Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 godzin temu, Kraft napisał:

W najnowszym numerze Audio-Video (01.2022) natrafiłem na tak kuriozalny fragment, że nie mogę o nim nie wspomnieć. Redaktor Lacki w recenzji wzmacniacza Rotel A11 Tribute pisze tak:

Beznazwy-1.thumb.png.90dca119cc71fe5820cbfaa0ce179259.png

Tak. Zmiana kolumn to zupełnie "inna sprawa". Nie dziwi, że zaskoczyło recenzenta, iż na różnych kolumnach dwa wzmacniacze "zabrzmiały' inaczej. Cholibcia... a może to jednak tylko niewygrzanie?

To się nazywa subiekcja.

A obiekcje to ja mam takie:

kable które grają jasno, rozumiem je jako kable dodające wyższych częstotliwości. Tu kłania się fizyka - po co transformatory zmieniające częstotliwość skoro mamy takie kable?

Lepiej: spinając takie "jasne kable" do "kabli ciemnych"  mamy perpetuum mobile według fizyki.

Nobla proszę na maila ;)

Napisano
24 minuty temu, Kraft napisał:

Czy Was ten audiofilski smog informacyjny naprawdę nie gryzie w oczy? Mnie bardzo, więc staram się choć trochę oczyścić zastane środowisko. Słyszeliście o ekologii informacji? Traktujcie mnie jak aktywistę działającego na rzecz dobra Waszego i Waszych dzieci. Nie chcecie im chyba zostawić świata uwalanego śmieciowymi informacjami? Chcecie? 

PS nie musicie dziękować;) 

Kraft, wszystko w porządku? 🧐

Napisano
51 minut temu, misiek x napisał:

Juz kiedyś napisałem  ..... uparty jak .....🤔

Osioł Dzik.

Ja się nie we wszystkim z Kraftem zgadzam, ale to prawda, że ten... „smog informacyjny” (😄) nikomu nie służy. Mówię o konsumentach, rzecz jasna, bo że niektórzy inkasują z tego tytułu, to nie mam wątpliwości.

Napisano
18 godzin temu, Kraft napisał:

Czy Was ten audiofilski smog informacyjny naprawdę nie gryzie w oczy? Mnie bardzo, więc staram się choć trochę oczyścić zastane środowisko. Słyszeliście o ekologii informacji? Traktujcie mnie jak aktywistę działającego na rzecz dobra Waszego i Waszych dzieci. Nie chcecie im chyba zostawić świata uwalanego śmieciowymi informacjami? Chcecie? 

Jesteś pewny w 100% tego co piszesz tzn. troski o przyszłe pokolenia?

Możesz powiedzieć ile masz na stanie kolumn ( par ), wzmacniaczy, amplitunerów, źródeł ( sztuk ) szczerze? 

Napisano (edytowany)
18 godzin temu, Dzik napisał:

Wolę słuchać, a nie czytać słupki czy wykresy Amira. 

Tylko ja wcale nie śledzę "słupków" Amira.  Właściwie to wiem tyle, co inni napiszą o nich na naszym forum (czyli coś tam wiem, bo Amir przewija się u nas ostatnio często).

Rafał, nic nie powiem bez adwokata, bo zaraz mnie oskarżysz o "produkowanie" elektrośmieci. Mam tyle, ile potrzebuję. A co mam za dużo, to zobowiązuję się niedługo sprzedać. Słowo.

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)
28 minut temu, Kraft napisał:

Rafał, nic nie powiem bez adwokata, bo zaraz mnie oskarżysz o "produkowanie" elektrośmieci. Mam tyle, ile potrzebuję. A co mam za dużo, to zobowiązuję się niedługo sprzedać. Słowo.

Trzymam za słowo i żeby było jasne, dla mnie możesz mieć, ile chcesz. Ja mam tylko jeden zestaw aktualnie i mi wystarcza, a reszta sprzedana, na chodzie oczywiście.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
6 minut temu, Dzik napisał:

Można kupić używany sprzęt dobrej klasy, ale można też się naciąć i kupić klamota.

A można się bujać z trzyletnim kombajnem Sony za trzy kafle , którego nikt nie chce naprawić , łącznie z serwisem Sony :) O czteroletnim Pioneerze nie wspomnę :) 

Napisano (edytowany)

Odnosząc się do wątku głównego, to jest krytyki współczesnego rynku audio, to jak wielokrotnie pisałem - nie ma czegoś takiego jak obiektywna recenzja, włączając w to  rzekomo niezależnych recenzentów typu Pan Sz. F.

Nagrody roku można nazwać sponsorowanymi nagrodami, nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistą klasą brzmienia, choć czasami zdarzają się wyjątki.

Czy jest więc jakieś odniesienie, które pozwoli przed zakupem zainteresować się danym sprzętem? Otóż jest, a jest nim historia sprzedaży danego urządzenia na np. Hi-fi shark.  Dlaczego - to chyba jasne.

Katowicki Audiostyl oferuje sprzęt z drugiej ręki. Zwracam uwagę na ich archiwum sprzedaży tego rodzaj sprzętu. To ciekawa lektura, jaki sprzęt najczęściej jest pozbywany przez ludzi. Niektórzy mogą być zaskoczeni. No cóż - tutaj już dystrybutor nie płaci, a rzeczywistość bywa brutalna i szybko, wszystko weryfikuje.

Edytowano przez Melo-man
Napisano
Przed chwilą, misiek x napisał:

Jeżeli sprzeda sie 1000szt. to w jakims okresie bedzie do kupienia 100 uzywek , jezeli sprzeda sie 10 szt. to moze trafi się jedna uzywka. Tak w duzym uproszczeniu. Rachunek prawdopodobieństwa.

Oczywiście, jak i poziom cenowy danego sprzętu. Nie twierdzę, że moja teza jest absolutna i zawsze wiarygodna, ale wolę to, niż opłacane recenzje.

Napisano
1 godzinę temu, misiek x napisał:

Jeżeli sprzeda sie 1000szt. to w jakims okresie bedzie do kupienia 100 uzywek , jezeli sprzeda sie 10 szt. to moze trafi się jedna uzywka. Tak w duzym uproszczeniu. Rachunek prawdopodobieństwa.

Jak szukałem DACa, to widziałem ofertę ADI-2 RME z opisem, że "za trudne do obsługi dla żony".