1Ender Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 Witam kolegów!! Zakupiłem Wzmacniacz Ugoda, a właściwie 2 monobloki. Potrzebuję porady co by dobrze zagrało w ciężkiej i szybkiej muzyce: Metal, Techno, Trance oraz dla odmiany Jazz. Budżet skromny na początek, bo około 300 zł. Celuję w używki, ewentualnie DIY, gotowe lub projekt. W przyszłości prawdopodobnie zrobię lub kupię coś lepszego. Potrzebuję coś na uruchomienie. Myślałem o pre lampowym opartym na 2 lampach i minimum 2 źródłach, a najlepiej 3. Liczę na kolegów @audiowit (Witek, przepraszam za PCB, wiesz o co chodzi 😏), @RoRo, @tomek4446, @Audio Autonomy, @Rega, @Fafniak, @MobyDick, @MariuszZ, @mordor12, @Kubakk, @Bogusław Kożyczkowski oraz wszystkich, których nie wymieniłem, a znają temat. Obecne Kolumny Phonar Laser 250. Kolumny do zmiany po Nowym Roku 2021, będą to konstrukcje amerykańskie. Źródło Dac Nostromo4, Gramofon,rzadziej odtwarzacz CD. Głównie pliki. Pokój odsłuchowy 23-25 m kw. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 Z czystej ciekawości zacząłem przerzucać internet, aby znaleźć jakąś konstrukcję lampową w tym budżecie. Powiem Ci że ciężko...... same "jakieś tam" 2 lampy często kosztują 50% tego budżetu. Nie lepiej chwile poczekać tzn odłożyć grosza i kupić coś co nie kosztuje majątku, ale jest "pewne"? Masz na Ali: ale wątpię, aby ktoś go słuchał i może coś o nim powiedzieć. Kit o RS fakt kosztuje ok 300zł, ale bez trafo zasilania, traf głośnikowych,lamp, obudowy. Fakt, że to wzmacniacz, a Ty szukasz pre, ale ponieważ DIY to może koledzy jak @nowy78 pomogą nieco go zmodyfikować - jak na ten budżet słyszałem niezłe opinie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 Gdybyś potrzebował z jednym wejściem RCA, w roli bufora lampowego u mnie sprawdził się chiński gadżet AYIMA. W połączeniu z prostym wzmacniaczem tej samej firmy to killer. Jest moc i jest lampowe brzmienie hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2020 @MariuszZ minimum dwa... @Kamill00 fajne, ale minimum jedno wejście liniowe + potrzebne.. Nie mam nic na xlr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 (edytowany) Mam ten pre i kiedyś chciałem go używać z lampą. Kupiłem nowy. Jest kilka róznych konstrukcji, na różnych lampach, ale zewnętrznie wyglądajacych bardzo podobnie. Cenowo też spora różnica. Użyłem kilka razy. Może niewygrzane lampy, ale jakoś jego brzmienie mi nie odpowiadało. W sumie był podłączony u mnie zaledwie przez kilka godzin. Obecnie stoi nieużywany. Według fachowca od audio, ogólnie jest oparty na niezłym schemacie (o ile pamietam to chyba Marantza) i co ciekawe do budowy użyto nawet nienajgorszych elementów. Gniazda pozłacane. Za sprowadzenie zapłaciłem ok 600 zł, razem z VAT oraz cłem. Z tym, że kupowałem w Danii. Myśle, że za taką cenę jest dość dobrym rozwiazaniem. Selektor wejść przewiduje cztery źródła. 1 lampa prostownicza 6Z5P oraz 3x12AX7B. Tak wygląda w tej chwili. Jeśli chcesz to moge jeszcze zrobić fotki rozbierane. Edytowano 22 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2020 @Rega a co Ci w nim nie pasowało? Z przymrużeniem oka: Osobnik nie jest zbyt urodziwy!😁 Gały jak z kuchenki z czasów PRLu, ale najważniejsze 2 krotnie przekracza mój budżet.. Musiałbym go przemalować na czarny, to też nie problem.. No i najważniejsze to WAŻ. Ale, nie mówię tak, nie mówię nie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 (edytowany) W rzeczywistości nie wyglada tak źle. A takie gałki, nie dość, że ostatnio modne to nie należa do najtańszych. Poza tym są wygodne. A wracajac do pre - jak dla mnie gra zbyt słodko. Ja lubie dźwiek krystaliczny i raczej sterylny, a tu jest jak Mullardy w parze z Psvane. Może gdybym pokusił sie owymianę lamp 12AX7 na ECC 83 np Siemensa to byłoby ok jak dla mnie. Możliwe też ze lampy używane przeze mnie zaledwie kilka godzin, nie grają jeszcze tak jak docelowo. Ja w tej chwili używam pre o kilka półek wyższego. Poza tym jak na te cenę jest zupełnie ok. Ktoś może wybrzydzac że to chińszczyzna, ale w tym przedziale cenowym co nie jest? Edytowano 22 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 Przy lampach obudowy INOX są bardzo praktyczne ze względu na źródła ciepła na zewnątrz. Odbijają to ciepło i dobrze to wygląda. Pokrętła można łatwo zmienić. Za to ta blachę trochę szkoda malować na czarno. To trochę jakby Deloreana pomalować na czarno . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 października 2020 Udostępnij Napisano 22 października 2020 (edytowany) Myślę, ze gdyby pozmieniać mu lampy oraz może trochę elementów wewnętrznych, pomimo, że i oryginalne nie są najgorsze, to można by było uzyaskać nawet dość satysfakcjonujace brzmienie.Tak wygląda wewnątrz Edytowano 22 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 października 2020 A ile to prundu źre? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Ja tylko uczulę abyś nie wpadł na pomysł kupowania używanego przedwzmacniacza feliks audio Espressivo - bo moze się okazać ze będzie gdzieś taka oferta A przestrzegam bo spaliłem sobie przy pomocy tego ustrojstwa przekaźniki w audiolabie Tu masz historię razem z dyskusją : https://www.audiostereo.pl/topic/130079-feliks-audio-espressivo-i-użytkowników-sprzętu-audiolaba-mała-przestroga/#comments Co ciekawe po chyba roku od tych wydarzeń szanowny pan konstruktor wprowadził wersję ze zmienioną konstrukcją i zabezpieczeniem wyjść RCA Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) Jeszcze mam pytanie, czy bliskość gniazd RCA i gniazda zasilania ma znaczenie? Ponieważ moja ugoda przyjedzie bez obudowy, planuję 1 skrzynkę dla obu mono bloków, gniazdo IEC (wspólne) pośrodku, a po bokach, tegoż gniazda - sygnałowe. Głośnikowe na skraju lewej i prawej strony. (To samo pytanie zadałem na sąsiednim forum). Dziękuję za ostrzeżenie @Fafniak, budżet jaki jest każdy widzi... Zastanawia mnie jeszcze ten brzydal od @Rega 😁.... Edytowano 23 października 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) 9 godzin temu, 1Ender napisał: A ile to prundu źre? 😁 Nie mam pojęcia. Ale chyba niezbyt wiele bo lampy nawet nie rozgrzewają sie mocno. Są zaledwie ciepłe. Poza tym to nie wzmacniacz ze stopniem końcowym. A jeśli chodzi o wygląd - to zareczam, wygląda dużo lepiej niż kiedyś polecane na tym forum jakieś polskie DIY. No, ale musiałbyś się dowiedzieć o końcową cenę. Po ostatnich uszczelnieniach rządowych doliczają cło oraz VAT. Na ogół do wszystkich przesyłek o wartości powyzej 150 zł. Ogólnie plus ok 40% do ceny wyjściowej, do tego koszt przesyłki. I nie wiadomo czy oplaca sie skórka za wyprawkę. Edytowano 23 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) @Rega masz jakiś schemat, nazwa, model tego pre? Dobrze zrozumiałem, że jest to chinol? Edytowano 23 października 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 (edytowany) Nie mam zadnego schematu. Po otrzymaniu przesyłki był, ale w czasie kiedy zmieniałem lokum w Danii, to pewnie wyrzuciłem. O tym, że to chińczyk pisałem w pierwszym moim poście. Kupiłem go w maju ubiegłego roku. Kilka dodatkowych zdjęć, jeśli Ci to coś pomoże, zamiast schematu. Edytowano 23 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 października 2020 Pytanie do @Karol64208 Dwa monobloki są na osobnych płytach aluminiowych, Trafa osobno, obudowa wspólna z płyty MDF laminowanej (podstawa + boczki), tylna ścianka ze sklejki 4mm (docelowo blacha stal lub alu 2-3 mm), Front będzie z blachy aluminium lub stalowej (3-5mm), pokrywa górna stal lub alu około 1-2mm z wyciętymi otworami wentylacyjnymi. Mam jeden wyłącznik połączony z bezpiecznikiem i gniazdem. Takie ustrojstwo, widok z dwóch stron. Jak podłączyć 2 monobloki do jednego wyłącznika? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 Równolegle . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 października 2020 Udostępnij Napisano 23 października 2020 1 godzinę temu, 1Ender napisał: Takie ustrojstwo, widok z dwóch stron. Jak podłączyć 2 monobloki do jednego wyłącznika? To pytanie z pogranicza filozoficznych jest. Jak podłączysz do jednego gniazdka czy będą dalej monoblokami? Z czysto technicznego punktu widzenia jak zasugerował Moby to jedyna opcja, w szereg by mogło coś nie zadziałać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 @1Ender podłączysz oba trafa uzw. pierwotne tylko równolegle, Obudowa nie ma znaczenia, tylko żeby nie była łatwopalna i podłączona masa wtórna do wszytskich elementów metalowych obudowy. Oczywiście musisz sprawdzić bezpiecznik, jaki teraz tam jest, prąd obciążenia? Jak masz jakieś pytania to pisz. @Rega dobrze było by obniżyć napięcie anodowe, bo trafo które w nim jest przeznaczone na napięcie 220V a w Pl. macie 230V to powoduje wyższe napięcie anodowe, niepotrzebnie. Lampki mają być tylko lekko ciepłe- to dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 (edytowany) @Karol64208Nie używam tego preampa, a jakiekolwiek zmainy zostawiam dla nastepnego użytkownika. Moim ,,nadwornym,, pre jest w tej chwili Advance Acoustic X-pre oraz za chwile po remoncie też czasem Yamaha C2a. Zdjęcie Yamahy NIE W MOIM systemie. Oba o kilka klas wyższe niż ten chińczyk. Edytowano 24 października 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 Jak dawno zmieniono napięcie, a chinole dale wpychają swój sprzęt do europy ze starymi trafami. U mnie jest 240V , a później ludzie narzekają że lampy padają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 W zamówieniu było zaznaczone napiecie zasilania 230V. Nie mierzyłem. Może faktycznie jest. A poza tym nie bardzo mnie to interesuje bo zwyczajnie NIE UŻYWAM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 24 października 2020 Udostępnij Napisano 24 października 2020 ale trafo ma etykietę 2 x 110V, jasne że nie twoje zmartwienie. A jak się spisuje Yamaha? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 (edytowany) Prace posuwają się powoli na końcówkami mocy. Będzie to dual mono, a raczej 2 końcówki w 1 obudowie. Ugoda będzie mieć potencjometr, dość nietypowe rozwiązanie. Obudowa będzie z płyty meblowej 18 mm, spód i boczki. Tył ze sklejki 5 mm bejcowany by wyciągnąć fakturę słoi. Panel frontowy z Mdfu surowego 12 mm, pomalowany na czarny mat. Dodatkowo wyfrezowany pod laminat w kolorze srebrnym, na którym będzie nazwa projektu i skala potencjometru. Góra również ze sklejki 4 mm, pomalowana na czarny mat z wyfrezowanymi otworami wentylacyjnymi. Dzisiaj przyjechały radiatory. Jutro montaż wszystkiego. Mam nadzieję że zdążę też wyregulować prądy i pierwszy raz uruchomić. Zdjęcia niebawem. @RoRo proszę o zmianę tytułu z "Monobloki Ugoda, Wzmacniacz Ugoda, jaki preamp do szybkiej muzy?" na "Monobloki Ugoda, Wzmacniacz Ugoda, montaż, modyfikacje, pierwsze uruchomienie. Wybór preampu i kolumn do szybkiej muzy." Chyba, że masz inny pomysł to napisz proszę w PW. PS. @RoRo - Temat można zostawić tu, czy wolisz przenieść do innego działu? Pozdrawiam Edytowano 20 listopada 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 listopada 2020 Udostępnij Napisano 20 listopada 2020 1Ender, zmieniłem tytuł zgodnie z Twoją prośbą. Ale wystarczy już tych zmian... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts