Mar Ka Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 30 minut temu, tomek0987 napisał: Witajcie, po przeczytaniu całego wątku nadal mam mętlik w głowie. Posiadam wzmacniacz CA CXA80 i nie wiem od czego zacząć jeśli chodzi o tani i dobry streamer. Piszę w tym temacie ponieważ chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z tutejszych czytaczy robił test np. czysta malinka podłączona bezpośrednio do DAC'a w CXA80 oraz malinka z nakładką np. Allo DigiOne? Co wypada lepiej? Rpi4 nie testowane po USB,podobno gra przyzwoicie.Musisz sam sprawdzić.Samo Rpi3 gra płasko po USB dla mnie i nie buduje sceny tak jakbym chciał.Allo Digione ma wycięte trochę dolne rejestry.Wszystko możesz wypożyczyć, przetestować i jak nie podejdzie.Oddasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 15 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2021 @tomek0987 Malina nie została stworzona do przesłania audio po USB, stąd Pi2 i Pi3 grają średnio. Rzekomo sytuacja znacznie się poprawiła w Pi4. Nakładki do wyboru w rozsądnych pieniądzach są w sumie dwie. Hifiberry Digi+Pro oraz Allo DigiOne. Pierwsza gra ciepło, mniej detali, przygaszona góra, podbity bas, który zdarza się, że zakrywa średnicę. Druga zdecydowanie bardziej detaliczna, wyrazista góra, bogatsza średnica, basu zdecydowanie mniej, ale bardziej zwarty i punktowy, i nie ma mowy o przykrywania średnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mir Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 Witam przymierzam się do zakupu Raspberry pi 4 zastosowany zostanie zasilacz Tomanka, będzie to podłączone po USB do Audiolab M-DAC+. W związku z powyższym mam pytania: 1. Czy w swoich malinach stosujecie jakieś wyłączniki, czy w ogóle wyłączacie malinę? 2. Po przeczytaniu wielu informacji wynika, że Rpi4 mocno się grzeje w związku z tym czy jest sens kupowania obudowy zamkniętej, np.: „FLIRC”? 3. Chciałbym korzystać z Tidal Conect i nie opłacać kolejnej subskrypcji w związku, z czym pozostaje mi oprogramowanie Moode audio i zastosowanie polecenia z https://github.com/shawaj/HiTide. Co powinienem jeszcze zrobić by dźwięk leciał przez USB? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 @Mir 1) planujesz zasilacz kustom to może weź z wyłącznikiem. To rozwiąże problem. Malinę można na sztywno odcinać od prądu, tak wynika z moich doświadczeń. Robię tak od dłuższego czasu i jeszcze mi się nie wysypał Volumio. 2) ja mam RPI 3 i też się grzeje. Warto zadbać o odpowiednią wentylację bez zbędnego pitolenia dlaczego. 3) nie mam i nie mam pojęcia. Za dużo wkładu własnego trzeba do Moode żeby działało. Wolę stówkę na rok wydać, na Virtuoso i mieć spokój z wklepywaniem linijek do apki 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 11 godzin temu, Mir napisał: Witam przymierzam się do zakupu Raspberry pi 4 zastosowany zostanie zasilacz Tomanka, będzie to podłączone po USB do Audiolab M-DAC+. W związku z powyższym mam pytania: 1. Czy w swoich malinach stosujecie jakieś wyłączniki, czy w ogóle wyłączacie malinę? 2. Po przeczytaniu wielu informacji wynika, że Rpi4 mocno się grzeje w związku z tym czy jest sens kupowania obudowy zamkniętej, np.: „FLIRC”? 3. Chciałbym korzystać z Tidal Conect i nie opłacać kolejnej subskrypcji w związku, z czym pozostaje mi oprogramowanie Moode audio i zastosowanie polecenia z https://github.com/shawaj/HiTide. Co powinienem jeszcze zrobić by dźwięk leciał przez USB? 1 Stosuje się. Można podpiąć, są gotowe rozwiązania. Nie wyłączam maliny, chyba że update systemu. 2 Grzeje się. Zależy od poczucia estetycznego. Moja jest przykręcona do wyświetlacza i jej nie widać. 3 To jest dobre pytanie. Afair przy standardzie USB 2 linux z automatu wykrywa że go podpięto do Daca po usb. Pytanie czy Aduiolab M-Dac + spełnia ten standard. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 13 godzin temu, Mir napisał: Witam przymierzam się do zakupu Raspberry pi 4 zastosowany zostanie zasilacz Tomanka, będzie to podłączone po USB do Audiolab M-DAC+. W związku z powyższym mam pytania: 1. Czy w swoich malinach stosujecie jakieś wyłączniki, czy w ogóle wyłączacie malinę? Ja używam gniazdka Smart wi-fi.Włączam albo harmonogramem,albo ręcznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 (edytowany) 22 godziny temu, Mir napisał: 2. Po przeczytaniu wielu informacji wynika, że Rpi4 mocno się grzeje w związku z tym czy jest sens kupowania obudowy zamkniętej, np.: „FLIRC”? Obudowa zamknięta to piekarnik. Wsadzenie radiatorów na procka nic nie daje MUSI być przepływ powietrza Temperatury gołej maliny bywają różne na moode audio 51 stopni na volumio będzie kilka stopni więcej Jak zamkniesz w obudowie to dodaj z 10-15 stopni Prostym rozwiązaniem jest obudowa akrylowa w której nawiercasz otworki pod cichy wentylator 60mm i montujesz go NA SILIKONOWYCH mocowaniach. Zasilanie bierzesz z portu usb - znakomita większość wentylatorów rusza od 4.3-4.5V zapewniając super cichą wentylację i temp. w okolicach 40 stopni tutaj masz testy wentylatorów : https://www.youtube.com/c/Coolingtechniquecom/videos Edytowano 23 kwietnia 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 Zmontowałem Rasberry Pi4 i strasznie się grzeje w obudowie, mam do niej wentylator ale jak go podłącze to wyje jak wściekły Możecie polecić jakąś sprawdzoną obudowę wraz z cichym wentylatorem ? Teraz mam to: https://botland.com.pl/obudowy-do-raspberry-pi-4b/14776-obudowa-raspberry-pi-4b-z-wentylatorem-czarna.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 U mnie raspberry 3b+ luzem w obudowie 30x30cm, w tej samej obudowie jeszcze zasilacz liniowy i trafo do niego. Wygląda to tak u mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2021 32 minuty temu, Ariel Grabowski napisał: Zmontowałem Rasberry Pi4 i strasznie się grzeje w obudowie, mam do niej wentylator ale jak go podłącze to wyje jak wściekły Możecie polecić jakąś sprawdzoną obudowę wraz z cichym wentylatorem ? Teraz mam to: https://botland.com.pl/obudowy-do-raspberry-pi-4b/14776-obudowa-raspberry-pi-4b-z-wentylatorem-czarna.html powyżej podałem przepis można dodać że obudowa to jest ta : https://botland.com.pl/obudowy-do-raspberry-pi-4b/18430-obudowa-raspberry-pi-4b-i-do-allo-digione-akrylowa-czarna.html Akrylowa - bo łatwo powiekszyć dziurki Akrylowa - bo łatwo wywiercić otwory na wentylator Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) Dzięki, to zmienię obudowę, bo ten wentylator wyje jak wściekły Możecie polecić jakiś przyzwoity zasilacz nie za miliony ? Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Ariel Grabowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 6 minut temu, Ariel Grabowski napisał: Możecie polecić jakiś przyzwoity zasilacz nie za miliony ? W sensie że zasilacz taki "nie komórkowy" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Dokładnie, na razie mam USB C z wtyczką Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 chyba @MariuszZ coś doradzi A dlaczego potrzebujesz inny zasilacz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Ja używam tego i jestem zadowolony. Jeżeli potrzebna większą moc to może taki 😉. Jakiś czas temu pomagałem koledze poskładać streamer na malinie to doradziłem od Ifi power na 5 V zasilacz smps. Ma rewelacyjne parametry i wielu chwali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 @Ariel Grabowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 1 godzinę temu, Fafniak napisał: A dlaczego potrzebujesz inny zasilacz ? Czytałem, że na dobrym zasilaczu całość zagra lepiej Jest aplikacja Volumio na Windowsa ? Przez przeglądarkę jak mam pierdylion kart otwartych to się pogubie czasami Dzisiaj podłączyłem NAS do sieci i śmiga muza z dysku aż miło. Wentylator odłączyłem, bo Rasberry w Obudowie dosłownie po biurku jeździ. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 5 minut temu, Ariel Grabowski napisał: Czytałem, że na dobrym zasilaczu całość zagra lepiej no jasne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 To który będzie lepszy ? IFI czy ten WEILIANG AUDIO 25W z Aliexpress ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 12 minut temu, Fafniak napisał: no jasne Nie odbieraj mu złudzeń.🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) 16 minut temu, Ariel Grabowski napisał: WEILIANG AUDIO 25W No ten jest bardziej audiofilski - brzmienie będzie lepsze Ten iFi to jakaś popierdółka toz to prawie jak telefoniczny zasilacz !!! 6 minut temu, paul klacska napisał: Nie odbieraj mu złudzeń. No staram się. @Ariel GrabowskiWeź taki który ma wyłącznik (to już na serio) Edytowano 24 kwietnia 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 3 minuty temu, Fafniak napisał: Weź taki który ma wyłącznik (to już na serio) Zasilacz od kompletu rpi3+ TPlink Kasa hs110 robiąca za wł/wył. i po temecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Takie jak MariuszZ proponował i będzie wilk syty i owca cała. Tylko ten mocniejszy weź. Nie idź w minimalizm czyli ładowarkę. Na pewno będziesz kiedyś rozwijał swój zestaw i już będziesz miał względny zasilacz liniowy czy to pod DACa czy malinę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajtON Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 (edytowany) Jak ktoś szuka dobrego zasilacza pod audio, to poza Tomanek i Nostromo i kilkoma innymi z PL, jest jeszcze b. dobra opcja - mianowicie zasilacze od MuzgAudio: https://muzgaudio.com/produkt/liniowy-zasilacz-audio/ Podobno jedne z (naj)lepszych. Jednak tysiąc zł trzeba przygotować. Mają szerszy wybór, bardziej specjalizowanych zasilaczy: https://muzgaudio.com/kategoria/zasilacze/ Edytowano 24 kwietnia 2021 przez pajtON Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 24 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2021 Malina 3 za 200 pln, zasilacz do niej za 1200 pln.🙂 Ktoś tu ma poukładane trochę w głowie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts