tomek4446 Napisano 9 lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 lutego 2023 @Asia jeszcze raz dziękuję , nie znałem tego plakatu. powiesiłem go pięć minut temu ,a wydaje mi się , że był tam zawsze 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 lutego 2023 Byłem dzisiaj w teatrze muzycznym Adria w Koszalinie na "The Bodyguard". Zachęcam miejscowych lokalsów bo warto. Naprawdę fajnie się to ogląda i słucha Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 4 marca 2023 Udostępnij Napisano 4 marca 2023 W Kalevali, lapońskiej wiosce w Borowicach ( okolice Karpacza ) zagra legendarna fińska grupa Apocalyptica. Wystąpi 3 czerwca 2023 roku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryspin Turek Napisano 22 marca 2023 Udostępnij Napisano 22 marca 2023 Witam wszystkich Czy ktoś z was drodzy audiofile orientował się w różnicach cen biletów zależnie od miejsca przy konkretnej trasie koncertowej danego twórcy ? Pytam gdyż zauważyłem że różnice są i tak np: Czeska Praga jest tańsza niż Arena Kraków przy koncercie Hansa Zimmera *Czy ktoś był na koncercie Hansa Zimmera i jest w stanie polecić coś lepszego bądź chociaż zbliżonego w wrażeniach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 25 marca 2023 Udostępnij Napisano 25 marca 2023 (edytowany) W słupskim kościele Mariackim Requiem W.A.Mozarta. Kościół był pełen, pomimo że trzeba było zapłacić za bilet Kilka dni temu obejrzałem film "Tar" z Cate Blanchett, dlatego jestem pod wrażeniem cudownego zjawiska jakim jest kobieta dyrygent. Foto - MMarek Edytowano 25 marca 2023 przez MMarek 1 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 31 marca 2023 Udostępnij Napisano 31 marca 2023 Dnia 25.03.2023 o 22:17, MMarek napisał: słupskim kościele Mariackim Requiem W.A.Mozarta. Zazdro! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 7 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2023 Ja dopiero gdziekolwiek na jakieś wydarzenie wybieram się w sierpniu, a dokładniej na Fest Festiwal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 maja 2023 Udostępnij Napisano 8 maja 2023 Co prawda wydarzenie taneczno-muzyczne ale z czystym sumieniem polecam. Jest fun jak to na tego typu wydarzeniach. Niestety trochę daleko bo aż w Berlinie. Wystawiają do lipca. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 maja 2023 W niedzielę 14 maja ruszają koncerty fortepianowe w Łazienkach Królewskich w Warszawie - utwory Chopina grane przy pomniku Chopina: PROGRAM 64. SEZONU KONCERTÓW CHOPINOWSKICH 14 maja: 12.00 - Philippe Giusiano (Francja), 16.00 - Jakub Kuszlik 21 maja: 12.00 - Adam Goździewski, 16.00 - Edward Wolanin 28 maja: 12.00 - Kevin Kenner (USA), 16.00 - Marcin Wieczorek 4 czerwca: 12.00 - Giuliano Adorno (Włochy), 16.00 - Maria Gabryś-Heyke 11 czerwca: 12.00 - Magdalena Lisak, 16.00 - Marek Drewnowski 18 czerwca: 12.00 - Joanna Ławrynowicz, 16.00 - Ingrid Fliter (Argentyna) 25 czerwca: 12.00 - Hyuk Lee (Korea Płd.), 16.00 - Hao Rao (Chiny) 2 lipca: 12.00 - François Dumont (Francja), 16.00 - Mateusz Krzyżowski 9 lipca: 12.00 - Maria Korecka-Soszkowska, 16.00 - Michelle Candotii (Włochy) 16 lipca: 12.00 - Aleksandra Świgut, 16.00 - Łukasz Krupiński 23 lipca: 12.00 - Julia Kociuban, 16.00 - Kamil Pacholec 30 lipca: 12.00 - Trung viet Nguyen (Wietnam), 16.00- Janusz Olejniczak 6 sierpnia: 12.00 - Julia Łozowska, 16.00 - Radosław Sobczak 13 sierpnia: 12.00 - Colleen Lee (Hong Kong), 16.00 - Beata Blińska 20 sierpnia: 12.00 - Totiko Kobayakawa (Japonia), 16.00 - Martin Garcia Garcia (Hiszpania) 27 sierpnia: 12.00 - Mateusz Dubiel, 16.00 - Michał Szymanowski 3 września: 12.00 - Eric Lu (USA), 16.00 - Zbigniew Raubo 10 września: 12.00 - Charles Richard-Hamelin (Kanada), 16.00 - Wojciech Kruczek 17 września: 12.00 - Piotr Alexewicz, 16.00 - Adam Kałduński 24 września: 12.00 - Filip Wojciechowski, 16.00 - Karol Radziwonowicz Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 maja 2023 Zaczęło się zgodnie z planem 👍 Tegoroczny cykl koncertów chopinowskich w Łazienkach rozpoczął w samo południe znany francuski pianista Philippe Giusiano (ur. 8 stycznia 1973 w Marsylii), laureat II nagrody (nie przyznano l nagrody) na XIII Międzynarodowym Konkursie Pianistycznym im. Fryderyka Chopina w Warszawie (1995, nagroda ex aequo z Aleksiejem Sułtanowem). A dziś piękna słoneczna pogoda w Warszawie i tłumy słuchaczy (dawno nie było tylu ludzi na koncercie), jak ktoś ma czas i ochotę, to następny koncert dziś o 16 😎 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 18 maja 2023 Udostępnij Napisano 18 maja 2023 (edytowany) Półtorej godzinki bez prądu. Niedzielne przedpołudnie w De Doelen Rotterdam. Obok mnie pan po 70tce, za plecami pani z problemami w poruszaniu się z dwójką opiekunów. I ja z 50tką na karku jako jeden z „najmłodszych”. Może dlatego, że za wcześnie dla „młodych”? North Sea Jazz już za 7 tygodni. 3 dni i czy dam radę fizycznie😉 Edytowano 18 maja 2023 przez AudioTube 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 maja 2023 Udostępnij Napisano 24 maja 2023 (edytowany) Polecam rewelacyjny koncert Atom String Quartet, który odbył się dwa dni temu w ramach poznańskiego Festiwalu Bezsenność 2023. Mi szczególnie przypadła do gustu część druga występu, w której zespół wykonuje przygotowane przez siebie opracowania utworów Zbigniewa Seiferta. W programie: Part 1 1. Henryk Wieniawski – Souvenir de Posen, Op. 3 (arr. Dawid Lubowicz) 9:39 2. Henryk Wieniawski – Souvenir de San Francisco (arr. Mateusz Smoczyński) 17:57 3. Henryk Wieniawski – Variations on a Theme from Krasny Sarafan, Op. 6 (arr. Krzysztof Lenczowski) 25:35 4. Michał Zaborski – Souvenir de Vilnius 33:01 intermission - 20' 44:22 Part 2 1. Zbigniew Seifert – Where Are You From (arr. ASQ) 1:15:52 2. Zbigniew Seifert – Chinatown (arr. ASQ) 1:22:13 3. Zbigniew Seifert – Kilimanjaro (arr. ASQ) 1:28:32 4. Zbigniew Seifert – Song For Christopher (arr. ASQ) 1:35:43 5. Zbigniew Seifert – Way To Oasis (arr. ASQ) 1:43:57 Encores: 1. Zbigniew Seifert - Quasimodo (opr. ASQ) 1:50:50 2. Mateusz Smoczyński - Zakopane 1:58:36 Edytowano 24 maja 2023 przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 24 maja 2023 Udostępnij Napisano 24 maja 2023 (edytowany) Dnia 18.05.2023 o 08:35, AudioTube napisał: North Sea Jazz już za 7 tygodni. 3 dni i czy dam radę fizycznie😉 Dasz radę. Kultowy festiwal. Niewiele młodszy od Ciebie - za 3 lata też mu stuknie 50-tka (tak, jak mi). Żal odpuścić. Umówmy się, że będziesz forumowym delegatem - korespondentem na tej imprezie. Czekamy na relację - nie tylko foto, ale i opis wrażeń. Edytowano 24 maja 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 11 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2023 (edytowany) Napiszę o wydarzeniu muzycznym, na którym było mi wczoraj dane być i mam na to papiery / zdjęcie 1 / Grand Prix Jazz Melomani Teatr Wielki w Łodzi. https://jazz-melomani.pl/p,299,rok-2023,0 Pozwolicie , że będę się posługiwał filmem z Gali , a ściślej jego fragmentami. Pierwszą część do 1.52.22 można sobie odpuścić. Tj. gdy ktoś lubi covery starych polskich utworów to oczywiście może posłuchać. Ja się czułem trochę jak podczas " Szansy na sukces" . Zastanawiałem się po cholerę muzycy , którzy są naprawdę nieźli , znają swój fach ,nie tworzą własnych kawałków, tylko tłuką w kółko to co ktoś przed nimi wymyślił. Ale jak posłuchałem występującej Kasi Nova , gdy zaprezentowała wśród coverów jeden swój utwór " Zamykam Serce " to od razu zmieniłem zdanie i pomyślałem , że te covery nie są takie złe Od 1.52.22 do 1.59.00 mamy część polityczną. Od razu powiem , że zupełnie nie wiadomo czemu widownia nie kochała obecnej władzy, czyli wymienionego przez prowadzących Pana Glińskiego i Waldemara Budę i dała temu wyraz Ten ostatni jak przerżnął w wyborach na Prezydenta Miasta Łodzi , to kim mógł zostać ? Przeca to jasne. Ministrem A więc w tym podanym czasie mam zaprezentowane zachowanie na scenie dwóch senatorów KO i przedstawiciela władzy. Jakże różne. Wracamy do muzyki. Prawdziwy koncert , perełka ,zaczyna się od 2.03.00. Pojawia się na scenie Krzysztof Kobyliński i rozpoczyna się uczta dla uszu. Idea koncertu jest taka , że kolejni muzycy dołączają do mistrza aż do pełnego składu. Np. 2.25.00 pojawia się Trilok Gurtu , indyjski perkusista, to co facet potrafi robić z kotłami to mistrzostwo świata. Mieszkający w Izraelu ukraiński gitarzysta Dima Gorelik czaruje na gitarach klasycznej i basie. Trąbka Piotra Wojtasika jest na takim poziomie , że mój kolega który był ze mną , a gra na saksofonie i trąbce stwierdził , że za Panem Wojtasikiem , to mógłby co najwyżej futerały nosić Nie wiem czemu w programie nie jest wymieniony / widoczny na filmie/ perkusista o wyglądzie i zachowaniu rodowitego Jamajczyka. W 2.50.00 dołącza ostatnia osoba czyli Maria Anna Jopek z cudownym wokalem. Skala głosu niesamowita , czapki z głów. W przyszłym roku będzie to moja obowiązkowa pozycja na liście koncertów . Serdecznie zapraszam do Łodzi , nawet tych dla których jazz źle się kojarzy. Jedną z nagród Jazzowa Perła Łodzi zdobył film " Na zawsze Melomani" o początkach jazzu w Polsce i pierwszym zespole " Melomani". Prezentowane na Gali były fragmenty filmu , kręcenie zajęło 6 lat a efekt wg. mnie świetny. Może to kogoś przekona. https://filmpolski.pl/fp/index.php?film=1261358 A to koncert : Edytowano 11 czerwca 2023 przez tomek4446 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2023 Zapraszam wszystkich z Gniezna i okolic na otwarcie VI sezonu Latarni na Wenei, gdzie od 16 czerwca będziemy wspólnie celebrować sztukę, muzykę i kulturę. Zaczynamy o 18.00 spotkaniem autorskim z Agnieszką Szydłowską, a potem dwa koncerty: Kochliwa Magda i Wiwi z zespołem. Wstęp, jak zawsze, wolny! Agnieszka Szydłowska - dziennikarka od kultury. Od zawsze entuzjastka kultury i osoba dotknięta (często beznadziejnym) poczuciem misji tego zawodu. Działa przede wszystkim w radiu - zaczynała w Radiostacji, potem była radiowa Trójka a teraz pracuje w newonce. Przez wiele lat współpracowniczka TVP Kultura. Magda Dubrowska aka Kochliwa Magda to artystka warszawskiej sceny niezależnej. Songwriterka, autorka muzyki i tekstów, wokalistka i basistka, didżejka, współtwórczyni takich zespołów jak Nanga, Utrata Skład, czy Gang Śródmieście. Grała też w Tasiemce i Nowym Świecie, a od niedawna prezentuje solowe wcielenie, wykorzystując osobliwe instrumentarium ze swojej kolekcji, m.in. sampler z bakłażana i rzodkiewek, własnej roboty elektryczną kalimbę czy theremin. Wiktor Bałtaki, a.k.a Wiwi to młody muzyk z Gniezna. Pisze i komponuje piosenki, o