Kubakk Napisano 13 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2022 16 godzin temu, gienas napisał: Zauważ że biorą leżaki magazynowe czy inne starocie, dorabiają do złomów ideologię i sprzedają Czytałem ten artykuł i tam wpadło mi w oko to wykorzystanie staroci... Wykorzystują prosty schemat wiedząc ,że hobbyści audio zawsze chcą coś "ulepszyć" także stwarza się okazję na wydanie $$$ , a że często bezsensownie to już inna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 13 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2022 2 minuty temu, Kubakk napisał: hobbyści audio zawsze chcą coś "ulepszyć" także stwarza się okazję na wydanie $$$ , a że często bezsensownie to już inna sprawa. ważne że na biedaków nie trafia a ci którzy są już przekonani że "piniondz gra", spokojnie dadzą radę z kolejnym "ulepszeniem" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2022 Czy ktoś mi uzasadni cenę ? https://audiotop.pl/pl/p/Przewod-uziemiajacy-Nordost-QRT-QLINE-Ground-Wire-2m/9258# Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2022 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Czy ktoś mi uzasadni cenę ? Proszę bardzo. Technologia Micro Mono-Filament. Dziękuję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2022 11 minut temu, Adi777 napisał: Proszę bardzo. Technologia Micro Mono-Filament. Aaaa , nie doczytałem , no tak , to zmienia postać rzeczy. Teraz to oczywiste. Dzięki za zwrócenie uwagi na fundamentalny aspekt tego arcydzieła myśli technicznej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 23 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2022 24 minuty temu, tomek4446 napisał: Aaaa , nie doczytałem , no tak , to zmienia postać rzeczy. Teraz to oczywiste. Dzięki za zwrócenie uwagi na fundamentalny aspekt tego arcydzieła myśli technicznej. Nie ma za co, polecam się na przyszłość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 (edytowany) Słyszeliście o takim eksperymencie społecznym. Joshua Bell, jeden z najwybitniejszych skrzypków świata, dał incognito 45-minutowy koncert w waszyngtońskim metrze. Zagrał na swoich wartych 3,5 miliona skrzypcach sześć wymagających wirtuozerii utworów Bacha. W tym czasie minęło go 1 100 pasażerów. 6 się zatrzymało. Nie było braw (choć 20 osób dało mu drobne). Co w tym ciekawego? To, że dwa dni wcześniej wszystkie bilety na koncert Bella zostały wyprzedane. Średnia cena biletu wynosiła 100 dolarów. Pieniądze grają;) https://wizjalokalna.wordpress.com/2012/10/09/geniusz-w-metrze/ Edytowano 1 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 24 minuty temu, Kraft napisał: Słyszeliście o takim eksperymencie społecznym. Joshua Bell, jeden z najwybitniejszych skrzypków świata, dał incognito 45-minutowy koncert w waszyngtońskim metrze. Zagrał na swoich wartych 3,5 miliona skrzypcach sześć wymagających wirtuozerii utworów Bacha. W tym czasie minęło go 1 100 pasażerów. 6 się zatrzymało. Nie było braw (choć 20 osób dało mu drobne). Co w tym ciekawego? To, że dwa dni wcześniej wszystkie bilety na koncert Bella zostały wyprzedane. Średnia cena biletu wynosiła 100 dolarów. Pieniądze grają;) https://wizjalokalna.wordpress.com/2012/10/09/geniusz-w-metrze/ Powód jest oczywisty. Ci, którzy płacą za bilety na Bella, nie jeżdżą metrem. ety nie jeżdżą metrem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 24 minuty temu, Kraft napisał: Słyszeliście o takim eksperymencie społecznym. Joshua Bell, jeden z najwybitniejszych skrzypków świata, dał incognito 45-minutowy koncert w waszyngtońskim metrze. Zagrał na swoich wartych 3,5 miliona skrzypcach sześć wymagających wirtuozerii utworów Bacha. W tym czasie minęło go 1 100 pasażerów. 6 się zatrzymało. Nie było braw (choć 20 osób dało mu drobne). Co w tym ciekawego? To, że dwa dni wcześniej wszystkie bilety na koncert Bella zostały wyprzedane. Średnia cena biletu wynosiła 100 dolarów. Pieniądze grają;) https://wizjalokalna.wordpress.com/2012/10/09/geniusz-w-metrze/ Powód jest oczywisty. Ci, którzy płacą za bilety na Bella, nie jeżdżą metrem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 (edytowany) Świetnie, że to przypominasz bo to dobra lekcja jak wartościujemy i oceniamy jedynie patrząc na metkę. A potem wydaje nam się, że słyszymy. No bo drogie to jak ma nie być słychać. Joshua Bell: A tu nieco bardziej komercyjne U2: Z nieco innym finałem… Edytowano 1 lutego 2022 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 (edytowany) Występ Bella można traktować jako swoisty ślepy test. Jak nie wiemy, kto/co gra, to pojawia się kłopot z oceną tego, co słyszymy. W filharmonii wszyscy pewnie piali z zachwytu (szczerze lub udając, by nie wyjść na wieśniaków). Edytowano 1 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 (edytowany) A ja się nie zgadzam w żadnym razie. Jakie to niby porównanie - grajek rano na stacji metra oraz koncert w filharmonii. To nie amerykańska komedia romantyczna, w której przechodnie nagle stają oszołomieni, tworzy się tłum i wiwatuje. Edytowano 1 lutego 2022 przez Asia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Takich „eksperymentów” jest więcej, a z tych moich ulubionych to np. te Dave’a Stewart’a (Eurythmix), który często się tak bawi: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 3 minuty temu, Asia napisał: To nie amerykańska komedia romantyczna, w której przechodnie nagle stają oszołomieni, tworzy się tłum i wiwatuje. To wyobraź sobie, że przed grajkiem byłby ustawiona ekipa z kamerami i kręciła teledysk gwiazdy. Ludziska zatrzymali by się (szczególnie w Ameryce)? Byłby na koniec oklaski, wiwaty, autografy i pamiątkowe zdjęcia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Ale dobierasz przykłady. Sądzisz, że ludzie którzy spieszą się rano do roboty, muszą zawieźć dzieci do przedszkoli i szkół to właściwa grupa testowa? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 (edytowany) No tak tylko nie zawsze muzyka odbierana jest na plus od tak z doskoku - za dużo ma się na głowie tych dobrych i tych złych rzeczy. Sama akustyka i otoczka też jest ważna a nawet to że się na koncert do filharmonii ubierzesz, nastawisz psychicznie. To samo wino wypite z gwinta a z eleganckiego kieliszka też będzie inaczej odbierane. Osobiście mało bywałem na koncertach, w filharmoniach ale w grudniu byłem na jednym z koncertów świątecznych w Netto Arena Szczecin. No powiem że byłem pod ogromnym wrażeniem jak fajnie to wyszło ach ten piękny wokal, tonacja wokalistyk. Przy okazji uświadomiłem sobie że w muzyce najważniejszy jest przekaż wokalu, średnie pasmo - to tam są emocje, przekaz etc. Także nie ma szans jak masz w swoim zestawie audio to pasmo na kiepskim poziomie to taki zestaw to dyskwalifikacja mimo iż na przykład jest dobry bas. Stąd chyba też moje umiłowania do lampy, przetworników papierowych/vintage, horn etc bo tutaj jest duże prawdopodobieństwo wzorowej średnicy. Edytowano 1 lutego 2022 przez elektron6 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 1 minutę temu, elektron6 napisał: Sama akustyka i otoczka też jest ważna No właśnie. Kolega Kraft jako pierwszy uciekłby z takiego koncertu. Albo zabrałby się za adaptację metra. Trochę by poszło na te ustroje akustyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 @elektron6, tak właśnie też to widzę. Z tymże do przedkładania średnicy nad inne pasma trzeba chyba dojrzeć. Ja jestem w połowie drogi… ale już zauważyłem u siebie jakiś czas temu, że staje się dla mnie coraz bardziej istotna. Lecz nieuchronnie krocząc tak ku niej, prędzej bym chyba zrezygnował z mocnego basu niż „strzelistej” góry;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Ostatnio po 3-4tygodniach odpaliłem lampę , parę kawałków typowo pod wokal i było przyjemnie. Ana Brun - big in japan itp. kawałeczki brzmią mega kameralnie na set 300b Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Generalnie całe pasmo powinno być ok ale mógłbym pogodzić się z jakimś tam "ale" co do basu ale średnica, wokal musi być pierwsze klasy. I to jest chyba największe wyzwanie dla obecnych konstrukcji kolumn. Bas jako tako da się zestroić - tu i tam podciągnie się nas reflex i jakość to gra ale jak kolumna ma słaby przetwornik średniotonowy to nic z tego nie będzie...a niestety co raz więcej takich konstrukcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 lutego 2022 Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 Ale Michał, mówimy tu o stacji metra gdzie każdy gdzieś pędzi, a nie o deptaku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2022 (edytowany) @Asia, filmik z U2 jest kręcony na stacji. Jak się wydało, że to oni, zaraz się zgromadził tłumek. Wcześniej były puchy. Edytowano 1 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 Kurcze... no zaskoczyła mnie taka instalacja https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 7 lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 lutego 2022 Dnia 23.01.2022 o 20:26, tomek4446 napisał: Czy ktoś mi uzasadni cenę ? https://audiotop.pl/pl/p/Przewod-uziemiajacy-Nordost-QRT-QLINE-Ground-Wire-2m/9258# Moja granica wiary w akcesoria sprzętu audio też się gdzieś kończy. Żeby nie było - słyszę kable. 😛 Ale najbardziej wierzę, że brzmienie poprawi wymiana wzmocnienia/źródła/głośników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 A jak uważacie? Jaki wpływ jest recenzentów na nasz rynek audio? W mojej ocenie niestety bardzo duży, prawie zawsze wypaczony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts