gienas Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 11 godzin temu, Kraft napisał: W najnowszym numerze Audio-Video (01.2022) natrafiłem na tak kuriozalny fragment, że nie mogę o nim nie wspomnieć. Redaktor Lacki w recenzji wzmacniacza Rotel A11 Tribute pisze tak: Tak. Zmiana kolumn to zupełnie "inna sprawa". Nie dziwi, że zaskoczyło recenzenta, iż na różnych kolumnach dwa wzmacniacze "zabrzmiały' inaczej. Cholibcia... a może to jednak tylko niewygrzanie? To się nazywa subiekcja. A obiekcje to ja mam takie: kable które grają jasno, rozumiem je jako kable dodające wyższych częstotliwości. Tu kłania się fizyka - po co transformatory zmieniające częstotliwość skoro mamy takie kable? Lepiej: spinając takie "jasne kable" do "kabli ciemnych" mamy perpetuum mobile według fizyki. Nobla proszę na maila Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 24 minuty temu, Kraft napisał: Czy Was ten audiofilski smog informacyjny naprawdę nie gryzie w oczy? Mnie bardzo, więc staram się choć trochę oczyścić zastane środowisko. Słyszeliście o ekologii informacji? Traktujcie mnie jak aktywistę działającego na rzecz dobra Waszego i Waszych dzieci. Nie chcecie im chyba zostawić świata uwalanego śmieciowymi informacjami? Chcecie? PS nie musicie dziękować;) Kraft, wszystko w porządku? 🧐 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 Przecież napisałem, że od tego, co czytam mam podrażnione oczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 51 minut temu, misiek x napisał: Juz kiedyś napisałem ..... uparty jak .....🤔 Osioł Dzik. Ja się nie we wszystkim z Kraftem zgadzam, ale to prawda, że ten... „smog informacyjny” (😄) nikomu nie służy. Mówię o konsumentach, rzecz jasna, bo że niektórzy inkasują z tego tytułu, to nie mam wątpliwości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 (edytowany) Smog informacyjny służy branży. Łatwiej z zaskoczenia dać klientowi pałą po łbie i jeszcze pozostać bezkarnym;) Edytowano 25 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 @Kraft, ja nie mam misji nawracania nikogo na swoje racje. Wolę słuchać, a nie czytać słupki czy wykresy Amira. Jak nie słyszysz, to spoko, ale czemu wmuszasz swoje racje w każdym temacie? 😄 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 (edytowany) Nie słyszałeś o obowiązku informacyjnym? Jedynie wypełniam przepisy. Edytowano 25 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 In Vino Veritas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 Aa... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 25 lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 lutego 2022 Kto w piątkowy wieczór, z muzyką w tle, nie nadużywa aby choć na chwilę zapomnieć o mijającym tygodniu - ten w moich oczach jest bardzo dziwny…;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 18 godzin temu, Kraft napisał: Czy Was ten audiofilski smog informacyjny naprawdę nie gryzie w oczy? Mnie bardzo, więc staram się choć trochę oczyścić zastane środowisko. Słyszeliście o ekologii informacji? Traktujcie mnie jak aktywistę działającego na rzecz dobra Waszego i Waszych dzieci. Nie chcecie im chyba zostawić świata uwalanego śmieciowymi informacjami? Chcecie? Jesteś pewny w 100% tego co piszesz tzn. troski o przyszłe pokolenia? Możesz powiedzieć ile masz na stanie kolumn ( par ), wzmacniaczy, amplitunerów, źródeł ( sztuk ) szczerze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 (edytowany) 18 godzin temu, Dzik napisał: Wolę słuchać, a nie czytać słupki czy wykresy Amira. Tylko ja wcale nie śledzę "słupków" Amira. Właściwie to wiem tyle, co inni napiszą o nich na naszym forum (czyli coś tam wiem, bo Amir przewija się u nas ostatnio często). Rafał, nic nie powiem bez adwokata, bo zaraz mnie oskarżysz o "produkowanie" elektrośmieci. Mam tyle, ile potrzebuję. A co mam za dużo, to zobowiązuję się niedługo sprzedać. Słowo. Edytowano 26 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 Czyżbyście nie załapali, że ten post o słupkach i wmuszaniu swoich racji był parodią? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 Czyli niesłusznie załapałeś lajki. Oddawaj. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 (edytowany) 28 minut temu, Kraft napisał: Rafał, nic nie powiem bez adwokata, bo zaraz mnie oskarżysz o "produkowanie" elektrośmieci. Mam tyle, ile potrzebuję. A co mam za dużo, to zobowiązuję się niedługo sprzedać. Słowo. Trzymam za słowo i żeby było jasne, dla mnie możesz mieć, ile chcesz. Ja mam tylko jeden zestaw aktualnie i mi wystarcza, a reszta sprzedana, na chodzie oczywiście. Edytowano 26 lutego 2022 przez lysyrafal 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 19 godzin temu, Kraft napisał: Nie chcecie im chyba zostawić świata uwalanego śmieciowymi informacjami? Od dawna przeca piszę. UŻYWKI I VINTAGE ! Po cholerę kupować nowe jak stare lub używane już są ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 Czasami tak, a czasami nie. Można kupić używany sprzęt dobrej klasy, ale można też się naciąć i kupić klamota. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 6 minut temu, Dzik napisał: Można kupić używany sprzęt dobrej klasy, ale można też się naciąć i kupić klamota. A można się bujać z trzyletnim kombajnem Sony za trzy kafle , którego nikt nie chce naprawić , łącznie z serwisem Sony O czteroletnim Pioneerze nie wspomnę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 No tak, można. Można różne rzeczy. Tylko że żadnej złotej reguły tutaj nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 (edytowany) Odnosząc się do wątku głównego, to jest krytyki współczesnego rynku audio, to jak wielokrotnie pisałem - nie ma czegoś takiego jak obiektywna recenzja, włączając w to rzekomo niezależnych recenzentów typu Pan Sz. F. Nagrody roku można nazwać sponsorowanymi nagrodami, nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistą klasą brzmienia, choć czasami zdarzają się wyjątki. Czy jest więc jakieś odniesienie, które pozwoli przed zakupem zainteresować się danym sprzętem? Otóż jest, a jest nim historia sprzedaży danego urządzenia na np. Hi-fi shark. Dlaczego - to chyba jasne. Katowicki Audiostyl oferuje sprzęt z drugiej ręki. Zwracam uwagę na ich archiwum sprzedaży tego rodzaj sprzętu. To ciekawa lektura, jaki sprzęt najczęściej jest pozbywany przez ludzi. Niektórzy mogą być zaskoczeni. No cóż - tutaj już dystrybutor nie płaci, a rzeczywistość bywa brutalna i szybko, wszystko weryfikuje. Edytowano 26 lutego 2022 przez Melo-man 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 (edytowany) Podoba mi się ta teoria. Nie widziałem żadnej oferty sprzedaży Heco Revolution 3 ;). Edytowano 26 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melo-man Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 Przed chwilą, misiek x napisał: Jeżeli sprzeda sie 1000szt. to w jakims okresie bedzie do kupienia 100 uzywek , jezeli sprzeda sie 10 szt. to moze trafi się jedna uzywka. Tak w duzym uproszczeniu. Rachunek prawdopodobieństwa. Oczywiście, jak i poziom cenowy danego sprzętu. Nie twierdzę, że moja teza jest absolutna i zawsze wiarygodna, ale wolę to, niż opłacane recenzje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 1 godzinę temu, Melo-man napisał: rzekomo niezależnych recenzentów typu Pan Sz. F. W sensie Szymon Faber, guru wszystkich snobów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 1 godzinę temu, misiek x napisał: Jeżeli sprzeda sie 1000szt. to w jakims okresie bedzie do kupienia 100 uzywek , jezeli sprzeda sie 10 szt. to moze trafi się jedna uzywka. Tak w duzym uproszczeniu. Rachunek prawdopodobieństwa. Jak szukałem DACa, to widziałem ofertę ADI-2 RME z opisem, że "za trudne do obsługi dla żony". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 https://www.q21.pl/onkyo-tx-nr6100-czarny.html @Q21 @S4Home to jest następca 696 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts