Highlander_now Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 Dziś w przerwie Chopina i Bacha rzecz już też klasyczna. Mike Oldfield w odsłonie z 1974 - niemiecki dodruk pierwszej niemieckiej edycji. Nawet na okładce jest naklejka spod maszyny do pisania z właściwym numerem katalogowym 87 541 XOT (pierwotna, zaklejona to pierwsze niemieckie wydanie katalogowane jako 87 541 IT; czyli okładkę mam z pierwszego wydania, a płytę z reprintu). Tabular Bells. w 1973 roku było to wydarzenie, jedno z kilku, bo przypomnę choćby The Dark Side of the Moon również z tegoż samego roku. Jeżeli wymienić wydanie podobnej skali dla historii muzyki. Odpisz, cytując
Rega Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 (edytowany) Mieliśmy takie perełki i .... dobrze, że płyty pozostały. Dziś pierwsza częsć słuchania. Brzmienie zbalasowane😉. Wydaje się, że dynamika trochę lepsza. Edytowano 11 czerwca 2023 przez Rega 3 Odpisz, cytując
Bebop Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 (edytowany) Zawsze byłem fanem DM (tego dawnego, który brzmiał jak 8bit i była w tym magia) To jest mój ulubiony utwór z albumu. The Things You Said Jakie są Wasze ulubione utwory DM? Edytowano 11 czerwca 2023 przez Bebop Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 2 godziny temu, Bebop napisał: Zawsze byłem fanem DM Ja ich poznałem dopiero w zeszłym roku. Nagrali trochę dobrej muzyki. Później postaram się wymienić ulubione utwory, a teraz trochę hałasu 😉 Odpisz, cytując
tchocky Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 A dziś te dwie świetne płyty kończą 10 lat. 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 (edytowany) 3 godziny temu, Bebop napisał: Jakie są Wasze ulubione utwory DM? Jeżeli pytasz o stare DM to wybór może być tylko jeden. Muzycznie i tekstowo. Edytowano 11 czerwca 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 13 czerwca 2023 Napisano 13 czerwca 2023 Chris Potter - Follow the Red Line (Live At The Village Vanguard), 2007 r. Chris Potter – saks. tenorowy Adam Rogers − gitara Craig Taborn – Fender Rhodes Nate Smith – bebny Potter, jak to Potter - momentami daleko odjeżdża w improwizacjach, a jednocześnie muzyka jest dość przystępna, bo strona rytmiczna wyraźnie prostsza od harmonicznej, wszystko mocno siedzi w funkowych, jazzrockowych i pokrewnych groove'ach. Bębny zdecydowanie trzymają całość, wspierane przez gitarę i elektryczne pianino. Mimo braku elektrycznej basówki zespół sunie naprzód niczym walec i niechętnie się zatrzymuje (większość numerów trwa po 12-15 minut). @sonique, @Grzesiek202, @maxredaktor - znacie? 1 Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 13 czerwca 2023 Napisano 13 czerwca 2023 Ja - nie, ale chętnie poznam w wolnej chwili. Grazie mille Odpisz, cytując
sonique Napisano 13 czerwca 2023 Napisano 13 czerwca 2023 12 godzin temu, Rafał S napisał: Chris Potter - Follow the Red Line (Live At The Village Vanguard), 2007r. Płyty nie znalem, dziękuję, jest ciekawa. Chrisa znam chociażby z Dave Holland Quintet ale też z jego licznych kolaboracji. Pamiętam, że swego czasu podobała mi się poniższa płyta. Tak sobie teraz skaczę po kawałkach dla przypomnienia i wciąż mnie wciąga. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 13 czerwca 2023 Napisano 13 czerwca 2023 13 minut temu, sonique napisał: Chrisa znam chociażby z Dave Holland Quintet ale też z jego licznych kolaboracji. Tak, sprawdziłem, że zagrał w sumie na 10 płytach Hollanda i 9 Paula Motiana. Własnych albumów ma w dorobku 24 (w tym parę dla ECM ). Do tego skład Unity Band Pata Metheny, 3 płyty Steely Dan i masę innych, w sumie ponad 200 sesji nagraniowych. Bardzo aktywny człowiek i zdaniem niektórych wręcz najważniejszy żyjący tenorzysta. Jak około 2000 r. temu czytałem recenzje na jazzowym portalu 52nd Street Reviews (ktoś go pamięta?), to nowojorscy krytycy się nim zachwycali i to właśnie w nim widzieli przyszłość jazzu. Zresztą, nie tylko nowojorscy, bo Scott Yanow też go od zawsze bardzo cenił. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 14 czerwca 2023 Napisano 14 czerwca 2023 22 godziny temu, Rafał S napisał: znacie? Kojarzę tę grafikę z okładki, więc pewnie kiedyś czegoś słuchałem ale niestety nie pamiętam. Na pewno sprawdzę, tymczasem cały tydzień w delegacji... Odpisz, cytując
sonique Napisano 14 czerwca 2023 Napisano 14 czerwca 2023 42 minuty temu, Grzesiek202 napisał: tymczasem cały tydzień w delegacji... Często to jedyna możliwość aby nadrobić zaległości muzyczne;) Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 14 czerwca 2023 Napisano 14 czerwca 2023 Idealne na długą trasę… Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 czerwca 2023 Napisano 14 czerwca 2023 9 minut temu, Wing0 napisał: Wieczór rozrywkowy. Tej płyty akurat nie znam, ale obydwu panów lubię bardzo. Duke'a kiedyś sporo słuchałem i dokupiłbym coś jeszcze, gdym trafił w dobrej cenie. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 14 czerwca 2023 Napisano 14 czerwca 2023 12 minut temu, Rafał S napisał: Tej płyty akurat nie znam, ale obydwu panów lubię bardzo. Duke'a kiedyś sporo słuchałem i dokupiłbym coś jeszcze, gdym trafił w dobrej cenie. Stanley'a najbardziej lubię chyba najpopularniejszy album East River Drive, ale ma sporo fajnych utworów, nic prowadzącego do ekstazy, ale miło się słucha ;). Odpisz, cytując
Kraft Napisano 14 czerwca 2023 Napisano 14 czerwca 2023 A to ktoś pamięta? Dla mnie ich #1 Odpisz, cytując
Recommended Posts