Artur Charicki Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca @Rega Jakimi kryteriami kierujesz się na którym zestawie np. dzisiaj posłuchasz muzyki? Pytam zupełnie poważnie bo ja miałbym nie lada zagwozdkę co włączyć mając tyle sprzętu 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca Dziś, nie wiem czy będę miał czas i ochote na słuchanie. Muszę powoli rozmontowywać moje systemy bo zbliża się remont pokoju odsłuchowego, polegający na wymianie ogrzewania, odnowieniu ścian oraz ociepleniu podłogi. Myslę, ze potrwa to przynajmniej przez całe lato. A dlatego tak długo, ponieważ zbiegło się w czasie z remontem otoczenia mojego domu. W związku z tym istnieją, niestety pewne priorytety i limity finansowe. Nowe grzejniki już czekaja. Natomiast jesli jednak najdzie mnie chęć słuchania (a zdarza się tak kiedy tylko wchodzę☺️ do tego pokoju) to najprawdopodobniej będzie zestaw Fisher lampowy + Altec Lansing 816 z hornami (lub JBL L86). Nie mam dziś nastroju do słuchania czegoś ostrzejszego. No, ale to OT. Przepraszam Kraft. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 czerwca Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca (edytowany) Wygląda na to, że każdego audiofila prędzej czy później nachodzi ochota na zmiany. Jak fajnego sprzętu by nie miał. A jak ma się na podorędziu zapasowe klocki, to się po prostu przepina i głód zmian zostaje oszukany. To tym łatwiejsze, że to co odczuwamy to najczęściej głód sytego. A nawet obżartego jak świnia;). Edytowano 22 czerwca przez Kraft 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca (edytowany) 19 minut temu, Kraft napisał: to co odczuwamy to najczęściej głód sytego. A nawet obżartego jak świnia;). Nie czuję się przejedzony😉, ale tego lata zaplanowana dieta CUD. PS. @KraftMam nadzieję, że odwiedzisz mnie powtórnie i zmienisz zdanie o KEF107, a przy okazji też o tych estradówkach, które NIE grają jak estradówki. Edytowano 22 czerwca przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca Dnia 20.06.2024 o 23:17, Rafał S napisał: No to może jednak MA Gold lub Vela? Ogólnie kolumny środka. Bo jednoznacznie ciepłe i ciemne paczki, to może już być przegięcie z Magnatem - tak wnioskuję z Twoich opisów. A sprawdzałeś może Sonusa fabera z serii Sonetto? MA Gold słuchałem jakieś 15 minut w salonie - podobały mi się i zdecydowanie mógłbym dać im szansę. Ale Elac nie dla mnie. Co do Sonusa, to nigdy żadnych nie słyszałem. Ale ich wygląd, jakaś skóra, nawet jeśli sztuczna ...brrr 🫢. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 czerwca Autor Udostępnij Napisano 22 czerwca 37 minut temu, Rega napisał: PS. @KraftMam nadzieję, że odwiedzisz mnie powtórnie i zmienisz zdanie o KEF107, a przy okazji też o tych estradówkach, które NIE grają jak estradówki. Z przyjemnością. A o samych estradówkach mam bardzo dobre zdanie. Chyba sobie kiedyś jakieś kupię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca 2 godziny temu, Kraft napisał: Wygląda na to, że każdego audiofila prędzej czy później nachodzi ochota na zmiany. Jak fajnego sprzętu by nie miał. A jak ma się na podorędziu zapasowe klocki, to się po prostu przepina i głód zmian zostaje oszukany. To tym łatwiejsze, że to co odczuwamy to najczęściej głód sytego. A nawet obżartego jak świnia;). Czyli pochwała układu: żona plus kochanka 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca 3 godziny temu, Kraft napisał: Wygląda na to, że każdego audiofila prędzej czy później nachodzi ochota na zmiany. Jak fajnego sprzętu by nie miał. To tym łatwiejsze, że to co odczuwamy to najczęściej głód sytego. A nawet obżartego jak świnia;). Jak bym siebie widział, a to ze świnią "pasuje jak ulał" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca 9 minut temu, MMarek napisał: Jak bym siebie widział, a to ze świnią "pasuje jak ulał" Marek , bo kupiłbyś raz , a dobrze .... https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/59-bowers-wilkins-nautilus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca Marek ma takie perełki, że już lepiej się nie da. Ale wzmacniacz to co innego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Marek , bo kupiłbyś raz , a dobrze .... A wiesz, że to znakomita rada. Małych dzieci w domu już nie ma, a więc nie byłoby obawy, że odłamią te wystające pręty 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Marek ma takie perełki, że już lepiej się nie da. Ale wzmacniacz to co innego Eeeetam perełki. Jak to lepiej się nie da, a te paczki wyżej zaproponowane przez Tomka to gips? Faktycznie nowy wzmak by się przydał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca Hehehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca (edytowany) 8 minut temu, MMarek napisał: że odłamią te wystające pręty A i pranie byłoby gdzie powiesić. Same zalety , przemyśl. 8 minut temu, MMarek napisał: a te paczki wyżej zaproponowane przez Tomka to gips? tak , ze szwagrem w piwnicy mamy garncarstwo , a te paczki to z odpadów tłuczemy, by się nic nie zmarnowało Edytowano 22 czerwca przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 22 czerwca Udostępnij Napisano 22 czerwca 7 godzin temu, Kraft napisał: To tym łatwiejsze, że to co odczuwamy to najczęściej głód sytego. A nawet obżartego jak świnia;). Obżarty jeszcze jakoś nie czuję się.😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 czerwca Autor Udostępnij Napisano 23 czerwca 17 godzin temu, Amarok napisał: Obżarty jeszcze jakoś nie czuję się.😉 Mimo tak wypasionego zestawu? Przebadaj się na tasiemca;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca Dnia 21.06.2024 o 20:40, Rega napisał: Słuchamy, słuchamy. A raczej słuchaliśmy. Również na Menuetach. Które czarują kiedy słucha sie TYLKO ich. Po właczeniu kolumn grających pełnym pasmem bezpośrednio PO Menuetach, czar pryska. 🙂. To zależy. Slyszałem i lepsze, i mocniejsze paczki ale nie mam tak że po odsłuchach u innych nie mam ochoty włączać swojego systemu. Poza tym nie trzeba od razu kupować browaru żeby piwa się napić. Głód mocnego basu zaspakajałem przez ostatnie 3 dni na festiwalu, a teraz spokojnie wróce do plumkania na Dali. Klaty nie wymasują, ale ucho radują 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca Odsłuchy u innych mogą być uważane zaledwie TYLKO za pogladowe lub porównawcze. Docelowych kolumn należy słuchać u siebie. Różne kolumny różnie grają w różnych pomieszczeniach. Ważne że ucho radują. Ja nigdzie nie napisałem, że dźwięk z duzym i mocnym basem jest jedynie słuszny. Każdy słucha tego co mu sprawia przyjemność. Wielu ludzi nie uzywa kolumn wcale. Wystarczają im słuchawki. Tak też można. Każdy pilot moze polecieć na Księżyc (w symulatorze), ale tylko nieliczni tam byli. Wszysto zależy od potrzeb i mozliwości. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca (edytowany) 5 godzin temu, Rega napisał: Odsłuchy u innych mogą być uważane zaledwie TYLKO za pogladowe lub porównawcze. Jasna sprawa. Chodzi o to że niektórym takie porównania psują głowe, bo u innych lepiej zagrało i zniechęcają się do tego co aktualnie posiadają. Ja zwyczajnie cieszę się z budżetówki, bo jeszcze w tamtym roku i tego nie posiadałem. 5 godzin temu, Rega napisał: Różne kolumny różnie grają w różnych pomieszczeniach. Dlatego na początku sprawdzałem te same kolumny w 3 różnych pomieszczeniach żeby i ten aspekt zrozumieć. Zresztą uważam że po dobrym nastroju(najważniejszy w torze audio), kolumny i akustyka no.2 ;-). 5 godzin temu, Rega napisał: Ja nigdzie nie napisałem, że dźwięk z duzym i mocnym basem jest jedynie słuszny Może i fajnie jakby taki był, ale jak na drodze pojawiają sie choćby ograniczenia metrażowe(problemy z akustyką), to nie pozostaje nic innego jak zaakceptować to co mamy... i słuchać muzyki. Edytowano 24 czerwca przez Pitt39 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca (edytowany) 30 minut temu, Pitt39 napisał: zaakceptować to co mamy... i słuchać muzyki. I to jest meritum! Dlatego od razu prostuje , kiedy ktoś nazwie mnie audiofilem. Audiofil słucha sprzetu. Ja wole posłuchać muzyki, nawet wtedy kiedy jest odtwarzana na sprzecie nienajwyższej jakości. Dążę jednak do uzyskania jak najszerszego pasma w swoich warunkach.. Ale najbardziej lubię słuchac na żywo. Np w filharmonii. Edytowano 24 czerwca przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 24 czerwca Udostępnij Napisano 24 czerwca (edytowany) 6 minut temu, Rega napisał: Ale najbardziej lubię słuchac na żywo. Np w filharmonii. Też tak mam. Nic mi nie daje tyle radości jak muzyka grana na żywo, gdzie oprócz doznań słuchowych mam jeszcze te wzrokowe... lubie patrzeć na ekspresje sceniczną, usmiech zadowolenia na koniec wystepu po dobrze odwalonej "robocie". Cały week. tak miałem. Pozytywnej energii dziś we mnie po sam korek. Edytowano 24 czerwca przez Pitt39 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Czwartek o 19:47 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:47 Dnia 22.03.2024 o 22:47, Kraft napisał: To chyba kwestia psychologii. Menuety są drogie w stosunku do swoich gabarytów. Nikt, kto ma do wydania 6000 zł na kolumny do głównego systemu nie wybierze takich maluchów. Kupi większe i raczej podłogówki. Co z tego, że nie tak wyrafinowane brzmieniowo jak Menuety. Taki jest obowiązujący modus operandi. Mało kto wybierze hi-endowe 2/3 pasma zamiast przeciętnych 3/3. No chyba, że do drugiego systemu, ale wtedy cena może być jednak barierą nie do przeskoczenia. I dlatego nikt ich nie ma. A jak te maluchy wypadają na tle znacznie tańszych QA Concept 20 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Czwartek o 20:03 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 20:03 8 minut temu, Tweeter2016 napisał: A jak te maluchy wypadają na tle znacznie tańszych QA Concept 20 ? Porównywalnie. Concepty mają chyba mniej dołu. W 25 m2 brzmią na dłuższą metę zbyt chudo. Dali pełniej. Ale jednych po drugich nie odsłuchiwałem, więc to taka moja impresja. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano Czwartek o 20:14 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:14 O, właśnie. Prawie już kupiłem Menuety SE. Cena na OLX była chyba już poniżej 3500 (stan idealny, podobno) i jakoś chętnych przez jakiś czas nie było. No, ale jednak ktoś mnie ubiegł. To chyba jednak okazja była, bo teraz ktoś wystawił za 4500. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Czwartek o 20:28 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:28 21 minut temu, Kraft napisał: Porównywalnie. Concepty mają chyba mniej dołu. W 25 m2 brzmią na dłuższą metę zbyt chudo. Dali pełniej. Ale jednych po drugich nie odsłuchiwałem, więc to taka moja impresja. Porównywalnie? To brzmi niesamowicie, bo w zależności od sklepu różnica w cenie jest x2 lub nawet x3. Na basie mi tak bardzo nie zależy, ale jak byś ocenił różnice w oprezentacji wokali w obydwu kolumnach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Czwartek o 20:55 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 20:55 To jeszcze ktoś sprzedaje Concept 20? To dawno wycofany model. Czy to aby nie archiwum? 2000 zł kosztowały 10 lat temu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts