Artur Brol Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 4 minuty temu, Tomasz S. napisał: Może nie do końca sprzęt grający ale chciałem się pochwalić swoją pierwszą szafką na sprzęt więc się chyba liczy. Póki co nie jest przykręcona. Jeszcze myślę o ile wypuścić boki. Wyszła taka bo pomyliłem się w pomiarach blaty to dąb ode mnie z lasu. Nogi zrobił fachowiec z okolicy. Ladne jak by nie patrzec. Ale pod te kolumny to stojaki będą? A do czego ma byc stolik przykrecony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 10 minut temu, Tomasz S. napisał: Może nie do końca sprzęt grający ale chciałem się pochwalić swoją pierwszą szafką na sprzęt więc się chyba liczy. Każda praca wykonana samodzielnie daję dużo satysfakcji. Teraz proponuję zrobić standy pod kolumny 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 3 minuty temu, Artur Brol napisał: Ale pod te kolumny to stojaki będą? A do czego ma byc stolik przykrecony? Będą w niedzielę bo nie miałem już miejsca. Te nogi to profile 100x20 malowane proszkowo na czarno. Mają otwory na wkręty do drewna. Pod każdą półka jest taki profil. Pod dolną są jeszcze niewidoczne "wąsy" po bokach bo inaczej byłoby ciężko podejść od dołu. Tu może ładniejsze ujęcie. Jeszcze muszę pomyśleć jak zorganizować i ukryć kable. 8 minut temu, kaczadupa napisał: I w końcu bez "pieprzonego" TV. Tv też będzie , ale najpierw kolumny na podstawki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 13 minut temu, Tomasz S. napisał: Tu może ładniejsze ujęcie. Ładny mebel i śliczne te Evo. Na Twoim zdjęciu prezentują się lepiej niż w sieci. Kolor to "orzech" - tak? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 23 minuty temu, Rafał S napisał: Ładny mebel i śliczne te Evo. Na Twoim zdjęciu prezentują się lepiej niż w sieci. Kolor to "orzech" - tak? Dokładnie. Jak na tą półkę cenową to są super wykonane. Średnio to na zdjęciu widać ale ten fornir jest ciemniejszy od dębowego blatu właśnie jak orzech. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Cały ten zestaw z tą ścianą wygląda elegancko.👍 Teraz jeszcze podstawki i mozna sie relaksowac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 34 minuty temu, Artur Brol napisał: Teraz jeszcze podstawki i mozna sie relaksowac. Dopiero dzisiaj odebrałem mieszkanie od ekipy wykończeniowej. Jest całe puste więc i echo jest. Podstawki będą ale akustyka jak w kościele więc i do relaksu to daleka droga Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Na wszystko przyjdzie czas . Jak juz nadejdzie to bedziesz sie relaksowal na calego.😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) 4 godziny temu, Tomasz S. napisał: Dopiero dzisiaj odebrałem mieszkanie od ekipy wykończeniowej. Jest całe puste więc i echo jest. Podstawki będą ale akustyka jak w kościele więc i do relaksu to daleka droga No to odpowiednia muzę musisz zapodać , jakiś chór, muzyka barokowa , kolędy 😊 Edytowano 16 lutego 2023 przez Dedal75 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 5 godzin temu, Tomasz S. napisał: Dopiero dzisiaj odebrałem mieszkanie od ekipy wykończeniowej. To ważny moment w życiu człowieka. Cieszę się Twoim szczęściem. I widzę, że masz dużą niesforną szklaną powierzchnię na jednej ze ścian zaraz koło audio - zupełnie jak ja;) 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Pięknie. I w końcu bez "pieprzonego" TV. 🙂 proszę, nie instaluj tam TV. Ja już słyszę, że gra fajnie. Miałem podobnie, ale musiałem się wynieść w in e miejsce. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) Ta, jakby wielce wielką różnicę robiło czy będzie stał tam kawałek TV czy goły murek z cegły lub innego podobnego tworzywa... Edytowano 16 lutego 2023 przez zolt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Wrzucę zmiany ściany za plecami które poczyniłem pod koniec stycznia Cel był prosty, ustawić wszystkie ustroje by jak najlepiej je rozłożyć symetrycznie względem siebie, lepiej wycentrować dyfuzory skyline za słuchaczem, bo one robia najlepszą robotę z paneli za plecami. Dźwiękowo co się zmieniło? zacznę od plusów Na pewno lepsza dynamika, jeszcze lepiej słychać więcej wybrzmień nawet przy cichym odsłuchu Nieco twardszy, mocniej zarysowany bas, ciut lepszy impakt Średnica bardziej otwarta, doświetlona Bardzo ciekawe wysokie, nieco jaśniejsze ale bardziej obecne, żywe, rozdzielcze Scena delikatnie szersza, dźwięk ma lepszy "drajw" z ciekawszą lokalizacją na scenie minusy po tych zmianach akustyki Nieco mniejsze dociążenie dźwięku W gorszych realizacjach większa szansa na lekkie sybilanty Generalnie największy efekt WOW zrobiła tu wysoka dynamika, to było słychać od razu ile muzyka nabrała energii, plus troszkę lepsza szczegółowość z fajną barwą, moim zdaniem zmiany na plus biorąc pod uwagę że wcześniej system grał bardziej ospale, mozolnie, miękko z mniejszym wglądem w nagrania. Pozdrawiam serdecznie 😆 Na górze fotki po nowym upgrade akustyki, na dole stare ustawienie 6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 @Arko55 a jaka jest głębokość studzienek i jaka jest odległość głowy do tylej ściany? Bo to ma kluczowe znaczenie w działaniu takiego ustroju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 @Arko55 Gdy oglądam zdjęcia, tylna ściana, to jestem pod wrażeniem. Jest to tak silne wrażenie, że nie wiem…co czuję. Potrzebuję czasu, by „dojść do siebie”, ale to nie ważne. Ważne jest dla mnie, czy zrobiłeś pomiar czasu pogłosu? T30/T60 Jesteś zadowolony, więc gratuluję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 @zolt 2 ustroje mają od 0 do 20cm i 2 kolejne 0 -25cm, czytałem już żeby taki dyfuzor idealnie "działał" potrzeba z 80 czy nawet 100cm przestrzeni między głową a ustrojem, u mnie jest z 20-30cm, do samej ściany może będzie z 50cm przestrzeni. @AudioTubePogłos jest niski nie licząc średniego basu hmm, pomiar z obu kolumn równocześnie, robione Umikiem 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 2 minuty temu, Arko55 napisał: @zolt 2 ustroje mają od 0 do 20cm i 2 kolejne 0 -25cm, czytałem już żeby taki dyfuzor idealnie "działał" potrzeba z 80 czy nawet 100cm przestrzeni między głową a ustrojem, u mnie jest z 20-30cm, do samej ściany może będzie z 50cm przestrzeni. Z tego co wiem dla 20 cm studzienek to chyba nawet grubo powyżej 100 cm musi być odległości, by to działało w takim zakresie. W takim razie u Ciebie na 30 cm działa w bardzo niewielkim zakresie i w takim przypadku z tego co Bartek kiedyś pisał lepiej wrzucać na tył jest absorbery. Hmmm. Muszę kiedyś dorwać UMIKa i u siebie zrobić pomiar pogłosu, by wiedzieć na czym stoję. Też planuję dyfuzor za głową. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 Przed chwilą, J4Z napisał: Jakby teraz wrzucił absorbery z tyłu to byłaby lipa. I tak już ma bardzo niski poglos, ale fakt za blisko te dyfuzory. Tak, w tym konkretnym przypadku jak najbardziej. Przy tym czasie pogłosu nie byłoby to rozsądne. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Miałem na myśli w ogólnym rozumieniu, że przy małym odstępie tylnej ściany do słuchacza lepiej wstawiać absorbery niż dyfuzory. @Arko55 a z przodu i na bokach jak wygląda sprawa? Masz tam absorbery pomontowane czy naturalne umeblowanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 @J4Z @zolt Dawno sprawdzałem same absorbery za głową... one zjadają sporo energii i góry, nie widzę ich w ogóle u siebie aby montować za plecami, jedynie mogą stać za kolumnami. tu boki ścian, też nie chciałem dawać po bokach grubego absorbera bo robi się dla mnie mdło @KrólKiczu @soberowy mogą dodać 2 słowa czy przy takim małym pogłosie góra pasma była matowa, martwa czy zamulona gdy słuchali u mnie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 8 minut temu, J4Z napisał: Fotel przydałoby się wymienić, bo za wysoki. Fotel zostaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 (edytowany) 11 minut temu, Arko55 napisał: @J4Z @zolt @KrólKiczu @soberowy mogą dodać 2 słowa czy przy takim małym pogłosie góra pasma była matowa, martwa czy zamulona gdy słuchali u mnie Hmmm. No ja bym raczej powiedział, że góra była dość żywa, w uszy co prawda nie kłuła, ale matowa na pewno nie była. Edytowano 17 lutego 2023 przez KrólKiczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 1 minutę temu, J4Z napisał: To nie wiem czy dyfuzor z tyłu dużo zmieni. Daj Bóg. No to nawet lepiej, nie trzeba wydawać kasiory. Fotel jest zajebisty i zostaje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 @Arko55 dzięki wielkie Nawet na średnim basie to dobrze wygląda. Pogłos masz mega niski, zachęcam nawet, by „ciutkę” odjąć. Tylna ściana, na moje oko dołożyła na spadku pogłosu niemało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 @Tomasz S. - regał piękny! Naprawdę. Kosmos. Ale chcę Cię trochę sprowadzić na Ziemię - kolejne półki regału audio nie mogą być ze sobą połączone metalową ramą, a wręcz odwrotnie, powinny być od siebie oddzielone lub bardzo mocno izolowane. Nie chciałbym tu uchodzić za smerfa marudę lub jednego z dwóch szyderców z Muppet Show, bo naprawdę bardzo mi się podoba. Do KD czy pod TV - super. Jednak do audio niekoniecznie. Ja też zrobiłem sobie samodzielnie regał audio, jednakże każda półka (są trzy) nie ma połączenia z poprzednią lub następna, a łączenia sa izolowane. Moje są bukowe. Jeszcze raz podkreślam - wygląd zewnętrzny jest SUPER. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 8 minut temu, Rega napisał: @Tomasz S. - regał piękny! Naprawdę. Kosmos. Ale chcę Cię trochę sprowadzić na Ziemię - kolejne półki regału audio nie mogą być ze sobą połączone metalową ramą, a wręcz odwrotnie, powinny być od siebie oddzielone lub bardzo mocno izolowane. Nie chciałbym tu uchodzić za smerfa marudę lub jednego z dwóch szyderców z Muppet Show, bo naprawdę bardzo mi się podoba. Do KD czy pod TV - super. Jednak do audio niekoniecznie. Ja też zrobiłem sobie samodzielnie regał audio, jednakże każda półka (są trzy) nie ma połączenia z poprzednią lub następna, a łączenia sa izolowane. Moje są bukowe. Jeszcze raz podkreślam - wygląd zewnętrzny jest SUPER. Pozdrawiam. Roman ja chcę być takim tetrykiem jak Panowie z loży szyderców hehehe. To są moi idole 😆 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts