tomek4446 Napisano 27 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 września 2020 @Kamill00 , dziękuję . Jak by Ci powiedzieć , trochę budżet przekroczyłem , to trochę to 40 % Mam nadzieję , że zima będzie lekka i trawa dostępna , bo kurna nie wiem co będę jadł @JohnDoe dziękuję , mam taki charakter pokoju , ze jakoś się wpasowały . Na pewno będę pisał o dźwięku tych wiekowych paczek , i oczywiście zapraszam wszystkich na odsłuch. @Rega , dziękuję . Tego co będzie za rok nie wiem , jestem tu i teraz Jeszcze mam do wykonania odsłuch Twoich L-86 , więc z Altecami może być różnie @Fafniak również dziękuje . Co do Heresów , to również je rozważałem. Skuteczność mają taką jak Alteci , jednak postawiłem na oryginalną , starą szkołę. Dziękuję wszystkim za miłe słowa , powiem , że decyzja nie była łatwa. Z jednej strony postęp w przetwornikach przez te 48 lat jakie minęło od produkcji Alteców , a z drugiej moje ucho gdy je usłyszałem. A co wygrało to wiecie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 Zapewne gdy były nowe kosztowały dużo więcej niż dziś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 (edytowany) Teoretycznie heresy to konstrukcja 40/50 letnia (yyy chyba...) wersja czwarta ma po raz pierwszy basreflex i tu jest zmiana. zobaczymy Edytowano 27 września 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 @tomek4446 - nie żartuj 🤣! To różnica wielu klas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 września 2020 16 minut temu, MobyDick napisał: Zapewne gdy były nowe kosztowały dużo więcej niż dziś. A i dzisiaj niektórzy za w dobrym stanie chcą sporo https://www.ebay.com/itm/Altec-Lansing-846A-Valencia-Stereo-Pair-Of-Speakers-Vintage-All-Original/392278139142?hash=item5b55996106:g:kR4AAOSwkClctfqS to model 846 A , a więc 16 Ohm. 13 minut temu, Fafniak napisał: wersja czwarta ma po raz pierwszy basreflex i tu jest zmiana. Nie wiem czy 50 lat temu stosowano tytanowe kopułki i niskotonowy z kompozytu. Warto sprawdzić . 12 minut temu, Rega napisał: To różnica wielu klas. A to, to się okaże dopiero po odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Nie wiem czy 50 lat temu stosowano tytanowe kopułki i niskotonowy z kompozytu. Warto sprawdzić . Bardziej chodziło mi o skrzynke która jest traktowana bardziej jak pudło rezonansowe o tuby dla wysokich i średnich a niskotonowy o dość dużej srednicy i masy celulozowej trochę ich słuchałem i mnie zainteresowały tyle że chciałbym na swoim wzmacniaczu posłuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 września 2020 A i jeszcze taka ciekawostka , ponieważ nie mam w przedwzmacniaczu żadnych gałeczek do " podkręcenia " tonów , to przynajmniej w kolumnach sobie zafundowałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 września 2020 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Czy to kolumny podłogowe czy podstawkowe? Mariusz , sam nie wiem , ale jak dojdę do wniosku że to monitorki ,tylko trochę przerośnięte, to walnę sobie takie standy , tylko muszę w sklepie dopytać czy dadzą radę tym 48 kg/szt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 września 2020 Udostępnij Napisano 27 września 2020 (edytowany) 24 minuty temu, tomek4446 napisał: 48 kg/szt Tu raczej jakieś europalety Ci się przydadzą 😁 Jestem pod wrażeniem tych kolumn mimo, że nie słuchałem. W reckach nie wydawały się takie duże. Dopiero przy mebelkach widać kontrast i daje to obraz ich potęgi. Gdybym zrobił przemeblowanie to kto wie, tylko te tysiące dolarów hehe 😉 No i musiałbym się z dziewczynami na pokoje do relaksu zamienić, a z tym to byłby pewnie problem 😂 Edytowano 27 września 2020 przez MariuszZ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 @tomek4446 Gratuluję! 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 10 godzin temu, MariuszZ napisał: musiałbym się z dziewczynami na pokoje do relaksu zamienić, a z tym to byłby pewnie problem 😂 Tomek ma dobrze, jego żona też jest chyba audiofilem 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Albo przynajmniej fanką Metaliki . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 14 godzin temu, tomek4446 napisał: Przedstawiam : Altec Lansing Valencia / 1974 r. / model 846 B / 8 Ohm / - stan kolekcjonerski. No no no, przyszalałeś Gratuluję świetnego zakupu! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 (edytowany) @tomek4446 jest wypas, skasowałeś wszystkich na tym forum. Gratulacje już otrzymałeś, życzę miłego słuchania. Edytowano 28 września 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Jakie parametry mają te kolumny ? Wyglądają jak te droższe klipsche z nowej produkcji Zazdroszczę miejsca , u mnie max tak jak u Fafniaka to heresy czy inne takie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 38 minut temu, Karol64208 napisał: @tomek4446 jest wypas, skasowałeś wszystkich na tym forum. Gratulacje już otrzymałeś, życzę miłego słuchania. A czy one nie są dwudrożne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 (edytowany) @tomek4446 od dziś u mnie już się grzeje lampowa końcówka mocy, więc "niebawem" idę Twoim śladem i szukam kolumn "do lampy". Jeszcze tylko brakuje powrotu z serwisu "prototypu Blazebirda WBA" jak go żartobliwie nazywam od ubiegłego piątku. Jeszcze raz gratuluje i życzę miłego słuchania!!! 😊😊 Edytowano 28 września 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 września 2020 8 godzin temu, Kubakk napisał: Jakie parametry mają te kolumny ? 7 godzin temu, MobyDick napisał: A czy one nie są dwudrożne ? Tak są dwudrożne i właśnie zburzyły mój mit wyższości kolumn trójdrożnych które zawsze miałem . Ba ,nawet nie brałem pod uwagę 2,5 drożnych Tutaj dane : http://www.audioheritage.org/vbulletin/showthread.php?18575-Spec-sheet-for-Altec-Valencia Powiem tak , te kolumny wprowadziły mnie w zupełnie inny dźwięk i choć nie lubię tego określenia ale będzie chyba najtrafniej oddawało to co słyszę " kulturę dźwięku ". Są wymagające , mam przydźwięk z którym muszę zacząć walczyć i kolumny to natychmiast uwypukliły , na Dali jest on zatuszowany tu wyraźny. Dzisiaj trochę z nimi pojeździłem po pokoju i niesamowicie reagują na zmianę kąta dogięcia. Przypuszczałem , że przy hornie , dźwięk będzie bardziej rozproszony i ukierunkowanie kolumn na słuchacza będzie miało marginalne znaczenie, ale tak nie jest. Bardzo wyraźnie zmienia się scena przy zmianie kąta o dosłownie parę stopni. Teraz mam idealny / pod laserówkę jak zwykle / trójkąt równoboczny 3 x 3 x 3 m. Scena jest między kolumnami i za nimi , nie jest jednak tak jak w Dali , że obojętnie jaki dźwięk był przesyłany patrząc na kolumny nie słyszałem by grały. W przypadku Alteców , scena jest tak jak pisałem, ale od czasu do czasu nagle scena się rozszerza i pewne " smaczki " dochodzą z poszczególnych kolumn. Są naturalne i nie wybaczają złych realizacji , uwypuklą momentalnie marny mastering , czy realizację. Różnicują źródła , wyraźnie słychać różnice między gramofonem / choć cholera odkryłem , że część płyt które mam nie jest najlepiej wydane , przedtem jakoś tego nie słyszałem / a źródłami cyfrowymi . Powiedziały mi / Alteci/ np. , że muszę zainwestować w lepszego DAC-a Na razie staram się je poznać , i będę na bieżąco zdawał relację. I jeszcze jedno , dzisiaj skalibrowałem na nowo kino domowe , bo musiałem zmienić impedancje z 6 Ohm na 8 Ohm . Panowie , rewelacja !!! Niesamowita ściana dźwięku z przodu , nigdy tak nie miałem Więc jak by ktoś potrzebował frontów do KD to polecam 7 godzin temu, Kamill00 napisał: więc "niebawem" idę Twoim śladem i szukam kolumn "do lampy". Kamil ! Są do wzięcia Altec A7-8 w idealnym stanie O ! takie : https://www.canuckaudiomart.com/details/649277765-altec-a7800-original-825-enclosure-803-lf-808-hf-n800-crossover-sweet/images/1242481/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Tomku, dziękuję za info lecz niestety choćby grały najcudowniej (dla mnie) na świecie to prawa kolumna tych gabarytów stała by częściowo na korytarzu 😂 Tak jak w przypadku Fafniaka kolumny wielkości Klipsch Heresy to max na jaki mogę sobie pozwolić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Te Altec-i nie wydają się już być aż tak bardzo monstrualne. Nie zajmują dużo więcej powierzchni niż Herezje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 (edytowany) Tak czytając, ,,wzieło,, mnie na wypróbowanie prawie wszystkich moich vintageów i porównanie jak zabrzmią z lampą. Jednak KEF 107 reference (18Hz-22kHz) są w tym zestawieniu bezkonkurencyjne, pomomo, ze to kolumny raczej do tranzystora. Edytowano 28 września 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 (edytowany) Moby..... są prawie 2x szersze 😄 Mają 76cm szerokości (Herezje niecałe 40cm) + 20cm bardziej głębokie (choć z tym od biedy bym sobie poradził. Ja mam od stolika do futryny niemal 100cm więc były by ściśnięte jak sardynki w puszce. Edytowano 28 września 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 Takie konstrukcje tubowe zwykle dobrze znoszą upychanie ich. No chyba że by się nie zmieściły z basem w pomieszczeniu, choć zwykle z tym własnie nie ma aż tak dużych problemów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 (edytowany) @Rega wyglądają fantastycznie. Napisz proszę, czy masz do nich również kontroler KUBE (czy jakoś idzie bez niego żyć?) Edytowano 28 września 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 września 2020 Udostępnij Napisano 28 września 2020 (edytowany) @MobyDick - dobre absorbery najczęściej rozwiązują większość problemów. Nie mylić z bastrapami😄. Bo te niewiele pomagają. @Kamill00 - no nieststety nie mam Kuba, ale dobra aranżacja akustyczna załatwia sprawę. U mnie nie ma żadnego dudnienia. Mógłbym , co prawda zrobić takie, ze ściany by sie położyły ,ale jaka przyjemność z takiego słuchania? Witek ma Kuba i twierdzi, ze jest jeszcze lepiej. Ja nie mam - może kiedyś gdzieś zdobędę, choc nadzieja coraz mniejsza bo to konstrukcja z lat 80 ubiegłego wieku. Jeśli ktoś ma okazję posłuchać lub zdobyć to bardzo polecam. Bez porównania z obecnymi konstrukcjami polecanymi w marketach. Nawet tymi najdroższymi. Edytowano 28 września 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts