jeden podpunkt to było o mnie też 17 minut temu, Kraft napisał: Z subwoofer zamknięty zbudowany z papieru? Nie potrafie odpowiedzieć. Wyobraźnia moja ma pewne ograniczenia Edytowano 1 lutego 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 17 godzin temu, Kraft napisał: Z subwoofer zamknięty zbudowany z papieru? Np jbl buduje obudowy z papieru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 2 lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 lutego 2023 Nie wiem czy wiecie, że laminat HPL to po prostu kilka warstw papieru nasączonego żywicą i potraktowane prasą, podobnie wygląda sprawa z popularną płytą HPL 8 mm lub 12 mm wykorzystywaną np do kabin wc, a uznawana jest za bardzo sztywny i wytrzymały materiał, a więc papier rządzi… 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 3 lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 lutego 2023 Fajowy 😁. Szkoda że gadżet nie jest trochę większy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts