kaczadupa Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 20 minut temu, tomek4446 napisał: precyzja Panie. A z czym grały, że takiej precyzji dostały. Patrząc po opisie z Audio to one raczej swobodne i zmiękczają. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 11 minut temu, kaczadupa napisał: Patrząc po opisie z Audio to one raczej swobodne i zmiękczają. Nie opieram się na opisach tylko na słuchu Jakiegokolwiek zmiękczenia nie doświadczyłem , zmiękczały to wówczas moje Grandy z Yamahą 13 minut temu, kaczadupa napisał: A z czym grały, że takiej precyzji dostały. To zdanie to sugestia , że słuchałeś tych kolumn i masz odmienne zdanie o " codziennym" graniu tych paczek. Czemu przeczy kolejne zdanie o opinii Audio. Zaczynam się gubić Końcówką mocy był Plinius , co do reszty to wolałbym by przypomniał Witek. Było to parę lat temu i nie chciałbym coś przekręcić. Skupiałem się raczej na nieznanej mi wówczas prezentacji dźwięku , niż na tym co gra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 (edytowany) 9 minut temu, tomek4446 napisał: Zaczynam się gubić Stąd moje pytanie i oczekiwanie, że @audiowit wszystko wyjaśni. Przeczytałem na szybko reckę z Audio. Jest tam też odniesienie do Amphiona, który wydaje się właśnie tym precyzyjnym graniem. Jak wiadomo, żaden piec czy źródło nie zmieni całkowicie charakteru głośników. Głośniki grające miękko, swobodnie nie staną się konturowe, twarde, precyzyjne. Edytowano 18 kwietnia 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 18 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2023 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Jest tam też odniesienie do Amphiona, który wydaje się właśnie tym precyzyjnym graniem. Mi się Amphion podobał (monitory), ale czy to było precyzyjne granie? Raczej miękkie, spokojne i kulturalne... Kudos chętnie bym posłuchał... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2023 Polega to na tym, że one nie są ani miękkie ani twarde. Nie są przebasowione ani basu im nie brakuje. Tak jak Tomek pisał są wymagające co do klasy elektroniki jak i akustyki pomieszczenia. Już kiedyś o tym pisałem. Przy pierwszym odsłuchu u mnie, nie porwały mnie brzmieniem. Po kilku zmianach akustycznych i elektronicznych usłyszałem ich potencjał i się na nie zdecydowałem. I od tego momentu zaczęła się prawdziwa zabawa. Polecam raczej zaawansowanym audiofilom, bo jak widzicie ktoś tam sprzedaje je po miesiącu. I raczej nie z tego powodu, że są kiepskie ;). Warto zwrócić uwagę, że mowa o super20, a nie o c2 czy c20. To zupełnie inny poziom i niech Was nie zwiedzie podobieństwo w wyglądzie. Super20 grają na poziomie takim jaki zapewni im właściciel. Grały z Pliniusem, który znany jest z muzykalności i pre WBA. Tomek ich słuchał na pre Absolutor i wtedy jeszcze na lapku. Teraz grają z TAN7 i pre WBA Blejz zbalansowany ( nie mylić z Blejzem niezbalansowanym). Granie mniej muzykalne, mniej przyjemne, jeszcze bardziej wymagające od jakości nagrań. Nie wiem czy lepsze, czy gorsze niż z Pliniusem. Słucham takiej konfiguracji, bo może taki etap?... Co do brzmienia, to zgadzam się z 2 reckami, które są opublikowane w PL. Zamiast opisywać ich brzmienie, tam Was skieruję. Grają dobrze również z Lampą choć uważam, że klasa Unisona nie jest wystarczająca dla nich. Jeśli chodzi o cenę chyba 28kzł za nowe w momencie kiedy je kupowałem, to może wydawać się przesadzona( bo nie wyglądają;). Ale zapewniam Was, że warto. W tej cenie nie przychodzi mi nic na myśl im dorownujacego. 10900 za te egzemplarze to naprawdę okazja ( chyba, że coś z nimi nie tak) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 19 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2023 (edytowany) Ktoś grał kiedyś na tych monitorach ? https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosnikowe-yamaha-ns1000-m-CID99-IDTSfhY.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 A tutaj facet ma różne ciekawe odrestaurowane kolumny. https://www.fryderykdanielczykstore.com/kategoria-produktu/audio/kolumny/ . Edytowano 19 kwietnia 2023 przez terracan1929 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Ponoć okazja https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/16/486653.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 W audio nic powyżej 10 000 zł nie jest okazją;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 18 minut temu, Kraft napisał: W audio nic powyżej 10 000 zł nie jest okazją;) Jarek to chyba dłuuugo pracował w Audiofast bo zna wszystkie ultra hi endy i wie , że to wszystko to ściema. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Nie pisze, że wszystko co drogie w audio to ściema, tylko że trudno to nazwać okazją. Ostatni tydzień spędziłem na słuchaniu kolumn w cenie sklepowej 2000 zł. I dobrze się bawiłem. Nie czułem szczególnej potrzeby podpinania czegoś droższego i lepszego. Mimo pewnych ewidentnych ograniczeń (bas), nawet za te niewielkie pieniądze (jak się dobrze poszuka) można posłuchać detalicznego, klarownego, namacalnego, przestrzennego i muzykalnego brzmienia. To jest dla mnie okazja. Za 10 000 zł nikt łaski nie robi. Zresztą coś chyba o tym wiesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 12 minut temu, Kraft napisał: Ostatni tydzień spędziłem na słuchaniu kolumn w cenie sklepowej 2000 zł. Jak napiszesz, że ostatni tydzień spędziłeś na słuchaniu topowych Sonus Faber, Dynaudio, PMC, ATC, Harbeth, Audiovector, Wilson Audio itd., itd. to Ci uwierzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 No dał mi ten tydzień do myślenia. O co chodzi w tej pogoni, jak na dobrze zrealizowanych płytach papcie potrafią spadać już za 2000 zł? Żeby nie ten kontrabas... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 A może Jarek ma rację , może Adam wyparłeś z głowy , że coś takiego może istnieć 🤷😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 6 minut temu, Dedal75 napisał: A może Jarek ma rację , może Adam wyparłeś z głowy , że coś takiego może istnieć 🤷😎 Ale Adam ze swoimi tanimi ATC jest właśnie żywym przykładem takiego myślenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Też Cię lubię Dedal i dziękuję, że ostatnio bardzo uważnie śledzisz moje wpisy na obu forach i je komentujesz. Wyczuwam Twoje dobre intencje... Kraft doskonale rozumie co miałem na myśli. A że o czymś pisać trzeba... Przed chwilą, Kraft napisał: Ale Adam ze swoimi tanimi ATC jest właśnie żywym przykładem takiego myślenia. Nie, Adam od lat nie ukrywa, że ma dewiacje na punkcie wzmacniaczy, oczywista oczywistość. I w wątku Seby o najlepszości ATC 7 wypisał ich ułomności, braki, kompromisy, zwał jak zwał - z którymi się pogodził. A co by było, gdyby posłuchał u siebie monitorów .... itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Śledzę 🤔 uważnie 🤔 dobre intencje 🤔 Najnormalniej się zastanawiam , czasami , przy kawie , bo mam inne ważniejsze rzeczy na codzien . Co tam jeszcze się u Ciebie wydarzy . Naprawdę dużo się nie dzieje by nie wpaść na Twój wpis . Tak że Adam powodzenia . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 13 minut temu, kaczadupa napisał: I w wątku Seby o najlepszości ATC 7 wypisał ich ułomności, braki, kompromisy, zwał jak zwał - z którymi się pogodził. A co by było, gdyby posłuchał u siebie monitorów .... itd. Ale dobrze się bawisz z ATC? Mam nadzieję, że tak. I o to mi właśnie chodziło. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 41 minut temu, kaczadupa napisał: Nie, Adam od lat nie ukrywa, że ma dewiacje na punkcie wzmacniaczy, oczywista oczywistość. Inny Adam, ten oto właśnie piszący, ma dewiacje i obsesję na kilku obszarach. Wokale żeńskie, soundstage, realizm i wgląd w nagranie oraz 53 minuty temu, Kraft napisał: Żeby nie ten kontrabas... Mam i ja swój „kontrabas” w domu. Prawie cały rok czekałem na to pudełko. Różne topologie, testy/odsłuchy, irytacja, że to nie to. Odsyłanie do konstruktora. Zmiana koncepcji, testy, odsłuchy i tak w kółko. Obsesja na punkcie - cena/potrzeby. Wyciąga z „dobrych” nagrań wszystko co mnie interesuje w brzmieniu. Od „dziś” stoję po stronie tych, którzy uważają, że źródło ma duży wpływ na brzmienie. Zaraz po „akustyce” i ZG. No i dobrze by mieć pod ręką te raczej „świetnie” realizacje. 1 godzinę temu, Kraft napisał: O co chodzi w tej pogoni, jak na dobrze zrealizowanych płytach papcie potrafią spadać już za 2000 zł? Dobre pytanie. Chodzę z nim i dzisiaj. Choć jest mi znacznie lepiej, gdy za troszkę więcej mam, aż tak dużo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Co to za pudełko ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ostatni tydzień spędziłem na słuchaniu kolumn w cenie sklepowej 2000 zł. I dobrze się bawiłem. Możesz napisać jakie to były kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Cześć @Dedal75 Przetwornik d/a z regulacją głośności co połówkę dB. Wszystkie możliwe wejścia, Bluetooth. Na „wyjściu” lampki NOS. Środek na bogato, mało audiofilskiego powietrza w obudowie. Komponenty ze starych, dobrych czasów😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 2 godziny temu, Kraft napisał: O co chodzi w tej pogoni, jak na dobrze zrealizowanych płytach papcie potrafią spadać już za 2000 zł? Żeby nie ten kontrabas... Nie chodzi tylko o kontrabas. Jeśli ktoś dokłada do droższego systemu, to widać te kapcie mu jednak wcześniej nie spadały. Każdy ma inne wymagania - podyktowane gustem i repertuarem muzycznym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 (edytowany) 42 minuty temu, Rafał S napisał: Nie chodzi tylko o kontrabas. Jeśli ktoś dokłada do droższego systemu, to widać te kapcie mu jednak wcześniej nie spadały. Każdy ma inne wymagania - podyktowane gustem i repertuarem muzycznym. Ale ja piszę wyłącznie o sobie. Goniłem, goniłem, a tu okazuje się, że tanie też gra. A wcześniej, też - po części - na podstawie własnych doświadczeń, byłem przekonany, że nie gra. A repertuaru przez lata szczególnie nie zmieniłem. Gust - trochę tak Edytowano 22 kwietnia 2023 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 31 minut temu, Kraft napisał: A wcześniej, też - po części - na podstawie własnych doświadczeń, byłem przekonany, że nie gra. Brak adaptacji kiedyś vs z adaptacją dzisiaj? Czy „haczyk” jest gdzie indziej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2023 Poprawa akustyki na pewno pomogła. Dwa - poukładanie sobie wielu spraw w głowie. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts