Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 2.01.2022 o 15:28, baliosia napisał:

Mam kilka różnych kabli: Yarbo SP-2200PW i SP-8000PW, Belden 83803, Oyaide Tunami V2, Viborg VP1606.  Każdy z nich "gra" inaczej, każdy z klocków inaczej reaguje na podłączenie: najbardziej czuły na zmianę sieciówki jest odtwarzacz CD, najmniej lampa.

Dziwie się jeszcze Fafniak Ciebie nie atakuje o 'ślepy test' bo napisałeś o różnicy w "graniu" po użyciu różnych kabli sieciowych.

No nic, tak to już jest, że na zasilaniu kostki D/A (u Ciebie CD u mnie DAC) najlepiej słychać różnice. 

Napisano
22 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Dziwie się jeszcze Fafniak Ciebie nie atakuje o 'ślepy test' bo napisałeś o różnicy w "graniu" po użyciu różnych kabli sieciowych.

No nic, tak to już jest, że na zasilaniu kostki D/A (u Ciebie CD u mnie DAC) najlepiej słychać różnice. 

Taka ciekawostka apropo "ślepego"....  była u mnie na odsłuchu znajoma która nie ma sprzętu, słucha na co dzień na laptopie...  Zmieniłem jej kabel na CD z Oyaide na srebrny Yarbo od razu zauważyła że dźwięk się wyostrzył i jej nie pasuje (mi zresztą też ;))

Napisano
47 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

No i po co to?

Miałeś szansę, zrejterowałeś.

@baliosia ślepe testy mają swoją metodologię. 

Napisano
17 minut temu, Fafniak napisał:

No i po co to?

Miałeś szansę, zrejterowałeś.

Moja "szansa" była grzecznościowa i nie potrafiłeś tego uszanować.

42 minuty temu, baliosia napisał:

Taka ciekawostka apropo "ślepego"....  była u mnie na odsłuchu znajoma która nie ma sprzętu, słucha na co dzień na laptopie...  Zmieniłem jej kabel na CD z Oyaide na srebrny Yarbo od razu zauważyła że dźwięk się wyostrzył i jej nie pasuje (mi zresztą też ;))

Nie dziwi mnie nic, sadze, że kable słyszy mocna większość, jedni o tym piszą inni nie, jeszcze innym na tym nie zależy ..... w końcu kable nie są tanie i temat odpuszczą, są też tacy co piszą oficjalnie ze jednak chyba nie słyszą i nikt im tego nie wypomina, ale jest też paru którzy nie potrafią się z tym pogodzić.

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Moja "szansa" była grzecznościowa i nie potrafiłeś tego uszanować.

Twoje "uszanować" oznaczało zrobić test który ze ślepym nie miał nic wspólnego. Nie byłeś w stanie nawet odpowiedzieć na pytanie dlaczego nie chcesz zachować podstawowych zasad takiego testu. Za to rozkosznie chciałeś się zakładać o wynik. 

Chcesz coś jeszcze dodać?

Edytowano przez Fafniak
Napisano
36 minut temu, Fafniak napisał:

Twoje "uszanować" oznaczało zrobić test który ze ślepym nie miał nic wspólnego. Nie byłeś w stanie nawet odpowiedzieć na pytanie dlaczego nie chcesz zachować podstawowych zasad takiego testu. Za to rozkosznie chciałeś się zakładać o wynik. 

Chcesz coś jeszcze dodać?

Jak to było dokładnie -- wszyscy tu doskonale wiedzą

Dodać?  hmm..    Jest takie powiedzonko ...  troszeczkę je zmodernizuje, a idzie to tak ...

Moge jeść ... byle co

mogę pic! ... byle co

.... ale nie słucham kabli ... z byle kim. 

Sorry ... uczestników tematu, za tą prywate.

Napisano
10 godzin temu, baliosia napisał:

Zmieniłem jej kabel na CD z Oyaide na srebrny Yarbo od razu zauważyła że dźwięk się wyostrzył i jej nie pasuje (mi zresztą też ;))

Jakim cudem kabel ma wpływ na dźwięk z płyty CD którą odczytuje laser? :D

Napisano (edytowany)
46 minut temu, Dominik Poślednik napisał:

To dlaczego ludzie kupują kable głośnikowe w różnym przedziale cenowym 🙂

Ciekawe jest to że, wiekszosc tematów o kablach zasilajacych predzej czy pozniej "emigruje" w strone głośnikowych 🤔

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
4 minuty temu, eMBe napisał:

Grające kable zasilające to jeszcze większa abstrakcja.
Nie wiem jak skopany musiałby być sprzęt lub kabel żeby coś "grało" inaczej.

Zapraszam na odsłuch. I tyle w temacie.

Jak ktoś nie słyszy różnicy to nie powinien się tu wypowiadać a tym bardziej doradzać.

Mój ostatni wpis w tym wątku. 

P.S. Kolejna ciekawostka. W moim systemie największe różnice na kablach zasilających. Najmniejsze na głośnikowych. U każdego będzie inaczej, każdy ma inny sprzęt,  inny prąd...

Napisano
2 minuty temu, baliosia napisał:

Jak ktoś nie słyszy różnicy to nie powinien się tu wypowiadać a tym bardziej doradzać.

A jesli ktoś słyszał różnicę dopóki nie zrobił "ślepego testu" to ma.... no właśnie? Może pisać czy nie?

3 minuty temu, baliosia napisał:

Mój ostatni wpis w tym wątku. 

Wyjątkowo odpisz proszę, bo nie wiem czy mogę sie udzielać.

Napisano

Nie dziwię się irytacji kolegi @baliosia, ale do rzeczy.

Proponuję Panom kwestionującym wpływ kabli na brzmienie taki eksperyment: połączcie klocki systemu kablami miedzianymi (zasilające komputerowe będzie najtaniej), głośnikowe również miedziane jakiekolwiek, IC dajcie srebrny, potem w miejsce jednego z zasilających wepniecie przewód z licy srebrnej, który ja Wam podeślę (sprawdziłem, mam go jeszcze w domu) i wtedy wrócimy do rozmowy. Zgoda?

A propos ślepych testów to nie dają wiarygodnych wyników ale to tylko na marginesie.

Napisano

Jak już paru z was się ujawniło, że słyszą, to napiszcie w końcu, o tych niedrogich zasilających. Tak do 50 zł/m. Grają czy nie? Zawracać sobie nimi głowę, czy kupić np Olflex i mieć po kłopocie? Szydercom dziękuję z góry.

Napisano (edytowany)
19 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

jeszcze innym na tym nie zależy ..... w końcu kable nie są tanie i temat odpuszcz

Ale skomentują, bo przecież jakże to...

Tylko po co przejmować się pajacami

Wiesz, że twoja stopka niektórym w oczy kole?

Ale lepsze to niż cymbał  z jamnikiem 😁

10 godzin temu, Seb napisał:

Poproszę coś konkretnego w temacie,  zamiast moralizującego bełkotu. Dziękuję. 

Z bezpiecznych wyborów, to Elecaudio 361B lub 321B, dobre wtyki np Viborg i tyle.

Trochę drożej Furutech 314 Ag II na zwyklych wtykach Viborga Cu lub wyższy ich model z aluminiowym korpusem.

Jak ktoś twierdzi, że byle Melodika zagra tak samo jak chociażby taki kabel jak na zdjęciu, jeszcze zarobiony porządnie, to niech zacznie zbierać znaczki, albo założy swój wątek o dyrdymałach, że kable nie mają znaczenia. A nie prowokuje tutaj.

IMG_20211115_192142.jpg

IMG_20211122_163646.jpg

IMG_20211126_213143.jpg

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
41 minut temu, tomek4446 napisał:

Ciekawość mnie zmusiła do zadania pytania. Czemu widełki ?

A wolałbyś gołe? 

😁

Odpowiadam, bo wtyki prosiły się o widełki z którymi jest większe pole powierzchni styku. Jak chcesz poczytać jak to zadziałało na tym kablu to na PW mogę podesłać opinię. 

A jak chcesz zobaczyć jak wyglądają druty zagniecione śrubkami to proszę bardzo, ale jest to powód dla którego warto oprawiać tulejkami lub widełkami. 

Pomijam już bezpieczeństwo użytkownika. 

IMG_20211126_181244.jpg

IMG_20211126_174350.jpg

Edytowano przez DiBatonio