Kubakk Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Heh ,ale czaicie ,że ktoś zrobił sobie kabel z elementów ogólnie dostępnych ? Np. wziął neotecha z jakimiś wtykami , owinął czymś i cena 9500 za metr Mój różowy neotech za 200zł też jest perfekt , przemalować , dać grubszą osłonę cena x20 i szukać naiwnych A ten pierwszy za pudełko + kabel ~40tysi ? Za taką kasę można złożyć fajny system Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 20 minut temu, Kraft napisał: Metodą prób i błędów zrobił w końcu kabel, który brzmiał tak dobrze, że mu spadły buty (konstruktorowi, nie kablowi). Dobrze, że wspomniałeś to w nawiasie, bo niektórzy szyją kablom bawełniane ubranka, więc nigdy nie wiadomo... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 (edytowany) 4 minuty temu, Kubakk napisał: Heh ,ale czaicie ,że ktoś zrobił sobie kabel z elementów ogólnie dostępnych ? Np. wziął neotecha z jakimiś wtykami , owinął czymś i cena 9500 za metr Mój różowy neotech za 200zł też jest perfekt , przemalować , dać grubszą osłonę cena x20 i szukać naiwnych A ten pierwszy za pudełko + kabel ~40tysi ? Za taką kasę można złożyć fajny system EDYCJA: Chcialem cos napisać ale przypomniało mi sie ze mnie ignorujesz! Edytowano 8 kwietnia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 14 minut temu, Dzik napisał: Dobrze, że wspomniałeś to w nawiasie, bo niektórzy szyją kablom bawełniane ubranka, więc nigdy nie wiadomo... Na następne kable uszyję sobie ze skóry dzika Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Popatrzcie że jak zeszło na tematy ezoteryczne to wszyscy zgodni 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 9 minut temu, MariuszZ napisał: Na następne kable uszyję sobie ze skóry dzika O wiele lepszy jest... ... Magiczny prosiak MKIII. Poszerza scenę i przegania zakłócenia. Bas też się uspokoił i stał się jakby lepiej kontrolowany. Ja słyszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 7 minut temu, Dzik napisał: Poszerza scenę i przegania zakłócenia. Bas też się uspokoił i stał się jakby lepiej kontrolowany. Ja słyszę. Pokaż pomiary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 20 minut temu, marcinmarcin napisał: Popatrzcie że jak zeszło na tematy ezoteryczne to wszyscy zgodni 👍 Ciekawe bardzo to jest Przed chwilą, MariuszZ napisał: Pokaż pomiary Nietrzeba - wygrał w slepym tescie 🤣🤣🤣🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Nietrzeba - wygrał w slepym tescie 🤣🤣🤣🤣 Mam taką świnkę nieużywaną. Nie chcesz odkupić? Oddam za tysiaka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Wszyscy zgodni i w dodatku w temacie kabla, niebywałe 😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Poza tym dziękuję, że mogłem Kodę przećwiczyć, dla mnie to było ciekawe doświadczenie. Doszedłeś już do siebie A tak serio to jest to kabelek trochę kłopotliwy ,ale go lubię . Pod cokolwiek audio bym go podłączył to zaraz wygląda o trzy klasy wyżej, niż jest w rzeczywistości. Niestety nie nadaje się do do małych wzmacniaczy kl. D bo ściąga je z szafeczki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Odczuwam już zakłócenia Mocy. Powoli, niepozornie, póki co sympatycznie, ale się zaczyna... Tak, kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 53 minuty temu, tomek4446 napisał: Pod cokolwiek audio bym go podłączył to zaraz wygląda o trzy klasy wyżej, niż jest w rzeczywistości. I gra jak wygląda, a że w meczu, gdzie ja byłem sędzią ograł go chudy ciul w plasticzanych sandałach? Cóż, mam nadzieję, że jeszcze jesteśmy kolegami 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 7 minut temu, MariuszZ napisał: I gra jak wygląda, a że w meczu, gdzie ja byłem sędzią ograł go chudy ciul w plasticzanych sandałach? Cóż, mam nadzieję, że jeszcze jesteśmy kolegami Jeszcze siedem minut temu byliśmy No dobra , może faktycznie to nie wielkość się liczy tylko technika i dlatego ten chudy ciul ...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) https://pl.m.wiktionary.org/wiki/ciul Edytowano 9 kwietnia 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 (edytowany) 17 godzin temu, tomek4446 napisał: @MobyDick nawet nie chce wiedzieć ile w takim razie ten kosztuje , i jakiej mocy wzmacniacz jest na końcu Swoją drogą ciekawa budowa , może da się zastosować. Ten kabel zapewne jest bardzo drogi. Tyle że nie dlatego ze taki gruby, tylko długi. Rozliczając na metry pewnie okazał by się tani jak barszcz przy judofilskich mikrusach średnicy 5 cm . Pod kable podstawia się specjalne podstawki, a pod nie można podłożyć magiczne podkładki z materiałów o magicznych właściwościach. W końcu i w buty można by je wyposażyć. Edytowano 9 kwietnia 2021 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 maja 2021 (edytowany) Zgłaszam swój typ w plebiscycie na "Najbardziej kontrowersyjne kolumny świata". Wskazuję na Spendory z serii A. Ostatnio model A2 dostał wyróżnienie magazynu Hi-Fi i Muzyka za rok 2021. W uzasadnieniu czytamy: "Czy to oznacza, że Spendory są efekciarskie? Nic podobnego, ponieważ najbardziej ujmujące jest w nich piękno barw instrumentów akustycznych. No i rock z lat 70. XX wieku. Tego się słucha ze łzami w oczach." Wow! Już bym zamawiał, ale niestety zostało mi w pamięci, co napisał wcześniej recenzent innego pisma audio, mianowicie redaktor Kulpa z Audio-Video. A napisał tak (a właściwie wymsknęło mu się przy okazji testu innego modelu): "Jakiś czas temu miałem i u siebie któryś z modeli z serii A. Uznałem, że w Spendorze czas chyba się zatrzymał. Nie były to głośniki, o których miałem ochotę pisać." No moment. Nie miał ochoty napisać, że wyciskają łzy z oczu?. Why? Może nie chciał wyjść na mięczaka. Ale na tym nie koniec kontrowersji. Spendory A4 stawia za wzór małej podłogówki magazyn What Hi-Fi. Wspominają o nich w co drugim teście konkurencyjnych konstrukcji. Ale jak zachęcony tymi zachwytami chciałem je odsłuchać w pewnym sklepie, to sprzedawca powiedział, że nie mają na stanie, że kiedyś mieli, ale klienci po posłuchaniu je sobie odpuszczali, więc już nie zamawiają egzemplarzy pokazowych. Pech, że strasznie mi się te kolumny podobają wizualnie. Marka też zacna. Otwarte pozostaje pytanie, jak do diaska one grają??? Dlaczego są na ten temat tak skrajne opinie? Edytowano 7 maja 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 maja 2021 Udostępnij Napisano 7 maja 2021 9 minut temu, Kraft napisał: Why? Może nie chciał wyjść na mięczaka. Chyba miękiszona się pisze dzisiaj 😉 Jarek! Bierz na warsztat i oceń. Wtedy poczytamy i podyskutujemy 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 7 maja 2021 Udostępnij Napisano 7 maja 2021 29 minut temu, Kraft napisał: ale klienci po posłuchaniu je sobie odpuszczali, więc już nie zamawiają egzemplarzy pokazowych. Bo Spendor'y nie grają pokazowo. Wysokie się nie skrzą, bas nie dudni... za....ste kolumny Niestety ciężko kupić je w rozsądnej cenie... ciekawe dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 (edytowany) Ostatnio zainteresowałem się dobrej klasy monitorami. Test paru zacnych modeli ukazał się w najnowszym Hi-Fi Choice (No. 476). No to przeczytałem. Różnorodne, drogie i (w większości) zaawansowane technicznie paczki. Linie transmisyjne, koaksjale, tuby, systemy antywibracyjne, egzotyczne materiały, profilowane obudowy, komputerowo projektowane zawieszenia itd. Kto wygrał porównanie?* Do bólu tradycyjny Spendor Classic 3/1. Prosta skrzynka ze szkodliwym akustycznie rantem na przedniej ściance. O co chodzi? Jest jakikolwiek postęp a audio, czy to tylko marketing? * wiem, że to tylko gazetowy test, ale podobnych dziwów doświadczam też na własne uszy. Edytowano 17 maja 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 (edytowany) Nie wiedziałem gdzie to wkleić, HiFi Year Book - zna ktoś? W latach 1956 - 1980 w UK były wydawane książki/roczniki pod takim tytułem. Reduktor wrzucił na swój kanał YT. Ciekawe te książki muszą być, chętnie bym poczytał, ponoć każdy rocznik ponad 400 stron. Aż sprawdziłem na eBay >>> https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313&_nkw=hifi+yearbook&_sacat=0 Edytowano 22 maja 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 maja 2021 Udostępnij Napisano 22 maja 2021 Dzięki. Właśnie też znalazłem wzmiankę o tym na forum hifiwihwam i poprosiłem już tego człowieka o dostęp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 maja 2021 Udostępnij Napisano 23 maja 2021 Dnia 17.05.2021 o 21:37, Kraft napisał: Ostatnio zainteresowałem się dobrej klasy monitorami. Test paru zacnych modeli ukazał się w najnowszym Hi-Fi Choice (No. 476). No to przeczytałem. Różnorodne, drogie i (w większości) zaawansowane technicznie paczki. Linie transmisyjne, koaksjale, tuby, systemy antywibracyjne, egzotyczne materiały, profilowane obudowy, komputerowo projektowane zawieszenia itd. Kto wygrał porównanie?* Do bólu tradycyjny Spendor Classic 3/1. Prosta skrzynka ze szkodliwym akustycznie rantem na przedniej ściance. O co chodzi? Jest jakikolwiek postęp a audio, czy to tylko marketing? * wiem, że to tylko gazetowy test, ale podobnych dziwów doświadczam też na własne uszy. No i co teraz powiesz Kraft? Byłeś takim wielkim zwolennikiem technologii. Imponowało Ci 300 nowych elementów w kefach, nie wierzyłes w strojenie ( na ucho) itd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 maja 2021 Udostępnij Napisano 23 maja 2021 Nie tylko w audio tak jest że technologia nie zawsze idzie w parze z jakością, trwałością czy pięknem. Niektórzy to wiedzą inni czasu potrzebują by dojść do faktu, że lepiej kupić starsze sprawdzone kolumny, CD, wzmacniacz niż błyszczący naszpikowany technologią nowiutki badziew ze sklepu. Trzeba tylko czasem posłuchać bardziej doświadczonych, osłuchanych, a nie jak kilku byłych czy obecnych forumowiczów wierzyć w tabeleczki i wykresy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2021 Dla jasności. Kolumny Spendora nie zaliczają się raczej do kategorii "strojonych na ucho". To owoc jednego z najdroższych i najszerzej zakrojonych programów badawczo-rozwojowych w dziejach projektowania kolumn głośnikowych. Technologia, tabelki i wykresy, tylko stare - sprzed pół wieku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts