Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Na ile zatem pomiary są obiektywne? Najwyraźniej trzeba uważać z wyciąganiem z nich wniosków, szczególnie dotyczących niuansów. Chyba, że to jednak różnice wynikające z rozstrzału parametrów fabrycznych. To jednak też powinno wpływać na ostrożność wnioskowania.

Powodów rozbieżności może być kilka. Pomijając dyskusyjny "break in" i luz zawieszeń * ;) znanym powodem zaburzeń charakterystyki Kefów jest luźne osadzenie pierścienia wokół głośnika. Opisano przynajmniej jeden taki przypadek. W czasie transportu osłona wysunięta 0,5/0/1mm powoduje duże zmiany charakterystyki amplitudowej. Inne możliwości to różnice w umieszczeniu mikrofonu w stosunku do kolumienki link 

kefr3.jpg.d744c76568095fd7af2dc03f4adf9695.jpg

* Jeżeli chodzi o "break in" wg KEF to niejaki Jack Oclee Brown twierdzi, że "link" ;) 

Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Co przekłada się na efekt dyfrakcji fakt akustycznej dla wysokich częstotliwości. 

Mi bardziej chodziło o kalibrację układu pomiarowego. Klippel jest bardzo precyzyjnym narzędziem do pomiarów kolumn ale jak każde narzędzie pomiarowe należy je kalibrować i pewnie jakieś rozbieżności mogą z tej kalibracji wynikać. Cudów nie ma bo to nie tylko elektronika ale i część mechaniczna, z siłownikami, silniczkami itd. W czasie pracy pewnie powstają luzy, przesunięcia i inne rozbieżności, które należy niwelować. Nie wiadomo czy wszyscy pomiarowcy to robią. 

Napisano
5 minut temu, MariuszZ napisał:

Mi bardziej chodziło o kalibrację układu pomiarowego

6 minut temu, MariuszZ napisał:

każde narzędzie pomiarowe należy je kalibrować

Oczywiście, że tak.

W jakiejkolwiek branży urządzenia kotrolno-pomiarowe muszą podlegać kalibracji i terminowej kontroli ze świadectwem dopuszczenia do pracy wg procedur ISO, które to jasno określają. 

Napisano (edytowany)
26 minut temu, MariuszZ napisał:

W czasie pracy pewnie powstają luzy, przesunięcia i inne rozbieżności, które należy niwelować.

Takie rzeczy to taczej podlegają czasowym przeglądom technicznym.

A kalibracja podczas pomiaru, a raczej przed jego rozpoczęciem pewno dotyczy jakiś punktów bazowych zawartych w procedurach pomiarowych.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
Dnia 29.06.2022 o 00:44, TomekN napisał:

To ja też coś dorzucę, filmik z dzisiaj, Mariusz może być zainteresowany bo to jego konik 😉
https://www.youtube.com/watch?v=0bAUS1PmEBo

Ja już kiedyś robiłem taki test i wyszło, że nieekranowane kable sieciowe dostarczają poprzez IC dodatkową porcję zakłóceń i podnoszą poziom szumu co przekłada się na mniejszy zakres dynamiczny jeżeli nie są ekranowane. O ile pamiętam niewiele ale ok. 1 dB. czyli to nie jest tak jak pokazał Amir, że nic nie ma zakłoceń po podłączniu IC do urządzenia pomiarowego.

Zresztą nie wiadomo co on pokazał. Ja widzę odłączone kable i pokaz jak taki kabel zbiera z eteru zakłócenia EMI, a następnie gdzieś ten IC podłącza (chyba do wyjścia analizatora) i nie wiadomo co niby zakłóca sygnał testowy. Przewód sieciowy? Podłączony? Jaki prąd w przewodzie? 

Niewielka wartość zmian wyrażana w dB wzrośnie jeżeli gęstość pola EM zależna od ilości przewodów sieciowych (natężenia prądu) też wzrośnie. To otwarty temat i wg mnie warty przeanalizowania. 

Zrobiłem podobny eksperyment. Karta Soundbalster podłączona w pętlę interkonektem raz lepszym, raz gorszym. Do analizy uruchumiony program RMAA. Przy interkonekcie przewód sieciowy bez prądu (bez włączonego obciążenia) i z prądem. Jak widać na załączonych obrazkach składowe zaklóceń 50Hz, 100Hz i dalszych harmonicznych są w sygnale podłączonego przewodu obecne. Warunkiem jest przepływ prądu przez przewód sieciowy czego Amir nie zrobił. 

Na obrazkach widać, że gdy prąd sieciówką nie płynie, w sygnale nie widać zaklóceń (biała charakterystyka). Po włączeniu zasilania w obciążeniu sieciówki pojawiają się składowe zakłóceń widoczne w sygnale dostarczanym IC do mojej karty. W gorszym IC składowe mają ok. 2 x większą amplitudę (niebieska charakterystyka), a tym samym poziom szumów i zakres dynamiczny karty ulega pogorszeniu względem lepszego interkonektu (zielona charakterystyka). Niewiele bo ok. 0,6 dB ale jest to mierzalne i na pewno byłoby większe gdyby przewodów sieciowych, a tym samym natężenia płynącego prądu w sieciówkach było więcej. 

Czy to może być słyszalne? Zależy od dopasowania impedancyjnego poszczególnych stopni toru audio. Pamiętać należy, że jest tam z reguły kilka urządzeń i interkonektów oraz wzmacniacz, który poziom zakłóceń i szumy podniesie. Są pętle i sprzężenia przez które te zakłócenia sieciowe, nie tylko 50/100Hz ale również wyskokoczęstotliwościowe przenikną do układów poprzez sprzężenia pojemnościowe podnosząc poziom szumów i zmniejszając zakres dynamiczny (SINAD).

IC (Medium).jpg

kable razem (Medium).jpg

lepszy IC (Medium).jpg

RMAA (Medium).jpg

N (Medium).jpg

DR (Medium).jpg

Napisano

Zapytaj @Fafniak który przelał czarę goryczy ;) 

O ile pamiętam napisał po jakiejś wypowiedzi Wojtka "a teraz cała sala wstaje i klaszcze" po czym otrzymał "tytuł", którym dość długo się chwalił w stopce. Dlaczego o tym napisałem? Słowa są ważne i zachęcam byście je ważyli przed wyartykułowaniem bo możecie urazić kogoś na tyle, że przestanie tu pisać. To destrukcyjne jest z punktu widzenia funkcjonowania forum tym bardziej, że Wojtek był bardzo kulturalny  i merytorycznie dyskutował do czasu gdy puściły mu nerwy po nieprzemyślanym chyba żarcie kolegi Marcina ;) 

Napisano (edytowany)
9 minut temu, MariuszZ napisał:

... bo możecie urazić kogoś na tyle, że przestanie tu pisać.

Mam wrażenie, że często o to właśnie chodzi:(

Edytowano przez Kraft
Napisano
17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Kto w realu tak przeplata zasilajace z IC ? Jest taki audiofil?

Proponuje nawinąć jeszvze kilka przedłużaczy, najlepiej z pralki i farelki

Cóż... to tak jak w przypadku tego pełnopasmowego kabla cyfrowego. Mariusz przy pomocy uszkodzonego/źle wykonanego złącza USB pokazał że da sie spieprzyć sygnał audio.  

Taka to rozkminka na portalach audio ;)

Napisano

@Chyba Miro 84 Ja zaplatam, a co? Przecież to do pomiaru żeby zobrazować o co chodzi. Pokaż jak Ty masz przewody poukładane za szafką, a powiem co można poprawić i dlaczego 😉

Żeby rozwiać wątpliwości. Wystarczy, że przewody w jednym punkcie się dotykają i pomiary wyjdą tak samo. Nie ma znaczenia czy leżą na sobie czy w jednym punkcie się tylko przytulą. 

15 minut temu, Fafniak napisał:

Taka to rozkminka na portalach audio ;)

Nie było to złącze uszkodzone. Tak działają laptopy. Możliwe, że twój również. Gniazda usb nie zawsze są galwanicznie izolowane od masy układowej. Ile razy będziemy o tym gadać. W teście przewodów cyfrowych wszystko było jak trzeba. Kwestią do dyskusji pozostaje które lapki się do audio nadają, a które nie no ale dla Ciebie to pewnie wszystkie poprawnie skonstruowane 😂

Problem masy, która nie jest odpowiednio izolowana lub przewodów cyfrowych tworzących pętle masowe oraz wartości oporu ścieżki masy w tych cyfrowych przewodach to realne problemy związane z dystrybucją zakłóceń w układzie.

Wielu doświadcza. Ostatnio nawet jeden kolega z forum chyba @MMarek wspominał coś o swoim nowoczesnym nadzie, gdy po odłączeniu USB wzmacniacz nagle zaczął normalnie działać i realny problem zniknął 😉

Napisano
9 minut temu, MariuszZ napisał:

Nie było to złącze uszkodzone. Tak działają laptopy. Możliwe, że twój również. Gniazda usb nie zawsze są galwanicznie izolowane od masy układowej. Ile razy będziemy o tym gadać. W teście przewodów cyfrowych wszystko było jak trzeba. Kwestią do dyskusji pozostaje które lapki się do audio nadają, a które nie no ale dla Ciebie to pewnie wszystkie poprawnie skonstruowane

Przypomnę nieśmiało że tematem był pełnopasmowy kabel cyfrowy a nie czy złącze USB jest dobrze zrealizowane.

27 minut temu, Fafniak napisał:

źle wykonanego złącza USB

To też napisałem @MariuszZ

Napisano

Tematem był tu test Amira zalinkowany przez Tomka. Amir pokazał, że nie ma wpływu ale zapomniał podłączyć sieciówkę do obciążenia i wymusić przepływ prądu żeby wytworzyć zakłócenia EM o odpowiedniej amplitudzie. Tyle w temacie waszego guru, a reszta jest do dyskusji no ale chyba nie z wami @TomekN @Chyba Miro 84 @Fafniak

8 minut temu, J4Z napisał:

A ja mam walnięte, poupychane wszystko przypadkowo, to źle?

Jeżeli Ci nie przeszkadza to nie. Dobrze jest 👍

Napisano
19 minut temu, MariuszZ napisał:

Ja zaplatam, a co? Przecież to do pomiaru żeby zobrazować o co chodzi.

Ale kable niemal sie dotykają... 🤔 rozumiem ze to do testu, ale....

Podam przykład:

Majac dwa magnesy, ich siły przyciagania lub odpychania drastycznie różnią się wraz z odległością Uwaga Uwaga... w milimetrach!!

Przy "styku" siły sa najwieksze. Kilka milimetrów dalej.... hmm. Sam sobie odpowiedz.

W moim wzmacniaczu jest różnica w centymetrach! Pomiedzy kablem zasilajacym a rca. 

Zmierz może leżące kable obok siebie w odległości 10-30cm. Czy nadal różnicę beda duże? 

Ps: zarzucasz Innym że prowadza testy nie uwzgledniajac "pewnych" sytuacji naturalnych  w danym środowisku. A Sam nie prowadzisz takowych.

Ps2: zauważ na fotkach sprzętów audiofili jak separowane maja kable miedzy sobą! Rozumiem ze jest to tez część pokazania ich innym ludziom 🤫 ale wlasnie tak to wygląda na ogół.

Dlatego nie miej mi za złe że sie przypier.....m do twojego doswiadczenia, ale dla mnie jest bezsensowne i nie pokazuje tego z czym mamy do czynienia na codzień.

Ps3: do dziś nie wstawiłem wyników z wibracji kablem IC - celowo - bez sensu by to było bo podałem je wiekszym wstrząsom niż ma to miejsce w "naturze"... 

5 minut temu, MariuszZ napisał:

a reszta jest do dyskusji no ale chyba nie z wami @TomekN @Chyba Miro 84 @Fafniak

A dlaczego?

Nie jestem odpowiednim partnerem do dyskusji? 

Dobrze.... to spadam tymczasem z tąd... papa

Napisano
14 minut temu, MariuszZ napisał:

Tematem był tu test Amira zalinkowany przez Tomka. Amir pokazał, że nie ma wpływu ale zapomniał podłączyć sieciówkę do obciążenia

Albo nie zrozumiałeś prezentacji, albo słabo u Ciebie z angielskim 🤷‍♂️

Napisano
6 minut temu, TomekN napisał:

Albo nie zrozumiałeś prezentacji, albo słabo u Ciebie z angielskim

U mnie słabo z angielskim ale z tego co zrozumiałem RCA wprowadzają zakłócenia po za progiem słyszalności / jak źle zrozumiałem to proszę o korektę/ . Zapraszam do siebie i mogę udowodnić jakie brumienie mogą spowodować IC i to firmowe.