KrólKiczu Napisano 5 lipca 2021 Napisano 5 lipca 2021 9 minut temu, Asia napisał: Robię sobie powoli listę w głowie co po Arii, ale to plan na lata raczej. A możesz zdradzić co jest na tej liście 🙂?
Bogusław 66 Napisano 5 lipca 2021 Napisano 5 lipca 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: PS. W moim słowniku brakuje wyjaśnienia co to znaczy granie V-ką. Proszę o pomoc. Seba dobrze napisał. Audioquesty też niestety lekko podbijają skraje pasma lub jak ktoś woli - cofają średnice. I dla tego dostajesz Harmonix RCA i sieciowy Furutech- to kable które preferują średnice. Kabel RCA Real Cable? to dziwny kabel, ale teraz nic nie napisze. 1
tomek4446 Napisano 5 lipca 2021 Napisano 5 lipca 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: W moim słowniku brakuje wyjaśnienia co to znaczy granie V-ką. V-ka to jak pisali koledzy podbicie wysokich i niskich tonów. Granie staje się bardzo efektowne , ale nie mające wiele wspólnego z realizmem brzmienia instrumentów. Przykład V-ki w equalizerze.
KrólKiczu Napisano 5 lipca 2021 Napisano 5 lipca 2021 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Granie staje się bardzo efektowne , ale nie mające wiele wspólnego z realizmem brzmienia instrumentów. Ale np w "techniawce" i pochodnych takie granie się sprawdza. Miałem przez krótką chwilę klipsche i akurat taka muzyka grała na nich całkiem fajnie. Ale już jazz czy muzyka oparta o żywe instrumenty i wokale, wypada średnio. Mimo wszystko sporo osób wybiera właśnie takie kolumny.
Butler Napisano 5 lipca 2021 Napisano 5 lipca 2021 No i właśnie dlatego akurat swój system oparłem na Klipsch RP6000. Ich granie po prostu bardzo mi odpowiada. Do jazzu może jeszcze kiedyś dorosnę, a za wokalami w muzyce nigdy specjalnie nie przepadałem. Uwielbiam powspominać sobie najlepsze lata z młodzieńczego życia typu Love Parade z przełomu wieków, Prodigy, Chemical Brothers itp... Klipsch w takim repertuarze będzie się czuł jak ryba w wodzie. Podstawowa linie Reference to już w ogóle imprezowe granie, uznałem że zachowam namiastkę przyzwoitości kupując RPremiere.
Asia Napisano 5 lipca 2021 Autor Napisano 5 lipca 2021 Klipsch na liście nie mam ;). Sama nie wiem czy pisać co mi chodzi po głowie, hmmm. W zasadzie to takie pobożne życzenia, z wielu powodów. A ten rynek jest tak bogaty, co gorsza trapi go ten sam problem co resztę produkcji kapitalistycznej - nadmiar marek, modeli i wersji. Ale co tam: ATC SCM40, Dynaudio Contour 30, Focal Kanta no 2, Spendor (jakiś) za klasyczny wygląd, Sonus Faber Sonetto, PMC twenty 5.24/26, intrygujące YB audio. Czy lista ma sens? Pewnie nie bo przy żadnej (poza Kanta) nawet nie stałam. O ile więcej jest do sprawdzenia? Wypadałoby pojechać na targi i spróbować zweryfikować. * W tej pogonii za stałym wzrostem sprzedaży coś się traci, w każdej branży. Tu również pełno wydmuszek, które mają pompować sprzedaż w krótkiej perspektywie. * I jeszcze - z ATC oczywiście te piękne z serii Classic, ale tu już na pewnoTotalizator Sportowy musiałby pomóc ;).
Bogusław 66 Napisano 5 lipca 2021 Napisano 5 lipca 2021 Konkretne propozycje, to już zakres cenowy który pozwala na dużo dobrego słuchania. Kable wysłane.
muzofan Napisano 5 lipca 2021 Napisano 5 lipca 2021 6 godzin temu, Asia napisał: Klipsch na liście nie mam ;). Sama nie wiem czy pisać co mi chodzi po głowie, hmmm. W zasadzie to takie pobożne życzenia, z wielu powodów. A ten rynek jest tak bogaty, co gorsza trapi go ten sam problem co resztę produkcji kapitalistycznej - nadmiar marek, modeli i wersji. Ale co tam: ATC SCM40, Dynaudio Contour 30, Focal Kanta no 2, Spendor (jakiś) za klasyczny wygląd, Sonus Faber Sonetto, PMC twenty 5.24/26, intrygujące YB audio. Czy lista ma sens? Pewnie nie bo przy żadnej (poza Kanta) nawet nie stałam. O ile więcej jest do sprawdzenia? Wypadałoby pojechać na targi i spróbować zweryfikować. * W tej pogonii za stałym wzrostem sprzedaży coś się traci, w każdej branży. Tu również pełno wydmuszek, które mają pompować sprzedaż w krótkiej perspektywie. * I jeszcze - z ATC oczywiście te piękne z serii Classic, ale tu już na pewnoTotalizator Sportowy musiałby pomóc ;). Ze swojej strony mogę jedynie napisać że Twój teoretyczny przyszłościowy kierunek w postaci ATC serii klasycznej jak najbardziej mogę polecić . Ja na nich zakończyłem roczne poszukiwania dźwięku, który w pełni mnie satysfakcjonuje. Niczego już nie szukam
Asia Napisano 5 lipca 2021 Autor Napisano 5 lipca 2021 No to mogę tylko pozazdrościć, gratulacje. A z czym one grają?
muzofan Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 8 godzin temu, Asia napisał: No to mogę tylko pozazdrościć, gratulacje. A z czym one grają? Nie ma czego ATC SCM 100SL grają obecnie w zestawie Naim NAC 272 + Naim XPS DR plus końcówka Musical Fidelity M8s500s
S4Home Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 15 godzin temu, Asia napisał: Wypadałoby pojechać na targi i spróbować zweryfikować. Na targach nie poznasz różnic pomiędzy takimi kolumnami. A przy najmniej nie takich na których mozna bazować i wydać na nie sporo grosza. SCM40 a SCM100SL to jednak nie ten sam produkt. Ale zgadzam się że w gronie ostatnio wymienionych produktów są kolumny które potrafią urzec. I być może będą nimi właśnie ATC. Ja jestem olbrzymim fanem PMC i Spendora. Rozumiem że ani Fyne ani Focale nie zagościły u Ciebie na dłużej? Piotr
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Napisano 6 lipca 2021 2 minuty temu, S4Home napisał: SCM40 a SCM100SL to jednak nie ten sam produkt. Te pierwsze może mogłabym kupić, drugie to raczej sfera marzeń. 3 minuty temu, S4Home napisał: Na targach nie poznasz różnic pomiędzy takimi kolumnami. Bardzo trudno jest poznawać kolumny, dużo z tym zachodu. 4 minuty temu, S4Home napisał: Rozumiem że ani Fyne ani Focale nie zagościły u Ciebie na dłużej? Obie pary są nadal nasze, Aria na pewno zostanie na jakiś czas.
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Napisano 6 lipca 2021 1 godzinę temu, muzofan napisał: ATC SCM 100SL grają obecnie w zestawie Naim NAC 272 + Naim XPS DR plus końcówka Musical Fidelity M8s500s Ano właśnie, do tego stosowna oprawa. Z drugiej strony nie od razu Kraków zbudowano, może cierpliwość i praca zawiodą we właściwe miejsce, nawet jeśli to nie będą ATM Classic. Idąc dalej trzeba by się na serio zająć akustyką, bez tego traci sens.
tomek4446 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 Zauważyłem , że od lat schemat jest ten sam. Zaczynamy od kolumn powiedzmy " polecanych ' jak Dali , Kef, Polk , Fyne , /swego czasu bezkonkurencyjna była Melodika , grała ze wszystkim , prawda Piotrek @S4Home ? /, a następnie jak bardziej wgryziemy się w temat, to kończymy na wynalazkach niszowych ,o których na forach raczej głośno nie jest Jak przejrzymy się na czym grają ludziska którzy konstruują sprzęt , recenzują go , lub osoby długo związane z audio, to jakoś nie widzę tam Polk Audio itp. A jak pójdziemy w lampę , to już w ogóle dramat , bo te najpopularniejsze marki kolumn nagle wypadają blado 44 minuty temu, S4Home napisał: Na targach nie poznasz różnic pomiędzy takimi kolumnami. Na targach nie należy kupować kolumn / no chyba , że wcześniej mamy wybrane , bo cena jest niższa/ , nie te warunki odsłuchu, ale można poznać różne sygnatury i mieć już jakieś pojęcie do czego chcemy dążyć. @Asia jak już masz lampę to zwróć uwagę na Kudosy , stare Electro Voice , stare Klipsch , Pioneery nie wspomnę już o Altecach / a wiem kto ma A7/ Zresztą kolega @audiowit coś jeszcze podpowie.
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Napisano 6 lipca 2021 Tomku, lampy nie mam na razie, ale na pewno będę mieć. A za cienka jestem na razie na szukanie starych kolumn, nie mam najmniejszego rozeznania. Na dodatek to chyba wymaga dłuższych wycieczek po kraju?
Bogusław 66 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 (edytowany) Ty Kobieto tak się nie spiesz, jeszcze nie pozbierałaś jednego zestawu w całość a już planujesz przyszłość. Wpierw ogarnij kable głośnikowe, Chord Clearway to dobry produkt do przetestowania, ja osobiście polecam przetestować Purist Audio Design - Genesis + ten sam RCA A wiesz ze Twój Haiku gdzieś tam w środku ma schowane lampy, czyli jeszcze testowanie podstawek antywstrząsowych na liście do przetestowania. Edytowano 6 lipca 2021 przez Bogusław Kożyczkowski 1
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 10 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: tak się nie spiesz, jeszcze nie pozbierałaś jednego zestawu w całość a już planujesz przyszłość. Święte słowa! Warto troche obyć sie z dzwiekiem, by w przyszłości mieć bardziej pewny punkt w ktorym kierunku chcemy podążać.
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Napisano 6 lipca 2021 Faktycznie, można by odnieść wrażenie, że już w myślach kompletuję kolejny zestaw. Ale tak nie jest bo na razie muszę dokończyć obecny. Plus lampa. Aria chyba całkiem z lampowymi się lubi więc nie ma strachu. Myślę, że to musi pograć jakiś czas, mogę sobie podmienić lampy w hybrydzie i sprawdzić co się zmienia. Kupić może DDRC, może będzie hit, może nie.
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 11 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Wpierw ogarnij kable głośnikowe, Chord Clearway to dobry produkt do przetestowania, ja osobiście polecam przetestować Purist Audio Design - Genesis + ten sam RCA Skoro nie ma jeszcze "skompletowanego" systemu to wrecz przeczy to temu co pisałeś powyżej... 12 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Ty Kobieto tak się nie spiesz, jeszcze nie pozbierałaś jednego zestawu w całość Spokojnie na wszystko przyjdzie pora
Asia Napisano 6 lipca 2021 Autor Napisano 6 lipca 2021 I mniej chaotycznych ruchów w przyszłości. Seba zapytał więc (po wahaniu) napisałam, choć zdaję sobie sprawę że to za wcześnie.
Chyba Miro 84 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 Asia Podobno masz jeszcze fyne. Spróbuj moze na jakiś tydzień zamienić na obecnym sprzecie focal na fyne. Posłuchaj ulubione płyty i po tygodniu "wskocz" spowrotem na focala. Gwarantuje ze znow cos odkryjesz w dzwieku po tej zmianie. Ps: moze nie "gwarantuje" - to troche za mocne słowo 😜 ale jest "szansa" ze dostrzeżesz inny punkt widzenia
tomek4446 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 53 minuty temu, Asia napisał: Tomku, lampy nie mam na razie, Znowu jestem trochę do tyłu z wątkami Albo za Tobą nie nadążam ..... 5 minut temu, Asia napisał: Kupić może DDRC, może będzie hit, może nie. Spokojnie, jak Bogusław przetestuje ,to DDRC 24 pojedzie do Ciebie. Zobaczysz jak gra Twój system z korekcją pomieszczenia. 11 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Warto troche obyć sie z dzwiekiem, by w przyszłości mieć bardziej pewny punkt w ktorym kierunku chcemy podążać. Z doświadczenia wiem , że obywanie się ze swoim dźwiękiem niewiele daje. Odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy
tomek4446 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 5 minut temu, Felix1 napisał: Już tyle razy polecaliśmy DiracLive, który naprawdę dużo daje, a Ty dalej nic. Załatwimy to niedopatrzenie
Bogusław 66 Napisano 6 lipca 2021 Napisano 6 lipca 2021 No .. tak to jest jak ktoś spadnie z gruszki. - Sprzedaj drugie kolumny, odzyskaj kasę i nie wracamy do tego. W drodze masz pakiet do pospinania wszystkiego oraz testów na kablach sieciowych i RCA, zobaczymy co to da i co zmieni, a potem się zobaczy co dalej. Zabrałem Toslink wiec już napisze jaka jest różnica pomiędzy owym a coaxal ... Optyk z reguły daje bardziej sterylny/techniczny przekaz, ale też zawsze jest bardziej przestrzenne, coax to bardziej naturalne barwy i dźwięk bardziej przykleja się do kolumn. 1
Recommended Posts