których lubi wypowiadać się jako „teksty prosto z nastoletniego pamiętnika, zakopanego głęboko w szufladzie biurka” oprawione w popowo-rockowe brzmienia. W czerwcu 2022 roku ukazała się jego debiutancka EP-ka pt. Skylark Season z której materiał zagra podczas koncertu razem z zespołem. Pojawią się również nowe, nieopublikowne wcześniej utwory! www.facebook.com/latarnianawenei 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 lipca 2023 Udostępnij Napisano 9 lipca 2023 Dzisiaj miałem okazję posłuchać w plenerze muzyka z Manchesteru. "Callum Spencer urodzony i wychowany w North Yorkshire już przyciąga wzrok krajowej i międzynarodowej sceny muzycznej ...." (cały tekst TU) . Mega pozytywne wrażenia. Jutro ostatnia szansa na spotkanie w Sopocie. Zachęcam do posłuchania w serwisach streamingowych. Szykuje się gwiazda światowego formatu. Poza tym bardzo komunikatywny i otwarty na rozmowę. Nie wzbrania się przed zrobieniem wspólnej fotki czy podpisaniem płytek CD 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 lipca 2023 Zapraszam wszystkich do Gniezna, do Latarni na Wenei, gdzie we wtorek 18 lipca zagra francuskie trio Parasite Jazz (w składzie: Tamara Goukassova, Théo Delaunay i Alexandre Larcier). Zespół, jak sam twierdzi, gra "fałszywy jazz" lub "wyimaginowane ścieżki dźwiękowe do nieistniejących filmów". Ich muzyka to nieproste muzyczne szaleństwo poruszające się między tuzinem etykiet, od niezdecydowanego space rocka po nasycony motoryką dub, średniowieczny folk, kreskówkowy trans. Wszystko to pod znakiem psychodelii i improwizacji. Zarówno do tańca jak i satysfakcjonującej kontemplacji. Zaczynamy o 19.00. Wstęp, jak zawsze, wolny! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 Dnia 16.07.2023 o 22:18, Kraft napisał: we wtorek 18 lipca zagra francuskie trio Parasite Jazz No, opowiadaj jak było! Chyba, że jeszcze nie wyszedłeś z transu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 Polanica Zdrój, 6 Sierpnia, wstęp wolny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 2 godziny temu, Asia napisał: No, opowiadaj jak było! Chyba, że jeszcze nie wyszedłeś z transu. Koncert niezły, tylko krótki (ok. 45 min. i bez bisów - taki mają set). Słusznie określają się jako "fałszywy jazz";). Zresztą możecie ocenić sami. Jest ci to faktycznie jazz? Nawet fałszywy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 Indie 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 1 godzinę temu, Kraft napisał: Koncert niezły, tylko krótki (ok. 45 min. Eee to i tak full wypas bo płyta trwa 41:16… Pewnie niechcący trochę zwolnili tempo i już… 4 minuty gratis;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 56 minut temu, sonique napisał: Eee to i tak full wypas bo płyta trwa 41:16… Pewnie niechcący trochę zwolnili tempo i już… 4 minuty gratis;) Eee tam, to tylko brak profesjonalizmu .....😁. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 (edytowany) No to wszystko jasne. W występ był wpleciony utwór Alex Freiheit (spiritus movens Latarni na Wenei), "Pustostan" z powstającej właśnie płyty "... a Diablica gruchnie basem". Alex rapowała a Francuzi akompaniowali. I tajemnica 4 min. rozwiązana;) Zdjęcie za Muzyka na widelcu. https://www.facebook.com/muzykanawidelcu Edytowano 19 lipca 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 19 lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 lipca 2023 (edytowany) Big Cyc w Debrznie dał czadu. Panowie nadal w formie Edytowano 19 lipca 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts