Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Khedron napisał:

Slucham... Za chwile opisze pierwsze wrazenia. 

Od dwóch godz cisza. Słuchanie nowych kolumn tak pochłonęło że zapomniał że zapomniał napisać o pierwszych wrażeniach. 😉

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, J4Z napisał:

Panowie a takie tanie Sparki to jest ta sama klasa co kolegi Scorpio tylko wo o wiele mniejszych pomieszczeń?

Specjalistą w zakresie starych AP nie jestem, ale Sparki to starsze serie. Ich następcą były Sitary, a później ulepszone, jubileuszowe Sitary 25 i 25 plus (bodajże z nowym tweeterem, zmianami na zwrotnicy, nieco innym strojeniem). Jedne są ponoć bardziej techniczne, drugie mają więcej subtelności w górnych rejestrach. I to właśnie w Sitary proponowałbym Ci uderzać do Twoich 15m2.

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

@J4Z - "Audio Physic Spark III. Introduced for the first time around the year 2000, they replaced the Spark II. Manufactured in Germany until 2005 and replaced by Spark V.".

https://audiophillness.com/audio-physic-spark-iii/

Wg mnie w sparki nie ma co się pakować. W podobnej cenie masz nowsze konstrukcje pokroju APC5, które grają ponoć bardzo podobnie. Wspominał o tym nie raz Tomasz Karasiński ze Stereolife. Facet niewątpliwie o AP ma spore pojęcie. To chyba jego ulubione paczki. Z jego recenzji można liznąć przy okazji sporo historii firmy. Polecam np. poczytać test APC5:

https://www.stereolife.pl/archiwum/testy/kolumny-i-glosniki/3452-audio-physic-classic-5

Tak czy inaczej tych modeli było sporo i były też stosunkowo szybko zastępowane. Do tego później doszły jeszcze serie jubileuszowe na 25, a teraz na 35 lecie firmy. Moim zdaniem jednak to najmniej ważne. Największą zmianą w historii firmy jest odejście od starej sprawdzonej kopułki na rzecz stożkowego tweetera HHCT, który jest autorską konstrukcją producenta. Czy lepszą? Nie wiem. Na pewno zdecydowanie inną w brzmieniu.

Edytowano przez lpomis
Napisano
22 minuty temu, Khedron napisał:

Druga sprawa to slynna informacja jak to AP nawiazalo wspolprace z fabryka w Chinach... Chyba nie takich zmian chcieli fani marki i audiofile. 

Jak w Chinach, jak robią obudowy w Polsce u Pylona?

Napisano
22 godziny temu, J4Z napisał:

Na AS widziałem jest świeży temat jak user modyfikuje classic 5. Napisał przy okazji co tam w środku siedzi. Ja tam się nie znam zaznaczam, ale pisał coś o budżetowych kabelkach że nawet nie jest pewny czy to ofc i słabej jakości wytłumieniu. 

Co jakiś czas widzę tematy tego gościa... Jakoś tak... mam duży dystans do jego opisów i wniosków

Napisano
7 godzin temu, Khedron napisał:

Sluchalem 8 i 12. Mi nie podeszly. Co wiecej, pewnie znalazlbym sporo kolumn znacznie tanszych a bardziej pasujacych mi dzwiekowo. 

No właśnie! To zapewne kwestia gustu, nie naiwności. Swoja droga jak radzisz sobie z akustyką? Skosy i 50m2! Toż to koszmar akustyka!

Napisano
29 minut temu, Khedron napisał:

Sprzedam cholerstwo bo uzaleznia i kradnie czas. 

A nie próbowałeś zmiany kabli? Może da się nimi pogorszyć dźwięk? Może aluminium, albo jakaś Melodika?

Napisano
20 minut temu, Kraft napisał:

Może da się nimi pogorszyć dźwięk?

Kraft, może w testach audio powinno pojawić nowe kryterium - POGORSZENIE DŹWIĘKU - w skali od 1 do 6.

Że też nikt wcześniej na to nie wpadł :)

22 minuty temu, Kraft napisał:

albo jakaś Melodika

Pogorszenie dźwięku - 6

Napisano
1 godzinę temu, Khedron napisał:

Zaden przypadek. Sprzedam cholerstwo bo uzaleznia i kradnie czas. Wchodze wykonczony na gore o 22.00 zeby posluchac 15 minut muzyki a schodze o 1.00 albo 2.00 w nocy i to jeszcze musze sie sila oderwac. Lapie sie na mysli, ze cala muzyke musze przesluchac od nowa bo na nowo ja uslysze, lepiej i pelniej. Naprawde nie mam na to czasu a jak zostawie to bedzie tyljo gorzej. 

ekhm... pisałem o tej butli ;)

Napisano

A jak tak właśnie jest ?

No za dobre, po prostu 😆. Ja swoje bieda sonusy też chce puścić bo są dla mnie za dobre, zbyt wyrafinowane do mojego Atola a już o moich uszach to nawet nie wspominam.  Ino nikt nie chce brać.

Napisano
Dnia 5.12.2021 o 20:17, lpomis napisał:

Specjalistą w zakresie starych AP nie jestem, ale Sparki to starsze serie. Ich następcą były Sitary, a później ulepszone, jubileuszowe Sitary 25 i 25 plus (bodajże z nowym tweeterem, zmianami na zwrotnicy, nieco innym strojeniem). Jedne są ponoć bardziej techniczne, drugie mają więcej subtelności w górnych rejestrach. I to właśnie w Sitary proponowałbym Ci uderzać do Twoich 15m2.

nie ma ofert na te sitary.. tez szukam na 15m..

Napisano

Audio szajba trwa. Człowiek miał się uspokoić, więcej słuchać i cieszyć się samą muzyką. Nie ma lekko. Czy przejechanie w sumie ponad 1200km żeby kupić kolumny jest normalne? Ja już wiem, że było warto. Ponad 11-letnie AP Sitara w białym lakierku są moje. To pierwsze i jedyne na razie podłogówki jakie znam, które są w stanie z pełną swobodą zagrać w 13m2.

apsitara1.jpg

apsitara2.jpg

Napisano
32 minuty temu, Asia napisał:

No ludzie kochani, to nie można było u nas przenocować?

Kurczę, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Nocowaliśmy w hotelu w Bytomiu. Warunki na drogach były tak fatalne (śnieg, prawie non stop mgła i -5*C), że obrócić na jeden raz bym się nie odważył. Następnym razem będę się odzywał wcześniej. Dziękuję :)

34 minuty temu, J4Z napisał:

O panie, gratulacje. To te o których mówiłem post wyżej. Czekam na opinie. 

Dzięki. Jutro postaram się skrobnąć coś więcej. Tak czy inaczej wiem jedno - jest dobrze!