Fafniak Napisano 9 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 ależ ładne wycieraczki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 (edytowany) Dzięki, miałem też większe wskaźniki i lekko żałuje że sprzedałem, mógł zostać , tylko dla samych wycieraczek. Edytowano 9 grudnia 2018 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf Son Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 Radmor, Bernard, 2405S, "trzydziestki". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 Ja też zaczynałem od MK 232 automatic :) a pierwszy hit jaki pamiętam to Sun of Jamaica nagrywane przez mikrofon z telewizora. Kaseciak służył kilka lat, w końcówce wymagał specjalnej rozpórki na półce do dociskania klawisza Play, bo jakoś odskakiwał. Jak do niego dołączył AMATOR STEREO to się zaczęło na poważnie czyli The Wall... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 Też miałem podobne cudeńko Technicsa jak @Bogusław Kożyczkowski, z tym, że mój nosił oznaczenie SE-A900S Reference Kupiłem na giełdzie elektronicznej jeszcze przed rokiem 2000 o ile pamiętam. Niecałe 10 lat później sprzedałem z zyskiem I tak trochę żałuję - wycieraczki robią robotę. Wcześniej natomiast korzystałem z "wieży" zmontowanej przez ojca gdzieś w latach 80. Dodam, że był amatorem, a wiele elementów użytych do jej budowy pochodziło z radiomagnetofonów (np. mechanizm magnetofonu), oraz BOMIS'ów (link, gdyby ktoś nie wiedział co to takiego ) Tak więc, gdy koledzy szaleli na Kasprzakach, ja mogłem pochwalić się całkiem przyzwoitym, jak na tamte czasy dźwiękiem stereo o dobrej podstawie niskotonowej, pomimo, że elementy z ww źródła nie cechowały się dobrą jakością (o ile w ogóle można mówić o jakości ) Sprzęt ten nadal zalega gdzieś w piwnicy u ojca (nie pozwoliłem wyrzucić). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 10 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 Fajne wspomnienia. Radmor, dobrze pamiętam jego dotykowe sensory i parę imprez też nagłośnił. Jakiś czas temu odwiedziłem sklep firmowy, niestety poszli w innym kierunku. Słońce Jamajki, to był hicior Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stream Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2018 U mnie wszystko zaczęło się od radia Ślązak i magnetofonu ZK 120T, które spięte ze sobą grały prawie jak stereo ?. A pierwsze stereo to radio Zodiak z kolumnami ZGC 30. Zodiaka po jakimś czasie wymieniłem na Radmora 5412, do którego dołożyłem korektor i "kaseciaka" M 9012. Po wymianie kolumn na Altony 110 nastąpiła "audiofilska" nirwana. W niedużym pokoju w bloku grało to tak, że filiżanki z półek spadały?. W tamtym czasie bardziej dostępny robił się sprzęt z "zachodu" więc sprzedałem "kaseciaka" i kupiłem odtwarzacz cd Sony CDP 490 (mam go do dzisiaj gdzieś w kartonie, chociaż chyba ma uszkodzony laser ale przez sentyment nie chcę go wyrzucać). A później, jak to w życiu, pojawiły się inne priorytety, sprzęt i muzyka przez wiele lat były na dalszym planie. Szczęśliwie wróciłem do tematu parę lat temu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 11 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2018 (edytowany) moje pierwsze stereo to radiomagnetofon Klaudia: Wbudowane mikrofony stereo nagrywały głównie brzęczenie mechanizmu napędu taśmy Ale miał wyjście na zewnętrzne głośniki - podłączyłem do niego tonsilowskie Mildtony 80. Następnie amplituner Tosca AWS 303 2x20W z "programatorem" 4 stacji tunera na kluczyk: Tosca pięknie paliła wysokotonowe kopułki w Mildtonach 80 , naprawiałem chyba cztery razy. Do tego diorowska szuflada: i jakże wówczas pożądany korektor graficzny: Edytowano 11 grudnia 2018 przez wallace uzupełnienie zdjęć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 11 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2018 Tą diorę miał kuzyn , ale tam były chyba jeszcze 2 dodatkowe segmenty , do tego jakieś kolumny po 30W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 11 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 grudnia 2018 (edytowany) Szuflada, kaseciak zawsze mnie mylił przy otwartej kieszeni w jaką stronę przewijać. A Tosce srebrną nie dalej jak pół roku temu zezłomowałem, a była na chodzie. A gwizdki w Altusach też paliłem, hehe miałem taki korektor, srebrny, zamieniłem na Radmorowski. Edytowano 11 grudnia 2018 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 11 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 grudnia 2018 Na Pierwszą Komunię dostałem małe radio tranzystorowe. Po oficjalnej ceremonii, kiedy goście już zasiedli do stołu, ja zaszyłem się w pokoju, rozkręciłem go i zacząłem "dostrajać" trymerami bo coś mi kiepsko odbierał. Niestety już "nie wstał" Chyba mi to zostało z dziecięcych lat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 11 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 grudnia 2018 hehe, to coś w stylu Adam Słodowy, zrób to sam, eee, popraw to sam. hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 15 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 No to ja Was chyba przebiję,ze względu na mój wiek (50+) mój pierwszy sprzęt to czasy dość odległe ? Moim pierwszym sprzętem był magnetofon LAMPOWY Tonette. Ciągle przy nim grzebałem,nawet kilka razy mnie porządnie "popieścił" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 No, do takiego sprzętu tylko brakuje pełnej szpuli z tego okresu..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirs Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 Taśma rodem z DDR.Mam złe wspomnienia na temat tych taśm...były grube i bardzo nietrwałe.Ich odpowiednik z zachodu BASF to była inna liga.Na zdjęciu mój pierwszy sprzęt.Teraz to można sie uśmiać.ale radio luxemburg było słychac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: No, do takiego sprzętu tylko brakuje pełnej szpuli z tego okresu..... Pamiętam tą taśmę,ona się tak fajnie otwierała,choć większość taśm była polska (na licencji) Przypomniał mi się jeszcze jeden "sprzęt" otrzymany przez dziadka. Prawdziwy "tranzystor" ;-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 13 godzin temu, S-Works napisał: No to ja Was chyba przebiję,ze względu na mój wiek (50+) mój pierwszy sprzęt to czasy dość odległe ? Moim pierwszym sprzętem był magnetofon LAMPOWY Tonette. Ciągle przy nim grzebałem,nawet kilka razy mnie porządnie "popieścił" ? Mialem ten magnetofon i jak już wcześniej napisałem jedynym utworem, który udalo mi się nagrać było Słodkie tango retro Wojciecha Młynarskiego. Służył głównie do odtwarzania tego co ktoś wcześniej nagrał. Też nieustannie w nim grzebalem. No i wiekiem jesteśmy podobni. Ja też 50+, a raczej już 60-. to i sprzęty podobne. Jeśli kogoś interesuje to mam jeszcze kilkanaście szpul taśmy Aqfa oraz Basf. Chętnie podzielę się z potrzebującymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 Dnia 9.12.2018 o 18:23, Bogusław Kożyczkowski napisał: No proszę jakie perełki Magnetofony miałem różne, dziś nie do ogarnięcia, ale najbardziej wspominam ten potrafił grać też na prędkości 9,5cm i miał funkcje edycyjne. Pamiętam tego Dual-a,ówczesny obiekt moich marzeń,do dzisiaj mam katalogi sprzętu z tamtych lat. DUAL robił najładniejsze deck-i i gramofony.Firmy już chyba dzisiaj nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 34 minuty temu, S-Works napisał: Pamiętam tego Dual-a,ówczesny obiekt moich marzeń,do dzisiaj mam katalogi sprzętu z tamtych lat. DUAL robił najładniejsze deck-i i gramofony.Firmy już chyba dzisiaj nie ma. Nie wiem jak się potoczyły losy tej firmy, ale kaseciak był zarąbisty, potrafił wpuścić nagranie fade in i można było wyciszyć fade out lub dograć coś przez gniazdo mic na nagraną kasetę, no i ten mechanizm, jak tylko czujniki wyłapał palce to wałki, całość, opadły w oka mgnieniu, cofnięta dłoń i kaseciak już grał dalej. Te nagrane kasety z Discmana Crown mam do dziś. 2-3 lata temu pokazał się na ebay`u z Rumuni - nie ryzykowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2018 (edytowany) Pamiętam dokładnie (oprócz kolumn). Wzmacniacz WS-303, tuner Faust, gramofon Fryderyk i deck (dużo później ze względu na cenę) JVC KD-A2. Kolumny Tonsil 30W dwudrożne w obudowach zamkniętych ale modelu, tak jak pisałem, nie pamiętam Później miałem sporo sprzętu ale z największym sentymentem wspominam deck'a JVC KD-A7. Nawet poluję teraz na takiego ale pojawiają się sporadycznie i w nieakceptowalnych cenach. Edytowano 18 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 (edytowany) Tu masz: https://www.hifionline.cz/hifibazar/prodam/magnetofony/jvc/tape-deck-magnetofon-jvc-kd-a7-rarita/ w akceptowalnej cenie Edytowano 20 grudnia 2018 przez S-Works Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 9 godzin temu, S-Works napisał: Tu masz: https://www.hifionline.cz/hifibazar/prodam/magnetofony/jvc/tape-deck-magnetofon-jvc-kd-a7-rarita/ w akceptowalnej cenie Daleko i, jednak, drogo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S-Works Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 No ja mam blisko bo tylko 10km do granicy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 10 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2019 Można troszkę powspominać i pomarzyć https://www.americanradiohistory.com/Audio-Magazine.htm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 10 lutego 2019 Udostępnij Napisano 10 lutego 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Można troszkę powspominać i pomarzyć https://www.americanradiohistory.com/Audio-Magazine.htm Miła podróż w czasie. Przytulił bym dużą część tego sprzętu dzisiaj. Edytowano 10 lutego 2019 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts