Arko55 Napisano 31 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2017 Dobry plan "szczwany lis" Słuchał ktoś pliki powyżej 44.1khz jakieś wnioski? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2017 Dla mnie pliki Hi-Res brzmią czasem zbyt delikatnie, jakby "ciszej". Trzeba się bardziej wsłuchiwać np. w wokale. Ale nie miałem wielu możliwości porównywania. Słucham albo takich, albo takich, a nie jednych po drugich. Może to być zresztą kwestia innego masteringu, a nie samego formatu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 września 2017 Udostępnij Napisano 1 września 2017 14 godzin temu, Arko55 napisał: Dobry plan "szczwany lis" Słuchał ktoś pliki powyżej 44.1khz jakieś wnioski? Teraz dsd jest w modzie. Nawet nie mów że nie słyszysz różnicy bo znowu będą testy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssskorpionixxx Napisano 1 września 2017 Udostępnij Napisano 1 września 2017 (edytowany) Despacito w DSD 256 ... to by było coś Na "Chomiku" czy jakoś tak można spotkać JAZZ 24/96 ... robi wrażenie, mocno robi wrażenie. Natomiast dla przykładu Pink Floyd brzmi faktycznie ciszej i delikatniej. Edytowano 1 września 2017 przez ssskorpionixxx Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2017 (edytowany) Startujemy z testem! Materiały już gotowe. Utwory są różnorodne i do tego zazwyczaj nie przekraczają 3 min., więc nie powinno być nudno. Niestety mają różną głośność, więc będzie trochę operowania pilotem. Przypuszczam, że metodami pozasłuchowymi da się ustalić, który plik jest który, ale umawiamy się, że nikt tak nie będzie robił. OK? Jak ślepy test, to ślepy test. Jak ktoś złamie słowo, to będzie się smażył na rozgrzanych triodach. Życzę kolegom powodzenia. Sam nie wiem czego się spodziewać. Da się rozpoznać, czy nie? Zobaczymy. PS Utwory wysyłam na PW tym którzy się zgłosili. Edytowano 1 września 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 1 września 2017 Udostępnij Napisano 1 września 2017 Weekend u mnie będzie trudny do warunków odsłuchowych więc stwierdziłem, że pierwsze wrażenie jest najlepsze ;-) Ze 3,4 kawałki są na prawdę trudne do rozróżnienia. Jakby coś czekam na wyniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskun Napisano 3 września 2017 Udostępnij Napisano 3 września 2017 Kraft czy wyniki mamy tutaj na forum wklejać np. Elaktro A - lepsza Elektro B - gorsza ... czy inna forma przedstawienia swoich wyników ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 września 2017 Udostępnij Napisano 3 września 2017 Ja juz po. Przyznaję, ze nie było latwo. Jeszcze wczoraj wieczorem goscie się zwalili i nie rozgrzałem sprzetu. Ale wyniki są. Chcesz wyniki na prv? I ze swojej strony dziękuję Kraft za zaangażowanie i swoj czas jaki poświęciłeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 września 2017 Wysyłajcie mi wyniki na PW. Podajcie tegże na jakim sprzęcie odsłuchiwaliście próbki. Jak wszystkie wyniki spłyną, to postaram się wysnuć z tego jakieś wnioski. 100 prób, to już jest materiał do analizy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2017 (edytowany) Spłynęły już do mnie typowania od połowy uczestników testu. Mam pytanie, czy chcecie żebym w podsumowaniu podał wyniki imiennie, czy wolicie anonimowo? I jeszcze jedno. Co mam zrobić o odpowiedziami "nie wiem"? Zaliczyć to jako błędne rozpoznanie, czy pominąć taką odpowiedź w obliczeniach? Edytowano 4 września 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Anonimowo. Unikniemy wielu nieprzyjemnosci. Na prv mozesz podac wyniki danego uczestnika. Ja napisałem jedno nie wiem w Piano. Jeden instrument i miałem wrazenie, ze mp3 sobie z nim radzi. Strzelalbym, a chyba nie o to chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2017 (edytowany) W takim razie przygotuję tabelkę zbiorczą z prawidłowymi odpowiedziami zestawionymi z wszystkimi odpowiedziami, które padły, ale bez podawania nicków uczestników (uczestnik 1, uczestnik 2 itd.) Każdy wie, jak odpowiadał, więc na PW nie ma sensu pisać. Edytowano 4 września 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 (edytowany) Nie wiem = brak poprawnej odpowiedzi = 0 pkt - tak jest na każdym egzaminie Proponuję wyznaczyć ostateczną datę i godzinę na rozwiązanie testu! Ja dziś posłucham Edytowano 4 września 2017 przez sturek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2017 Uwaga! Ostateczna data wysłania mi wyników testu to środa, 06.09.2017 r., godz. 23.55 (UTC+2). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Ja postaram się dziś posłuchać i podesłać swoje wyniki. P.S. @Kraft, masz diabelską liczbę postów na koncie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2017 Wydało się dlaczego "jątrzę" i "prowokuję" starając się sprowadzać niewinnych audofili z nieba na ziemię;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Nie uda Ci się. Zacz każdy audiofil wie, że z raz obranej ścieżki nic nie zawróci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 (edytowany) Jestem po odsłuchu. Nie było łatwo, bo nie mogło być. Różnice na pograniczu percepcji (przynajmniej tak mi się wydaje) i gdyby nie eksperymenty z ustawieniem kolumn i świadomość, że są to rożne materiały (mam nadzieję , raczej nie do wychwycenia. Szczególnie piano i klasyka dały mi mocno w kość. Jako, ze mój obecny sprzęt nie kwalifikuje się do "Ligii mistrzów" zaryzykuje i opublikuje moje typy. Wiele nie ryzykuję, bo albo okaże się że mam "złote uszy", albo za słaby sprzęt by usłyszeć różnice. Według mnie lepiej grają: Odsłuch na: Denon Ceol N9 + Q Acoustics QA3050 + Melodika MDC2150 oraz Denon Ceol N9 + Pylon Audio Opal 20 + Chord Clearway (na tym zestawie trochę łatwiej wyczuć różnicę) A teraz rzucam wyzwanie, kto jeszcze zaryzykuje swoja reputację i opublikuje swoje typy przez wielkim finałem? PS. Pomysł na taki test, jeszcze na forum, iście szatański Edytowano 4 września 2017 przez sturek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Miało nie być podawania wyników proszę o edycję postu wyniki możemy podać publiczne po ostatecznym terminie wyznaczonym przez @Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Eeeeno bez sensu. Sturek nie psuj zabawy. I jeszcze jedno. Kto będzie chciał podac wyniki to sobie poda. Przypominam, ze celem niniejszej zabawy jest obalenie twierdzenia, że pliki flac są nierozpoznawalne, nie różnią się jakością od 320mp3. Czyli wynik będzie próbą statystyczną 10 słuchaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Ok. ok. już ukryłem, aczkolwiek nie rozumiem źródła problemu, przecież chyba nikt nie traktuje mojego zestawu jako referencyjnego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Sturek, a moze masz sluch absolutny i nie potrzebny Ci hiendowy zestaw. I wcale Twoj zestaw nie jest taki najgorszy. Pozatym ludzie będą się sugerowali. Ja jeszcze usiądę do tego Piano i moze cos dziś wychwycę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Przenoszę wątek do odpowiedniego działu - i ponownie proszę (bo to nie jest pierwszy taki przypadek), by tematy tego typu pisać we właściwych działach i nie "wciskać" wszystkiego w dział STEREO (mimo iż jest on najpopularniejszy). Dział AUDIOFILE DYSKUTUJĄ (nie było go w poprzedniej wersji Forum AUDIO) powstał specjalnie w tym celu! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2017 Czas zadać fundamentalne pytanie. Jaki musi być procent prawidłowych wskazań, żebyśmy stwierdzili, że istnieje słyszalna różnica między plikami FLAC i MP3 (320)? Czy uznamy, że to nie może być przypadek jeśli trafienia będą wynosiły 60%? Czy może musimy osiągnąć 70%? Czy dopiero 80% upewni nas, że słychać różnice? Jak uważacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 70%. Bo 60% mozna by uznać za błąd statystyczny, a 70% to już naprawde musielibyśmy mieć szczęście, zeby tak trafić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts